icon

Vysoký tlak pri panickej poruche

15. apr 2022

Vzdy sa mi pri zachvate zvysi krvny tlak. Nie je to nebezpecne? Inak je normalny.

Strana
z2
zuzana2299
15. apr 2022

Myslím si, ze každému kto ma panicku poruchu a dostane záchvat sa zvýši TK.

abbey1
15. apr 2022

To sa každému denne zvýši niekoľkokrát. Zľakne sa, väčšia pohybová aktivita,stres.

irusa
16. apr 2022

Áno zvýši

autor
16. apr 2022

Nemôže to byť z dlhodobého hľadiska nebezpečné?

irusa
16. apr 2022

A aký máš tlak ???

slovakboy
16. apr 2022

Nie nie je to nebezpečné. Ja keď bicyklujem a mám priemerný tep 155 úderov za minútu celých 3,5 hodiny tak mám vtedy tlak vyše 200. Panicky záchvat je tiež len zvýšený výkon srdca. Nebezpečný je vysoký kľudový tlak ktorý svedčí o veľkom odpore “potrubia”

autor
16. apr 2022

@slovakboy ja som mala tep 180 a tlak 160/90

irusa
16. apr 2022

@slovakboy 3.5 hodiny 155 ??? To by bol môj koniec ..žila som 17 rokov so supraventiklarnou tachykardiou,kde tep mi vyletel aj nad 250...no dalo sa vydržať tak pol hodiny a panika a stres....bolo to strašne vyčerpávajúce...a keď sa mi skombinoval panicky atak a do pol hodiny prišla supraventiklarna tachykardia - pol dňa som bola mimo....

irusa
16. apr 2022

Tak ja tep rovnako a tlak tak 180/110....a ten tep máš pri záchvate pravidelný,či aj exstrasystoly...

autor
16. apr 2022

@irusa úplne pravidelný, ale chytí ma to z ničoho nič, večer, ráno, hocikedy, trvá to aj dve hodiny, kým sa to upokojí

irusa
16. apr 2022

Tak u mňa tak pol hodiny..no mám pulz vysoký a nepravidelný....

slovakboy
16. apr 2022

Tvoj tlak 160/90 pri otáčkach 180 je ok si myslím. Presne tolko som mal aj ja pri panickych atakoch. Potom to ale hneď spadlo do kľudu. Teda potom ako som upadol do bezvedomia a prebral som sa. Keď som si uvedomil že mi to nemôže nič urobiť tak som mal už tie ataky slabšie až vymizli. Prestal som s nimi bojovať. Prejdi keď musíš a neuškoď. Veľmi pomáha trénovať dýchacie cvičenia jogove a meditácie a nemyslieť na nič. Ak máš tlak v klude dobrý tak toto čo máš zodpovedá vyššiemu tepu. Pro športe je tlak ešte vyšší lebo tam je aj vysoký odber výkonu svalmi. A výkon je tlak krát prietok alebo otáčky krát sila. Ak máš vyššie otáčky čiže tep ale nedávaš silu svalom, tak výkon je nižší ako pri športe a teda aj tlak je nižší.

autor
16. apr 2022

@irusa to mi je veľmi ľúto :(

autor
16. apr 2022

@slovakboy ďakujem veľmi pekne, za také podrobné vysvetlenie 🙂 ja veľmi veľa oddychujem, viem úplne vypnúť, tak nechápem, z čoho mám tie ataky, včera som bola behať a hneď ako som prišla domov, sa mi to stalo, pritom mi už doma pulz klesol na skoro normálnu hodnotu a prišiel atak

slovakboy
16. apr 2022

@irusa to si neviem predstaviť 250. Za mlada som v kopci vedel vytočiť tep na 210 a teraz je moje maximum 179. Viac nedokážem ani pri najväčšej zaťaži. Prah laktátu mám 161 úderov čo je maximum ktoré, viem držať napríklad pol hodiny. Tlak je vtedy hodne vyše dvesto. Bežný poklus je priemer 136 úderov pri tempe už nad 150. V kľude 70 a rano po zobudeni 50

slovakboy
16. apr 2022

To je z toho behu. Atak dostaneš až pri uvoľnení. Máš to najpravdepodobnejsie z myslienok. Ako dlho to máš? Kedy si dostala prvý atak?

autor
16. apr 2022

To ma nenapadlo, ale áno, väčšinou to tak je. Buď po športovom výkone alebo sa na to zobudím v noci. Prvý bol po covide vo februári a od vtedy ešte trikrát.

slovakboy
16. apr 2022

To máš ešte čerstvé, ja som to tiež dostal po covide. Musíš teraz oddychovať a mala by si byt ešte asi tri mesiace na marodke. Antidepresíva pomôžu. A Neurol vziať po ataku a spať. A myšlienky kontrolovať. Máš aj úzkosti? Mna tie viac trápili. Športovať môžeš ale až neskôr a začínať pomaly. Teraz chod len na prechádzky každý den si daj 30-40 minút nie viac a pomaličky. A potom pridávať. Ja som si totoabsolvoval minuly rok a potom už som mohol aj bicyklovať ale najprv bol problém vyjsť aj hore schodmi. Buď prišla úzkosť alebo atak. A pi dosť vody cez den a na noc nič už. Budeš lepšie spať. A sko to máš s myšlienkami? Prúdia ti alebo máš nejaké konkrétne strachy?

autor
16. apr 2022

@slovakboy môžem napísať IP?

slovakboy
16. apr 2022

Samozrejme

irusa
16. apr 2022

Tiež ma to prepadne bez príčiny

dominika_sk
16. apr 2022

@irusa ahoj, prosim možeš mi opisať ako vyzera taky “zachvat” SVT? To ti v sekunde zrazu tak vyskoči tep?

irusa
16. apr 2022

@dominika_sk áno v priebehu sekundy...proste ten el.impulz narazí na miesto v srdci,ktoré vyvolá arytmiu...

dominika_sk
16. apr 2022

@irusa ano, viem ako to vyzera ale pocitovo som chcela vedieť.

irusa
16. apr 2022

@dominika_sk ako moje pocity..srdce som cítila až v krku, no tlak som vysoký nemala, no cítila som slabosť v nohách..ako človek za 17 rokov si zvykne

dominika_sk
16. apr 2022

@irusa pytam sa, lebo take tepanie v krku mam aj ja. Ale mne ten tep nevyskoči hneď, ale postupne ide hore lebo mam z toho paniku. Takže ho mam taky vysoky ako sa vystresujem.

irusa
16. apr 2022

@dominika_sk to nie je to...tvoj prípad bude asi skôr psychického razu...mám aj tetaniu ( panicka porucha ),tak viem porovnať...pri panického nevytiahnes tep nad 250

dominika_sk
16. apr 2022

@irusa ano mam pp aj tetaniu.

irusa
16. apr 2022

@dominika_sk takže je to psychického razu...nemáš problém so srdiečkom

dominika_sk
16. apr 2022

@irusa to prave neviem, lebo holter som nezvladla kvoli tej panickej uzkosti.

Strana
z2