Žlčníkové záchvaty a kamene
Ahojte.. máte niekto skúsenosť so žlčníkovými kamenmi.. mávam dosť často záchvaty a nič mi na nich už nezaberá.. prípadne ked ich niektorá z vás bola vyberať ( kamene) ako dlho potom držia v nemocnici keďze mám 2 mesačného synčeka..
@simsalabim no mňe hneď ráno po operácii priniesli dva čerstvé rožky s džemom a jahodový jogurt. Tak som si pochutnala.🤣 Tiež som čakala suchare...
@janka54321 Genetika? To ako vážne?
@simsalabim Ani čosi nezmenšilo, ani čosi nerozbilo, ale čosi zmäkčilo.
@matway nerozumiem - co znamena "Ani čosi nezmenšilo, ani čosi nerozbilo, ale čosi zmäkčilo.".
@matway Rizikovými faktormi vzniku žlčníkových kameňov sú vek, pohlavie, obezita, tehotenstvo, niektoré lieky, cukrovka, porucha motility (schopnosti pohybu) žlčníka, prudké chudnutie i rôzne diéty. Žlčníkové kamene (cholecystolitiáza) je choroba charakteristická prítomnosťou konkrementov (kameňov) v žlčníku; postihuje približne 25 – 30 percent dospelej populácie, pričom prevažujú ženy.
Aké sú rizikové faktory vzniku choroby?
vek (40 – 60 rokov);
pohlavie (ženy);
tehotenstvo (účinok estrogénov);
genetické faktory (4-krát vyššia rodinná záťaž);
obezita (vysokokalorická strava s obsahom cholesterolu);
lieky (napr. antikoncepčné hormóny, hypolipidemiká, somatostatín);
redukčné diéty (porucha metabolizmu cholesterolu a žlčových kyselín, znížená činnosť vyprázdňovania žlčníka);
porucha resorbcie (vstrebávania) a metabolizmu žlčových kyselín a bilirubínu pri Crohnovej chorobe, ileostómii (vývod tenkého čreva) alebo po resekcii (odstránení) časti tenkého čreva, hemolytické stavy (choroby s poruchou krvnej zrážanlivosti), chronické choroby žlčových ciest, cirhóza pečene.
Zdroj: https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle...
@matway ano presne tak, geneticka predispozicia...treba aj nejaku lekarsku literaturu predlozit ???!!!! inak tvoj komentar, ako treba dat zarobit lekarom....to si nejaky troll, alebo si naozaj tak mimo, ze dokazes toto napisat
@matway ďakujem 🙏 lebo fakt som to myslela dobre, no asi som obklopená často ľudmi, ktorí hľadajú spôsoby ako sa to dá a keď natrafím na opak, tak ma to až prekvapí.. Pritom to vidím dennodenne ako sa ľudia dokážu zbaviť aj nevyliečiteľných chorôb, samozrejme, že to chce energiu, vzdelanie v tej oblasti atď.. Ale niektorí majú radi rýchle riešenia a nehľadia z dlhodobého hľadiska. Je to každého osobná voľba a aj zodpovednosť za to si ponesieme tiež my.
@majulino nikoho nezavádzam, práve to striedanie kúr a produktov je problém a je to kvôli nevzdelanosti, to čo robíme nám musí dávať logiku a musí to byť systémové riešenie a nie striedanie kúr a produktov, akurát tak vyhodené peniaze.. A napríklad následky vybratia žlčníka, štítnej žľazy, maternice atď. riešia ľudia a mnohí si nevedia rady a padajú do ďalších a ďalších zdravotných problémov a lekári im nevedia pomôcť.. Ale to je už iná téma.. Nie vždy je šanca zachrániť žlčník, no sú prípady, keď je. Nedávno som natrafila na pána, ktorý užíval 36 liekov, mesačne ho to stálo 200 eur. Je toto normálne? Niet sa čo čudovať, že ľudia sa začínajú chrániť a overovať si možnosti a hľadať riešenia, chrániť si orgány atď. Niekto to zverí úplne do rúk lekárom a niekto hľadá aj iné spôsoby, každý sa môžeme slobodne rozhodnúť a aj za to zobrať zodpovednosť.
@zdenka13 alternativna medicina vie v mnohom pomoct, s tym suhlasim. No ked spominas to vzdelanie v danej oblasti - to, ze ho nemas, si ukazala tym, ze nevies, ze sa vybera zlcnik, nie kamene 🤷♀️ S osobnou volbou a zodpovednostou tiez suhlasim - vien, ze zlcnik nemame len na paradu, ze ma svoju dolezitu funkciu. Preto s operaciou uz velmi dlho - viac ako 7 rokov - vaham. Skusala som bylinky i redkvickovy extrakt. Ako vegetarianka sa stravujem striedmo a zdravo. Moj kamen zatial rastie a hoci zachvaty nemam, uz mi sposobuje ine zdravotne tazkosti. No mavam aj obdobia bez tazkosti. Preto stale vaham, hoci moja obvodna mi nikdy nezabudne vytknut, ci cakam na akutnu pakreatitidu. Necakam. Len chcem svoj (fungujuci) zlcnik… no on uz nefunguje 100%.
@simsalabim sú možností i vyberania kameňov, no nerobí sa to. Dá sa o tom dočítať.. Áno, tu sa len vyberá. A nie som lekárka a i napriek môjmu nie úplnému vzdelaniu viem pomôcť ľuďom zbaviť sa napr. liekov, vyhnúť sa operáciám, žiť kvalitnejší život atď. Je mi to ľúto, že to nejde u vás zachrániť. Neviem, čo všetko, ste skúšala. Mám jednu skvelú knihu je tam o tom veľa.. Ak chcete, pošlem kapitolu k tomu.. Inak klobúk dolu, že sa snažíte, verím, že nedôjde k ničomu vážnemu ako spomína lekárka. Držte sa 🙏
@zdenka13 neviem, aku metodu myslis, ale robi sa ERCP a ta sluzi na uvolnenie kamenov zo zlcovodou, isto sa to nevyuziva pri vyberani kamenov zo samotneho zlcnika,,,a tato metoda je velmi riskantna a ma vela vedlajsich ucinkov a komplikacii a je to skor zivot zachranujuca metoda, kedy treba zabezpecit odvod zlce ...aby nedoslo k poskodeniu pecene a pankreasu,,,vlastne to tvoje mudre poradenstvo takto moze skoncit a cloveka ohrozit na zivote a ver, ze ERCP by nechcel nikto zazit...a miessto citania skvelej knihy skus skor nacitat rizika a komplikacie pri upchatom zlcovode
@zdenka13 alebo rovno uved tu metodu, o ktorej sa nehovori, ...lebo ak myslis ERCP tak si naozaj mimo a uplne v tejto oblasti nevzdelana
@zdenka13 budem rada, ak mi posles, rada si precitam. No co sa tyka vyberania kamenov zo zlcnika, naozaj som sa nedocitala, ze by sa to niekde robilo…. Lebo to je vraj ako s tvrdou vodou - usadeniny odstranis a o chvilu sa objavia znovu. Tak to je aj so zlcou v zlcniku.
@simsalabim presne to som ti písal, nerozbiješ, nezmenšíš ale zmäkčiš ten kameň. zdenka13 to už vie, poradí ti.
@simsalabim presne preto sa to nerobí, rapídna zmena životosprávy by mohla pomôcť, aby sa to opäť netvorilo. . Ľudia ktorí skúšajú všelijaké kúry, veď tu aj písal jeden pán, že sa mu podarilo zbaviť žlčových kameňov, áno, riskujú upchatie žlčovodu, no predsa sa to niektorým podarí, ale zas to spomínan a bude zle, že čo to radím ľuďom.. Veď nech zisťujú možnosti a konzultujú s lekárom.. Ja im nebránim.
@matway no a ako mi pomoze ten kamen zmakcit? Tomu nerozumiem 🤷♀️
@zdenka13 no ale rapidna zmena zivotospravy sotva pomoze, ak tvorbu kamienkov podporuje napr. estrogen, ci?

@moncicna nie záchvaty už potom nebudeš mať. Ja som už bola na tom tak zle že zo suchých rožkov som mala záchvaty. Ja keby si mám teraz vybrať tak 100x cisarak ako 1 záchvat zažiť.