Zdravé potraviny
Ahojte vsetci, zakladam tuto temu, kde by sme mohli rozobrat zdrave-nezdrave potraviny, myty o nich, najnovsie poznatky a podobne. Temu, kde by sme nehovorili o nejakej konkretnej veci, ale rozobrali to komplexnejsie. Rada by som zacala s tukmi a cholesterolom. Ako to vidim ja:
Cholesterol- Mnoho ludi si mysli, ze cholesterol je zly, tlacia nam to do hlav reklamy,... Ale to je klamstvo a podvod! Vobec nie je taky nepriatel, ako sa o nom hovori. Cholesterol je pre telo velmi potrebny. Je nevyhnutny pre vsetky bunky v tele a osobitne je potrebny pre tvorbu niektorych hormonov a mozgovych buniek. Vysadenie vsetkeho s jeho obsahom je nezdrave a ked vam niekto hovori nieco ine, je to blud! Bez neho by sa nemohli vstrebavat do tela mnohe dolezite latky.
Cholesterol sa deli sa na tzv. zly a dobry. Dobry moze telo ziskat napr. z rastlinnych olejov (napr. repkový olej, olivový olej), tučnych ryb (napr. makrela, losos, sleď) alebo orechov.
-na zvyseny cholesterol viac vplyva konzumacia cukrov ako tukov!
-nizka hladina cholesterolu je ovela nebezpecnejsia ako vysoka!
-mierne zvyseny cholesterol nie je ziadny zasadny zdravotny problem!
Takze nebojte sa dopriat si maslo alebo vajicka, su velmi zdrave. Pre zdrave srdce a cievy je najdolezitejsi pohyb, zdrava vyvazena strava a vyvarovat sa obezite, nie nedodavat telu zdrave potraviny s obsahom cholesterolu. Tuky su v rozumnej miere nevyhnutne a zdrave!
Vysoky cholesterol
Co vam lekari nepovedia, je znizovanie hladiny homocysteinu v krvi, ktory je zpodpovedny za poskodzovanie/zdrsnovanie hladkych vystelkov ciev, na ktore si po zdrsneni moze jednoducho cholesterol ,,nasadat". Samozrejme sa o tom nehovori, neprispieva to farmaceutickemu priemyslu, oni sleduju len znizovanie cholesterolov, lebo na to maju lieky a to im tvori velku cast prijmov. Proti vysokym hladinam skodliveho homocysteinu pomahaju vitaminy B6 B9 a B12, ktore homocystein zneskodnuju.
B-12 je ale potrebne dostat priamo do krvi, lebo v zaludku sa ho prakticky 98% znici a vyluci. V tele sa vitamin B-12 vytvara najma v probiotickej crevnej flore, preto aj tu je dolezite nasadzat si pravidelne probiotika, a najma kazdodenne brat doplnok mikrovlanin, co samo o sebe znizuje skodlivu hladinu ,,zleho" cholesterolu a zlepsuje pomer zleho a dobreho.
Prikladam jeden zaujimavy clanok, ktory bude mat k realite zrejme blizsie ako zauzivane nazory ludi, ktory maju zisky z predaja liekov na vysoky cholesterol http://www.vitalia.cz/clanky/cholesterol-z-potr...
Maslo
Nenehajte sa oklamat reklamami na rastlinne, margarinove masla s popisom ,,bez cholesterolu". Taketo ,,masla" patria medzi najskodlivejsie potraviny! Ak maslo, tak jednoznacne klasicke, ziadna Rama a podobne. Su to chemicky znicene, umelo ztuzovane rastlinne tuky, neprirodzene a skodlive pre nase telo. K tomu obsahuju farbiva, konzervanty a umele aromy. Dalej obsahuju omega-6 mastne kyseliny, ktore su nezdrave a mozu prispiet k srdcovo cievnym chorobam, rakovine, zapalom, astme alebo depresiam.
Klasicke maslo obsahuje vela vitaminov A, E,D, selen, lecitin a antioxidanty.Vitamín A je nevyhnutny pre fungovanie kardiovaskulárneho systému.Vitamin E a selen spolu s vitaminom A chrania srdce pred poskodenim volnymi radikalmi. Obsahuje tiež lecitin nevyhnutny pre spravne pouzitie cholesterolu v tele.
Faktom je, ze cholesterol ma zasadny vyznam pre ludske zdravie. Bez neho by bunky nemohli spravne fungovat.
Maslo je potrebne hlavne u malych deti, pretoze cholesterol je nevyhnutny pre vyvin organov, metabolicke a hormonalne funkcie v organizme. Obmedzenie tukov v strave malych deti moze mat velmi zle nasledky pri ich dalsom vyvine.
V buducom prispevku by som rada nieco povedala o mliecnych vyrobkoch.
Zaujimavo napisany clanok 😀
http://www.bratilicious.com/blog/6-nezdravych-v...
Aby som nehovorila stale len o nezdravych potravinach v teme nazvanej zdrave potraviny 🙂, poviem nieco aj o niecom zdravom:
Zacala by som cukrom. Prilisna konzumacia cukrov je jeden z najvacsich problemov dnesneho stravovania ludi.
Preto by som rada povedala nieco o bylinke s nazvom Stevia, oznacovanej ako najzdravsie sladidlo. Mnohe ju urcite poznate.
Stevia je tropicka bylina, ktora rastie hlavne v stredne a juznej Amerike. Neobsahuje ziadne kalorie a pritom je priblizne 300 krat sladivejsia ako cukor.
Povazuje sa za najvhodnejsie sladilo hlavne pri snahe schudnut alebo si udrzat stihlu liniu, pretoze sa z nej vobec nepribera. Taktiez je to najlepsie sladidlo pre ludi so zvysenou hladinou cukru.
Okrem toho ma viacero zdravotnych benefitov. Obsahuje vitaminy A, B, E, K, C a mineraly vapník, zelezo, magnezium, chrom, selen, kremik a antioxidanty.
Znizuje vysoky tlak, tvorbu zubneho kamena a povlaku, zlepsuje travenie, ma protizapalove ucinky, posobi proti unave a stresu.
Este som sa chcela spytat, pozerali ste niektora ten dokument o potravinach, na ktory som sem dala link na prvej strane ? Naozaj odporucam, mal by byt povinny 🙂
Ohladom cukru, odporucam precitat si tento zaujimavy clanok:
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/...
Osobne sa snazim vsade kde sa da nahradit klasicky cukor brezovym , pripadne kokosovym, ale tento druhy uz povazujem za "maskrtku" ;)
K strukovinam chcem povedat, ze ich treba pred tepelnou upravou namocit do studenej vody aspon na 6 hodin, vtedy sa z nich vyplavuju skodliviny, ja ich este aj oplachnem a az tak zacnem varit
A k cukru - napr. nizkotucne jogurty maju namiesto tuku - cukor, ja ale nejem ziadne
@monkabr ahoj, chcem sa ta opytat, ako sa stevia pouziva okrem sladenia napr. caju, ako ju mam pridat do kolaca alebo ryzoveho nakypu, chcem si ju kupit alebo niektoru inu rastlinku, ktora sa pouziva rovnako ako stevia, dakujem
@lericenkam ahoj stevia sa predava v roznych formach, aj v praskovej, v ktorej ju mozes pouzit rovnako ako cukor
Napisem nieco k beznej dnesnej strave vo vseobecnosti.
V dnesnej dobe je uz v obchodoch velmi malo vyrobkov, ktore sa daju oznacit za zdrave. Napr. pred rokmi nasi rodicia jedli chlieb upeceny z lokalneho obilia, dnes si kupite chlieb plny konzervantov, farbiv a z muky okradnutej o prospesne latky.
Asi pred 100 rokmi sa objavili zakladne zlozky potravin: cukry, tuky a bielkoviny.Ludia si mysleli, ze tieto tri zlozky su jedine, ktore ludske telo potrebuje. Vysledkom toho bol zaciatok masovej produkcie potravin, ktora brala ohlad len na tieto 3 zlozky. O enzymoch, vitaminoch, vlaknine a mineraloch nikto nic netusil. Az neskor sa prislo na to, ze potraviny obsahuju aj tieto zlozky a na to, ze masovym, tepelnym spracovavanim potravin tieto zive latky v nich zabijame. A co sme s tym urobili ? Nic, doteraz sa vsetko len zhorsuje a stravujeme sa cim dalej tym nezdravsie.
Dnes uz len sledujeme obrovske narastanie civilizacnych chorob, kedy vela ludi trpi rovnakymi zdravotnymi problemami. Choroby, ktore boli pred masovou vyrobou potravin len ojedinele.
Problem je priemysel, ktory zaspal v 19. storoci, vyrabajuci nezdrave potraviny zamerane na kombinaciu tukov, bielkovin a karbohydratov.
Kedysi sa ludia stravovali neporovnatelne zdravsie,drvivo prevladali ,,zive" potraviny.
-tepelne nespracovane: v surovom stave, cerstve mlieko, pramenita voda,....
-mechanicky spracovane: prave maslo, cerstve stavy z cersveho ovocia, za studena lysovane oleje...
-fermentovane potraviny: kvasene, cerstvy tvaroh, syr
Co konzumujeme dnes ?
-tepelne upravene, ochudobnene, casto priam nutricne znicene potraviny
-konzervovane potraviny
-synteticky, priemyselne spracovane potraviny
Bezna strava dnesneho cloveka obsahuje velmi malo zivin, koli spominanym dovodom.
-masova, priemyselna vyroba + lobing korporacii za prisady nezdrave, ale velmi lahko vypestovatelne za min. naklady
-ochudobnenie nutricnych latok
-vysoky obsah chemikalii a umelych latok, konzervantov...
-tzv. ,,intenzivne polnohospodarstvo" a dovoz ovocia a zeleniny s nasledkom obrovskeho znizenia obsahu vitaminov a mineralov
Ahojte
Chcem sa opytat, ci tu je niekto, kto jedava . paleo stravu . , dakujem
Sledujete niekto kratku 5 min relaciu A Dost !? Pojednava o D Testoch, to su testy roznych spotrebitelskych vyrobkov. D test je postrach priemyslu, odporucam sledovat ! Zistite, ktore produkty su naozaj zdraviu nezavadne a ktore naopak !
Mozete sa tam dozvediet zaujimavosti a bludy o potravinach. Vzdy testuju potraviny v laboratoriach.
Davam linky na 5 minutove relacie zamerane na potraviny.
Velmi nezdravy Palmovy olej, ktory sa dnes pridava do vsetkeho mozneho. Ale nenehajte sa zmiast porovnanim s Repkovym olejom. Repkove a Palmove oleje su najnezdravsie oleje vobec...
http://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-...
Je mozne, ze horcica pre deti zn. Boneco, je najnezdravsia na trhu vobec ? Ach, kde to zijeme... Tesco ju sice uz stiahlo z predajni, ale nebyt tohto testu, predavala by sa detickam doteraz. Test horcic:
http://www.stream.cz/adost/10001871-horcice
A rastlinne tuky, tema sama o sebe, o ktorej som tu uz pisala, nezaskodi si ich pripomenut... Ze do Ceska a na Slovensko sa vozia zavadne potraviny, ktore inde v Europe nechcu alebo dokonca by sa ani nemohli predavat ? Z 24 rastlinnych tukov v nasich obchodoch, by sa 8 vobec nemohlo predavat napr. v Rakusku, Dansku alebo Svajciarsku... U nas neexistuju limity pre obsah velmi nezdravych transmastnych kyselin ! Nase tuky obsahuju niektore az 10 nasobok povoleneho mnozstva tychto kyselin napr. v Rakusku !
Test rastlinnych tukov:
http://www.stream.cz/adost/10000105-rostlinne-t...
V zmrzlinach sa stale castejsie nahradza smotana rastlinnymi tukmi. Preco ? Je to ovela lacnejsie, co tam po nasom zdravi!
http://www.stream.cz/adost/10003023-nanuky-a-zm...
Tusili ste, co obsahuju take obycajne struhanky ? Sama chemia...
http://www.stream.cz/adost/779057-to-je-sila-co...
Mamicky pozor, rizikove ecka v potravinach pre deti, ktore sposobuju hyperaktivitu a su rakovinotvorne... Dalej prefikane oznacene latky ako uhlicitany ( vyhybanie sa oznaceniu E ), ktore obsahuje mnoho detskych prikrmov, kasiciek a susenych mliek. Sposobuju naduvanie a crevne problemy...
http://www.stream.cz/adost/815987-uhlicitany-v-...
Myslite si, ze Biopotraviny su zdrave a neobsahuju nic chemicke ? Omyl, biopotraviny mozu podla noriem obsahovat az 5% nebezpecnych chemikalii...
http://www.stream.cz/adost/693314-ecka-v-biopot...
Olivove oleje. Mate doma takyto olej, extra panensky a myslite si, ze kvalitnejsi olej uz byt nemoze.. D test ich otestoval a nie u vsetkych je to pravda. Niektore este dnes obsahuju davno zakazanu latku ddt, velmi skodlivu pre nase zdravie. Obsahuje ju napr. aj olej urceny pre deti.
http://www.stream.cz/adost/760900-olivove-oleje...
O tavenych syroch som tu uz pisala, ale pozrime sa, co o nich hovori D test:
http://www.stream.cz/adost/800385-tavene-syry
Ladove caje z obchodu ? No to urcite, mnohe taketo ,,caje" ziadny caj ani neobsahuju. Kupujeme si presladenu ochutenu vodu... Ja sa vsetkym colam, fantam, cajom a podobnym napojom s desiatkami gramov cukru vyhybam a pijem iba velmi zdravo. Pit zdravo je to najmenej a to najjednoduchsie, co sa da pre zdravie urobit
D test ladovych cajov dopadol katastrofalne:
http://www.stream.cz/adost/10003164-ledove-caje...
Torticky a zakusky z hypermarketu, mnam ! Taka torticka s tazko uveritelnymi 28!!! druhmi ecok, co moze byt lepsie ? Su to chemicke bomby !
http://www.stream.cz/adost/10001707-chemicke-do...
Dalsie diely si mozete pozriet tu http://www.stream.cz/porady/adost
Odporucam !
@monkabr prosim ta, na ktorej stanici a kedy byva relacia D test? Si sikovna a mas cas toto vsetko vyhladat, fajn, ze to posuvas dalej,ď
@lericenkam Kravy sa umelo oplodňujú a teliatka po otelení berú preč, čiže krava je v podstate stále teľná a dojná. Vämená má stále plné a preto trpí na rôzne zápaly, ktoré sa následne liečia antibiotikami.
Po vojne v 50tych rokoch sa silno začal rozmáhať mliekarenský priemysel, vznikali JRD, mlieko potrebovalo odbyt a tak sa všade začalo tvrdiť, že mlieko je zdravé. Učili nás to na školách, počúvali sme to od lekárov a videli v reklamách.
Mak má najvyšší obsah vápnika v prírode. Makový olej je určite hodnotnejší zdroj vápnika ako mlieko.
@durik asi si ma nepochopil,ja totiz mlieko a vyrobky z neho nejem . okrem masla , ja som chcela len vediet akosa toto mliecne sialenstvo stale udrzuje, ale dik
@jaron V podtate preto, co je popisane napr. tu http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1383417/...
Su urcite aj kvalitne repkove oleje, lisovane za studena, atd., ale tie sa urcite nepridavaju do salatov a XY dalsich veci, v ktorych je obsiahnuty a ktore denne konzumuju ludia
@monkabr akurat som si preosievala struhanku,ked som si pustila A dost!,o struhanke..postuone si ich viac pozriem,zatial len 3..no..moj otec vzdy sdukol mamu,ked obcas kupila struhanku..dlhe roky bol zvyknuty,ze zdy si melieme z vlastnych rozkov,len mame sa to nie vzdy chcelo struhat,my so sestrou vecne rozlietane..
V poslednej dobe si robim vlastnu zo spaldovych rozkov,lebos vokor mi sice nosil,co oni mleli,ake z bielych a musela som si ju aj tak preosievat,on toho doniesol vela,mne to casto splesnelo,kedze to malokedy pouzivam....skor na zapekanie s parmezanom na daco-cukinu a spol.
Inak je to katastrofa..normalne rozmyslam,co teda jest? Zahradku pri dome nemam,ta svokrovcov je dalej aj od nas,aj od nich,oni na nej uz nevladzu,my zas male deti,ktore treba tam trosku dozorovat,ale to je najmenej,len drahy ma vela roboty,na rok zas uz ja budem chodit do prace..skoda...
No v ramci moznosti sa usilujem o ake-take zdrave stravovanie...len vidim,ze ani bio nie je take bio..ja v bio kupivavam skor tie rozne muky a cestoviny a xylitol,plus horalku a obcas aj daco ine..obcas maju deti domace kura ci vajicka,ale to len ked ma mmaina kamoska prebytok,inak kuracie nekupujem...len nemam moznoat bzdy chodit na trh a tam clovek toez nevie,ako to s tym ovocim a zeleninou skutocne je..aj ked chut to ma zvacsa lepsiu. Este lidl sa mi zda v romto lepsi,aspon to nema zvadnute ako daktore retazce,od svagra viem,preco..
@siska53 Ahoj, je to tak. Naozaj zdravo sa stravovat v dnesnej dobe nie je nic jednoduche. Zaklad je ale pozerat si zlozenie vyrobkov. Ako tak zdravo stravovat sa da aj bez zahradky, len to nie je take pohodlne, ako prist do obchodu a do kosika nahadzat, na co mam chut 🙂
A este horsie ako s potravinami je to s kozmetikou, naozaj horsie. Desiatky tazkych jedov ktorymi sa mazeme od hlavy po paty denno denne, neskutocne. Ani sa nedivim, ze vsade sama rakovina, astma, ....
A zase je to o pozerani zlozenia. Schvalne si pozri zlozenie samponu, tekuteho mydla, co mas doma... Same, same jedy, ktore sa pouzivaju napr. v priemysle. Tam sa nimi zaobchadza s rukavicami a ruskami, a doma si ich, sice v malom mnozstve ale predsa, vtierame denne do koze. Hlavne, ze maju na etikete napisane sviezost oceanu, hebka, zdrava koza,... :D Uplne na hlavu
@lericenkam Ahoj, joj to ti neviem povedat, ale ten posledny link v tom prispevku, tam su myslim vsetky diely
@monkabr oni sa spoliehaju na to,ze na dokladne citanie zlozenia nemame cas. A to je fakt..s detmi clovek nemoze 5minit lustit 1vyrobom a 5dalsi,napisu to krpatymi pismenami,aj clovek,co dobre vidi do blizka ma problem...kto zas chodi do prace,ked uz zajde do obchodu,tak sa opat ponahla,aby bol cim skor doma..a starsi ludia su zas dovercivi,kupia hoc co,nevidia dobre...
Podľa tohto článku:
http://www.mojavyziva.sk/potraviny-a-recepty-na-posilnenie-imunity/
sú to fakt zdravé potraviny a dobré návody na domáce lieky. My sme nič také doma nikdy nerobili, tak sa chcem opýtať, skutočne to pomôže? Nemyslím pri silnej chorobe, ale nádche a podobne? Ako viem, že sú to všetko zdravé suroviny, ale je to také jednoduché, až sa mi to zdá nereálne. 😀
@jaron Ahoj. Pýtal si sa prečo je repkový olej najzdravší.
REPKOVÝ OLEJ má množstvo výhod. Jednou z tých najpodstatnejších je, že obsahuje najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny Omega – 3 spomedzi rastlinných olejov. Kyseliny Omega – 3 sú v našej, západnej strave, nedostatočne zastúpené. Pre ľudský organizmus je dôležité udržiavať optimálny pomer príjmu Omega – 6 a Omega – 3 mastných kyselín (4:1). Zloženie našej, teda stredoeurópskej, stravy však tento pomer posúva až na hodnotu 30:1. Preto sa odporúča konzumovať aspoň 1,5 lyžice repkového oleja denne. Či už v rámci studenej alebo teplej kuchyne- jeho využitie je univerzálne. Je zdravý a nie je chuťovo výrazný.
ja ked vidim zdrave a bio tak uz sa len za hlavu chytam :P
@zdenka_eyrova ja s tebou súhlasím, preto používam radšej repkový plus na studeno olivový (i keď striedmo použitý napr. slnečnicový je tiež v poriadku, pokiaľ používame omega 3 z iných zdrojov - orechy, ľan, prípadne ryby atď.)
Ale ja som sa nepýtal, prečo je najzdravší, ale prečo je "najnezdranejší vôbec"? Reagoval som na nejaké iné tvrdenie predtým, s ktorým nesúhlasím.
Si si zle všimla, ale to nevadí. 🙂
@margaretkamirka prečo, veď bio môže byť aj zdravé, pokiaľ to nie sú práve bio cigarety 🙂
@jaron ja nehovorim, ze bio nie je zdrave ale niektori ludia to uz s bio prehanaju 🙂
@margaretkamirka presne, to mas pravdu🙂
zdrave veci su super, ale mohla by byt nizzsia cena na nich

@monkabr lakto-ovo-vegetarián