icon

Vysoký tep - možné príčiny

14. apr 2025

Potrebovala by som poradit. Obcas si meriam tlak, 1-2 mes. Vzdy vsetko ok, tlak ok (obcas vyssi, ale v norme). Tep som mavala vzdy vyssi, okolo 70-80, ale tiez v norme. Dnes som si isla opat merat tlak (bez dovodu) a vysiel mi tep 120! Skoro som odpadla. Myslela som, ze kvoli tomu, ze som pobehovala, nebola som uplne v klude. Pocas dna si teraz meriam, ale pod 114 mi nesiel. Uz som vlastne v strese z toho, ze budem mat vysoky. Ake to moze mat priciny? Necitim sa zle, necitim nejake busenie srdca. Dnes som akurat nejaka oblbnuta, myslim, ze kvoli pocasiu.

jamimo
14. apr 2025

príčiny môžu byť rôzne - kardio diagnóza nezávažná, problém so štítnou žľazou, anémia, podvedomý stres, konzumácia neurostimulantov... 🤷‍♀️ Určite by som šla k lekárovi a smer kardio. Ja som mávala pulzy 90-95 v kľude a užívam lieky. Dg. Prolaps predného cípu mitrálnej chlopne.

andrejka1974
14. apr 2025

Záleží aj či si nemala veľký stres alebo si poľa malo alebo veľa kávy alebo mne stačí si dať Pepsi alebo kolu pól litra a mám tep aj 130

autor
14. apr 2025

@andrejka1974 stres som nemala, kavy pijem tri denne, ale to si ozaj robim take slabsie.. dost ma to vystrasilo

autor
14. apr 2025

@jamimo dakujem, urcite pojdem k dr, len neviem, ci to mam riesit akutne alebo staci az buduci tyzden

engel76
14. apr 2025

Znameho s takym tepom min.tyzden brala zachranka a nechali ho celu noc v nemocnici. Nie to len tak sranda, ries akutne.

autor
14. apr 2025

@engel76 znizil sa mi uz na 102, vdakabohu aspon, viem, ze to sranda nie je 😏

tanika
14. apr 2025

Nesúvisí to s jedlom ! Histaminova intolerancia tam je tiez búšenie srdca , an zvýšený tep , an dokonca preskakovanie srdca . 🤷‍♀️

lenkakravcova
14. apr 2025

Príčinou môže byť kľudne aj tá káva (skús si to overiť keď ju na 2-3 dní vysadíš).

Ale napr. u mňa je príčinou nízky tlak. Keď mi tlak veľmi klesne, tak automaticky mi začne stúpať tep, akoby si telo chcelo vyrovnať ten nízky tlak tým, že zvýši tepovú hodnotu. Takže potom mám kľudne aj 90/60/120 🙄

drnarovinu
17. apr 2025

Ahoj, ak môžem ako všeobecný – vysoký pulz sám o sebe nemusí hneď znamenať niečo zlé, hlavne ak tlak a EKG bývajú inak OK. Ale určite to netreba úplne ignorovať.

Tep okolo 100–110 môže byť reakcia na stres, kávu, zle vyspatú noc, infekciu, zmeny v štítnej žľaze, niekedy aj anémiu. A presne ako píšeš – keď si ho začneš kontrolovať zo stresu, stúpa ešte viac. (To poznám z ambulancie veľmi dobre.)

Podľa mňa stojí za to:

nechať si zmerať EKG (ideálne keď máš ešte vyšší tep),
skontrolovať krv (štítna žľaza, krvný obraz, zápaly),
ak sa to nezlepší – zvažovať 24h holter EKG (zachytí výkyvy aj v spánku).

Kým sa dostaneš k vyšetreniam – nepanikár, ale sleduj. Ak by sa pridalo búšenie, tlak na hrudi, závraty – vtedy je to na akútne vyšetrenie.

Držím palce, nech sa to rýchlo ukľudní.

liv1
17. apr 2025

Mozno blba otazka. Merias si ho v klude?

autor
17. apr 2025

@drnarovinu dakujem velmi pekne!

autor
17. apr 2025

@liv1 ano, samozrejme, v klude mam cca 80-90.
Na druhu stranu, hodinky mi ukazuju aj tep, viem, ze to neni uplne presne, ale ked napr sedim za pc dlhsie, nehybem sa, nic som nejedla, tak mi ukaze najmenej 77, co som zachytila