Zaľahnutie v ušiach po vyliečení virózy.

jajuska13
31. mar 2020

Ahojte, poradil by mi niekto, ak mal taky problém? Pred 2 týždňami som mala nejakú virozu, 1 deň som mala teplotu zimnicu a potom nádchu, skôr upchate dutiny. Ležala som poctivo 5 dní v posteli, píla čaj, užívala sinupret forte, dutiny po 4 dňoch povolili a začala som fúkať a fúkať, hlieny boli do zelena, ešte keď som mala dutiny upchate pobolievali ma uši, nie veľmi ale sem tam.. Teraz je to už 12 dní od teploty, nahrievala som sa bio lampou, v podstate mi to prešlo, celkovo sa cítim dobre, ale mam stále menší problém, že ešte sem tam fukam sople, už sú len priesvitné, mam pocit zalahnutia v ušiach, niekedy mám ešte upchaty nos, preplachujem si aj kanvickou. Mala som aj také čudné pocity že sa mi hlava krúti, oči ma pálili, ale vadí mi to zalahnutie, neviem ci mam ísť na vyšetrenie orl, bojím sa teraz aby som sa nenakazila koronavirusom, neviem ci to je niečo vážne alebo nie, na druhej strane si hovorím keby bolo tak sa necítim celkovo dobre. Na druhej sa bojím ci tam nie je zápal ucha, ale to by ma asi bolelo.

jaskolka
31. mar 2020

Bolieť zápal nemusí vždy, môže tam byt tekutina, proste ti zápal prešiel na uši.Zrejme orl doktorovi sa nevyhnes

jajuska13
autor
31. mar 2020

@jaskolka nemám to zalahnutie stále, len niekedy mám taký pocit. Uši ma na dotyk nebolia ani keď si ich stlačím. Nikdy som nemala zápal ucha tak neviem. Ale deti mali a viem ze uši ich dosť boleli aj pri dotyku. Mňa nie.

jaskolka
31. mar 2020

Nemusí to bolieť, len ako príznak je, že nepočujes dobre. Ťažko povedať, možno sa to vstrebe samo, možno potrebuješ ATB. Bolesť naozaj nemusí byť, mali sme veľa dospelých, čo prišli, že len nepočujú na ucho. A mali tam tekutinu po viroze, teda zapal ucha. Nevedno, či to je to, len doktor ti vie to potvrdiť, ci vyvrátiť. Môžeš skúšať volne prípravky z lekárne, ale ak je problém za bubienkom, tak nič neurobia. Plus keď vravíš, ze sa ti aj točí občas hlava, na 90%by som povedala, že máš tam tekutinu.

jajuska13
autor
31. mar 2020

@jaskolka a vy ste prosím doktorka? Alebo sestrička z orl? Lebo chcem volať mojej dr co mi na to povie, ale práve neviem co je dôležitejšie teraz, radšej nikam nechodit medzi chorých ľudí, a počkať ci to prejde, alebo radšej ísť? Ako ja nehovorim ze nepočujem, ja počujem dobre, taky problém nemám, len niekedy keď ešte fukam sople a to je už len trosku, tak mi v ušiach trosku popuka, potom mam chvíľku pocit ze sú zalahnute, potom taky pocit nemám aj pol dna. Keď si na to pomyslím tak znova cítim mierne zalahnutie, neviem možno si to len namyslam. Niekedy mám pocit že počujem dýchanie v ušiach, ale pootvaram ústa, popukam si tam a prejde to. Naozaj som zúfalá a neviem co mam robiť, bojím sa teraz niekam medzi chorých ľudí. Preto hľadám radu najskôr tu

jaskolka
31. mar 2020

@jajuska13 som sestrička, robila som dlhé roky na orl ambulancii🙂. Čiže vlastne skúsenosti..zavolajte, povedzte, aký je problém, bezne nám ľudia volali s tým.Ked vám puka už v uchu, je to dobrý znak, čize vstrebáva sa to, malo byt to odzniet aj samo

evallu
31. mar 2020

ja som mala ale presne to isté koncom januára......horúčka, sople, ešte aj kašel.... a uši, zaľahnuté, aj pukalo, aj nie, sem tam pobolievalo, sem tam nie, skončila som na ušnom, prepichli mi bubienok, sestra to isté, len ona mala vážnejšie tie uši (zaľahnuté až skoro nepočula vôbec - to vlastne i ja, ale len na jedno ucho) a tej prepichovali a čistili ten priestor za bubienkom snad mesiac...................... teraz je to už ok, i ked ja este stále mám pukajúce jedno ucho, este som chcela na orl, ale zrušili mi termín ako začal ten korona problém - nechala som to tak kedže to nebolí, ale uvidím čo dalej, lebo ok to nie je................................ podla mna u vás treba ušné, skúste zavolať vysvetliť ..... lebo je možné že to prejde samo, ale aj že sa to vylieči skôr ak pozrú na bubienok......

dee01
31. mar 2020

@jaskolka ja som napríklad na ušnom vyšetrení bola, vypísala ma na neurologiu že tam nič nenašla, ale ja mam pocit, že tam práveže niečo mám, mávam zapchatý nos, ale len tu jednu stranu ako aj ucho...buši mi v nom a šumí, ale nie vždy...akokeby som ho mala upchaté, neviem, ked si zapchám nos a zatlačím tak mi akokeby odlahlo ale preglgnem a je to naspať zase. druhé ucho mi to nerobí...to je ok.

miskamilka
31. mar 2020

Ja som mala presne toto vo februari, bola som aj na ORL, ale nic mi nenasli. Vysvetlili mi, ze dutiny su prepojene a preto mam zalahnute v usiach. Mala som dalej uzivat nadalej syrup na dutiny a kvapky do nosa (ano, do nosa a nie sprej, ale kvapky), lebo nos je s usami prepojeny. Bolo to neprijemne, zalahnute v usiach som mala takmer 2 tyzdne, ale potom to preslo.

dee01
31. mar 2020

@miskamilka lenže ja to mám už dlhšiu dobu...niekedy vôbec nič a niekedy zas každý den ...tak skusim tie kvapky do nosa..

miskamilka
31. mar 2020

@dee01 ja som to mala tak 2 tyzdne este po viroze, potom to nejak same preslo

jajuska13
autor
31. mar 2020

@miskamilka a užívala ste antibiotika? Ci Vám to prešlo bez nich? Lebo ja som neuzivala na to nič, v podstate mi tie dutiny prešli sople mam už máličko ale ešte mam, niekedy mi z nosa kvapne. Toto sa mi nestalo ešte, aj keď dutiny som mala chytene aj minulý rok. Ale toto zalahnutie som nemala. Ono ani to nie je akoby zalahnute ale keď dýcham cítim akoby dýcham aj ušami chvíľku, že to cez uši cítim to dýchanie nosom.

miskamilka
31. mar 2020

@jajuska13 mala som take 2dnove antibiotika este na tu virozu, lebo mi to neprechadzalo vyse tyzdna a zhorsovalo sa mi to. Usi sa mi pridali az neskor. Mna ale aj boleli par dni, na to som mala Burrow kvapky, to po par dnoch preslo ale zalahnutie ostalo skoro 2 tyzdne.

kp7333
31. mar 2020

@jajuska13 tiez som to mala teraz nedavno. davala som si kvapky burrow, ale nepomohlo. volala som svojmu obvodnemu lekarovi, predpisal mi lieky Clarinase na odpuchnutie sliznic a dutin a 2x antibioticke kvapky Pamycon - jedny do nosa a druhe do ucha. Pomohlo.

janinah
31. mar 2020

3x denne kvapky do nosa kvapkať poležiačky s miernym naklonom na kvapkanu stranu,vydržať v tej polohe 3-5 minut,antihistaminikum aspon na noc

jajuska13
autor
2. apr 2020

@kp7333 ja som si tiež dala predpísať pamycon ale zatiaľ si ho dávam len do nosa. Vy ste si ho dávali aj do ucha aj keď vás nebolelo ale boli len zalahnute? Mňa už uši akože nebolia, sem tam cítim zalahnutie nie stále, ale čo mi je divne ze mam také problémy s videním také akoby nie som koncentrovaná keď sa pozerám aj na lúke alebo aj doma niekde keď stojím akoby som bola otapena pripita nie je to krútenie hlavy ako také. Mávam aj nízky tlak ale nemávala som pred virozou také problemy s tým videním. Ten pamycon si môžem dat do uší aj keď ma už nebolia nespôsobím si tým nejaké nové problémy ak si ho do uší kvapnem a nie je tam žiadna baktéria? Orl doktori nerobia tak neviem co ďalej

jajuska13
autor
2. apr 2020

@miskamilka a prosím vás nemali ste problémy keď sta mali zalahnute uši s tým ze aj videnie ste mali také nekoncenteovane ze akoby sa vám hlava krúti? To zalahnutie bolo intenzívne ci len niekedy?

miskamilka
2. apr 2020

@jajuska13 to som nemala, mne iba trochu trplo okolie usi smer do tvare, tak som sa bala, ci mi neochrnie tvarovy nerv, ale tiez to preslo. Ak mate dalsie problemy, urcite by som to riesila s lekarom.

jajuska13
autor
2. apr 2020

@miskamilka ok ďakujem. A teda ste už potom nič nerobila nič si nedávala a samé to preslo odznelo?

miskamilka
2. apr 2020

@jajuska13 ano, nic som si nedavala, iba tie kvapky do nosa a ucha

jajuska13
autor
2. apr 2020

@miskamilka ale nenapísala ste aké kvapky? Aké ste si dávala? Potom keď ste mali tie uši zalahnute tak do takých ste si kvapkala? Už vás neboleli len boli zalahnute a tie 2 týždeň ste si dávali kvapky? Aké ešte mi prosím napíšte ďakujem to už je posledná otázka

miskamilka
2. apr 2020

@jajuska13 Do nosa Nasivin, do ucha Burow kvapky. Ale len kym ma tie usi boleli, potom uz velmi nie, iba obcas. Ja nie som uplne dobry pacient 🙂 A Sinupret na dutiny.

alexaalex
3. dec 2022

@jaskolka @evallu mozem sa prosim spytat je to prepichnutie bolestive? Dakujem

jaskolka
3. dec 2022

@alexaalex myslíte prepichnutie bubienka pri akútnom zápale? Ano, je to bolestivé, vzhľadom k tomu, že bubienok je silne inervovany a prekrveny. Ale je to chvíľkova bolest a robí sa to pri lokálnom znecitliveni.

evallu
17. dec 2022

@alexaalex vlastne za "živa" je to bolestivé, dospelý to vydrží, pre dieťa to bývalo "traumatické" lebo je to taká náhla, síce krátka ale intenzívna bolast, ale už to vedia umrtviť... za môjho detstva to išlo bez a bol to des (mama mi vravela, že po tom ako mi to urobili raz, som vždy ked sa to zopakovalo hystericky odmietala tam ísť) .... teraz mi to robili na staré kolená a niečím mi to predtým "striekla" a aj povedala že to umrtví a nebolo to potom vôbec tak hrozné.... a tá úľava potom bola úžasná 😉 myslím, že s tým umrtvením to dá i dieťa (i ked moja malá ani nechce nikoho k uchu pustiť, tak neviem čo by robila.... ale možno nič, ved "vysávanie" uší tolerovala v pohode...)