Vysoký cholesterol
Ahojte, je tu niekto kto má vysoký cholesterol , má to v rodine a podarilo sa mu to aj tak napraviť?
Riešim ivf, mala som predoperačné vyšetrenie a doktorka mi povedala že mám zvýšený cholesterol, dala mi tabletky povedala že o tri mesiace mám príst na kontrolu a viac mi ku tomu nič nepovedala. Ešte teraz som z toho v šoku pretože sa zdravo stravujem (samozrejme občas si doprajem ale nie tak aby som riešila takyto zdravotny problem v 28rokoch) a som dosť aktívna celé leto sme behali po horách a športujem od malička ako rekreačne tak aj sútažne. Dnes som sa dozvedela že zvýšený cholesterol ma aj mamina a mala aj moja babka. Tak to tak trošku pripisujem tomu a možno aj stresu z IVF. Zaujímalo by ma či to mal niekto podobne s tým že to beží v rodine a podarilo sa mu to napraviť bez liekov. Hodnotu mám 6,4 a nič viac ku tomu neviem kedže doktorka bola maximálne neochotná.
dedičné to može byt,lebo i moj otec mal zvýšený a ja tiež. Ked dodržiavam dietu,tak sa to dá držat v norme. Tiež som mal predpísané lieky na striedačku a už ma prestalo bavit chodit každé 3 mesiace na odber,takže som s tým skoncoval. Pestrec vraj tiež znižuje i čaj matcha.
Ano mame skúsenosť, liekmi to ale neriešime este. Chlapovi hned ako to našla obvodná dala tasku liekov (nemal 30) a vyhodil ich... U nas je to celorodinna vec. Ja mam lrn tak trosicku, bud hirnu hranicu alebo desatinku nad ale napr moja mama 45kilova ma roky okolo 8...
Nie je to dobre, nie je to zdrave ale casto aj stres ma na to vplyv nie len strava ( moj osobny trener ma vysoky cholesterol, chlap co cvici a zdravo je desatrocia ☺️) a teda sk da to lieči, vravi ze tie tbl su na vzdy ako pri tlaku (ale to teda neviem), moja dr naor lieky automaticky nedava.
@brembo Tak sa môžeš baviť doma s tvojou materou, ty psychos
@stanulienkat lenže ja sa tak bavím s tebou a je mi ukradnuté,či sa ti to páči !!!! A ked je už reč o psychiatrii,tak tam si dozrela ty.
@stanulienkat hold ja som dala dole cholesterol nie liekmi, ale dieťa, pohyb, plus to Avocado, čo som vôbec netušila, že ma takéto účinky, proste mi išiel na chuť. Niekedy treba pocivat svoje telo a uplne vážne každý deň, nejaké zdravé pečivo, par kvapiek olivového oleja, napr chili, cesnak a celé avokádo a jemne posolit, par kvapiek citronu, asi pol roka, možno aj viac.
@maciatkolulu Ale jasné, veď ja nikde nepíšem, že a priori sa majú užívať lieky, ale pri dlhodobo vysokých hodnotách, keď to nejde dolu, tak áno treba lieky. Samozrejme najlepšie sú strava a pohyb, ale to tiež neznamená že treba vylúčiť tuky, pretože je tuky sú k životu potrebné. Žiadne extrémy nie sú dobré. Ja som v mojom príspevku nespomínala, že hneď treba do seba pchať lieky, bohužiaľ, tie majú tiež veľa nežiadúcich účinkov.
@ninka297 Áno majú veľa nežiaducich účinkov, na druhej strane, keď sa ti zužuje lumen cievy kvôli tomu, že ho máš obrastený tukom i to je veľmi nebezpečné. Pri takých liekov vždy treba zvážiť benefity, samozrejme v dnešnej dobe sú veľké medzery v stravovaní. Pozri sa okolo seba, každá druhá, tretia osoba má riadnu nadváhu, ak nema obezitu a dokolečka tvrdia že skoro nič nejedia.
Na druhej strane, keď si pozrieš čo ľudia všetko do seba napchajú ...vieš koľko nežiaducich účinkov má cigareta a alkohol, údeniny, coca-cola, sladkosti??? Nad tým sa nikto nepozastavuje.
Tým som chcela povedať, že tieto lieky by mala byť posledná voľba, už keď pacient nevie urobiť v svojej réžii nič.
@stanulienkat len ono v mojom prípade je zaujímavé, že stravovala som sa zdravo, ukážkovo, schudla som, veľa... Ale cholesterol hore. Potom som pribrala a teda dosť, cholesterol rovnako hore, v januári som schudla, povedzme si akurát k môjmu veku a chorej štítnej. A cholesterol je v norme. Ja verím v prácu Avocados, fakt. 🤣
@maciatkolulu tak všetko je možné. Ja nechápem prečo sa všetci do mňa pustili, ako keby som neviem čo napísala. Ja som v mojom úplne prvom príspevku napísala všetky možné varianty z čoho to môže byť. Myslím si, že som sa normálne a slušne vyjadrila, ale pustili sa tu do mna, ako keby som propagovala nejakú farma firmu. A ako tu niekto písal, cholesterol naozaj súvisí aj s hormónmi štítnej žľazy.
@stanulienkat samozrejme, že súvisí, tak ako množstvo iného.... Každý človek je indi-vindy. Lekár, dobrý lekár, by mal mať posledné slovo. Ci lieky, či nie, aj rôzne iné ukazovatele samozrejme, zdravotný stav, vek, všetko. Ja lieky nemám rada, ale keď treba, tak treba, 22 rokov beriem hormóny a som tu, žiadne nežiaduce, nič. Akurát sa mi štítna poďakovala, že som opäť zhodila a nezerem ako blázon, hybem sa, Ale žiadna drasticky dieťa a drastické cvičenie ako "za mlada" a počúvam svoje telo. Ma chuť tlačiť avokáda, tak som tlačila a hen🤣
Dobrý deň. Ja by som rada vstúpila do diskusie o cholesterole. Z jednoduchého dôvodu. Prosím nenechávajte si predpisovať a neberte statíva pokiaľ vám neurobia CAC test ci sa naozaj aj v cievach ten cholesterol nachádza. U nás je trend ze prídu výsledky z krvi a už máte taký a taký predpíseme lieky. Nerobte to. Príde to aj sem ale zatiaľ sme pozadu. Dáva sa test na cievy robiť ak je cholesterol a až potom sa riešia či lieky alebo iný spôsob. V Prahe napríklad je klinika kde robia taký test možno už aj u nás. Cholesterol nieje strašiak je potrebný a každý má také hodnoty aké jeho telo potrebuje. Preto nie hneď lieky. Cholesterol z potravín nemá vplyv. Sama som bola pacient a našťastie mam prácu mimo SR kolegyňa mi dala urobiť test a v cievach čisto. Preto zvážte a nenechajte sa hneď natlačiť liekmi. Pekný deň všetkým.

@miroslava2710 25 rokov vysoký cholesterol, či som bola doslova vychudnutá, či pri brata po treťom tehotenstve, teraz sa mi podarilo zase schudnúť na takú relatívne peknú váhu, ale cholesterol je v norme, podľa mňa vďaka tomu, že som každý deň zjedla jedno Avocado, plus samozrejme dietnejsia strava. Ale zaručene pomohlo Avocado.