Začínajúca reuma a plánovanie tehotenstva

gabika4
17. dec 2020

Dobrý deň, pravdepodobne mám začínajúcu reumu (lekár si nie je istý, bola som na MRI a idem to s ním konzultovať), ale k veci. Musím brať na reumu nejaké lieky ak to u mňa nie je až také hrozné, bolia ma kĺby, ale nie stále, iba ich cítim a semtam, keď to preženiem s prácou alebo som v prievane, tak horšie, ale žiadne lieky nepotrebujem, max. si dam semtam paralen na noc. Plánujeme druhé dieťatko a nechcem žiadne lieky brať (teda ani tie, čo sa môžu v tehotenstve). Nechcem už dlhšie čakať na druhé dieťa, keďže už mám zachvíľku 32 r a reuma sa vekom zhoršuje :( Máte nejaké skúsenosti so začínajúcou reumou a tehotenstvom? Nikdy som na ňu nebola liečená, ešte som len vo fáze diagnostikovania.

sisa_s
17. dec 2020

No reumat.choroby sa casto liecia methotrexatom, ktory je teratogenny pre plod, takze pred nasadenim sa musi vylucit gravidita aj tak..takze konzultovat tehotenstvo s lekarom

021188
17. dec 2020

Som liecena na reumu, brala som uz aj methotrexat aj tabtelky, aj injekcne a potom som presla na slabsie lieky, ktore sa vraj mozu aj pocas tehotenstva. Napriek tomu sa nam nedarlo otehotniet, az ked prisla z materskej moja povodna reumatologicka, navrhla, aby som nebrala ani ten sulfasalazin, ze to nie je testovane, ci uzivanie lieku nebrani pocatiu. Po par cykloch od vysadenia liekov som otehotnela. A reuma je pocas tehotenstva utlmena, takze mi lieky ani nie je treba momentalne a to sa liecim uz viac ako 10 rokov. Ale samozrejme treba to skonzultovat s reumatologom, on najlepsie bude vediet posudit zdravotny stav a nutnost liecby.

majamat
17. dec 2020

v prvom rade si pockaj na diagnozu. ja mavam od detstva bolesti noh a ruk. zhorsuju sa pretazenim a chladom, tiez su viac v obdobi pred ms. cim soms tarsia, tym som viac stuhnuta a tazsie sa mi hybe. nie v tom zmysle, ez by som mala obmedzenia v klbe, eln som celkovo taka nejaka tuha. stale ma nieco boli. no pripadam si ako keby som mala o 20r viac.
a teda reumu nemam. mam zacinajucu artrozu bedrovych klbov. miernu hypermobilitu klbov a zrejme aj fibromyalgiu ( to su bolesti koncatin, reagujuce na chlad ). mam cervikokranialny syndrom ( bolesti krcnej chrbtice podobne migrene ).
hypermobilne klby mozu tiez viac trpiet. ako dieta som bola vlemi ohybna a pohybliva a klby som celkom dost zatazovala. mam pracu, kde som sa casto vlemi fyzicky namahala. a proste asi toto vsetko ma nasledky.
preto pisem, ze mas pockat na Dg, lebo kludne to nemusi byt reuma,a le neico ine a v takom pripade aj liecba bude ina.

gabika4
autor
17. dec 2020

@majamat práveže lekár si nebol istý, povedal, že z výsledkov mu vyšlo začínajúca reuma, artritída, artróza a podobné diagnozy sa nepotrvrdili...preto mi robili MRI, lebo ja mám problém so sakroiliakálnymi klbmi, rontgen ukázal na oboch klboch niečo, čo nevedel vyčítať, preto to MRI...ja som tiež celkovo tuhá a vkuse stuhnem ...cervikokranialny syndrom som si tiež vyčítala v papieroch :/ ...a nad tou hypermobilitou tiež rozmýšľam či nemám, lebo sestre to diagnostikovali a to teda má menšie problémy ako ja, len ja som nešla na podobné vyšetrenie, keďže nikto ma neposlal, že sa mám na to vyšetriť a ja som ani nepočula, že také existuje....najhoršie je, že ja mám lekára deduška a má problémy už sám so sebou, nemám šancu prejsť k niekomu inému v tejto dobe :( ...z krvi mi vyšlo čosi hraničné, že to vyzerá na začiatok reumy, ale že výsledky môžu byť rôznymi chorobami skreslené, takže nebol si istý :( ...je pravda, že počas prvého tehotenstva som nemala veľké bolesti, len tie sakoilikálne kĺby sa mi neskutočne zaťažili a od 5 mesiaca som väčšinou posedávala či ležala, chôdza bola pre mňa veľmi bolestivá :( ...

gabika4
autor
17. dec 2020

@021188 práveže nechcem brať žiadne tabletky a samozrejme to budem konzultovať s lekárom či sa nedá počkať s liečbou (v prípade zistenej diagnózy), lebo nechcem čakať na dieťa dlhšie, keďže sa bojím, čo to bude s mojimi klbami o rok :/ čítala som na nete, že viaceré lieky sa musia vysadiť a čakať niekoľko mesiacov, tak to nemienim ani začať...a tiež som čítala, že v tehotenstve reuma menej bolí...len som chcela vedieť ako to žienky prežívali v tehotenstve bez liekov ....strašne sa bojím, čo mi povie, keďže minule komentoval moje snímky veľmi zvláštnym spôsobom, až som sa zľakla...dokonca aj MRI mi robili nezvyčajne dlho a taktiež mi pichali kontrastnú látku, ktorú mi v živote nedali, pričom na MRI som bola už niekoľkokrát :(

majamat
17. dec 2020

@gabika4 tak to hej, ja som to pochopila, ze envedia,c i to je reuma,a le ak sa nieco vo vysledkoch ukazuje, tak ta moznost tu je.

co sa tyka hypermobility, to sa nevysetruje, je to len odchylka, no klby, ktore nei su tak pevne trpia viac zatazou a mozu sa pretazovat, moze dochadzat castejsie k poraneniam klbov. raz som citala nieco o mikrotraumach. to bude asi nieco, s cim asi bezne neskoncime u dr, ale klb utrpi. ak sa to stane 1x,a si to nie ej problem,a le ak viackrat, tak to uz je asi horsie. ja som ako dieta vela behala skakala a to aj z velkej vysky - z garaze, preskakovala som vysoke stromceky, x-krat som si vyvrtla clenok,a le potom som to rozchodila a bezala som dalej. bola som celkom sikovna a obratna,a le moje nohy si aj tak vytrpeli, nesetrila som ich.

majamat
17. dec 2020

@gabika4 a vysledok MRI uz mas?

gabika4
autor
17. dec 2020

@majamat sestre hypermobilitu diagnostikovala fyzioterapeutka, robila s nou nejaký chvaty, hmaty, aby zistila mobilitu kĺbov, to všetko bodovala a nakoniec jej diagnostikovala hypermobilitu... Výsledok MRI som mala už v novembri, no zrušili mi termín, keďže boli presunutí na covidove oddelenie, tak netuším, čo mi našli... Je zázrak, že mi dali náhradný termín, vôbec mi ho nechceli dat, asi som mala dnes šťastie, volala som už 2x tento mesiac a povedali, že mám prísť v pondelok, pritom naposledy mi povedali, že zoberú už len tých pacientov, ktorých majú objednaných do konca roka a odrazu sa dalo i tento rok... Keby som zavolala iný deň, isto by som nemala také šťastie...

zuzana2218
11. dec 2021

Dobrý deň, nájde sa tu niekto, kto otehotnel počas liečby metotrexátom? Vopred ďakujem za odpoveď.