icon

Zvláštne návyky a ich možná psychologická diagnóza

30. apr 2025

Dobrý deň, mám nejaký ten rok pred 30tkou, ale odjakživa som veľmi zvláštny človek a veľmi sa to vekom nemení.
Vždy, keď zamknem, nie som si istá, či som naozaj zamkla. Viem, že toto má veľa ľudí tak, ale ja som schopná zísť z diaľnice kvôli tomu a vrátiť sa naspäť. Minule som tak urobila po 50tich km.
Ďalšia vec, v spoločnnosti sa cítim zvláštne. Akoby som tam nepatrila, akoby sa každý díval na mňa a riešil ma. Milujem samotu, sedieť niekde úplne vzadu a byť otočená všetkým chrbtom.
Keď som niekde sama, dostanem nutkanie robiť zvláštne veci, napríklad otvorím zošit a v strede zošitu odhora dolu prechádzam perom, spraví sa tak rovná čiara, upokojuje ma to. Hryziem nechty, neustále. Mám nutkanie často písať, ale keďže v práci nemám čo písať, tak aj tak si otvorím nejaký zošit a píšem nezmysly, aj stokrát napíšem svoje meno a priezvisko. Ovoniavam knihy, milujem ich vôňu a mám nutkanie každú knihu ovoniať. Momentálne mi už nenápadajú iné veci, ale určite sa toho ešte veľa nájde. Je to podľa vás diagnóza? Normálne mi to príde smiešne, keď to píšem, ale v tú chvíľu to proste "potrebujem urobiť."
Ešte dodám, že tieto veci robím aj keď som nervózna, ale aj keď nie som.

Strana
z2
crazy_cat_lady
30. apr 2025

nemas ADHD/OCD, alebo nieco podobne?

maranco
30. apr 2025

Keď zamkneš povedz si nahlas zamkla som dvere, vypla som žehličku a podobne.

katulienkax
30. apr 2025

Podľa mna mas aspergera alebo vysokofunkcny autizmu. Daj sa vyšetriť u psychológa a on ti to povie lepsie

januska12323
30. apr 2025

Prečítaj si o ocd, možno to bude ono.

anjelicek26
30. apr 2025

No jo, obmedzuje ta to, si nestastna s toho? Co sa tyka tych dveri, tak kup take, co nikto neotvori aj keby len zabuchnes a nezamknes, proste gula vonku a snaz sa zamykat aj tak, ale uz sa neotacaj dole z dialnice..., rovnako vypinac prudu, ktory vies ovladat cez appku v telefone, velmi fajna vec, vies vypnut prud v celej domacnosti alebo teda aspon v kuchyni, ja mam take spinace styri, teda hlavne kvoli terase a osvetleniu, ale da sa to vyuzit kadejako... taketo drobne uchylaciny su normalne, vela z nas ma urcite "znaky" ads/adhs, dolezite je byt spokojna sama zo sebou... psycholog ti to zdiagnostikovat moze, ale teba nezmeni...

nynia
30. apr 2025

V tomto ti skor pomoze klinicky psycholog alebo psychiater. Moze-nemusi to byt len zo stresu, ze tie cinnosti ta upokojuju, to v spolocnosti moze byt, ze si jednoducho introvert a alebo v suvislosti s nizkym sebavedomim... Zase nie kazdy ma nejaku diagnozu len preto, ze sa odlisuje od vacsiny ludi dost casto len ludia nevedia pracovat samy so sebou. A hlavne prosim ta nerobi si samodiagnostiku v nicom.

buberova
30. apr 2025

OCD?

krasneleto
30. apr 2025

mas obsesie aj kompulzie... OCD ma mnoho tvari... najcastejsim dovodom je absencia serotoninu... psychologa vyhladas uplne zbytocne, pretoze diagnozu moze potvrdit jedine psychiater a aj ti dat liecbu ... az nasledne pocas liecby mozu byt psychoterapie osozne

deedol
30. apr 2025

mozes mat a ak ta to zaujima a prinesie ti to pokoj alebo iny dobry pocit, tak sa mozes dat otestovat (klinicky psycholog, psychiater). ale nikto z nas nie je uplne "normalny", podla mna kazdy robi nejake podobne divne veci (len su mozno menej intenzivne ako tvoje). kym ti to nejako negativne nezasahuje do zivota, je to ok 🙂 (ten 50km navrat by ma ale stval 🙂)

denisa_deniska
30. apr 2025

Našla som sa v každej jedinej veci, okrem ovoniavania kníh 🙂

brendaa
30. apr 2025

Ked ti poviem že áno, čo to pre teba znamená?
Už tvoji rodicia museli vidieť že si "iná" , rodina v škole, kamarátky, frajer, v práci....

martinmmartin
30. apr 2025

urob si vzdy foto ako zamykas ako dokaz a mas pokoj. Oblubenu Smradlavu knihu do kabelky a jedes..... mozes odteraz fungovat uplne normalne. Ctrl+c Ctrl+v poznas ?(ohladom tej grafomanie)
Nemas za co

done
30. apr 2025

Ako už písali, može to byť OCD - kontrola zamykania v kombinácii s Asbergerovým syndrómom - ovoniavanie kníh

kristinka92
30. apr 2025

Obsedantno kompulzivna choroba (OCD)

shee11
30. apr 2025

Môj názor - si výrazný introvert a s tým sa spája vyššia miera vnútorného napatia a teda vyssi sklon k úzkostiam či depresii ( čo neznamená, že ju máš), najmä ak si vysoko citlivá, prip. melancholickej povahy. Sú to techniky ako sa vyrovnať s napätím, nervozitou. Z toho môžu vyplývať aj ocd príznaky, ale keď zmizne napätie, zmizne aj ocd. Psychológ isto poradí viac...
Ale tvrdit, že máš aspeegera, ocd a podobne diagnózy, ako tu poniektorí, by som sa teda vôbec neopovážila.

autor
30. apr 2025
@martinmmartin

urob si vzdy foto ako zamykas ako dokaz a mas pokoj. Oblubenu Smradlavu knihu do kabelky a jedes..... mozes odteraz fungovat uplne normalne. Ctrl+c Ctrl+v poznas ?(ohladom tej grafomanie)
Nemas za co

@shee11 ďakujem, som melancholik ako vyšitý to je pravda.
@martinmmartin toto ma veľmi pobavilo 😂😂
Ďakujem všetkým za vaše názory, čítam všetko a zamýšľam sa 🙂 čítala som si o ocd ale veľa vecí na mne nesedelo

martinmmartin
30. apr 2025

pozri, teraz vazne. Ak si budes robit dokazove foto ako zamykas budes vidiet jednu zasadnu zmenu - tvoja uzkost z nezamknutia bude hned a efektivne potlacena do irelevantnosti, cize nebudes mat vobec cas a moznost tych 50km cesty naspät o tom panikarit a rozmyslat a spiralovat sa az do stavu tesne pred blaznincom. Nieco co ta doteraz okupovalo dlhy cas bude vdaka fotu velmi skoro niecim co bude iba trosku otravna vec ktora sa ale nebude mat sancu rozvinut do uzkosti a obsesie lebo hned efektivne ju zrusis tak ze budes spokojna - a casom ta to zacne nudit a strati to na dolezitosti.

luccija
30. apr 2025

Nechty si kusu neurotici majú v sebe veľa tlaku, uzkosti a ten, keď nedáš von tak sa nejako "derie" von skripu zubami, alebo sa ukludnuju zvlastným spôsobom
za návštevu psychológa nic nedas nech to neprerastie dalej

kacena4
30. apr 2025

moze to byt asperger, mne ho tiez dg. v dospelosti ked som sa zacala zamyslat nad svojimi muchami.... a pridruzena ocd ak chces vediet ci a ako odporucam ADEPT Zilina uzasny pristup

shee11
30. apr 2025
@luccija

Nechty si kusu neurotici majú v sebe veľa tlaku, uzkosti a ten, keď nedáš von tak sa nejako "derie" von skripu zubami, alebo sa ukludnuju zvlastným spôsobom
za návštevu psychológa nic nedas nech to neprerastie dalej

@luccija nechty si hryzú aj ľudia bez úzkosti z nudy, napr.pri čítaní knihy, pozeraní tv alebo z pretrvávajúceho zlozvyku.

cukroska
30. apr 2025

Ja si myslím, že každý z nás má nejaký tip uchýliek a proste ro nerieši.Vela ludi sa nezaboerá tým, že je v niečom "iný "ako ostatný .Pretože čím viac sa tým budeš zaoberať a premýšľať tým to bude horšie.Ak sa cítiš zle previnilo,máš úzkosť tak vyhľadaj psychológa. Tým nič nepokaziš a možno to pomôže pochopiť tvoje správanie a pocity.
Zamykanie(kľúče) to som mávala často v mladosti. Nebola som zvyknutá bývať v byte ,stále pochybnosti či som zamkla,vzala kľúče..Navyše som bývala(aj som) dosť stresmen aj zbrklá a občas vetroplach 🤦‍♀️
A mala som to často aj keď deti boli ešte malé, hlavne ak sme niekam šli a zhon,uponáhľaní a na všetko dohliadať, aby sa nezabudlo a popritom kecať.Ano, mala som aj pár krát pochybnosti či som vypla žehličku,či zamkla,vzala kľúče, všetko atď...ale muž ma vždy ubezpečoval, že to človek robí automaticky a neuvedomuje si to...Ale snažím sa zbytočne nerobiť naraz desať vecí pred odchodom a sústrediť sa čo robím. A vlastne som to predstala riešiť a rozoberať A samotu mám rada tiež a som rada po pracovnom dni v tichu a sama so sebou.

domkakvet
30. apr 2025

Za mna ti nic nie je.

klementinka58
30. apr 2025

kolega si foti a nataca na video ze zamkol 🙂

rozculena
30. apr 2025
@domkakvet

Za mna ti nic nie je.

@domkakvet vrátiť sa 50 km rozhodne JE niečo.

canany
30. apr 2025

Tiez nie som uplne ok, ci asperger, adhd lebo co. Ja mam dvere tak, ze ked zabuchnem, neotvori ich nikto nepripraveny. Aj ked idem vencit, alebo kupit obed, nezamykam. Tvarim sa, ze je niekto doma a potom ma to uz netankuje. Iba na noc zamykam, alebo ked idem na dlhsie. Ale ked ideme na dlhsie prec, 100x si premietam v hlave, ci som vsetko vypla, ci je vsetko ok. Ale naucila som sa jedno, ze ked odchadzam, obehnem byt, ci je vsade ticho, tzn. ze vsetky spotrebice som vypla.
Ako decko som chodila v dedine po jednom chodniku a vzdy tak, aby som nestupila na ciaru. Kazde rano cestou do skoly. Nechty som si hryzavala az do dospelosti. A co mi ostalo, je tocenie vlasov. Mna to neskutocne ukludnuje.
Na skoleniach, divadlo, kino musim sediet niekde vzadu, ale vzdy na kraji. Aby som vedela utiect z miestnosti a nemusela sa cez nikoho pretrepavat. A hlavne mne za chrbtom nesmie nikto sediet, mam z toho uzkosti a stracam pocit bezpecia. Ja musim vidiet na ostatnych. Na zs a ss som sedavala vzadu v rohu. Ucitelia neriesili, bola som.jednotkarka.
Terapeutka sa ma snazi naucit, ze nemusim mat vsetko pod kontrolou, zorganizovane, rezim dna, ale ja jednoducho musim, je to pre mna pocit bezpecia.
Takze nie si jedina, je nas viac takych, len sa musime s tym naucit zit.

rozculena
30. apr 2025
@canany

Tiez nie som uplne ok, ci asperger, adhd lebo co. Ja mam dvere tak, ze ked zabuchnem, neotvori ich nikto nepripraveny. Aj ked idem vencit, alebo kupit obed, nezamykam. Tvarim sa, ze je niekto doma a potom ma to uz netankuje. Iba na noc zamykam, alebo ked idem na dlhsie. Ale ked ideme na dlhsie prec, 100x si premietam v hlave, ci som vsetko vypla, ci je vsetko ok. Ale naucila som sa jedno, ze ked odchadzam, obehnem byt, ci je vsade ticho, tzn. ze vsetky spotrebice som vypla.
Ako decko som chodila v dedine po jednom chodniku a vzdy tak, aby som nestupila na ciaru. Kazde rano cestou do skoly. Nechty som si hryzavala az do dospelosti. A co mi ostalo, je tocenie vlasov. Mna to neskutocne ukludnuje.
Na skoleniach, divadlo, kino musim sediet niekde vzadu, ale vzdy na kraji. Aby som vedela utiect z miestnosti a nemusela sa cez nikoho pretrepavat. A hlavne mne za chrbtom nesmie nikto sediet, mam z toho uzkosti a stracam pocit bezpecia. Ja musim vidiet na ostatnych. Na zs a ss som sedavala vzadu v rohu. Ucitelia neriesili, bola som.jednotkarka.
Terapeutka sa ma snazi naucit, ze nemusim mat vsetko pod kontrolou, zorganizovane, rezim dna, ale ja jednoducho musim, je to pre mna pocit bezpecia.
Takze nie si jedina, je nas viac takych, len sa musime s tym naucit zit.

@canany pocit mať to pod kontrolou mám tiež,ale týka sa to iba narkózy,v živote som nebola v celkovej narkóze a neviem,čo by som urobila,keby to bolo nutné....

canany
30. apr 2025
@rozculena

@canany pocit mať to pod kontrolou mám tiež,ale týka sa to iba narkózy,v živote som nebola v celkovej narkóze a neviem,čo by som urobila,keby to bolo nutné....

@rozculena narkoza bola jediny moment, kedy som sa po narodeni deti konecne vyspala, po hodine v narkoze som sa citila ako za mlada, ked som.prespala celu noc, bez budenia a nocnych mor. Ale rozumiem ti, ked nieco nemozes mat pod kontolou a vymyka sa ti to z ruk. Terapeutka sa ma sa snazi smerovat, ale vsetko sa to vo mne proti tomu buri.

domkakvet
30. apr 2025
@rozculena

@domkakvet vrátiť sa 50 km rozhodne JE niečo.

@rozculena tak tych 50 km nie je celkom ok, ale pokial to bolo iba raz a zalezi aj od okolnosti, ak isla na tyzden prec, radsej sa vratit ako nad tym tyzden rozmyslat, ale ak prisla este v ten den to nie je uplne ok, ale ako som pisala, ak to bolo jednorazove este mozeme prizmurit oci.

eviq
30. apr 2025
@martinmmartin

pozri, teraz vazne. Ak si budes robit dokazove foto ako zamykas budes vidiet jednu zasadnu zmenu - tvoja uzkost z nezamknutia bude hned a efektivne potlacena do irelevantnosti, cize nebudes mat vobec cas a moznost tych 50km cesty naspät o tom panikarit a rozmyslat a spiralovat sa az do stavu tesne pred blaznincom. Nieco co ta doteraz okupovalo dlhy cas bude vdaka fotu velmi skoro niecim co bude iba trosku otravna vec ktora sa ale nebude mat sancu rozvinut do uzkosti a obsesie lebo hned efektivne ju zrusis tak ze budes spokojna - a casom ta to zacne nudit a strati to na dolezitosti.

@martinmmartin foto ako dôkaz pri ocd nemusí stačiť, nie je to také jednoduché. Pri kontrolách je človek akoby mimo realitu a často neverí vlastným zmyslom. Ale pravdu máš v tom, že keď človek prestane robiť kompulzie, postupne sa oslabila až vymiznú. Len je to veľmi ťažké.

eviq
30. apr 2025

Niektoré veci, ktoré autorka spomínaš, vyzerajú na ocd. Ale ako sa hovorí, všetci sme niekde na spektre, dôležité je, ci tieto tvoje prejavy len pozorujes a prídu ti zvláštne alebo ti aj výrazne komplikujú život, napríklad ze kvôli nim nestíhas do prace alebo mas problém vykonať bežné činnosti. Ak to druhe, tak treba ísť k psychiatrovi, nastaví liečbu a doplnkom sú terapie. Dobre odpovede ti dali aj @krasneleto a @shee11. Držím palce.

Strana
z2