icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

ivanka.7
2. feb 2013

@lubiduch kamaratka ma ten mei-tai, pochvaluje si ho. Ja mam mei tai sity od jednej pani z fler.cz a ide z domu (mame dve satky a manducu, mei-tai nevyuzivame), ale bola som s nim spokojna. Ponukla by som ti ho, ale asi by ti nevyhovovala farba - z jednej strany je cierny, z druhej ma ruzovo-kvetinkovy vzor :/ (a ten teda vidno, aj ked ma clovek mei tai na ciernej strane, lebo kapucka je k nemu z toho ruzoveho vzoru urobena)

mvkoty
2. feb 2013

@romcovaklarka zkus jiný úvaz mě nejvíce v tomhle věku na záa vyhovuje Dvojitý hammock malá v něm krásně drží a váha se i lépe rozloží a nebolí ramena.

romcovaklarka
2. feb 2013

@mvkoty Díky, to zatím nedám přes pupek 😀 Ale pak to zkusím.

mvkoty
3. feb 2013

@romcovaklarka No však právě že máš bříško je DH super....pruh máš přes prsa a zavážeš pod bříškem 🙂 ale je fakt, že až bude mimčo venku tak se ti bude vázat lépe 🙂

romcovaklarka
3. feb 2013

@mvkoty Jo pod, to mě nenapadlo. No stejně nevím, jestli by mi ten šátek vystačil, mám pupek jako slon 😀 Ale tak možná to dneska zkusím, jestli bude mít malej dobrou náladu 🙂 Díky za tip.

mvkoty
3. feb 2013

@romcovaklarka co máš za velikost?? Já mám didy vel 6 a konfekční velikost 40 a ještě mi zbývá docela dost a podle fotek jsi drobík

lubiduch
3. feb 2013

@ivanka.7 dakujem 🙂 ale uz som si to vcera objednala,nakoniec som si objednala novy od liliputi, na latkovky.sk ho maju dokonca zlacneny za 45EUR. objednala som si farbu nejaky ze folk flower tak som zvedava 🙂

romcovaklarka
3. feb 2013

@mvkoty Já mám taky 6, ale drobík - aspoň teďka - teda roooozhodně nejsem 😀 Takhle ho mám v batohu, jako vyjdou mi ty popruhy ještě zkřížit přes prsa - ale když to omotám ještě jednou kolem sebe, tak nevím nevím... Asi jdu přemluvit prcka, abychom to vyzkoušeli 🙂

mvkoty
3. feb 2013

@romcovaklarka no tak to ti vystačí v pohodě, máš dostatek šátku 🙂 hoď potom foto 🙂

cacika
3. feb 2013

@romcovaklarka krásne brusko 🙂 a to este vladzes aj starsieho nosit?? ty mas teda energie na rozdávanie 😀 😀

romcovaklarka
4. feb 2013

@cacika Když už ho tam v potu tváře a s rozlámanejma zádama uvážu, tak nošení už je pak to nejmenší 😀

meiwe
4. feb 2013

Ahoj, viete mi niekdo poradit co kupit malinkej na nosenie ked sa narodi? Zatial mam len nosic ale to pocitam ze budem nosit az po polroku, mam doma este patapum po malom lenze ten je velky na mimi=( , niaky konkretny link alebo produkt. Chcela by som malu nosit lebo najst surodenecky kocik pre Tobiho a malu je nemozne aj ked muz je proti tomu ze budem ako indianska babicka 😠 mne to nevadi=)

ivanka.7
4. feb 2013

@meiwe ked uz nosice mas, tak ti bude stacit zrejme elasticka satka pre malu na zaciatok 🙂 v ich znackach sa nevyznam, tak ti hadam niektora kocka poradi blizsie 🙂

lubiduch
4. feb 2013

@mirkave
@ivanka.7
tak od dnes vlastnim krasny mei tai 🙂 a malemu sa v nom pacilo, som navarila, upratala....akurat myslim ze mu je este trosku velky, lebo ozuzlava tie popruhy...asi to budem musiet niecim presit co by sa dalo prat lahko

a btw zo srandy pridavam aj foto "home made nosica" zo zavesu, ked som este nemala mei tai a v satke nechcel byt 🙂))

ivanka.7
4. feb 2013

@lubiduch nie je mu velky, Eli mi ozuzlava popruhy na vsetkom od 3 mesiacov az doteraz :D mei-tai, manduca, satka, vsetko jedno :D a home made nosic mas takto na pohlad tiez super :D

ivula7
4. feb 2013

@lubiduch Vieš, že na homemade nosiči máš lepšie podsadenie ako na Mei tai? Skús to podsadenie docieliť aj pri Mei Tai a bude to eňo ňuňo 😉

mirkave
4. feb 2013

@lubiduch aj tobi ozuzlava popruhy.su na to chcranice,ale dost drahe.chystam sa otravovat moju maminu,nech daco usije,aby som to mohla upevnit na popruhy a nech zuzle to.predsalen to skor operem a skor to uschne ako cely nosic.a trosku inac viazem,tobi je viac "podsadeny" ,ci ako sa tomu povie.ten spodny pas skus zaviazat inac.kukni toto :

https://www.youtube.com/watch?v=8ezuT6cVMMo

ten spodny pas viazem tak,ako vo videu a tobi sa pekne usadi.

mvkoty
4. feb 2013

@lubiduch mei tai krásné zkus více dotáhnout ať máš lépe podsazeno

mirkave
4. feb 2013

@lubiduch a kraaaasny je ten tvoj mei tai.po nom som tiez poskulovala 🙂 a aj ten podomacky vyrobeny je pekny 😉

ivula7
4. feb 2013

@meiwe Ak elastickú šatku, tak Sleepy Wrap alebo Moby - čo som si načítala z diskusií, tak tieto sú fajn. A sú jednofarebné, takže sú vcelku elegantné a budeš vyzerať ako krásna európska mamička 😉

ivula7
4. feb 2013
si_si
4. feb 2013

ahojte, chcela by som sa spytat, ci by ste na nosenie doporucili babyvak alebo radsej ring sling? V marci cakame babo a zvazujem, co bude lepsie na zaciatok na nosenie, neskor chcem nosit v manduce. Dakujem za kazdu radu 🙂

ivula7
4. feb 2013

@si_si A šatku si úplne vylúčila z hry? Tá je najlepšia na miminká... Máš na výber z tkaných http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont... alebo elastických http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont.... Tie elastické sú vhodnejšie na malé deti, ale ak plánuješ nosiť aj dlhšie, možno bude vhodná rovno nejaká kvalitná pevná šatka.

si_si
4. feb 2013

@ivula7 satka mi pride komplikovana na uvaz, viem, ze to chce cvik, ale skor mi je manduca sympatickejsia. A manzel by satku na seba nedal 🙂 skor hladam nieco jednoduche na zaciatok pre novorodenca, kym prejdeme na manducu.

ivula7
4. feb 2013

@si_si V poriadku, samozrejme chápem, tak potom radšej ring sling ako babyvak... Ja priamu skúsenosť s babyvakom nemám, ale údajne nie je jednoduché malé dieťa doň pohodlne umiestniť. A to píšu viacerí užívatelia.

si_si
4. feb 2013

@ivula7 ja som najprv uvazovala nad babyvakom, lebo sa mi to zdalo najjednoduchsie na pouzitie, ale na ring slingu sa mi paci, ze sa da predsa len lepsie pritiahnut k telu a trochu lepsie nastavit 🙂 dakujem

ivula7
4. feb 2013

@si_si áno presne a vieš ho použiť aj v polohe kolíska napr. aj na dojčenie (http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_cont...) ale aj na vertikálne nosenie, môžeš nosiť vpredu aj na boku 🙂

lubiduch
5. feb 2013

@ivanka.7
@mirkave
@ivula7

dakujem, studovala som tie navody. Vcelku sa mi pacil ten uvaz co sa neviaze pod nohami ale cez chrbatik. je to praktickejsie, lebo nemusim viazat uzol na chrbate ked tam uz jeden uzol zo spodnej casti mei tai mam. Je ten sed teraz lepsi?

mirkave
5. feb 2013

@lubiduch tusim aj ano.podla mna to vyreza lepsie.musim ist dat papat tobimu.papa 🙂

ivula7
5. feb 2013

@lubiduch určite je to lepšie, trošku ešte pár pokusov a bude to ono 😉