icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

garfie
22. máj 2012

@jitulik4 Nedá se návod stáhnout, nebo někde půjčit? Nebo zkusit zajít do mateřského centra-určitě tam najdeš šátkovou maminku a můžeš se poradit....

zuzanockamt
22. máj 2012

@ajerdna v manduce je vsita novorodenecka vlozka, ktora sa da pouzit aj pre mensie deti - neviem ake mas velke dietatko, co sa tyka vahy aj vysky ... ja som syna dala do manduce ako cca 4-mesacneho prvykrat (uz bez tej vlozky, lebo patri k velkym detom) ... na fixovanie hlavicky skus radsej kapucnu alebo jej ju pridrz rukou .... ak nebola doteraz nosena, tak je mozne, ze si bude musiet zvyknut znova na ten tesnejsi kontakt ... urcite to nevzdavaj, skusaj postupne a kratsi cas, do nicoho nenut ... vo vhodnom ergonomickom nosici moze byt naozaj dieta od narodenia, aj ked pre tieto uplne malinke deti su skor lepsie satky (moj nazor-lebo satka sa ti skor prisposobi, je mäkksia, mozes dietatku lepsie fixovat hlavu)

zuzanockamt
22. máj 2012

@jitulik4 ak si nevies rady pomocou navodu na internete, skus zajst do najblizsieho materskeho centra alebo skus kontaktovat aj laktacnu poradkynu v tvojom okoli - castokrat maju aj ony skusenosti s nosenim a urcite poradia

jitulik4
22. máj 2012

@zuzanockamt tohle jsem už oboje zkusila....nic,jsem z Valašského Meziříčí a lak.poradkyně v okruhu 50km není,tu jsem hledala už v porodnici, máme problém i s kojením.

ajerdna
22. máj 2012

@zuzanockamt dakujem velmi pekne za rady. tu vlozku pre nu este pouzivam, momentalne ma cc 5,2kg, skusim variantu zo zapnutym zipsom a budem jej to davkovat postupne 🙂 bohuzial zatial je zvyknuta len na nosenie na rukach, cize nositko je pre nu zmena.

minerva
22. máj 2012

@jitulik4 Ahoj, já jsem se naučila vázat šátek podle prvního videa na tomto odkazu: http://www.nosenideti.cz/navod.php?skupina_id=2...

micuchova
23. máj 2012

@elinka27 ahoj, v co najblizsej dobe si planujem zadovazit nosic a riesim dilemu. novy liliputi, alebo z druhej ruky manducu ci ergo? da sa povedat, ze je to jedno a vsetky su dobre? vdaka

boka79
23. máj 2012

@elinka27

ahojte, somr ada, ze tu je tato tema, my sa tiez velmi radi nosime. len teraz prichadza leto a chcela som sa spytat, ako to riesite napriklad, ked pali slnko a neda sa ist do tiena.. Malinke babatka by nemali na slniecko - moj maly spi tak, ze polka hlavicky je na slniecku, som mu predsa len kupila krem, aj ked sa neodporuca.. Alebo ako to robite vy?

A este co sa tyka termoregulacie, tie malinke sa az tak nevedia potit, mam trochu strach, ze sa velmi vnutorne ohreje v satke, ked je tak teplo. jasne , ze musim castejsie kojit, ale aj tak.

Inak sa fakt tesim, ze to tu je.My sme sa nosit museli naucit, ale teraz je to uplen super. maly tam uz aj trochu kuka, nie len spi..

zdenka99
23. máj 2012

Ahojte, my sa tiež nosíme. Na začiatku sme používali šatku - hlavne kríž s kapsou, ale keď malá podrástla, tak sme kúpili nosič - ergo sport. Sme s ním veľmi spokojní a ani si neviem predstaviť život bez neho. Nosíme sa veľmi často, keďže kočík neznáša a každé uspávanie je v nosiči na fitlopte. Tiež je podľa mňa najlepšie pre malé bábo elastickú šatku a potom nosič. Nedávno som kvôli kamoške skúsila dať malú do šatky, aby som jej ukázala viazanie, ale teda pri tých jej 11 kg to bolo fakt náročné, ale s ergom pohodička🙂

zdenka99
23. máj 2012

A takto sme sa nosili v zime, malá nie je smutná, len akurát zaspáva🙂
Inak mne v zime viac vyhovovala kapsa, lebo ma malá veľmi zohrievala a takto som si ja mohla dať tenšiu vetrovku a Lenka bola pekne v teplúčku.

zdenka99
23. máj 2012

@boka79 malá má taký látkový klobúčik s veľmi širokou strieškou, ktorý jej tieni tvár a zakryje krk... K tomu prehriatiu - keď sa dlhšie nosíme, tak ju zvyknem občas vybrať z nosiča, sadneme si na lavičku a tak... A keď viem, že budeme dlho na slnku, tak si zvyknem zobrať bledý dáždnik a používame ho ako slnečník 🙂 Aspoň ani na mňa nepečie. Ľudia síce pozerajú, ale ja neriešim. Už som si zvykla, že som podľa dnešných spoločenských noriem čudná matka 😀

elinka27
autor
23. máj 2012

@boka79 nosenim dietatka si navzajom regulujete teploty, a dojcenie je vyborne v tomto smere tiez v tom, ze dojcenie neplni fukciu len cisto krmenia, ak sa dieta potrebuje uspat, uspi sa dojcenim, ak sa potrebuje zohriat zohreje sa dojcenim, ak sa potrebuje ochladit, ochladi sa dojcenim atd. Cize pokial sa dojci na poziadanie, bez pouzivania nahrad ako cumliky a flasky aj horucavy lahko zvladnete 😉 Naozaj ani v najvacsom teple sa nemusis obavat, samozrejme ze s nim na slnko nepojdes v case ked najsilnejsie pali, ale ani ty zasa sama nebudes vladat byt stale na slnku, idelane su prechadzky doobeda, alebo podvecer. 🙂 A ak nebude uniku pred slnkom, je tu moznost pouzit slnecnik proti slnku, aj tak uz budes vyzerat ako atrakcia, kedze budes dietatko nosit, kedze nasa spolocnost nieje moc na to pripravena, tak preco to neosviezit este krasnym slnecnikom? 😅

elinka27
autor
23. máj 2012

@zdenka99 nuz priznam sa, ze som si tvoju odpoved precitala az ked som uz odpiasala boke79 😅 ale presne ako pises, suhlasim

kolinia
23. máj 2012

@elinka27 no uz sme zakupili ergo nosič, je to jednoduche a malej sa to celkom paci, ale asi by v tom nezaspala, musela by byt riadne unavena, cuduj sa svete, nosim ju na boku a vobec ma nic neboli, je to super! Mala na mna zacudovane pozera, ale neviem ci to moze mat suvis, od vtedy je aj trosku kludnejsia.....vdaka za tuto super temu! 🙂

elinka27
autor
23. máj 2012

@kolinia jednoznace to suvis ma 😉 kuk clanky v mojom blogu 😉 tesim sa a aj foto chceme! 😅

kolinia
23. máj 2012

@elinka27 ook, ak sa mi podari, tak spravime nejake foto veru 🙂

kacenkaharris
23. máj 2012

Co si myslite o nositku baby bjorn? Mne osobne vyhovuje. Myslite, ze je vhodny i pre uplnych novorodencov?

ikke
24. máj 2012

@kacenkaharris babybjorn maximalne tak toto nositko
http://www.babybjorn.com/us/products/baby-carri...
ostatne su presne ten typ klokaniek, kde dieta doslova visi za rozkrok, nozicky nie su siroko od seba a vsetka vaha dietata je na pleciach rodica, namiesto na jeho bedrach. ako som uz pisala inde, sama vies, aky je rozdiel medzi sedenim na barovej stolicke (klokanka) a v kresle (ergonomicky nosic) 😉

inzi_jozka
24. máj 2012

Keď bol môj Kubík babenko malinké, tak nechcel byť ani v perinke ani v nosiči, ani na rukách, len v kočiariku alebo na posteli pri mne tak som nekupovala šatku....teraz posledné cca 2m by sa len nosil...nemám nič proti, ľúbim ho mať na rukách, ale musím riešiť nejaké nosidlo, moc financií na to nemám vyčlenených....drobec má takmer 11kg a 76cm ... vybrala som zatiaľ http://mamitati.cz/index.php?produkty-293/&list... máte skúsenosti? Čo na to hovoríte?

jjeanny
24. máj 2012

Dobry den,
aky mate nazor na babyvak BabaSling a babyvak Emitex? Ktory by ste odporucili? Dakujem

jancip
24. máj 2012

@minerva Zrovna podle toho videa není nošení pro malé miminko vůbec vhodné, protože vertikální poloha se nehodí pro děti min. do 4 m.

jancip
24. máj 2012

@jitulik4 Podle videa to určitě zvládneš. Zkus to třeba napřed s nějakým plyšákem a pak s miminkem. Já vážu takto

https://www.youtube.com/watch?v=LvSacFkVHHA

Je to tu i pěkně vysvětleno. Jen musíš být v klidu, když je maminka nervózní, tak to miminko pozná a nelíbí se mu to. Když se to nepovede, rozvážeš a zkusíš znova. Prostě někdy to ze začátku vychází na několikátý pokus.

abnka
24. máj 2012

Ahojte, aj my sa nosíme od narodenia, odkedy sme došli z pôrodnice. Máme teraz 17 mesiacov, už som myslela že pomaličky prestaneme nosiť, moja chrbtica už dosť protestuje, ale matúško práve teraz prilipol k noseniu, ak chce ísť von, otvorí skriňu vytiahne nosič a donesie mi ho. Už ho síce používame hlavne na poponášanie (dieťa hore/ dieťa dole) ale ľúbi ho viac ako kočík, kočík je na spinkanie 😝
Nosila som ho dlho predlho v šatke, mali sme najprv Hoppediz Rio, kým som nevedela že sú aj lepšie, tak mi stačila 😀 ale nedala sa mi tak dotiahnuť, bola proste nová, tvrdá a dosť hrubá. V 3 mesiacoch sme ju vymenili za Didyho , tu z MK bazára po 3 deťoch a to bolo nebe a dudy!!! Doslova "maslová" šatka 😉 prečkali sme v nej celé leto, nosili sme sa obaja holí, len v šatke (a ja v šortkách 😝 ) V 7 mesiacoch som sa odvážila na Manducu, ale bola som sklamaná, tak išla rýchlo z domu, na dobré šatkovanie sa nechytala. Vadili mi popruhy, stále sa akoby "šmýkali" z pliec aj ked´boli napevno dotiahnuté a veľmi ma rezali pod pazuchami. Šatkovali sme aj doma, v zime hlavne doma, ak bolo treba navariť, zeme vytrieť , povyssávať, všetko toto absolvoval matúško so mnou, už na chrbte. Šatka je neskutočne dobrý pomocník pri ZUBOCH !!! a takisto pri chorobách..... doteraz ho nič tak neupokojí ako keď ho zviažem do šatky, nosič nikdy neurobí takú tú priľnavosť k telu, ako šatka.
Teraz na jar som podľahla čaru Erga performance, je geniálne. Popruhy, ktoré mi tak vadili na manduce , sú vytvarované, nie sú to len rovné pásy..... Matroš je síce syntetika, ale športová, takže dobre odvádza pot z telíčka dieťaťa (a vnútri styčná plocha je bavlnená látka). Už sa síce nosíme v ergu len na chrbte, ale Matúško si to teraz , ako sa naučil chodiť , začal viac vážiť , hladkáva mi vlasy a je celý rád že je ešte chvíľu pri mamičke 😝
Cez zimu sme mali ešte šatku Ellevill Karma, božská šatka v strašne škaredej farbe 😀 išla už z domu, ale len preto lebo bola 4,7m a mne by stačila 4,2 m . Teraz máme požičanú Guatemalu , farba neviemaká po milión deťoch, ale práve preto má dobré viazačské vlastnosti 😀
Toto sa mi páči na šatkách, čím sú staršie , tým sú lepšie 🙂
Potom kľudne pošlem aj nejaké nosičské fotos, teraz malý spí a som tu len na skok. Musím nejaké pohrabať.....

abnka
24. máj 2012

Ešte by som chcela apelovať na všetky mamičky, ktoré majú deti do 4 mes. a uvažujú nad nosičom. Prosím vás nerobte to !
Teraz ako začala jar, tak sa v našej predajni , kde robím vyrojili rodičia, ktorí chcú manducu a donesú mi v autosedačke 1-3 týždňové deti ! Mne len tak zuby trnú.... Prípadne pošle mamička v šestonedelí otecka pre manducu - ako keby ho poslala pre vložky.... keď sa opýtam že prečo neprišla si vybrať a odskúšať nosič mamička , tak sa dozviem že dieťa má týždeň a ešte s ním neboli vonku ....... 😖
Samozrejme je to ich rozhodnutie, a aj vaše. Ja im nemôžem povedať že vám manducu nepredám 🤐 lebo máte malé dieťa, rodičia sa oháňajú novorodeneckými vložkami - hlavne tá všitá v manduce má pre nich cveng. Ale nie je to to "pravé orechové" pre tak malinké bábo, nikdy, naozaj nikdy si tak nedotiahnete na telo nosič , ako šatku, a tá chrbtica malého bábätka sa potom tak prapodivne vykrivuje - takisto hlavička nie je až tak dobre fixovaná..... snažím sa im to vyhovoriť a aj názorne ukázať - ale konečné rozhodnutie je už na rodičoch.
Mne to pripomína ten trend aký majú teraz športové kočíky / golfáče že tam píšu od narodenia - pre to, lebo kočík ide do ľahu a dali tam ešte nejaký novorodenecký vankúšik pod hlavičku.....

Dúfam že tento môj výkrik niekomu pomôže pri rozhodovaní.
Ak viete, že chcete nosič, kúpte alebo požičajte si elastickú šatku a potom v 3 -4 mesiacoch šup do nosiča......

inzi_jozka
24. máj 2012

@abnka páči sa mi tvoj názor...vieš mi poradiť čo je pre mňa lepšie? šatky, či nosič? Máme takmer 11kg, 76cm a skoro 11 mesiacov....šatku som skúšala u známej, no to viazanie je treba sa nauciť, ale neviem či už nie je zbytočné do toho investovať, keď začne chodiť možno sa nebude chcieť nosiť....len teraz za posledný čas tak na neho prišlo 🙂

jancip
24. máj 2012

@abnka To je přesně, co jsem psala taky. Že vertikální poloha není min. do 4 m. pro děti vhodná. Jednou jsem taky viděla v obchodě, jak tam došel pár s několika týdenním miminekm a zkoušeli nějakou nosičku. Miminko se v tom klátilo a maminka to pochvalovala, jak je to praktické.

abnka
24. máj 2012

@inzi_jozka asi by som na tvojom mieste skúsila nosič, predsalen ak nie je zvyknutý sa nosiť v nosítkach , tak nosič poskytuje väčšiu voľnosť ako šatka. Keď začne chodiť, to ešte len potom začne také obdobie vracania sa do maminej náruče 🙂 + samozrejme neuvládze ešte nejak dlho behať. My tuším teraz najviac zaťažujeme to ergo 🙂

A asi by som si ho dala už v nosiči na chrbát, aby sa mohol pozerať cez tvoje plece. Predsalen 11 kg vláčiť vpredu je dosť, a myslím že by ti aj jeho hlavička zavadzala vo výhľade. A deti jeho veku sú už zvedavé, treba im ukazovať a rozprávať 🙂

Ešte chcem podotknúť tak všeobecne, sú mamičky ktoré dojdú vrátiť nosič po pár dňoch lebo ich dieťa sa x mesiacov nenosilo a teraz chceli začať a dieťaťu sa nepáči. Na otázku kde si dieťa skúšali zapnúť bolo, že doma. Moja rada znie, zapnúť a ísť von , nech dieťa dostane podnety a nebude myslieť na to že je v nejakom nosítku..... Potom si aj rýchlejšie aj radšej zvykne.

monr
24. máj 2012

@jancip ja by som ti protirečila, napr. v Nemecku sa upúšťa od nosenia v pozícii kolíska a preferuje sa aj od narodenia zvislá poloha. Ak je dieťatko správne dotiahnuté vo zvislej polohe, hlavička istená, zadoček podsadený, chrbátik pekne zaguľatený a bábo sa nikde nerúca, neprehýňa tak je to úplne ok. Niektoré deti nemôžu byť nosené v polohe kolíska, napr. kvôli refluxu, či problému s kĺbikmi. potom radíš nenosiť? 😲 zvislá poloha je ok, ale tiež by som uprednostnila šatku pred nosičom na novorodencov.

abnka
24. máj 2012

@jancip tu sa trošíčku s tebou názorovo rozídem. Ja tvrdím, že vertikálna poloha v nosiči je nevhodná do tých 4 mesiacov. Viem že aj na vertikálnu polohu v šatke sú dva tábory, ale ja sama som viazala malého takmer len tak - nechcel byť v "kolíske" - časom som došla na to že preto, lebo tam bol zle daný a pokrútený.
Vo vertikálnej polohe treba kontrolovať rovnosť chrbátika podľa osi Y - stačí pohľad do zrkadla + či má dieťa zaoblený chrbátik, podsadený zadoček a kolienka do M. Samozrejme čo najpevnejšie treba podoťahovať, lebo ináč človek dopadne ako v tom nosiči, dieťa sa plandá z boka na bok
Vo horizontálnej polohe (aspoň čo som ja robila zle) mal malý bradu sklopenú na hrudi, osovo mal otočenú chrbticu (nemal bruško na mojom bruchu, ale smerom hore) a celkovo mal plecia príliš stlačené šatkou. No, začínala som , tak to bola dosť hrúza. 😖
Veľmi pekne je to rozpísané na týchto stránkach : vertikálne - http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=94 a kolíska - http://www.nosenideti.cz/clanek.php?clanek_id=92 naozaj stojí za rozkliknutie 😉

jancip
24. máj 2012

@monr
@abnka
Ty tábory jsou asi opravdu dva. Já právě od několika porodních asistentek, co kurzy vedou, slyšela, že hlavička miminka je moc těžká a pokud ji samo neudrží, tak ve vertikální poloze zatěžuje příliš páteř, i když je uvázano v šátku.