icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

lubiduch
31. jan 2013

zdravim. ake mate prosim skusenosti s nosicom mei tai? ja som do troch mesiacov pouzivala satku potom sa tam mojmu zvedavemu synovi prestalo pacit lebo nemal volne ruky a nemohol sa rozhliadat. uvazujem tiez ze satku zmenim na ring slin ale kym ju roztriham tak rozmyslam ci sa mu to bude pacit... mate skusenosti?dakujem

tortelinka
31. jan 2013

@lubiduch ja ho mam, maly ma 14 mesiacov a rad sa nosi

hope28
1. feb 2013

ahojte, prosím vás ako správne nosiť dieťa v nosiči chicco?? http://detsky-bazar.slovenskainzercia.sk/detsky...

hradnapani
1. feb 2013

@hope28 neda sa v nom spravne nosit. Ziaden nosic, ktory ma moznost nosenia dietata tvarou dopredu (do sveta), nie je ergonomicky spravny, pretoze nema kvalitne a spravne urobenu cast, kde dieta "sedi". Na spravne nosenie hladaj teda iba nosice, ktore umoznuju iba nosenie tvarou k rodicovi a dieta v nich sedi nasiroko - ako ked ho drzis na rukach a nohami sa ti obopina okolo pasa (napr. manduca, ergo, mei tai, atd atd)

blackcat8885
1. feb 2013

@elinka27 Ahoj chcela som sa opýtať,poradiť-budeme mať onedlho drobčeka a neviem či je lepšie kúpiť babyvak alebo manducu-Manduca sa mi zdá pevná preto mi je asi sympatickejšia ako šatka ale vak sa mi zdá byť pohodlnejší pre bábo.Chcela by som niečo na nosenie doma ale aj na výlety v lete aby to bolo praktické.V manduci je hlavička dobre opretá?Lebo je tam tá kapucňa na hlavičku a zdá sa mi to,že to hlavičku nejak super nedrží ale nevidela som to naživo tak neviem.

hope28
1. feb 2013

@hradnapani ďakujem za radu 🙂 takže ten čo mám môžem asi zastrčiť do skrine však?? alebo môžem používať neskôr keď bude staršia?

hradnapani
1. feb 2013

@hope28 asi by som ho radsej zavrela do skrine 😉 Lebo aj ked bude starsia, tak jej to nebude asi velmi pohodlne. tieto nosice dost tlacia medzi nozickami, je to horsie u chlapcov samozrejme,ale tak naco trapit aj dievcata. Tie deti v tom skor visia, namiesto sedenia.
(ale to nic nemeni na tom, ze na uliciach sa premava dost rodicov s takto visiacimi detmi, ktore pokojne sleduju svet, ale na bedrove klby, chrbticu atd to teda nie je nic moc).

mirkave
1. feb 2013

@lubiduch ahoj.ja pouzivam meitai a som spokojna.synovi sa sice nepaci,ked sa strojime a viazeme,ale ked uz sedi,tak je vsetko ok.nosim od jeho 2 mesiacov,presli sme toho vela,kocik sme az do zimy nepouzivali.a teraz,ako boli krajsie dni,tak som zas oprasila meitai a nosila som 🙂 tesim sa na jar,ked zas budem naplno nosit..

cacika
1. feb 2013

@blackcat8885 manduca urcite. v babyvaku byvaju babetka velmi casto nespokojne. treba tam dieta vediet vkladat do tej koliskovej polohy a to nie je take lahke. aj sa mozu posuvat pocas nosenia, navyse pre nosiaceho je to zataz len na jedno plece. z hladiska vyvoja bedrovych klbikov tiez vyhrava manduca. ale pre najmensie deticky je najpohodlnejsia satka, ta sa da pripadne zaviazat aj na kolisku aj vertikálne.

cacika
1. feb 2013

skupina pre nosiace maminky vytvorená. nech sa páči, mozete sa k nám pridať https://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

ovecka84
1. feb 2013

My mame Ergo nosic a je super, nedam nan dopustit! Je drahsi, ale investicia sa vyplati 🙂

blackcat8885
1. feb 2013

@cacika No ja sa práve šatky bojím,nechcem ju viazať podľa videa na nete a nepoznám nikoho,kto šatkuje a vedel by ma to naučiť.Neverím si a stále by som sa bála,či bábo nespadne.Asi dám prednost manduci

cacika
1. feb 2013

@blackcat8885 v tom pripade manduca 🙂

lubiduch
1. feb 2013

@mirkave
@tortelinka
a viete mi prosim povedat, nevisi tam dietatu moc hlava? kedze to nedrzi hlavu priamo. a tiez ci sa to nejak komplikovane neuvazuje. dakujem 🙂
ono pri tychto nosicoch by bolo super keby sa to dalo vyskusat nazivo, ale ked kamenne obchody to neponukaju, aspon som nevidela.

ivula7
1. feb 2013

@lubiduch ale niektoré kamenné obchody viazanie v šatke ale uviazanie v nosičoch ukazujú a najmä v BA, pozri sa na nasledujúcej mape - http://www.onoseni.sk/index.php?option=com_gmap...

mirkave
1. feb 2013

@lubiduch tiez som sa toho bala,ze co bude s hlavickou.ale v pohode.ked bol tobi mensi,tak mal hlavicku meitaiom "prekrytu" do polovicky.len kusok ciapocky bolo vidno 🙂 vzdy bol s hlavickou oprety o mna,takze fixovanu ju mal v pohode.teraz je vacsi a hlavicka mu trci cela.bud pozera,alebo spi-zaboreny oprety o mna,cize hlavka je zas v pohode.mam aj nejake fotky,len cez mobil mi nejdu pridat.ked nadojcim drobca,sadnem za comp a pridam sem foto

kkl82
1. feb 2013

@blackcat8885 ja som mala kupeny vak, lebo som si myslela, ze je to jednoduchsie ako satka. a moj drobec protestoval, lebo sa vo vodorovnej polohe nosit nechcel vobec. nikdy tam nebol dlhsie ako minutu, uz som z toho bola zufala, lebo som ho velmi chcela nosit a dojcit vo vaku. ked mal vyse mesiaca, tak som to vzdala a kupila manducu. o dva tyzdne som nasla super ponuku na kupu satky (na nemeckom amazone mali v outlete 5,1 m amazonas za 24 eur), tak som ju kupila a od vtedy som na satkach zavisla... satku urcite neolutujes, ale ak mas respekt, tak ta manduca je super 😉 co sa tyka tej hlavicky v manduce - kym je dieta male, tak si odzipsujes ten vrch a tak mu hlavicka netrci a je plne podporovana rovnako ako chrbatik. ked uz nebudes pouzivat tu integrovanu novorodenecku vlozku, tak v podstate dieta usadis nizsie, takze zas zazipsujes a aj tak bude hlavka podporovana stale tym hlavnym panelom. ked uz bude mat cca 6 mesiacov, tak sa bude rado rozhliadat a tu kapucku pouzijes, len ak zaspi, ale aj vtedy je pohodlnejsie rozzipsovat. ja osobne som tu kapucku este nikdy nepouzila, no mozno ak bude vacsi a zas mi tam niekedy zaspi. teraz ma 11 mesiacov.

blackcat8885
1. feb 2013

@kkl82 Dakujem za odpoved.Tá novorodenecká vložka sa dokedy používa?A ako dlho zo začiatku bábo nosiť?

lubiduch
1. feb 2013

@ivula7 super tu stranku som vobec nepoznala 🙂 uz som si aj nejaky obchod vyhliadla 🙂

mirkave
2. feb 2013

@lubiduch s bielou ciapockou a bez ciapocky-cca 2a pol mesiaca.obleceny v modrom-3 mesiace a par dni.nikdy som si nevsimla,ze by mu hlavicka lietala.viazanie je v pohode.po par razoch som uz vedela,co a ako 🙂

lubiduch
2. feb 2013

@mirkave jeej nádherné! Ja som si bola vyskúšať dnes ten mei tai, bolo to fain, aj manduca je super...len neviem či to chcem nové kupovať, celkom investícia zase....

mirkave
2. feb 2013

@lubiduch ja som kupila tu na bazari a som nadmieru spokojna.meitai mi bol poslany v original baleni,mamicka ho malo pouzivala.skus popozerat inzeraty,mozno sa aj tebe zadari super kupa 🙂 mna to stalo 20 eur 😀

lubiduch
2. feb 2013

@mirkave no ja som pozerala bazar, ale len jeden nosic som tam videla tento a ta pani to predava pouzite za 45EUR!!! (pre porovnanie novy stoji 47)... potom na bazosi som nejake nasla, ale ked je ok cena, tak je uplne strasne ruzovy...tak rozmyslam ze predam satku a kupim si ho novy..este si to musim premysliet 🙂

mirkave
2. feb 2013

@lubiduch no sak to.podaktore maminy nevedia dat bazarovu cenu.ked je tam rozdiel par euro,tak to sa oplati prihodit a kupit funglovku nove.a tie farby dakedy-tiez sa mi stalo,ze nieco total uzasne,ale pre chlapca sa nehodiace......ved uvidis 🙂

hope28
2. feb 2013

@hradnapani ďakujem za radu :o)

romcovaklarka
2. feb 2013

Holky, potřebovala bych poradit. Dneska jsem zjistila, že když mám prcka navázanýho v batohu, tak ho tam uvážu a je tam dobře, ale pak po nějaké chvíli tam začne dělat blbosti a pak se se jakoby protáhne - narovná - zakloní a dá nohy "k sobě" a rázem si to celý popovoluje natolik, že pak už má ty nohy blbě a visej mu dolů. Je to tím, že už má na to sílu a nic s tím neudělám? Nebo ho mám na začátku málo dotaženýho? (ale to mi nepřijde, že bych ho tam měla utáhnout ještě víc) Je mu skoro 20 měsíců. A šítek mám Didymos standard. Díky za rady.

kkl82
2. feb 2013

@blackcat8885 vlozku budes pouzivat, kym sama nezistis, ze ju uz netreba, ale urcite cca tie 3-4 mesiace minimalne. pravdepodobne sa ti do nej dieta uz nezmesti a bude mu pohodlne sediet aj normalne bez nej. ja som v manduce nosila v tej vlozke tak mozno mesiac, lebo som presla na satku. maly mi totizto rad zaspinkal a v manduce sa mi kvoli tomu bedrovemu pasu blbo sedelo (trochu to tlaci). nosila som tak cca 2-3 hodinky denne, tzn. tie dva denne spanky. vacsinou, ked som videla, ze chce spinkat, no nevie zaspat alebo ked sme museli ist na nakupy (chlap mi permanentne nedosie polovicu nakupneho zoznamu, takze som musela chodit s nim 😉). neskor sme chodili aj na prechadzky, lebo moj bubo nema rad kocik a vydrzal v nom, len kym spinkal.

lubiduch
2. feb 2013

@mirkave este by som sa spýtala na značku tvojho mei tai. Máš zn.liliputi? Ja som hľadala nejaké recenzie, jedna pani laktacna poradkyna zo serede má na svojej stránke pekne spracované výhody a nevýhody rozličných satiek a ergo nosičov a vychvalila tam mei tai od al&izi (majú len FB stránku, su to ručne site mei taie, cenu este neviem)...

http://www.nosmesa.eu/recenzia_detail/34/Mei-Ta...

mirkave
2. feb 2013

ja mam so stitkom Minizone.neviem,co je to zac ta znacka,ale ked si zadas do googla "mei tai nest" ,tak ti najde ten moj. liliputi som chcela povodne kupit

tortelinka
2. feb 2013

@lubiduch ak dieta drzi same hlavu dobre, tak je to v pohode a ak si z BA tak maju to kamenne obchody, myslim ze latkovky a latkove plienky