icon

Zdravotné problémy - Paleo diéta

titkovamiriam
3. mar 2014

Potrebovala by som praktické recepty na varenie v tejto diéte pre svoju tetu.Na internete som síce našla,literatúra je veľmi slabá a tak hľadám ľudí ktorý ju majú buď predpísanú od lekára ,alebo ju držia pre zdravý životný štýl.Našťastie suroviny ako špeciálne múky a mlieka sú už dostupné aj u nás /za nehorázne peniaze!/,ale potešila by som sa odskúšaným receptom receptom. 🙂

kiki68
3. mar 2014

su na to knihy,ja som minule o tom pozerala dlhy dokument, mne sa to celkom pozdava, ako u mna to funguje tent styl asi prirodzene,akurat ze tam hovorili v tom dokumente aj o cviceni, akoze nieco tahat, chodit dlhsie trasy pesi,dokonca bosy bez topanok po prirode, vraj v topankach sa nam nejak nicia nohy ci co to tam bolo. Hovorilo tam viac lekarov,neurolo,ortoped, imunolog, onkolog. Jeden chlapek napisal vybornu knihu o tej diete, len neviem ci vysla v slovencine. Tam bolo dost receptov. Viem,ze muka sa tam da uplne vylucit, lebo keby sa da bezlepkova,tak to mi uz viac pripomina bezlepkovu dietu klasicku.

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@maca_p super dííík!!!!

maca_p
4. mar 2014

kamoska to drzi, pre mna je to priliz striktne a ja potrebujem nieco chlebove 😀

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@kiki68 dakujem,knihy zohnat je dost problem.zatial ma teta jednu v madarčine,tak sa trapila s prekladom 😲 .Najhorsie je že ona tuto dietu už par mesiacov varí synovi/44r/,on nesmie nič z klasika muky,ziadny skrob čiže zemiaky,kukuricu,nic zo soje a mlieka 😒 -može maso a zeleninu a potom tie predpisane muky tak hladam co najviac receptov pomoze mi ta stranka od
@maca_p

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@maca_p no držat ju par tyzdnov by som si predstavila ale zvyšok života-by som musela zarabat tri raz tolko ☹

maca_p
4. mar 2014

@titkovamiriam mozno to nevyjde ani tak draho, len si na to treba zvyknut, ja som drzala chvilu bielkovinovu. len ked treba varit na dvojo, tak som vzdy zlyhala 😝

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@maca_p no ked teta pečie chlieb tak muka na dva kusy stojí 11 eur,plus mlieko 4 eura a 16 vajec a to este nenavarila a chleba pečie dva razy do tyzdna ☹

kiki68
4. mar 2014

ono skor si clovek zvykne,ze ziadne pecivo neje, potom to tolko nevyjde. Ja napriklad nemozem mlieko, ako samotne mlieko by som nesmela vypit alebo tak. Lepok nemozem tiez, robi mi velke problemy,takze fungujem bez toho, ako chleba nemam stale, iba sem tam. U nas su takto zvyknuti vsetci prakticky, teda varim aj psovi a ten je tiez alergik na lepok. Ja som ani netusila,ze drzim nejaku paleo dietu,pokial som nepozerala ten dokument. Vtedy ma to dost zaujalo,ked to tma zacali vysvetlovat,ze clovek nie je na spracovane obilie napriek vsetkemu vraj geneticky stavany. Takze pastny klin a hop nahanat sablozube tigre! 😀 Ked tak nemam problem prekladat sem nejake recepty z anglictiny.

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@marijanakatja jasne dakujem 🙂

titkovamiriam
autor
4. mar 2014

@kiki68 angličtina nieje problem 🙂 ,on ten chlien jedava vlastne k masu,zemiaky ryzu ani cestoviny nemoze len zeleninu a z tej sa chlap nenaje,uz aj tak schudol asi 20kg odkedy je chorý....

kiki68
5. mar 2014

tak ono nemusi byt nejaky pribraty, staci ak bude vediet co a ako, ked chce drzat vahu,tak odporucam to,co v paleo diete je,teda cervene maso a hlavne steaky. Moja kamaratka dokonca jedava surove steakove maso, ja mam rada raw, najma ked nemam energiu. Ja takto jedavam odmalicka, nemusim prilohy, tie skroby a cestoviny,ja mam rada prave len maso a zeleninu. Zo zeleniny odporucam objavit cervenu repu,je to parada. Cloveka to da krasne dokopy za par tyzdnov

mariabs
25. mar 2014

Skús tieto stránky...recepty sú z našich bežných surovín, čo je celkom výhoda 🙂
http://www.paleolifestyle.cz/category/recepty/
http://varimepaleo.sk/
http://paleoblog1.wordpress.com/

zuzi0110
25. mar 2014

Už je aj skupina tu na MK https://www.modrykonik.sk/group/6108/

meluela
25. mar 2014

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/...
🙂

Masa by sme mali jest co najmenej, staci 2-3 krat tyzdenne a nie ho pchat do kazdeho jedla kvoli nejakej prave modnej diete - a to nielen zo zdravotnych dovodov, ale aj z enviromentalnych. Pripadne ine vychytavky ako akoze surimi z nafarbenej lisovanej tresky ci neduzive potraviny privezene z inej casti sveta.
Takto tu mame kvoli nasej (a v amerike este vacsej) nenazranosti velkochovy zvierat ktore ziju v katastrofalnych podmienkach, su dopovane vsetkym moznym a zabijane nehumannym sposobom ... ake potom moze byt ich mäso, co sposobi v nasom tele? Keby sme mäsa jedli menej, mohli by sme si ho dopriat vo vyssej kvalite.

mariabs
26. mar 2014

@meluela paleo je najma o zelenine a tukoch... maso odporucaju kvalitne z domaceho chovu a rovnako aj zelenina by mala byt z nasich oblasti..
Ja osobne tiez nie som fanusik masa a velkochovov, preto si vyberam a vobec nemam pocit, ze by som sa ho zrazu musela prejedat...okrem toho bielkoviny su nevyhnutne pre organizmus a daju sa ciastocne nahradit aj kvalitnymi tvrdymi syrmi ci orechami
Tiez sa vsak pri posudzovani kvality masa treba zamysliet aj nad kvalitou zeleniny a ovocia dovazaneho na nas trh...tie mnozstva nastriekanych pesticidov nie su prave idealnou vyzivou pre nas organizmus.

meluela
26. mar 2014

@mariabs paleo ma problem aj s mliecnymi vyrobkami (vsak kde by si paleo clovek vyrobil ten tvrdy syr ...)

Paleo diéta je vlastne pomýlenou odpoveďou na katastrofálny stav amerického a pomaly už aj nášho potravinárstva.

Ide skor o to, sledovat si zlozenie potravin, uprednostnit tie, ktore su najmenej rafinovane a s najmenej pridavnymi latkami, ktore maju najlepsi povod, sledovat si priblizne rovnovahu a pestrost v strave a hybat sa.

Je chore nazvat to dalsou nalepkou minule dukan teraz paleo a zakazat este par nahodnych potravin bez zdovodnenia - preco dokelu paleo zakazuje strukoviny? to tam ten praclovek nenasiel ziadnu divoku prafazulu v prirode? A co predchoda psenice ktoru paleo ludia jedli - semena roznych trav? Preco su v paleo diete zakazane? Preco nezakazat aj vsetky slachtene formy ovocia a jest len planky? A preco vobec ma byt za vzor strava pred neolitickou revoluciou? Je zname ze zivot ludi bol vtedy obzvlast kratky, preco teda si brat ich stravu za vzor? A co vlastne vieme o ich strave? V kazdom geografickom regione bola ina? Tak teraz sa mame stravovat podla nasich prapredkov z indie (kedze vtedy sa tam niekde nachadzali) a tamojsej klimy (ktovie aka bola) alebo co?

Staci sa trosku zamysliet a cele paleo sa ukaze ako dobra kravina a skutocne problemy vlastneho stravovania i celkovo polnohospodarstva a potravinarstva zostavaju aj kvoli takymto modnym idiotinam nepovsimnute. Prusery sa volaju gmo, monsanto, transatlancicka dohoda ktora sposobi ze sa u nas budu predavat este vacsie svinstva atd.

Btw kde sa dá u nás kúpiť mäso z dobytka chovaného na tráve? Lebo to poľské/írske tesco billa mäso chované na gmo kukurici to asi nebude ... ani to neznámeho pôvodu v mäsiarstve. V hoferi/at sa daju kupit aspon kurence a vajcia chovane na rakuskej soji. Ale na mäso z travou krmeneho dobytka treba ist na biofarmy az za vieden. Pre bezneho cloveka je taketo mäso na pravidelnej baze nedostupne. So zeleninou -ovocim je to tiez zle, v supermarketoch vacsinou tiez polske a ine zahranicne, takze bud vlastna zahradka, ako-tak v sezone samozbery, trhy, bednickove systemy ale tiez clovek nema 100% istotu.

mariabs
30. mar 2014

@meluela súhlasím s mnohým čo si napísala, ohľadom katastrofálneho poľnohospodárstva, biedneho výberu akýchkoľvek kvalitných potravín, nehovoriac o gmo...
Módny trend ako nazývaš paleo, má tiež rôzne variácie zloženia stravy....vlastne ako každý štýl stravovania. V dnešnej dobe pokiaľ si nedopestuješ, či nedochováš sama, nemáš istotu...a aj to je otázne vzhľadom na to, čo všetko je vo vzduchu a vode.
Ak sa nemýlim paleo priamo odporúča vyberať si kvalitné potraviny z oblasti, v ktorej človek žije, využívať lokálnych pestovateľov, aby mal človek ako-takú istotu, že konzumuje minimum chemikálií. Veď logicky, keď má človek konzumovať veľa surovej zeleniny, tak rozmýšľa - aspoň väčšina, kde to kúpi. No mne osobne to pripadá ako celkom dobrá podpora domácich pestovateľov, čo v tomto štáte tragicky chýba. Nezachráni to naše poľnohospodárstvo, no aj malý krok správnym smerom je lepší ako nič.
Nemožno však hádzať problémy poľnohospodárstva a snahu pchať do ľudí gmo potraviny na paleo či inú formu stravovania a ani očakávať, že ich vyrieši či zhorší. Toto by mal byť celospoločenský záujem bez ohľadu na či som vitarián alebo paleo. Avšak vzhľadom na záujmy nadnárodných korporácií, ktoré dotujú rozhodnutia a kroky vlád krajín, je to boj s veternými mlynmi :(
Osobne si myslím, že každý rozumný človek si zváži pre a proti každého stravovania a kde a aké potraviny nakúpi. Keď si odmyslím tie časti o prehistorickom stravovaní, tak považujem klasické (primal) paleo za vyvážený štýl stravovania, ktorý človeku určite neuškodí.

katia77
8. máj 2014

Ahojte, neviem preco sa Paleo spaja s nejakou dietou, ked-tak tak ano dieta ale z pohladu zlozenia jedalnicka, ktory prospieva telu, nie z pohladu jedalnicka, ktory teraz budem dodrziavat a o par mesiacov uz nie. Urcite nie je vhodne radit Paleo medzi nejake casovo obmedzene diety, aj z toho dovodu sa slovo paleo spaja so slovnym spojenim zivotny styl, nakolko to v globale nie je len o jedalnicku. Myslim, ze v sucasnosti nie je problem vyberat si tie zdravsie zdroje potravin, i ked globalizacia pochopitelne zashuje hlboko aj do potravinarskeho priemyslu. Jednoznacne je vhodne, najskor si prestudovat nejaku knihu napr. od Marca Sissona alebo Robba Wolfa ci Hartwigovcov, ktore su v sucasnosti bez problemov dostupne aj v slovencine a potom zacat. Je dolezite pochopit pointu Paleo a vediet ako ludsky organizmus a jeho traviaci system funguje. Osobne som si zvykla nakupovat zeleninu ci ovocie a taktiez maso a vajicka od spolahlivych malych a domacich predajcov, kde viem, ze kupujem kvalitu. Mozno zaplatim o nejake euro viac, ale uz sa mi neraz osvedcilo, ze to ma zmysel. Nepotrpim si na oznacenie bio, staci mi, ze viem o domacom povode s vylucenim velkochovu ci velkopestovatela dodavajuceho do hypermarketov. Ak ma niekto pocit, ze Paleo je nejak financne narocne, myli sa a pise to len z dovodu, ze to nikdy nevyskusal, Ono logicky pohlad hovori, ze clovek sa naje a ma viac energie z masa ako z produktov vyrobenych z muky, takze spotrebuje toho menej. Taktiez jednym z mnohych Paleo benefitov je perfektne podporena imunita a s nou suvisiace zdravie, takze clovek nevynalozi ziadne financie na lieky a taktiez nestraca peniaze pocas praceneschopnosti... Preto by bolo fajn, nepolemizovat a nepisat nazory vychadzajuce z predstavy a napodlozenych myslienok. Je vsak pravda, a stretavam sa s podobnym nazorom casto, ze ludia si nevedia predstavit jest jedlo bez priloh modernych pre sucasnu civilizaciu a bez chleba ci rohlikov uz vobec, mozem vam vsak povedat, ze jest klobasku ci tlacenku, alebo aj len sardinky bez peciva je uplne iny zazitok. Clovek, ktory potrebuje k tomu chlieb ci rozok prichadza o mnohe chute a zazitky z jedla a neraz mu prave kombinacia mucna priloha+maso prinesie zaludocne problemy, alebo aj zmenu nalady a stratu energie, to si vsak malokto uvedomi... ved preco asi ludia tak preferuju oddych po skvelom nedelnom obede....

lenulienka_m
Odpoveď bola odstránená
victory1
9. jún 2014

@lenulienka_m Ahoj, dodrziavam paleo od 10.3. tohto roku, schudla som takmer 14 kil, ale najvacsi bonus je to, ze sa mi vdaka paleo strave dali dokopy dasna, zuby...Mala som pokrocilu paradentozu, zapalene zubne vacky, liecim sa u zubara vyse roka...Posledna navseteva zhruba pred mesiacom - zuby stabilizovane, dasna nekrvacaju, su ruzove bez nadmerneho prekrvenia, plak minimalny, zubny kamen takmer ziadny..
Predtym som vyskusala asi vsetko, myslim, ze najvacsi vplyv na to malo vynechanie sacharidov /teda okrem sacharidov zo zeleniny/, cize prestali sa mi robit mikrozapaly, kedze nemali na to zivnu podu, vdaka minimalizacii sacharidov v strave...
Ja som s paleo stravou uplne spokojna... 😉

kiki68
9. jún 2014

My sme sa bavili s holkami,co maju tiez celiakiu,ze ked nabehli na bezlepkovu dietu a nez sa clovek aj nauci si rozky upiect a pod.,tak vacsinou prejde fazou,ze prakticky ziadne pecivo nezje (okrem draheho schar vsetko chuti nie moc dobre) a tak vela z nas sa toho aj vzda a zvykne si fungovat bez peciva. Ale v com sme sa zhodli bolo,ze narastla spotreba masa, proste na to cloveku prisla chut-maso a zelenina. To sa nas asi 10 zhodlo v tomto smere. Takze to asi bude tak,ze ked clovek nema tie obilne zlozky,tak si to telo nejako nahradi.
Tiez su podla mna ludia,co su stavani na tuto paleo dietu, ale aj taki,co by im to nespravilo uplne dobru sluzbu.
Takze asi kazdy to,co mu vyhovuje a pomaha 😉