Život so schizofrenikom
S manzelom sme dokopy spolu 10rokov a nikdy som si nic zvlastne na nom nevsimla.Mali sme nejake problemy ale vzdy sme ich vedeli spolu vyriesit.Teraz vsak nastal zlom.Manzel mal vela prace,pracuje na 3zmeny a tie nocne ho fakt velmi vycerpavali.K tomu sa pridali nejake rodinne problemy.Skoro vobec nespal a stale rozmyslal nad riesenim tychto problemov.Jeho mozog to uz asi nestihal spracovavat a kedze sa nechcel delit so mnou o riesenia nastal skrat.Bohuzial lekari mu zistili zacinajucu schizofreniu.Precitala som dost clankov o tejto chorobe ale bojim sa ako to zvladnem v realite.Mate niektora podobne skusenosti s manzelom alebo clenom rodiny s touto chorobou a zivotom s nim?
@dai ano uz je opat v nemocnici a pod dozorom.Je to tazke na psychiku ale kvoli detom to musim prekonat.Vdaka za povzbudenie.
@denisamko34 drz sa.. je to hlavne o tom aby prijal fakt ze je chory ☹ v tom pripade je to udrzatelne ,medikalna liecba a pravdielne navstevy psychiatra pomozu viest skoro uplne normalny zivot.. ak to neprijme bude to velky problem..bez liekov bude choroba postupovat .☹ mam sestru choru 25 rokov ..15 rokov sa super drzala ,vystudovala VS, mala super pracu .. pred 5 rokmi za zacal jej stav zhorsovat vynechavala lieky a prestala akceptovat fakt ze je chora.. a teraz je to velmi zle. .
@tinaki1275 Vdaka.Myslim ze to bude tazsie zvladnut ho,zatial si nechce pripustit ze je chory ale pravda je aj to ze tuto diagnozu mu zatial nik nepotvrdil.Stale je v nemocnici a snazia sa mu nastavit spravnu liecbu i ked teraz vyzera uplne normalne ako pred skratom.Je tvrdohlavy ale kvoli detom to musime zvladnut a verim ze to bude dobre.
Mozno slo iba o akutnu psychozu z vycerpania. Kazdopadne to sa neda tak jednoznacne urcit. Az casom sa to ukaze. Drzim palce.
denisamko34 môj exmanžel má schizo asi 17 rokov, pracuje, žije normálnym životom, ale...manželstvo sa nám rozpadlo. Má negatívne príznaky, sociálna izolovanosť, citové otupenie. Toto bolo trošku ťažšie na zvládnutie, ale držím palce, aby si to ty zvládla ;) ... napriek pravidelnému užívaniu liekov treba dávať pozor na preťaženie, vtedy sa môže objaviť ďalší atak (u ex bolo 5 rokov pokoj a potom vyčerpanie a mesačný pobyt v nemocnici).
@denisamko34 ak tvoj manzel bude brat lieky tak ako ma, bude vsetko ako predtym.. ja sama mam schizofreniu a fungujem..mam rodinu, dieta, dokoncila som vysoku, pracujem a terz chcem uz len babatko... proste vdaka liekom ktore su teraz uz spickove ani neviem ze by mi nieco bolo
@linda4444 Manzel po 5tyzdn.pobyte v nemocnici bol este mesiac doma kde bral lieky ktore mu po postupne znizovali.Diagnozu mu urcili akutna psychoza a som si ista ze nastala z vycerpania.Kedze trval na tom ze sa chce vratit do povodnej prace bol bohuzial nuteny lieky vysadit.Teraz je uz mesiac bez liekov.Zatial to zvlada v pohode,snazime sa vyvarovat stresu a vycerpanosti.Neviem ako dlho nam to vydrzi ale budem dufat a verit ze dalsi atak nepride.A radsej nato nechcem mysliet i ked clovek nikdy nevie.
Moj brat ma schyzofreniu.Starala som sa 4 roky o neho.Schyzofrenia je genetickeho povodu,prejavi sa postupne rokmi budes pozorovat,ako sa meni charakter cloveka,sklon k agresivite,nervozny,podrazdeny,vybuchne,urazi sa.Vela by som vedela popisat,toho by bolo velmi vela na knihu by som vedela napisat.Urcite je dolezita podpora z rodiny,treba odbornika,ktory nasadi liecbu,moj brat skoncil na invalidnom dochodku,ako postupne kazdy,moze pracovat,ale iba v takej praci,co nezatazuje mozog,lahka praca bez rozmyslania.Spanok je dolezity,nesmie robit nocne!!!!! Inak si znici svoje zdravie aj ,,tvoje,, mne ho bratova schyzofrenia znicila.Ziadny alkohol,ten podporuje vznik schyzo.,taktiez kava,pozor..Liecba je dolezita,ak nie,caka ta zial peklo,poznam to.Momentalne brat odmieta liecbu-hrozneeeeee utrpenie.Zelam vela sil a manzelovi vela zdravia.
@denisamko34 podobne to stanovili aj mne..schizoafektivna porucha...zrejme som mala predispoziciu k tomu a moja vycerpanost mi dopomohla k tomu aby sa mi to prejavilo...proste raz mi bolo do placu, potom zas do smiechu, k tomu bludne predstavy ze ma niekto sleduje, k tomu mi prispelo este aj moje okolie...len ja som liecbu odmietla a to bola chyba, bola by som z toho uz vonku zrejme..vraj ked 2-3 roky v takomto lahkom stave bude pacient brat liecbu je vysoka pravdepodobnost ze sa psychoza nevrati...ak nie je uzivanie liekov dozivotne nezvratne..
Ahoj.
Prosím o radu, mám strach o sestru..hrozne sa uzavrela do seba..prestala sa baviť so všetkými kamarátmi..nas z rodiny len pozdravi.. zavre sa do izby a sedi za počítačom..takmer vôbec nevychádza z domu..iba ked ide do školy ..študuje VŠ..na všetko sa urazi ..mysli si ze sme všetci proti nej. Mozu byt toto prejavy schizofrenie? Ale skôr len nejaké depky? V rodine mala tuto chorobu sestra starého otca ..o nikom inom neviem.
Dakujem.
@denisamko34 ahoj, ako sa ma manzel? ak by ta to neobtazovalo bolo by fajn, keby si napisala co sa dialo za tych par rockov. dufam, ze vsetko jeok
@lija22 Ahoj.Odkedy som tu pisala uz preslo par rokov.Vtedy ako som pisala manzel sa chcel vratit do prace a preto lieky vysadil.Myslel si ze to bude OK.Ale stale mal tu istu pracu a stale pracoval aj v noci.Po 2rokoch sa jeho stav opat zhorsil.Nastastie som spozorovala priznaky skoro a osobne som s nim isla k Dr.Nasledovala opat hospitalizacia v nemocnoci.Takze vsetko sa to zopakovalo znova.Nasadili mu lieky po ktorych opat priberal a bol velmi unaveny.Vyskusali teda na nom liecbu injekcnu.Po prepusteni z nemocnice musi kazdy mesiac chodit na injekcie.Pracu zatial nezmenil ale lekar mu zakazal robit v noci takze uvidime dokedy bude este robit.Inak schvalili mu invalidny dochodok a moze popri nom pracovat.Zatial je jeho stav ukludneny a pod kontrolou lekara.Nie je to vsak uz ten muz ktory byval.Je pribraty a kazda praca ho velmi unavi.Je vsak stastie ze si uvedomil svoju chorobu a chce s nou bojovat. Dufam ze to zvladneme.
@denisamko34 drzim palce aby ste to dokazali prekonat.Stretla som sa s tymto ochorenim,ale to dopadlo zle..je to velmi tazke pre vas..
@janinamojka Dakujem.Nie je to lahke ale veda a lieky sa vyvijaju tak dufam ze to spolu nejak zvladneme.I ked toto ochorenie je nevyspitatelne.Ale verim ze to bude OK.
@denisamko34 ma stastie, ze ma taku dobru zenu 🌷Nech sa vam dari celej rodine a tebe vela sil
@lija22 Dakujem tie sily budem potrebovat. Ste vsetky mile a dakujem za podporu.-;)
Ahojte, velmi vsetkym drzim palce, kt. s touto chorobou bojuju a tiez hlavne rodinam, kt. sa snazia svojim blizkym pomoct. Mam brata - 28 rokov, pravdepodobne trpi tiez schizou. Psychiatri mu uz niekolko rokov diagnostikuju chorobu. Je to zle, uz bol 6-krat hospitalizovany na dvoch roznych psych. oddeleniach. To prve liecenie mu zabralo celkom dobre, odvtedy to ide len dolu vodou. Pride oddtial a trpi stale bludmi, ma proste jeho svet. Nechce brat lieky, ci pristupit na ambulatne liecenie, ci cokolvek robit, co by mu pomohlo s touto chorobou. Stale ju popiera. Ani psychiatri si s nim nevedia dat rady. Aj ked sme nasli lepsich doktorov niekde inde, co by ich mozno tato praca naplnala. On za nimi nepojde. Pri hospitalizacii bola vzdy volana sanitka a policia. Nenormalne stresy pre vsetkych, je to cele hrozne. My uz toto nechceme. Vsetci strasne trpia vsetkym. Tato sanitka s policiou ho aj tak len zoberie na psychiatriu podla bydliska pacianta, kde toto psych. od. je diera sveta a primarku, kt. len rozmysla nad tym ako sa moze na vsetko vykaslat a je riadne pozadu v sucasnej medicine. Takto sa nase kola len opakuju a opakuju. Prosim, poradte, ma niekto skusenosti, ako dosiahnut u tychto ludi, aby chceli brat lieky a spolupracovat? Dakujem pekne za kazdu malu radu
@pastelka21 Ahoj, tak pokiaľ nepríde na to sám, že tie lieky potrebuje na dôstojný život tak nič nepomôže. Inak je to nemožná vec a väčšina pacientov nie je schopná brať lieky dlhodobo. Najväčším problém sú bludy rôzneho typu. Pokiaľ má bludy tak pomôže už jedine nemocnica. Mne napr. hlas hovoril, aby som neužíval lieky, ale neviem prečo. Niečo s nimi nebolo v poriadku. Teraz už keď som pri zdravom rozume tak už 5 rokov beriem nonstop a nie je problém...
@kim2028
@pastelka21
ahoj , my mame problemy so synom 24 r, pred rokom prekonal ťažku psychozu , odvtedy by mal brať lieky no neberie , užíva nadmerne alkohol , sem tam nejaké drogy .Je to môj nevlastný syn v rodine mali aj schizofreniu .Teraz sme mu našli denník kde opisuje rôzne bludné a neskutočné veci ,ako aj rozhovor s bohom atď ,je toho veľa.Myslíme si , že mu to prerástlo do schizo Pravidelne býva hospitalizovaný na psychiatrii , no všetko si robí on sám ....vôbec si nepripúšťa chorobu a ešte k tomu všetky tie navykové látky .Žiadne liečenie nepomohlo ,bol už aj na protialkoholickom z ktorého odišiel už po dvoch mesiacoch a na druhý deň bol opitý ,ale na totálku .
Jediné riešenie už vidíme len v nejakom dlhodobom resoc. zariadení , kde by ho v prvom rade zbavili závislosti od alkoholu
@sisasidy Tak na schizofréniu sa vyžadujú nepretržité hlasy a bludy min. 4 týždne. Malo by sa stáť to viackrát. Ja som mal ich dvakrát viac ako 4 týždne v kuse tak mi dali už túto diagnózu a dosť zle sa to zastavovalo. Aj ja som mal pochybnosti, či mám vôbec túto diagnózu. Uvedomil som si napokon, že som chorý človek. Mne pomohli až náučné skupinové psychoterapie na stacionári, aby som pochopil, že je to zle a že taký zdravý ako repa teda až nie som. Lepšie som pochopil, že o čom je táto choroba. Možno aj to by bolo riešenie skúsiť nejaký ten psychiatricky stacionár, ale nám v našom meste už rok a pol nefunguje. Teraz sa riešia psychické problémy ťažko.
@betka011 mozte sa mi ozvat prosim ip?
@denisamko34 Dobrý deň, čítam Vašu diskusiu a zaujímalo by ma, aká je u Vás situácia a časovým odstupom. Riešim niečo podobné, ďakujem.
@monkie Dobry den. S odstupim casu je zatial kludne obdobie Manzel je v ambulantnej starostlivisti, kazdy mesiac chodi na injekcie a kontroly.Je na invalidnom dochodku, nepracuje len pomaha v domacnosti.
@kassandra25 To áno, ale viete užívať lieky je pre väčšinu týchto pacientov dosť ťažké. Kamaráti sa dostanú za každým do fázy, že tie lieky vysadia a začínajú od znova... Mám tak dosť zlých príkladov a nechcem takto dopadnúť... Mne sa celkom darí bojovať aj s touto ťažkou chorobou. Problém je však ten, že nejaké tie príznaky stále mám a zhoršujú sa mi. Hlavne ide o negatívne príznaky a kognitívne. Tie nedokážu vôbec liečiť...
@denisamko34 Som rád, že sa ukľudnilo to.
@denisamko34 Ahoj, som na tom podobne, ako tvoj manzel. Aku ma diagnozu F20, alebo F23?

@denisamko34 nasiel sa uz?☹ Je mi luto co prezivas... drz sa, spravi sa to, neboj