icon

Život s psychicky chorým človekom

mucha11
22. aug 2018

Chcem sa opýtať, či sa tu nájde niekto, kto má v blízkej rodine psychicko chorého človeka. Diagnoza: depresie, maniodepresívna stavy s prvkami schizofrénie. Som zúfalá, neviem ako pomôcť. Podeľte sa o svoju skúsenosť prosím.

eva8
27. aug 2018

v tejto diskusii sa rozoberala bipolárna porucha aj maniodepresia
https://www.modrykonik.sk/forum/stal-sa-uraz/fyzicke-napadnutie-manzelom-psychiatricky-pacient/

mucha11
autor
29. aug 2018

@bianka532 áno, mení nálady z hodiny na hodonu

mucha11
autor
30. aug 2018

@bianka532 áno aj to je jeden z prejavov, že strieda nálady, vztahovacnost a nektritickost

seblicek
30. aug 2018

@mucha11 Kamarátov ocino má takéto problémy, jeho žena je stále s ním, raz sme sa stretli a rozprávali a spomínala, že to nie je jednoduché. Že veľakrát si poplakala, ale že spolu to zvládajú oveľa lepšie akoby ostal sám. Kamarát ten sa snaží venovať sa rodičom čo najviac, spríjemniť im život, len nie vždy je to jednoduché :-/

bianka532
Autor odpoveď zmazal
pieksamaki
11. okt 2018

Y8

bambulka026
19. jan 2019

Presne to isté je u nás, mama má bipolarnu poruchu a už 30 rokov trpí celá rodina. Práve teraz je zase v tom štádiu a terorizuje nás všetkých. Zvykli sme si to zvládať pokial sa to týkalo dospelých, teraz do toho zatahuje i mojho 11 ročného syna a tu som povedala dosť. Musíme ju dostať do nemocnice a do ústavu, ja už nemam silu žiť dalej ten život a nedovolim aby ho žili moje deti. Je to kruté a nenavidim sa za to že ju doslova chcem takto odpratat, no na synov výraz tváre keď mi vravel čo mu narozpravala mi zostane v pamäti natrvalo. Toľký smutok, zdesenie a zufalstvo ktoré si v tej chvíli zažil tak ľahko nezabudne. Niekedy sa už nedá pomôcť... 😞

pieksamaki
19. jan 2019

@bambulka026
Ahoj...nemohla by si popísať situácie ako vám ubližuje...mám podobnú situáciu s mamou...ale ona nikdy nepôjde k doktorovi....tiež už išla cez moje deti na niektoré veci...a tie deti mali z toho chaos

bambulka026
20. jan 2019

@pieksamaki ahoj, je to hlavne psychicky, ale keď sa rozčúli, tak i fyzicky napadne. Pri nej nikdy nevieme na čom sme, mení nálady každú chvíľku. Okrem toho narozprava ľuďom okolo nás hlúposti, a potom sme nútený vysvetľovať ako to vlastne je. Dokonca bola u mojej lekárky a narozpravala jej ze to ja som šialená, tyram svoje deti, nahlasila nás na sociálku, a proste čokoľvek co je v tom jej chorom mozgu preblysne obrati proti nám.

zipsy
2. mar 2019

aj nasa mamina ma bipolarnu poruchu, diagnostikovanu asi pred 10 rokmi cca, vcera ju pustili z nemocnice, tak mame cerstve "zazitky". kto chce, mozme pisat IP

plotas
2. dec 2019

Mám maminu.. je to ťažké... keby môžem dám ju do ústavu... bojujeme s tým už 25 rokov a fakt už si vravím dosť

pieksamaki
2. dec 2019

@plotas
A co ma tvoja mamina...? Ak sa mozem spytat.

1andrea111
2. dec 2019

@plotas a prečo ju nemôžeš dať do ústavu? Tiež máme podobné v rodine

plotas
2. dec 2019

@pieksamaki bipolarnu poruchu... oco nechce, ze este to nie je take stadium.. ale je to tazke.. nemozete jej v nicom oponovat.. najhorsie ked mam teraz deti..neuveritelne sa vsak vie pretvarovat pred okolim.. mala štádium ze isla do kostola a tam vykrikovala, alebo sa zobrala v plavkach (110kg) a promenadovala sa po dedine..
Momentalne ma stadium ze spi do 12..potom sa naje.. lahne si pred tv a tam je do vecera. ..
Absolutne zaujem o domacnost, rodinu.. ale tak zijem v tom uz 25 rokov..

zipsy
2. dec 2019

@plotas ak sú správne nastavené lieky dá sa s tým žiť, mamina je už dlhšie ok

plotas
2. dec 2019

@zipsy jasne ja viem.. aj moja ma teraz obdobie ze "lepšie" .. asi som aj z toho uz moc unavena.. ked bola u nas naposledy psychiatricka (kvoly starej mame) mi povedala, ze klobuk dole ze to takto davam.. moja napriklad ma aj injekciu kazdy mesiac aj lieky.. lieky si da naobed lebo citujem "ja kvoly liekom stavat nebudem"
Napriklad ona si nevie ani budik nadstavit..

pieksamaki
3. dec 2019

@plotas
Moja matka nechce lieky.....nechce ist na vysetrenie....
Je to na dlho...cely pribeh...ale rozumiem...ze s takymi ludmi to je velmi velmi tazke. Naozaj si vsetci o nej myslia ze je matka tereza a do najblizsich skace.....

darina77
3. dec 2019

@mucha11 to poznám, kamarátky žiadne, a predstavuje si že budem s ňou sedieť denne celé hodiny a rozprávať sa. Moja mama má psychické diagnozy od mojich troch rokov, a pokazilo mi to detstvo, neustále pokusy o samovraždu, keď sa jej zdalo že su ľudia akože proti nej. Keď ti možem poradiť, nesmieš jej pomáhať na úkor seba a svojrj rodiny. Držím palce

plotas
3. dec 2019

@pieksamaki som rada ze aspon niekto mi veri..
Presne u nas to takto je.. mne zo zaciatku ani manzel neveril.. a teraz sam vravi, ze ako som to dokazalo vsetko s nou ustat.. tak som sa bala ked som davala sem odozvu ze ludia ma nebudu chapat a vidim ze nas tu je viac

darina77
3. dec 2019

@plotas bohužiaľ je nás tu viac , čo máme blízkych s psychickými diagnózami. Je to hrozné, kto to nezažil to nikdy nepochopí

pieksamaki
3. dec 2019

@plotas
Nie treba o tom hovorit.....stigma to bola kedysi....praveze dnes je to uz inak....a bezne to vidiet aj na populacii....spravanie cloveka je fakt nepredvidatelne....chory mozog vymysli chore myslienky....

mucha11
autor
3. dec 2019

iť. Mne dlho trvalo, kým som sa tu odhodlala napísať. Už som nevedela za kým ísť. Nepoznala som nikoho s podobnou diagnózou, aby mi poradil, ako sa k nej správať. Veľa ľudí mi písalo IP správy, aby som im poradila, alebo ich vypočula. Môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že nám trvalo 3 roky, kým sme mamu dostali do nejakého stabilizovaného stavu. Pred rokom, keď som tu písala, tak to bolo strašné. Dnes je to o poznanie lepšie. Ale stálo to veľa môjho času a návštev psychiatra spolu s ňou, aby som psychiatričke povedala, čo sa doma deje. Čo stvára, atď. Myslím, že jej to dalo takto komplexnejší pohľad a vedela ju lepšie nastaviť na liečbu. Momentálne som po troch rokoch prestala ju sprevádzať k lekárke a verím, že aspoň na určitú dobu budem mať kľud. A to doslova. Držím vám všetkým palce, aby prešlo zlé obdobie a užili ste si chvíľu pokoja. Ja som veriaca a veľa z tých trápení som obetovala za svoju rodinku. Takže môžno takto niekoho povzbudím.

plotas
18. jan 2020

Tak sme "prežili" vianoce.. za cele sviatky obalila a vysmažila 5 ks ryby(čo som ju prosila nech aspoň to urobí)
Celé dni len leží.. povedala som otcovi, že je to stav na liečbu.. mama hneď hysterický záchvat že sa jej chccem zbaviť a otcova odpoveď, že asi aj ale to sú ďaľšie starosti, že by musel za ňou chodi a to sa mu nechce...
Normálne začarovaný kruh..
Čo je zaujímavé celé dni len leží ale ku kaderníčke sa objednáva každý týzdeň a ku kozmetičke každé dva... nikam inam nechodí ano do obchodu ani do lekárne..ani kamarátky nemá...
A zabudla som - ukradla nám cez vianoce peniaze - to sme mali asi bonus k vianociam ... :(

mucha11
autor
18. jan 2020

@plotas joj, to ma mrzí. Je to ťažké. Nič sa nedá robiť, iba čakať, či sama neuzná, že musí do nemocnice. Alebo vyvedie niečo a vy zavoláte políciu alebo záchranku. Inak sa to nedá. Vieš, treba si uvedomiť, že jej v podstate žiadne dohovaranie nepomôže. Vy len budete míňať energiu na jej výlevy, ale nikam sa z tohto zacarovaneho kruhu nepohnete. Niekedy treba úplne ignorovať. Držím palce.

plotas
19. jan 2020

@mucha11 tak veru to máš pravdu.. v podstate to všetko viem raz ju dokonca polícia musela naložiť do sanitky.. len sa asi potrebujem vyžalovať :(

pieksamaki
19. jan 2020

@plotas
Aj sa priznala ze vam ukradla peniaze? Alebo ako ste na to prisli ze to ona?

plotas
19. jan 2020

@pieksamaki deti mali najprv posunutú pokladničku.. najprv som sa pýtala dcérky, že ona to nebola.. tak sme druhý deň išli akože von a sledovali ju zo záhrady.. a to už mi išla do peňaženky..
Tak som jej to pred otcom povedala, hneď historicky že ona to nebola, že prisahá..
A od vtedy nič ani nespomenula,že by som ju krivo obvinila, nič..
Viem, že to urobila ona, lebo ich je5 sestier a keď som sa sťažovala tak všetky mi pritakali, že ony už mali podozrenie keď boli mladé, že aj im brala..a teraz vlastne mi aj dochádza,že ju obvinili v robote tak to bola pravda, že klamala a kradla tam ona

pieksamaki
19. jan 2020

@plotas
Aha chapem....ano...a teraz by to aj zaprela....
Patri to asi k tomu stavu.

bambulka026
29. jan 2020

Dievčatá vidím že ste sviatky ako tak prežili. My sme ich mali úžasné, a to doslova. Prvý raz po x rokoch sme mali kľudné Vianoce i Slivestra. Mama bola cele sviatky u brata, a hoci nam v novembri zomrel svokor, nikto z rodiny nás netrápil. Svokra bola so švagrom brat s mamou a my sme si užívali kľud. Viem, že to znie sebecky, no bol to pre mna ten najkrajší darček.... Teraz sa uz zas mama začína dostávať do toho maniostavu, no ak si dá ešte v začiatkoch povedať a podchyti sa to liekmi, hadam to nebude také zlé. Držím Vám všetkým palce, my to zvládneme... pretože musíme... Takže do Nového roku Vám prajem veľa síl, pevných nervov, krásnych a šťastných chvíľ, a veľa veľa zdravia Vám i Vašim blízkym.

pieksamaki
29. jan 2020

@bambulka026
No to ti verim. Ten klud bez nej.