Vidím rozmazane a nedokážem zaostriť

20. feb 2023

Prosím vás, nikdy som nemala problém so zrakom. Začala som ale pracovať, cize 8 hodín PC. Po čase vidím rozmazane, nedokážem zaostriť. Tento problém mám iba v praci, cez víkend veľmi ani nie. Pridruzili sa aj bolesti hlavy. Myslíte, žeby bolo treba očné vyšetrenie resp.sa jedna o obyčajnú únavu? (menej teraz spím, vždy som dobre videla teda neviem posúdiť či sa problém so zrakom môže aj takto prejaviť).

anjelicek26
20. feb 2023

Ja mam toto tiez... oci fajn, ale po rozkvapkani bolo vidiet, ze dioptrie tam su... len ich moje svaly koriguju... a presne po xy hodinach na pc v praci citim silnu unavu oci... takze mam doma predpis na okuliare a konecne by som si ich mala vybrat... len nejako ma odradza, ze vidim perfektne a na co ich nosit cely cas... oci si zvyknu, svaly zleniveju, neuvidim potom uz ani bez nich... teraz mam pocitovo sto percentny zrak, ale ta unava, ostrenie po par hodinach, vnimam to a viem, ze lekar ma pravdu 🙄

12katka21
20. feb 2023

Tiez pracujem na pc a tiez to zacinam pocitovat. Ale existuju na to specialne okuliare....nie dioptricke ale take ktore filtruju to svetlo z pc. A ocne kvapky na unavene oci....skus zacat tymto....a spat ako treba 🙂

micusa2222
20. feb 2023

prepáč,ale to už si mala riešiť s očnou, nie s MK...

terezka1947
20. feb 2023

Keď raz oko dpt potrebuje,zbytočne sa im človek bráni.
Oči cca po 40r.uz niečo potrebujú,možno cez deň,či v oddychnutom stave ešte dokážu šošovky zakomodovat,ale príde únava,večer a zbytočne si človek hypotézou,ako by oči mali cvičiť a okuliarmi ich pokazime,robíme zle.

simca06022011
20. feb 2023

Treba ist k ocnej na kontrolu aj tak, pri praci so zobrazovacimi jednotkami sa to aj odporuca (nas BOZP technik nas vysiela :DDD ) a ak ti treba, dioptrie. To je jedno ci ich budes iba k PC pouzivat (dr treba povedat, na pracu s pc zvyknu odobrat dioptrie, na pracu vonku nie...). K PC sa odporucaju okuliare aj bez dioptrii, ktore maju taky ochranny film (ten si treba aj na dioptricke samozrejme dat, ak by bolo treba), ktory odraza svetlo z monitora. K tomu by mali na tvojom stole neustale tronit kvapky do oci - a kvapkat cez den. Lebo od monitora sa vysusuje oko a toto rozmazane videnie u mna po kvapkach prejde. Kedze mas problem len v praci, cez vikendy atd nic, tak to bude pravdepodobne tym. Suche oko/monitor.

autor
20. feb 2023

@12katka21 jo, tej spánok je zapríčinený malým dieťaťom, rada by som spala ako by som mala

@micusa2222 vždy sa niekto nájde, kto si rypne. Keď nemáš k téme, tak sa nevyjadruj. Len som chcela vedieť , či to môže byť tou únavou alebo treba riešiť dr.

autor
20. feb 2023

@anjelicek26 díky

@simca06022011 nikdy som nepočula o takých, ale budem to riešiť

simca06022011
20. feb 2023

Hlavne tie kvapky, nejake zvlhcujuce.
Pripadne pozri si ochranné prostriedky pri práci s monitorom. My si tie okuliare vieme dat aj do nákladov napr., aj filtre na monitor kedysi byvali... A kľudne sa k očnej objednaj pre istotu.

luccija
20. feb 2023

@micusa2222 Preco by rypala?logicky, ked robis na PC oci sa vysiluju mozno Ti budu stacit kvapky,ale skor to bude unavou a dioptriami urcite ich potrebujes, kee mas pocit, ze zle zaostrujes.Ja nosim rok na citanie jednotky dnes som si zabudla v aute u muza okuliare a musela som si ist do drogerie kupit druhe, lebo neviem robit na PC.Zhorsenie zraku pride pomaly a zrazu nevies precitat co je pisane na obale.chod na vysetrenie

kp7333
20. feb 2023

Nepises, kolko mas rokov, okolo 40-ky sa zrak zacina zhorsovat, treba okuliare na citanie. Skoc na ocne, tam ti skontroluju oci, nameraju dioptrie. Na nosenie k PC zvyknu doporucit nizsie diptrie, ako namerali na citanie knihy a pod. K PC je tiez dobre priplatit si za sosovky, ktore eliminuju skodlive modre svetlo. z monitora. Pomaha to znizit unavu oci a bolesti hlavy. Tiez je dobre pravidelne zmurkat, aby sa oko zvlhcovalo, pripadne pouzivat kvapky umele slzy.

autor
20. feb 2023

@luccija ja som nikde nepísala, že k lekárovi nepôjdem

simca06022011
20. feb 2023

Rozmazane videnie je bezne aj pri suchom oku, cize nemusi to byt hned dioptriami ;) a rovnako oci boli z toho. Ja to riesim skoro 2roky a to okuliare normalne nosim roky. Toto naozaj posudi len dr 🙂)

lilianka1313
28. feb 2023

Prosím, dá sa to liečiť? Dík.

autor
28. feb 2023

@lilianka1313 no, ja som termín k očnému dostala 11/23