Zdravotné problémy u dospelého a očkovanie

3. aug 2023

Ahojte zdravotnici,
viete mi prosim poradit, ci je dlhodobo zvyseny krvny tlak, zvyseny cukor a cholesterol, chronicky unavovy syndrom u dospeleho problemom na ockovanie proti hepatitide typu B? Moze toto ockovanie zhorsit zdravotne problemy? Dakujem

stanulienkat
3. aug 2023

Nie, nemalo by. Si si ista, ze sa stravujes zdravo, nemas nadvahu, nepresalas, nevyjedas kaloricke jedla, mas dostatocny pohyb? Lebo tie choroby, co si vymenovala su zvacsa z toho. Nieco moze ovplyvnit aj genetika.

zmrzlinka2021
3. aug 2023

To je otazka na lekara a nie na forum typu MK.

Jedine clovek, ktory je studovany, je odbornik, ti vie dat adekvatnu odpoved

taktotedanie
3. aug 2023

Nie

autor
3. aug 2023

@zmrzlinka2021 Ja viem, tu na MK su a nie je ich malo. S lekarom to samozrejme budeme riesit, len som chcela vediet, na co sa pripravit.

autor
3. aug 2023

@stanulienkat Nepresalam, nechuti mi to tak, nevyjedam kaloricke jedla, mam spomalene travenie, takze sa ani neprejedam. Pohybu mam malo, pretoze mam problem normalne bezne fungovat kvoli tej sialenej unave, s ktorou mi nikto nevie pomoct ☹ A v rodine su vrodene problemy so srdcom, aj skorsie umrtia, cize ten tlak nebude uplne len zivotnym stylom.

akvi
3. aug 2023

Načo ti je odpoveď na to? Zmení sa tým niečo? Už asi ťažko. Môže a nemusí to mať súvis. Očkovanie je málokedy hlavnou príčinou takýchto problémov ako jediný faktor. Môže byť tou "poslednou kvapkou", spúšťačom, hlavná príčina bude ale niekde inde.

autor
3. aug 2023

@akvi Ale ockovanie este neprebehlo, pytam sa, ci ockovanie moze tieto zdravotne problemy ktoru uz su zhorsit.

taktotedanie
3. aug 2023

Ved si pories svoj zdravotny stav a potom sa ockuj

stanulienkat
3. aug 2023

Nie si obezna? Aj ti ludia byvaju unaveni, bez energie. Pijes dostatok tekutin? Aspon 2 litre denne? Ani kava nepomoze k vykonu?

autor
3. aug 2023

@stanulienkat Kavu nepijem, nechuti mi ☹ A obezna vyslovenie nie, ale 10kg plus mam ☹ Pijem cistu vodu, obcas si spravim s citronom, vobec nepijem sladke vody, ani dzusy, ani alkohol, ani nefajcim.

ropucha6
3. aug 2023

A chces cestovat? Ci preco chces presne teraz ockovat? Ja mam dlhodobo zvyseny tlak aj cholesterol (ale aj ten dobry) a ockovanie nemalo na nic vplyv. Ale lepsie sa asi poradit s lekarom.

stanulienkat
3. aug 2023

No 10 kil je dost. Este je otazne co znamena 10 kil. 10 kil nad normu, alebo 10 kil nad ako si ty zvyknuta? Je rozdiel, ci mas 63 alebo 73 kg. Hmotnost vie urobit velmi vela s tlakom aj s cholesterolom aj s vykonnostou.

vevesh
3. aug 2023

Ano, moze a nemusi. Kedze ockovanie (kazde, aj proti Hepatitide B) vyzaduje "pracu organizmu". Je velka pravdepodobnost ze nie, mala ze ano. Otazka je, ci je pre teba benefit ockovania vyssi ako mala pravdepodobnost NU vo forme zhrosenia zdravotneho stavu. A toto si musis zhodnotit sama (s pomocou lekara, ktory by ti mal obsirne vysvetlit NU v tvojom pripade).

ropucha6
3. aug 2023

@stanulienkat ja som mala zvyseny cholesterol aj tlak aj pri 48kilach (cca 3 kila pod mojim idealom). Cize nie vzdy to ma suvis.

autor
3. aug 2023

@ropucha6 Je to kvoli praci v zdravotnictve, vyzaduju to k nastupu do prace ☹
Nie som s tym ockovanim stotoznena, ale tu pracu by som velmi chcela.
Neviem, co spravit ☹

stanulienkat
3. aug 2023

@ropucha6 ved som vyssie pisala, ze vplyv ma aj genetika. Ale aj strava. Uz som zazila vegetariana, co mal zly cholesterol. A zazila som aj tucnych, co mali dobry cholesterol. Chude baby mozu mat vyssi z vyjedania sladkosti....
Autorka-ak potrebujes ocko do xdravotnictva, tak si to daj. Stretnes sa v zdravotnictve s roznym bordelom a ver mi, ze to ma opodstatnenie. Este som nepocula, ze by z toho niekto mal nejake neziaduce ucinly.
Na druhej strane nie je nic horsie akl anti vax sestra.

autor
3. aug 2023

@stanulienkat Nie som vyslovene antivax, moje deti maju vsetky povinne ockovania, ale u seba sa bojim kvoli zdravotnym problemom, ktore mam.
Keby som bola fit, tak nespekulujem a dam sa zaockovat, ale bojim sa ☹

stanulienkat
3. aug 2023

A ked sa pichnes ihlou od pozit pacienta? Myslis, ze to bude lepsie?

ropucha6
3. aug 2023

@stanulienkat tak cholesterol ano, to ja viem, ze mam z mliecnych tucnych vyrobkov, ale je to len hranicne, ani dietu nemam. Ten tlak nikdy nezistili pricinu, tak som proste na malych davkach liekoch. @autorka, tak v zdravotnictve by som ani nespekulovala.

autor
3. aug 2023

@stanulienkat Ja viem, ze praca v zdravotnictve je riziko a naozaj, keby som nemala problemy ktore mam, zaockokujem sa, ale kedze viem o svojim problemoch, nechcem sa do toho vrhnut bez premyslania a zvazovania.

akvi
3. aug 2023

No ak je to niečo, čo je podmienkou nástupu do tej práce, tak ak tam nastúpiť chceš, tak na výber asi nie je. Choroby ti môže zhoršiť/ovplyvniť čokoľvek, aj to, že vôbec začneš robiť v zdravotníctve, kde ten nápor všetkého je extrémny.

twinflame
3. aug 2023

Aky je stav tvojej imunity? Na imuno-alergologii ti robili vysetrenia?

ropucha6
3. aug 2023

Ja by som sa skor bala toho naporu v pracu, nechces sa dat najprv trochu dokopy?

autor
3. aug 2023

@twinflame Ano bola som, poslala ma tam obvodna kvoli tej unave a imunologicka mi dala diagnozu chronicky unavovy syndrom

autor
3. aug 2023

@ropucha6 To ja by som chcela, ale z tej unavy sa neda vyspat, ani oddychnut, lieky na to nie su a pracu bohuzial potrebujem, z jedneho prijmu sa zit neda ☹

akvi
3. aug 2023

A s chronickým unavovym chceš robiť v zdravotníctve? Neblázni. To nie je nádcha, to je vážna diagnóza, ktorej liečba je beh na dlhú trať.

autor
3. aug 2023

@akvi Ide o ambulanciu, nie nemocnicu, cize ziadne nocne.

akvi
3. aug 2023

No veď rob, ako myslíš. Ale ak o tak náročnej práci uvazujes, ešte na tom nie si úplne zle. Mám v rodine prípad, viem, o čom to je. Ak nechceš spadnúť na dno, začni riešiť svoje zdravie v prvom rade. A nechcem byť pesimista, ale naši doktori väčšinou vôbec netušia, ako to liečiť. Potrebuješ celostny prístup a celkovú zmenu životného štýlu.

stanulienkat
3. aug 2023

A nemas depresie? Vtedy byva clovek unaveny.

autor
3. aug 2023

@stanulienkat Uff, tak depresiu nastastie nie