icon

Zápal nervu v zube

fixmeplease
31. okt 2025

Zdravím,
27.10. mi zubárka vŕtala hlboký kaz (povedala mi, že na kanáliky to nevidí), tak mi dala plombu. No po dvoch dňoch, bolesť, vtedy už som vedela, že zub sa zapálil, keďže vŕtala hlboko a zubná dreň už bola asi podráždená. Tak som tam bola 30.10. ráno, s tým, že mi to vyvŕtala a dala hojivú vložku a 13.11. ma objednala na čistenie kanálikov. V ten deň to bolo fajn, zubárka povedala, že ATB (Amoksiklav) si mám dať, až keď príde veľká bolesť, ktorá samozrejme prišla včera v noci. Nasadila som si teda ATB- každých 8 hodín, v noci som ako tak zaspala a dnes ráno som jej volala, dostala som odpoveď, že v zube odumiera nerv a že toto je bežné- nevolala ma do ambulancie, mala veľa práce tak som nedostala moc možnosť opýtať sa jej tieto otázky. Zub aktuálne nebolí tak ako v noci, cítim v ňom tlak. Predpokladám, že zápal už teda postúpil ďalej do kosti a zuby pomaly odumiera, necítim samotný zub skôr ďasná v okolí. Opuch nemám. Chcela som sa opýtať kedy začne zápal ustupovať a teda s ním aj bolesť t.j. kedy začnú zaberať ATB. Nerada by som prežila noc opäť v takej bolesti. Volala som na jednu zubnú kliniku, kde mi povedali, že so zubom by mi nemohli robiť nič, že buď by iba vymenili hojivú vložku alebo by ju dali úplne preč (čo som odmietla, pretože zajtra ma čaká cesta do Prahy, kde budem nasledujúci týždeň). Povedali mi, že je to bežný postup, že zubár nelieči kanáliky do kým tam prebieha zápal. Máte s tým skúsenosti? Niečo takéto je pre mňa v podstate nové, zubárka mi to robila iba raz a tiež som mala takéto bolesti a taktiež som mala ATB a tie zabrali do 24 hodín tuším, potom som podstúpila teda liečbu kanálikov. Keďže ma čaká aj cesta do Prahy, chcem mať istotu, že táto prudká bolesť ustúpi.

nevenka
31. okt 2025

A dala Ti hojivu vlozku alebo umrtvovaciu? Lebo mne ked dala hojivu, tak to bolelo ako slak, musela mi to vybrat, dat umrtvovaciu a este ked aj vycistila kanaliky, aj tak po zatvoreni vlozkou ten zub bolel, nevyciatila poriadne. Mala som zapal v kosti. Potom po pol roku trapenia mi to robil iny zubar pod mikroskopom, celu endodonciu.

fixmeplease
autor
31. okt 2025
@nevenka

A dala Ti hojivu vlozku alebo umrtvovaciu? Lebo mne ked dala hojivu, tak to bolelo ako slak, musela mi to vybrat, dat umrtvovaciu a este ked aj vycistila kanaliky, aj tak po zatvoreni vlozkou ten zub bolel, nevyciatila poriadne. Mala som zapal v kosti. Potom po pol roku trapenia mi to robil iny zubar pod mikroskopom, celu endodonciu.

@nevenka Hojivú vložku. Už je to lepšie, bolesť sa zmenila na tupú, už som sa aj najedla. ATB asi pomaličky reagujú. Možno tou hojivou myslela umrtvovaciu, neviem. Nerozumiem sa tomu. Už iba odišiel zápal a 13.11. čistenie kanálikov a potom dúfam, svätý pokoj 🙏🏽 asi v živote som nezažila horšiu bolesť ako bolesť zubov, ale to možno hovorím, lebo som mladá a mám 22 rokov a veľa bolesti som ešte nezažila. Ale tieto zuby, má to svoje grády :D

fixmeplease
autor
31. okt 2025
@fixmeplease

@nevenka Hojivú vložku. Už je to lepšie, bolesť sa zmenila na tupú, už som sa aj najedla. ATB asi pomaličky reagujú. Možno tou hojivou myslela umrtvovaciu, neviem. Nerozumiem sa tomu. Už iba odišiel zápal a 13.11. čistenie kanálikov a potom dúfam, svätý pokoj 🙏🏽 asi v živote som nezažila horšiu bolesť ako bolesť zubov, ale to možno hovorím, lebo som mladá a mám 22 rokov a veľa bolesti som ešte nezažila. Ale tieto zuby, má to svoje grády :D

@fixmeplease hopa oprava *už iba aby odišiel zápal