icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

cacika
5. dec 2012

@chrumka84 kapsa vyzera super, neprefukava aj nepremokava... co sa oblecka tyka musis len skusat, ale netreba sa velmi bat ze by malej bola zima, lebo ju budes hriat vlastnym telom. ak nebude zima tebe, tak pravdepodobne ani jej... inak ja moju nosim na bunde bez kapsy, len tak, ona ma mikinku a kombinézu a návleky na nozky a nebola jej zima ani ked bolo -2 stupne.

katka143
6. dec 2012

@cacika @ivanka.7 dakujem za rady baby,veľmi ste mi pomohli kedže pri prvých dvoch deťoch som nič také nepotrebovala 🙂

behulka
10. dec 2012

@katka143 pre 3mesačné bábätko mi príde najlepšia šatka a schovať sa pod tvoju bundu. Mala som doma aj kapsu, no použili sme snáď 3-4x.

romcovaklarka
12. dec 2012

Ahoj holky, zkoušela jsem dneska poprvé dát malýho na záda. Má asi 12 kilo. Myslíte, že to takhle může nějak vypadat? A taky mi není jasné, v jaké fázi to mám dotahovat. Díky moc.

danjelca
27. dec 2012

PORADTE úväz na chrbát. Existuje taký ktorý si môžem bezpečne uviazat sama?

cacika
27. dec 2012

@danjelca ktorykolvek uvaz na chrbat uviazes bezpecne aj sama. treba len trochu cviku. ake stare mas babo?? pre malicke deticky je navyhodnejsi double hammock. je trosku zlozitejsi na viazanie, ale najpohodlnejsi pre nosica aj babo aj na dlhe nosenie. na mojej profilovej fotke mam tak uviazanu 4mesacnu dcerku. potom sa da uviazat aj kriz s kapsou na chrbte ale ten sa mi horsie dotahuje. najjednoduchsi je batoh ako ma uviazany romcovaklarka na foto vyssie, ale ten je podla mna skor pohodlnejsi pre vacsie deti ktore aspon sedia same. a existuje este veeeelmi vela uvazov na chrbat, no napisala som ti tie najpouzivanejsie, navody si lahko vyhladas na youtube podla nazvu, ale najlepsie je ked ti to ma kto ukazat, vratane bezpecneho vykladania na chrbat aj skladania dolu.

danjelca
27. dec 2012

@cacika mám 4 mesačného...ja sa bojím toho vykladania na chrbát že sa i zošmykne pri týchto uvazoch

jannicka85
27. dec 2012

holky nemáte zkušenost se šátkem od Babymoov Baby šátek Ring? Mám doma klasický šátek, ale tento se mi dost líbí. 🙂

cacika
27. dec 2012

@danjelca no tak hlavne sa to treba ucit ked je babo pokojne, nestresovat, postavit sa k posteli aby si si bola istejsia. ked maleho vylozis na chrbat budes ho pevne drzat koncami satky v predklone a neboj nespadne. moje zaciatky viazania na chrbat inak vobec neboli slávne 🙂 bola som cela spotena, nervozna, satka sa mi klzala... akotak obstoojne sa mi to podarilo asi na 10ty pokus 🙂 ale naozaj to treba len trenovat a nadobudnut istotu. mozes trenovat aj s babikou alebo plysovym macom, ale to nie je take dobre, lebo necitis vahu dietata a neda sa dobre dotahovat. mne sa najlepsie vykladalo na chrbat tak ze som dieta pomaly presuvala z boku az na chrbat. tak sa mi dala dobre zafixovat latka pod zadockom a lepsie mi to potom drzalo. na prve pokusy odporucam uvaz batoh, lebo je najjednoduchsi a natrenujes hlavne vykladanie a zakladnu manipulaciu s babom na chrbte. ak sa bojis moze ti niekto pri prvych pokusoch pomahat, ale mne sa to neosvedcilo 🙂 lebo ta osoba bola este viac nervozna ako ja 😀 😀

kkl82
27. dec 2012

@cacika @danjelca ja som batoh zacala viazat s 5-mesacnym, najlepsie sa mi vykladal na chrbat z kresla. rozprestrela som satku na kreslo a do stredu "posadila" babo (este nevedel sam sediet, preto """). potom som si cupla ku kreslu, otocila sa chrbtom, zaklonila sa, natiahla si volne konce cez ramena a pomaly vytahovala maleho hore. vzdy ho teda istilo kreslo a kym som nemala istotu, ze ho mam pevne prichyteneho, tak som nevstala. neviem na nete najst obrazky takehoto postupu, ale napr. didymos to ma aj v tej brozurke s navodmi... osobne mam tiez radsej taky batoh, kde sa nozky a zadocek viac istia. docielis to tak, ze tu latku trochu viac rozprestries (podobne ako v uvaze s kapsou vnutri).

tea333
30. dec 2012

ahojte baby,
mam otazku - ako zistim ze uz je cas odlozit elastik Moby a prejst na pevnu satku? rozhodla som sa ze si nejaku
urcite kupim.V Moby sa mi este nosi dobre, ale vidim ze ta satka pod vahou trosku povoluje.maly ma nieco cez 8kg

kkl82
30. dec 2012

@tea333 ahoj, podla mna je na moby cca tych 9 kg este znesitelnych. zalezi na mnohych faktoroch (uvaz, pohyblivost dietata atd.), ale hlavne na tom, ci sa ti este v moby nosi pohodlne a latka nereze ani teba ani maleho. v zime na sveter prip. naviazane az na bundu znesie clovek podstatne vacsiu vahu bez rezania do ramien, takze to este vydrzis. ja takto este "vynasam" nasu milovanu bambusovu ellevilku 😉. byvala spoluziacka nosi svoje 11kg dieta v moby a je spokojna (ale zas ona odmieta pevnu satku z principu, takze mozno len struha formu 😉). ak vsak citis, ze povoluje moc - az tak, ze dieta nie je v spravnej polohe, treba urcite prejst na pevnu satku. drzim palce pri vybere, asi to nebude jednoduche 😀

tea333
30. dec 2012

@kkl82 ani to nespominaj!! v pevnych satkach som totalne stratena. viem len ze chcem prijemny a tensi material. absolutne sa v tom nevyznam!

ivanka.7
30. dec 2012

@tea333 Prijemny material, pomerne tenky ale nie prilis, je didymos indio (100% bavlna, gramaz cca 175-180g/m2 - nepamatam si teraz presne). Satka je rychlo zanosena, nosi sa dobre v lete i v zime, netlaci, nezarezava a na dotyk je velmi prijemna. Ty si z BA, takze si ich mozes ohmatat aj nazivo v niektorom obchode 🙂 makke a prijemne su aj ellevilky, tam uz zavisi na konkretnom druhu, prip. primesy, mne prisla super ellevil zara, ale v ellevilkach sa super vyzna @kkl82 🙂

beronsche
30. dec 2012

@tea333 ani ja nedam dopustit na didymos 🙂 Ja mam lanovu - 40% lan, 60% bavlna. Ako pise ivanka.7 satka je krasne makka, rychlo zanosena..

tea333
30. dec 2012

@beronsche
@ivanka.7 dakujem za tip! najradsej by som mala 2ks, uz len pre ten fetish 😀 🙂 kedze su krasne 😎

mvkoty
30. dec 2012

@tea333 vyměnit elasik by jsi měla jakmile se ti začne prověšovat a budou tě bolet trapezy...tak jsem to měla tedy já... potom jsem koupila pevný šátek a to byla dokonalá úleva na záda.....koukni na www.nosenideti.cz na bazarku a nejen tam určitě najdeš šátkek co by ti vyhovoval a i se líbil a i holky tam poradí. Já mám doma už jen didymos Clematis objednávaný v Německu, ale bohužel už nešátkujeme ☹

ivanka.7
30. dec 2012

@tea333 ja si ju tiez uzivam, len teraz uz aj dost manducujeme, lebo manzel len manducu a mne v tejto plusti je tiez casto lepsia manduca, takze ked beham po vonku a je sanca, ze malu budem musiet vytiahnut z kocika (sportak vzala na milost nastastie :D), tak beriem nosic. Ale ked idem von, ze si ju davam doma alebo dakde vnutri, tak satku, lepsie mi rozlozi vahu, v manduce je to predsa len rozlozene len na bedra a ramena (manzel sa mi vzdy smeje, ked si ju davam, lebo on je uz profik v tom a ja som na manducu trochu drevo :D)

tea333
30. dec 2012

@ivanka.7 manducu mam a obcas este pouzijem na starsieho aj ked je na nu obrovsky 😀
a mam ju rada, ale satka je omnoho pohodlnejsia, najma na dlhsie nosenie.aj moj muz ma radsej manducu 🙂

@mvkoty po druhom porode mam fakt problemy s chrbtom. takze si asi tu pevnu satku zabezpecim co najskor 🙂

mvkoty
30. dec 2012

@tea333 já měla elasti asi měsíc a pak jsem zkoušela pevný a střidala jsem to ale jak se začal prověšovat šup do pevného.

mvkoty
30. dec 2012

@tea333 kdybych sem uděla dát fotky tak sem hodím ale neumím dát do diskuze foto

ninison
31. dec 2012

@elinka27 ahojte, viete mi poradit nieco vhodne na nosenie pre mesacne babatko, nosic/satka by mal byt na denne pouzitie a mal by umoznit aj kojenie.
dakujem velmi velmi pekne. chcem si nieco kupit a neviem sa zorientovat v tej obrovskej ponuke.

ninison
31. dec 2012

@chrumka84 ahoj, prosim co je ta cervena satka zac? 🙂 hladam nieco pre seba a mesacne babatko. vyzera ze ste spokojne s nou 😉

chrumka84
1. jan 2013

@ninison ahoj. To je MaM Eco poloelasticka satka s primesou konope. Mala som ju uz pred porodom, viazat som zacala, ked mala krpata asi 4 tyzdne. Pouzivala som iba uvaz ksk vo vnutri - nalezato som ju kojila (pozri na youtube video veroniky mihalskej). Zachranila mi dusevne zdravie, mala v nej zaspavala 🙂. Satka bola super prave na tento uvaz, lebo ako zaciatocnicke sa mi lahko viazala (pevne su tazsie). Avsak ked mala dcerka cez 6 kil, tak uz bola na tento uvaz pritazka a na satku pridlha, satka je totiz uzsia ako bezne satky. Takze uz mam pevnu didymos indio tmavomodrobielu a ta cervena je na predaj.
Ine uvazy som sa naucila az s pevnou satkou :(.

ninison
1. jan 2013

@chrumka84 och, teraz pozeram na stranke tie navody a instruktaze k uvazovaniu. to asi nezvladnem... malicka je strasne nespokojna ked sa s nou manipuluje. to by sme vyplakali more kym by sme ju uviazali 🙄 asi idem do cabu close teraz a neskor manducu. nie je tu nikto kto by ohladom toho poradil... tak skusime a uvidime.

ivula7
1. jan 2013

@ninison No to Caboo nosítko je v podstate ako elastická šatka v úväze dvojitého kríža avšak s doťahovaním ako u ring sling šatky, teda na krúžky (samozrejme dá sa tam dať aj ten pás ako tretia vrstva, ale celkovo mi bábo nepríde v tom dosť pevné a úprimne aj dotiahnutie u tohto nosítka musí byť dosť správne prevedené, ináč to nie je ono a tiež bábo treba správne umiestniť ako v šatke, aby to bolo pohodlné. Viem čo hovorím, lebo som to jednej mamke ukazovala, keďže to nosítko mala, ale nevedela úplne správne utiahnuť). To doťahovanie na krúžky nie je úplne najšťastnejšie, aj keď mám fintu na jej lepšie doťahovanie (ak by si sa nakoniec predsa len pre toto nosítko rozhodla, daj vedieť)... Ale ak mám byť úprimná, pomer cena - kvalita - výkon, teda pevnosť dotiahnutia ma až tak neoslovil a keby som sa mala rozhodovať medzi elastickou šatkou a Caboo, tak už radšej elastickú šatku - budeš môcť predsa len vyskúšať viac úväzov.

Toho viazania by som sa vážne nebála a tobôž už nie u elastickej šatky, kde máš šatku napríklad v kríži v kapsou vo vnútri alebo v kríži s kapsou vonku predviazanú a bábo do nej hravo vložíš 😉 Môžeš cvičiť aj na bábike, plyšáku, kým nadobudneš istotu.... Materiál je jednoducho pružný a už som videla aj chlapa, ktorý to uväzoval hravo ľavou zadnou 😉 Pri elastikoch sa dosť často využíva práve ten kríž s kapsou vonku, viď návody aj tu http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont..., ale kľudne sa dajú aj iné úväzy.

chrumka84
1. jan 2013

@ninison suhlasim s @ivula7, ked budem mat druhe mimi, na zaciatok kupim elasticku satku.

kkl82
2. jan 2013

@ninison presne ako pisu ostatne mamicky, radsej chod do elastiku. ono to len vyzera zlozito, ale osobne ti poviem, ze aj ja som sa bala satky a pokupovala som pred porodom a v prvych dvoch mesiacoch vselijake "zjednodusene" nositka, ale ani v jednom to nebolo ono. nevedela som to poriadne utiahnut (nebolo ako), ja som nemala istotu a maly nebol spokojny ani v jednom. boli to proste vyhodene peniaze. potom som vyskusala elastik jednej znamej a zrazu bolo vsetko ok. kludne mozes na zaciatku viazat dvojity kriz s kapsou von, ten mas predviazany a babo tam len vlozis. ked ziskas istotu, tak je lepsi uvaz s kapsou dnu a mozes aj dalej experimentovat, ak chces.

adamkofjo
2. jan 2013

Ahojte mamicky , potrebovala by som poradit 😉 mam tretie dietatko , a dostali sme babyvak od znamej , a skusala som malinku do toho dat, pacilo sa jej to pekne mi v nom zaspinka a potom ju prelozim do postielky, mam vsak obavy ci ju davam spravne , nemozem jej tym niako ublizit teda , ci jej to niako nekrivy chrbticu, znama mi aj ukazala ako si ju mam davat do babyvaku ale ja mam aj obavy ci jej netlacim na nozicky , alebo ci jej nepritlacim rucicku, . ak mate niektora niaky navod ako spravne davat do babyvaku deticky poslite mi ho prosim . budem velmi vdacna. este som zabudla napisat ze ma malinka 2 mesiace.
A este jedna otazka, vozim mladsieho syna do skolky , a teraz v zime je to dost narocne, doteraz som malinku prenasala v autosedacke ked sme isli do skolky do triedy, ale mam pocit ze prichadzam o ruky, predsa len uz neni najlahsia a este ked priratam autosedacku tak vam poviem mam co niest cesta od parkoviska neni taka dlha do skolky ale aj tak ma to nosenie dost nici preto mam ten babyvak chcem ju vyskusat prenasat v nom a ulahcilo by mi to aj nakupovanie v obchode. mam ale dilemu ked si ju tam dam v kombineze ci jej nebude zima ako obliekate deticky ked si ich davate do satiek alebo vakov ,dakujem za vsetky rady 😉

marianka3
2. jan 2013

Dobrý deň! Aký je Váš názor na BabyBjorn, typ Baby Carrier Original? Vďaka za odpoveď! 🙂