icon

Toxické kočíky

bubobubicek
27. nov 2015

Caute zienky, vyberam s manzelkou kocik a po precitani par clankov na nete som ostal zneisteny lebo viacero testov preukazalo znepokojive hodnoty toxickych latok v detskych kocikoch.Ja sam sa staram o to, aby som sa vyvaroval takymto latkam a vo vseobecnosti sa snazim zit zdravo a je teda samozrejme, ze chcem pre svoje babo kocik ktory mu nebude nejakym sposobom naburavat organizmus.Trochu som patral po nete a je to celkom oriesok.Zatial som nasiel nemeckeho vyrobcu Hartan ktory deklaruje, ze ich kociky su "ciste".Su ale pomerne drahe a ani s dostupnostou to nie je ziadna slava.Ak mate niektora nejaky tip na kocik kde jednym z hlavnych kriterii je aby neobsahoval vsetky tie ftalaty, PAU, BPA atd. tak myslim, ze nie len mna tym potesite. 🙂
Dakujem vopred!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tarniah
27. nov 2015

@evittam vsetko urcite neovplyvnime ale co sa da sa budeme snazit niekedy cena ani nie je extra vyssia pri menej zavadnych veciach a to ze je to vsade dookola neznamena ze sa s tym treba zmierit a nechat vsetko tak ak su moznosti treba ich vyuzivat...tiez das malemu dietatu asi radsej nejake ovocie ci zeleninku ako hranolky smazene na prepalenom tuku z fastfoodu...je to len o tom ze ma clovek zaujem zit lepsie a neuspokojit sa so vsetkym

vejula
27. nov 2015

@katrin21 nie babatko ma po narodení chrbticu do tvaru C zaoblenu. Do tvaru S sa formuje počas celeho roka Nie niesme vôbec evolučne nastavení na to ležať na rovnej podložke a vôbec nepotrebujeme nejako umelo naťahovať svaly. . KEd je dieťa na tele matky zapaja presne tie svaly ktoré má. Ako sa hýbe matka, dieťa sa hýbe s nou, naklana sa na všetky strany spolu s matkou a tak zapaja všetky svaly omnoho komplexnejšie ako dieťa v kočíku. Ako sa dieťaťu tvaruje chrbtica tak sa aj v šatke vzpriamuje uplne prirodzene, nepotrebuje na to podložku. Dokonca dieťa nepotrebuje ani pasť koníky, tie v šatke pasu doslova namiesto koníkov Kozy a stačí to 😉 Myslíš, že ako niekde, kde nieje takto relatívne bezpečné prostredie si môžu dovoliť dieťa nechať položené niekde na zemi? Ako som písala viacero dôkazov je na to, že my sme nosenci. Nie hniezdilci ako sa kedysi predpokladalo. Že sme evolučne nastavení byť na to čakať v pokoji mimo matky kým ona zoženie potravu. Poukazuje na to viacero reflexov, taktiež zloženie mm. Moje dcérky od malička len v šatke, staršia do roka v kočiku nesedela, mladšia ešte v kočíku nesedela. OD pol roka štvornožkuje, a v tom istom veku cez šikmý sed ukažkovo sadala a krásne pevne sa držala. Má užasne posilnené brušne, chrbtové svlastvo. od 7 mesiacoch chodí popri nábytku, takže určite nieje nejako handicapovaná, za to, že je nosená a chuda nemala tu česť ležať na rovnej tvrdej podložke, aby sa jej chrbtička narovnala 😎

tortelinka
27. nov 2015

@vejula ja tiež nosím celkom dosť, ale teda bez kočíka by som nebola, proste vláčiť dieťa, nákupy..na to teda nemám

vejula
27. nov 2015

@fidka79 deti do 1 roku umieraju nasledkom nosenia ? Skôr umrú ak ich matka položí niekde na zem a zožerie ich nejaka šelma 😀 alebo poštípe nejaký jedovatý had 😉 Ak neveríš niečo si o tom zisti. Sme nosenci, to je už fakt, nie sme hniezdilci ako psy či mačky, ktoré v pokoji čakaju na matku.
A nemyslím, že to, že nosím deti nejako narušuje moju existenciu v našej spoločnosti a patrím kvôli tomu do jaskyne. Práve naopak, môžem byť aktívna, nemusím si režim riadiť podla toho či ma mala spať, či papať. Nie, lebo zaspí kedy chce v šatke, kedy chce sa zobudí, tak isto sa kedy chce nakrmi a ja môžem chodiť, kade chcem, nemusím sa ponahlať domo. Šatkovanie aj mne ako matke velmi pomaha a určite nepatrí do jaskyne 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
daduska3
27. nov 2015

@juliajuscakova omyl, to je len značka, no výroba je v Číne

fidka79
Odpoveď bola odstránená
daduska3
27. nov 2015

@bubobubicek jednoznačne Hartan alebo Teutonia, pozri na www.babymarket.sk

vejula
27. nov 2015

@fidka79 ale ja netvrdím, že nie, ale ty tu píšeš niečo o hompalajucej hlavičke a ostatjé o tom ako sa musia svaly naťahovať na rovnom. Ja hovorím, že je to blbosť, moja na rovnom nespavala (iba v noci) a je zdravá a vo vývoji velmi šikovná, lebo nosenie nieje škodlivé.

vejula
27. nov 2015

@fidka79 tak ja neviem teda čo si chcela povedať tou prvou vetou. a aj výroky o jaskyni, že všetko má mať svoje hranice, že žijeme v spoločnosti a nie v jaskyni, a príspevkom si reagovala no môj príspevok o nosení. Tak neviem no...

tarniah
27. nov 2015

@daduska3 ahoj hartan sme pozerali mas aj osobnu skusenost? Ja som trosku zmatena z recenzii ohladom kazivosti niektorych casti a naslednych dlhych reklamacii inak je to zatial favorit len este uplne nemame doladeny model ale stale sme otvoreni aj inym moznostiam

meluela
27. nov 2015

@tarniah inak odkial mas pls. ze hartan ma menej skodlivin? posles prosim link na ten test? vela z tych testov ma zamknute vysledky a ked sa nieco najde tak raz jedna znacka je na tom lepsie a iny rok zasa horsie nez ostatne ..

meluela
27. nov 2015

@tarniah napr v 2013 dopadol jeden model od stokke dobre na obsah skodilivin a zaciatkom tohto roka 2015 dopadol iny model totalne zle ... z coho mam pocit ze je to uplna loteria, aj ked jeden hoci aj renomovany vyrobca jeden model/sarzu v poriadku, neznamena to ze tomu tak bude aj pri dalsom modeli/sarzi 😖
tak isto ta emmajalunga co je pomaly jeden z najdrahsich na trhu, severska kvalita etc. ako sa im mohlo stat ze mali v materialoch tiez bordel?

gala79
27. nov 2015

@meluela Neviem ako si na to s nemcinou, ale ak zvladas, pozri cez Stiftung Warentest...je zo u nas certifikovana organizacia ktora nic ine nerobi len testuje 😉 posledny kocikovy test som nasla s februara 2015 a tam bol tiez ako vitaz Hartan... najmenej toxicky..

meluela
27. nov 2015

@gala79 idem pozret ci su odomknute lebo okotest su vacsinou za poplatok komplet sprava
ja som nasla od stiftung warentest tento z 1/2015 a tam vyhral vraj britax go .. to bol asi ale celkovy vitaz
http://www.liliput-lounge.de/news/test-kombikin...

meluela
27. nov 2015

@gala79 hartan mal celkove hodnotenie "dostatocny" spolu s vela dalsimi kocikmi http://www.sparbaby.de/ratgeber/kinderwagen-im-...
Stokke a Joolz dopadli najhorsie "nevyhovujuci"

tarniah
27. nov 2015

@meluela nebol to test ale maju to tak uvedene napr. na tejto stranke v popise.... http://www.babymarket.sk/sk/8044/2038/hartan-ko...
pri tych testoch vacsinou pisu ze je problem v tom ze aj ked je vec vyrabana v europe suciastky dovazaju z ciny a tam potom ta kvalita pokulhava hartan je nemecka znacka a pisu ze je zostaveny navrhnuty vyrobeny v nemecku tak snad nas neklamu ;) celkovo som na tie kociky citala celkom fajn recenzie niektore roky vyroby maju nejake kazy no ziaden kocik nie je dokonaly aspon ja som zatial nenasla 🙂

gala79
27. nov 2015

@meluela to hej, ja som myslela len tych toxickych hodnot co sa tyka...tych mal najmenej...

meluela
27. nov 2015

@tarniah gesslein (moj favorit 🙂 je tiez podobne na tom ze je montovany v DE ... ale pochybujem u oboch ze latky maju tkane v EU, ze vsetky plasty a suciastky su vyrobene v EU
jedine moze byt ze si to vo farbike otestuju co nakupia, ale podla toho ako z roka na rok lietaju tie vysledky testov by som ani nepovedala...
ono ani slovensky textil nie je slovensky textil, lebo latky sa tiez kupuju kade-tade, tu sa uz takmer nic netka ... takze slovenka teplacky su mozno z podobnej bavlny ako tie hmkove ci tescove 😖

vierkac
27. nov 2015

Tie "biokociky" nemaju nic spolocne s tym, ci obsahuju ftalaty, PAU ci BPA, len su zo zrecyklovaneho materialu...
Ja som si svojho casu precitala vsetky dostupne testovania a vysledky sa este aj podla testovatela lisia. Proste pokial nejaky kocar nie je vyslovene vyhlaseny za nebezpecny a splna EU normy, tak su vsetky cca rovnake.
Inak, kolko casu babatko stravi denne v kocari? Mozno max 3-4h. Tak sa treba pozriet, ci mame doma nezavadne matrace, gauc, koberec ... Ako ho obliekame? Kazde farebne oblecenie je plne chemie, ci perieme s avivazou... Ked zacne lozit vlastne kazdy jeden objekt v domacnosti by mal byt "bio". Ten kocar je fakt to najmenej.
A k satkovaniu par linkov - hoci odporcov to asi ortoped nepresvedci 😀 https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/nos...
http://www.cpsjep.cz/cz/dokumenty/Noseni_v_satk...

tarniah
27. nov 2015

@meluela uz odskusany favorit ci len teoreticky zatial? 🙂 ja uz som tolko znaciek a modelov presla a stale sa neviem rozhodnut hladame nieco co by teda mohlo byt co najmenej skodlive aby to malo dostatocne velku vanicku dobre to fungovalo aj v terene a po mesiaci to nevrzgalo kedze dufame ze sa nam podari v buducnosti pre malu aj surodenec ;) pozerala som aj samostatne kociky s hlbokou vanickou nie ako dvoj ci trojkombinacie lebo mi to pride do istej miery obmedzenie ale tam su tie znacky menej zname respektive z tych ospevovanejsich maju vacsinou kolieska s ktorymi neviem ci je vhodne ist na lahku turu respektive prechadzku do terenu...najviac ma rozculuje pri hladani ze neexistuju nejake standardne hodnotenia tych kocikov niekde sa niektore informacie uvadzaju niekde nie napisu priestranne ale co to znamena sa nedocitas...napr pri tych odkladacih priestoroch dolu alebo vyskovo nastavitelna rucka ale do akej vysky max tam nie je a take hluposti :D lahsie by sa to porovnavalo lebo pri tom mnozstve sa v tom zorientovat... a to som popisala len take hluposti...

meluela
27. nov 2015

@tarniah mala som gess f6, bol super akurat trochu velky a moc terenny (neskor som zistila ze ked clovek chce tak vytlaci cez velke kamene aj golfac s mini koleckami 🙂
teraz rozmyslam o mensej a lahsej f4
co sa tyka skodlivin, pisu tiez ako hartan na stranke ze garantuju netoxickost latok ze si ich testuju ... mozno sa uz poucili alebo to tam len tak napisali, ktovie
ja som mala aj rozmery kocika a vyslo mi ze do vytahu vojde s 5cm rezervou ... v realite vosiel na 1mm so sklopenou ruckou 😀
tazko sa v tom orientuje, tak si hovorim ze chcem taky kde bude aj ruzova farba a hotovo. no a nech neni tazky

katrin21
27. nov 2015

@vejula no naucili ta to propagovat pekne, ale mna si nepresvedcila 🙂 peace

evittam
28. nov 2015

@tarniah Veď samozrejme - čo môžem ovplyvniť ovplyvním, ale pre mňa je naozaj menej podstatný nejaký kočík (a teraz tu nejde o peniaze) , v ktorom je dieťa v priemere 1-2 hod denne - tak možno do roka. Je to téma o kočíku - o ničom inom a k tomu som sa vyjadrila. Proste môj názor je, že ľudia niekedy naozaj už riešia sprostosti (pre teba to možno sprostosť nie je) ale je omnoho viac iných dôležitejších vecí ako to v akom type kočíku vozím svoje dieťa.......

anabella235
28. nov 2015

@vejula nosenie je najzdravsi, najludskejsi a najmilujucejsi spôsob, ako sa starať o dieťa. Pekne srdiecko na srdiecku. V istote do zivota. Svet nebude uz od pociatku ako zle miesto, ale ako miesto, kde nas miluju. Pacia sa mi tvoje prispevky.

tilly
28. nov 2015

@bubobubicek hartan vyraba skvele kociky, vobec sa nemusis zameriavat na ineho vyrobcu, kup skratka hociktory model hartanu, urcite budete vsetci traja spokojni 😉 😵

michi200
28. nov 2015

@bubobubicek no žiaľ otázka škodlivosti sa netýka len kočíkov. úplne ťa chápem, aj ja sa snažím svojmu dieťatku dať to najlepšie a najzdravšie... ja sledujem nemecký Öko-TEST a Stiftung Warentest, testujú množstvo tovarov-kočíky, hračky, kozmetika, detské plienky a vlhčené utierky, potraviny .... ide to trochu do času a aj peňazí, ale snažím sa dieťatku dať to najvhodnejšie v rámci mojich možností. tiež stravu sa snažím jej dávať v rámci možností čo najzdravšiu. dôležitý je aj pobyt na čerstvom vzduchu a doma hlavne veľa vetrať aj v zime...
PS Hartan získal v Stiftung Warentest len ausreichend-dostačujúci. Ako jediný kočík s hodnotením dobre dopadol v Öko-TEST v r 2013 kočík Naturkind. V r 2015 v Stiftung Warentest dopadol dobre-gut jedine Britax Römer Go, ostatné kočíky nedopadli dobre...
http://www.sparbaby.de/ratgeber/kinderwagen-im-...
http://www.kinderwagen-test.com/oekotest/

michi200
28. nov 2015

@bubobubicek a ešte ma napadlo, pozor aj na detské hračky, tie sú plné toxických látok, pozri si testy na hračky a kúp radšej také, čo prešli v testoch... dieťatko sa s hračkami hrá väčšinu dňa, mali by byť čo najzdravšie...

vejula
28. nov 2015

@katrin21 nikoho presviedčať nechcem, len vyvraciam v ľudoch dnešnou spoločnosťou zakorenené bludy 😉