icon

Zlepšenie čítania a písania po mŕtvici

dominika1640
16. mar 2025

Dobry den. Chcela by som sa opytat ci ma niekto skusenost podobnu ako mame my. Mamina mala porazku pred 1,5mesiacom bez padnuteho kutika a inych navonok fyzickych zmien avsak prestala citat a pisat a ma zhorsenu pamat. V nemocnici nam az po mesiaci urobili MR vysetrenie nakolko ju prv zle zdiagnostikovali. Ma niekto skusenost s tym citanim napriklad prosim ci je tam este sanca ze sa to obnovi? Caka nas vysetrenie zas na neurologii samozrejme ale uz som skepticka :(

srdiecko4u
16. mar 2025

Záleží na veku, na tom, aké má poškodenie a hlavne, akú má motiváciu. Zrejme mala zakrvácanú ľavú stranu - tiež som mala podobné problémy s rečou a pamäťou, užívala som lieky - Lucetam, na zlepšenie fungovania mozgu. Treba riešiť s neurológom, nejaké rehabilitácie, ja som bola 2 x v kúpeloch napr.

taktotedanie
16. mar 2025

Tazko povedat niekomu sa obnovils rec niekomu aj pisanie niekomu len jedno niekomu nic z toho
Zavisi od rozsahu poskodenia
Treba trpezlivost

kiki68
16. mar 2025

@dominika1640 treba zacat, makat, jednoduche texty, napr detske knizky, pexeso, puzzle. Musite tie centra naucit to, co vedeli. Tam ide o obnovenie tych drah, co sa premazalo, to treba obnovit, nahradit. Mozog so vie veci kompenzovat. To povie snad kazdy neurolog. Rovnako sa ludia ucia chodit, ze maju tie rozne pomocky, trenazery.

prasiatko30
16. mar 2025

Poznam jednu pani co navonok neboli badat ziadne dosledky porazky, ale musela sa ucit pisat a citat odznova - normalne ju kamoska ucila ako male dieta spoznavat a spajat pismenka ako v 1rocniku- pani bola pred tym ucitelka. Na reci jej bolo stale poznat, ze bola po porazke, mala dost velky problem rozpravat plynule a nerozpravala velmi rychlo

pinkgirl
16. mar 2025

Toto je tak vysoko individuálne - fakt od pacienta k pacientovi sa to líši.
Bez riadneho neurologického vyšetrenia ťažko tipovať ktoré mozgové centrá boli postihnuté a v akom rozsahu.
Moja mama stratila úplne periférne videnie, taktiež s pamäťou je to horšie - niekedy jej ide ťažko pomenovať niečo vo vete.
Pomôcť jej zatiaľ môžeš jednoduchými cvičeniami ako pexeso, jemná motorika - skladanie puzzle, jednoduchých hračiek pre malé deti.

dominika1640
autor
16. mar 2025

Dakujem pekne vsetkym