Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@marianka3 niekedy sa takymto nosicom hovori aj "visitko". lebo dieta tam visi a nie je posadene v sirokom sede, ktory je dolezitym kriteriom pri vybere ergonomickeho nosica, v ktorom sa dieta zasadne da nosit iba tvarou k bruchu toho, kto nosi. Tento baby bjorn sa da nosit aj tvarou dopredu, tym padom to nie je vhodny nosic ani na nosenie tvarou dietata k telu rodica... (t.j. nema dobre vytvarovanu sedaciu cast)
@hradnapani škoda, že som si ju kúpila 😒 ďakujem za odpoveď!!!
@marianka3 to je skoda :/ skusila by som to vratit. Nemal by to byt problem, ak ste ju este nepouzivali. A kupit poriadny nosic...
@adamkofjo k polohovaniu babetka v babyvaku sa ti neviem vyjadrit, ale myslim ze keby ho daco bolelo, tlacilo, tak by nebolo spokojne a urcite by protestovalo. no ale k tomu obliekaniu, tiez vodim starsieho do skolky a malu mam v ergonosici. cesta trva asi 15 minut a nosim ju len v zimnej kombinezke. este ani raz jej zima nebola aj ked von bolo -8, nepouzivam ani ziadne nosicke vychytavky ako bundy alebo kapsy. a velakrat bola mala aj spotená... myslim ze na cestu z auta do skolky uplne staci obliest dieta rovnako ako seba, supnut do vaku a rychlo prebehnut. ten babyvak je vlastne ako dalsia vrstva oblecka a spredu bude babo chranene tvojim telom.
@marianka3 tak ako uviedla @hradnapani, nie je to pomôcka na nosenie detí, ktorá spĺňa požiadavku ergonómie nosenia, viac info http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont... a ktorá je z hľadiska polohy pre bábätko fyziologická a zdraviu prospešná, viď http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont.... Je veľmi pravdepodobné, že ani pre nosiča ani pre nosiaceho nebude nosenie veľmi pohodlné v takomto type nosiča... Určite by som sa poohliadla po nejakej inej ergonomickej pomôcke na nosenie detí, na výber je ich dosť 😉
Ďakujem za informácie!!! 🙂
ahojte potrebovala by som poradiť, momentálne nosím drobca v pevnej šatke baby-doo, ide nám to bez väčších problémov, len je veľmi teplá na doma, uvažujem nad MAM EARTH len nemám možnosť ju vidieť na živo, či je elastická a tenká, tak či je to dobrá voľba 😉 hlavne na leto 😵
ďakujem
@och mam earth je elasticka satka, takze do leta ti babo uz v nej bude tazke. ak chces nejaku na leto, tak bud tenku bavlnenu (napr. didymos gekoni alebo indio s hustotou tkania do 190g/m2) alebo nejaku s primesou lanu (didymos mava taketo india v limitovanych ediciach alebo ellevill zara linen). ak by si chcela investovat viac, satky s primesou hodvabu su na leto prijemne chladive (pozri medzi didymosmi alebo ellevill zara silk). tenucke na leto existuju este aj s primesou bambusu (napr. ellevill paisley), no tie uz pri noseni deti nad 9kg trocha rezu.
@och no pokial viem, tak babydoo su z tych priedusnejsich satiek. v kazdej satke je teplo, lebo je to vlastne vrstva oblecenia naviac a este k tomu zo závažím 🙂 treba sa spravne obliect, resp. vyzliect 🙂 na leto su najlepsie satky s primesami (lan, bambus...) ale aj v tych je teplo, s tym sa vela neda robit... mam earth nemam vyskusanu ale radsej by som som sa poobzerala po znackach ako didymos indio alebo ellevill. ak chces usetrit pokukaj bazarove.
ahojte, chcela by som sa poradiť, chcem kúpiť k dcérke šatku a podľa všetkého čo som sa dočítala, som sa rozhodla pre storchenwiege leo. je to dobrá voľba, nebude jej v zime zima a v lete teplo ? ďakujem 😀
Holky, elastický šátek z druhé ruky ale je v něm dírka (malá - tak 2-3mm?). Dá se to spravit, anebo to není bezpečné? Díky moc.
ahojte kočky, možno trochu od veci. Ale nosim dcerku v šatke a to velmi velmi často. Cez den inak nespi. No a strašne ma už laka trošku sa začať hybať. Chcela som začať chodiť na zumbu aspon raz do tyždna. A tak mi v hlave skrsla myšlienka, či by som nemohla isť aj s malou v šatke, ked by som si spravila križ s kapsou vo vnutri a poriadne utiahla a nejako moc sa nenatriasala.
ˇ/Co si o tom myslite? Som len ja taka blazniva a je to skutočne pre 2 mesačne dieťatko nevhodne?
Ďakujem za každu uprimnu reakciu
@vejula fiha, tak to by som nerobila 🙂 radsej vybehni aj s malou na daky kopec, na prechadzku na 3 hodky a tak ked sa chces spotit 🙂 inak si to dost neviem predstavit vsak na takej zumbe mas co robit aj bez zavazia na bruchu... skus sa poobzerat aj po nejakych cviceniach pre mamicky s detmi, byvaju aj take kde sa da ist aj s uplne malym babom.
@cacika vdaka za odpoved. No mne nejde ani tak v prvom rade o to spotenie, ale proste ma to b avi 😅 ta zumba. DoMA SM to už skušala tak trošku a celkom to šlo. Mala sa ani nezobudila. No ale stale mam take pochybnosti ehm.... Hlavne preto, že ked to niekomu poviem, tak všetci maju rovnako odmietave rreakcie, že je to hluposť.
Či mysliš, že je tam nejaka hrozba, že by som mALej ubližila? JA by som si davala pozor, ale fakt neviem, možno je to fakt na hlavu
@kkl82 ďakujem za pomoc idem sa poobzerať, tak dúfam, že niečo príjemné nájdem, nechcem veľa investovať, takže bazár to istí 😀
@cacika veď práve to je ten prúser, doma som len v podprde a malá má body a pančušky a spotené sme ako blázon 😅 šatku MAM má kamoška a nosí v nej svoju ročnú dcérku a v pohode, ja viem, že všetci sme iný a sadnúť mi nemusí 😵 bude to asi hop alebo trop 😉
@vejula ani ja by som to nerobila, zumba je moc rychla a nebezpecna pre taky krehky krcok babatka. hlavka je proste moc tazka a to slabe, este nevyvinute, svalstvo by velmi utrpelo. nemoze sa ani utekat, proste to natriasanie je moc. idealna je chodza alebo exituju aj cvicenia s detmi uviazanymi v satke, ale tie sa skor podobaju tym tehotenskym (takze kludny pohyb zamerany na jemne posilnovanie a dychanie).
@och zalezi od vahy dietata, niektore deti maju v roku 8kg ine, ako napr. moj kojeny krpec to dosiahnu v 6. mesiacoch. zalezi aj na pohyblivosti dietata, mne maly zacal hrozne vrtiet nozkami a v elastiku sa mi permanentne posuval a vykyvoval uz v 5. mesiaci (a to patri k tym kludnym babatkam). proste sa z pozorovania vsetkeho velmi tesi a vykopkava pri tom nozkami. potom to aj nosiaceho zacina rezat do ramien, ked sa dieta velmi vrti, nehovoriac o neustalej kontrole polohe noziciek a upravovani.
a mozno ta tvoja kamoska este nevyskusala pevnu satku, aby vedela porovnat ten komfort. ja osobne mam nazor, ze v elastiku (hlavne moby a mam) sa da nosit dieta aj do tych 15kg, ale prijemne to uz nie je. kym v pevnej satke sa stale da, mozno aj tazsie dieta, bez nejakych vaznejsich neprijemnych pocitov...
@romcovaklarka myslim, ze pri elastiku nehrozi nejaka velka ujma, lebo je husto tkany, takze jedna mala dierka ho tak neoslabi. skus to len zasit, aby sa dalej neparalo a mozes s kludnym svedomim pouzivat 😉
@kkl82 mysliš teda že je aj nevhodne s babom v šatke sa moc natriasať na fitlopte. LEbo mne ked mala nechce spať na tak sadnem na loptu a čim viac sa na neh natriasam, tym je mala kludnejšia 😕 ale teraz som chytila pochybnosti ked pišeš, že je to nevhodne
@cacika no aj nad tym som rozmyšlala. pri prvom som zo začiatku zo zumby utekala po pol hodine domov čo mi mm volal, že tak vrieska, a nemôže ho utišiť. Ale tak snad pri druhom už lepšie zvladne už bude skusenejší 😀 😀
@och ellevilly kupis najvyhodnejsie asi na ich stranke www.ellevill.com. teraz ale nemaju ziadnu akciu, pred vianocami mali krasnu cervenu aj s postou za cca 90 eur. alebo sa skus pozret v bazari na nosenideti.cz
@vejula fit lopta pohyb a narazy trochu utlmi, ale verim, ze nou netrasies az tak moc 😉. dolezite je mat dobre zafixovanu hlavicku, pretoze to je s krckom najcitlivejsia cast babatkovskeho telicka. v podstate plati pravidlo, ze s dietatom v satke nemas robit take pohyby, ktore by si nerobila, keby si ho mala iba na rukach. neviem, ci si pocula o syndrome "traseneho dietata", to je presne to, comu treba predist.
Ahoj, potřebuju poradit s nošením většího dítěte....delší dobu jsem šátek nepoužívala, teď jsem opět vytáhla šátek a zjistila, že si šátek s 12 kg dítětem neumím sama dost dotáhnout a úvaz mám pak volný....máte tipy, jak na to, aby mě nemusel do šátku vázat chlap?? 😀 😀
@och pred vianocami mali cez facebook v akcii tu linen jade chilli. paisley tango je ale bambus/bavlna, ja mam paisley earth. su to asi najtensie a najkrajsie satky, ake som kedy videla. pri tychto bambuskach vsak pozor na nosnost, ja v nej este teraz nosim maleho (ma 9,5 kg), ale uz citim, ze sa zacina zarezavat. nosnost ma vysoku, ale uz nie je taka pohodlna. v dvojitom krizi s kapsou sa este da, ale ostatne uvazy uz trochu tahaju. obcas v nej viazem aj obycajny dvojity kriz (ked potrebujem maleho vyberat - do poradne, na nakup autom atd.) a tam uz citim viac.
a urcite staci velkost 6. osobne, keby som si kupovala tuto satku znova, tak radsej velkost 7 - len kvoli tym cipom, dvojity kriz s kapsou vyzera uplne uzasne, ked je uviazany vpredu pod zadockom babatka. ale ak chces viazat klasicky vzadu, tak staci aj 6.

@marianka3 nie je to ergonomicky nosic, je to skor klokanka. A o nevyhodach klokanky a spravnom vybere nosica najdes informacie napriklad tu http://nosime.sk/sk/vsetko-o-noseni/preco-nie-k...