icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

abnka
24. máj 2012

@jancip bolo by dobré pozrieť nejaké staršie foto, ako nosili naše prababičky, prípadne možno indiáni - ako nosia oni novoškov.
U nás teda uvidíme až vekom či sme zaťažovali moc chrbticu, alebo je to ok. Dovtedy, kým nevyrastú dnešné nosené deti tak budú asi fakt dva tábory....

monr
24. máj 2012

skôr si myslím, že trebárs v Afrike neriešia, či má dieťa podsadený zadoček, či mu hlávka nevisí a nosia tak inštinktívne. 😉

abnka
24. máj 2012

@monr díky - mám to rovno pod nosom a sama som to nenašla ! 😀 to sa môže stať len mne .....

mať tie inštinkty ! Ale u mňa niektoré už vykapali 😒

inzi_jozka
24. máj 2012

@abnka no uvažovala som aj o nosiči, ale keď sme boli u známej a mala som ho v šatke tak mi zaspal a páčilo sa mi to, že som len odopla a už ležal na posteli a spinkal spokojne....ale zas máš pravdu, hlavička mi zavadzala vo výhľade....no ja neviem...tiež mám pocit akoby sa vracal do náruče, pripadá mi to, že "aha mama ja už spoznávam svet sám" ale potom príde sa pritúliť a načerpať istotu a odvahu....

....a dačo na tom, že uviazať vonku bude, lebo sme to skúšali na terase a sa mu naozaj páčilo aj preto som nejak viac za šatku....no škoda, že až teraz to na neho došlo a ja som ho chcela tak nosiť v šatke od mala 😀

slecnalu
24. máj 2012

Ja by som si chcela kúpiť tiež nejakú šatku, ale takto- mám už k dispozícií babyvak a neviem čo bude pre moje malé lepšie keďže je ešte v brušku :D Šatka či ten babyvak? A ak už by som sa rozhodla pre šatku, akú si mám kúpiť sú v nich nejaké rozdiely?

petraj19
24. máj 2012

Ahojte, potrebovala by som poradit. Mam 5 mesacnu dceru, uplne som prepadla noseniu malej v satke. Zatial mam liliputi elasticku satku. Uz mam objednanu sanami. Viete mi poradit ako dlho mozem malu v tom nosit? Zatial som s nou vybehla len do obchodu, co zabralo max 20 minut. Niekde som sa docitala, ze je vhodne dieta nosit max 2-3 hodiny, niekde ze ako dlho chcem.

strapco13
24. máj 2012

@petraj19 nosit mozes tak dlho ako to tebe a dietatku vyhovuje, kludne aj doma, ci na prechadzky miesto kocika,v satke mozes upratat, navarit, ist do kina...je to len n vas

strapco13
24. máj 2012

@slecnalu myslim ze je lepsia satka, nakolko vazes na dve ramena, menej to zatazuje tvoju chrbticu..pozri si stranku http://nosmesa.eu/ su tam aj recenzie na jednotlive satky a nosice

jancip
24. máj 2012

@abnka
@monr

Četla jsem, že některé kultury první týdny nosí miminko jen v náruči v kolíbce, že ho vůbec nepoloží. Že se do nošení zapojí celá rodina či vesnice....Jinak vzpomínám, co jsem viděla v Africe nebo Asii, jak nosí děti, ale vybavují se mi jen větší miminka, po úplných mrňatech se slehla zem nebo je měli tak schované, že nebyly vůbec vidět.

petraj19
24. máj 2012

@strapco13 Dakujem 🙂

ianitka
24. máj 2012

Ja som sa po dlhsom rozmyslani rozhodla pre nosic namiesto satky. Mame Ergo (Liliuti a Manduca mi pri "skusobnej jazde" nesadli.)
Pouzivame ho od 4 mesiacov, zatial len v predu. V poslednych dnoch ma napada, ci existuje aj nejake "chybne pouzivanie" nosica. Nastavenie popruhov, ked je prilis volny alebo nieco podobne, ci krpcovi prave takymi chybickami nemozem ublizit.

elinka27
autor
24. máj 2012

@kacenkaharris jedoznacne len ergonomicky co poslala na odkaze @ikke, inak su to cisto nosita a visitka bohuzial

elinka27
autor
24. máj 2012

@inzi_jozka Pentelka nie, elasticka ako tak, ale po case vybledne farba, natahuje sa straca tvar. Pevna Pentelka nieje vobec dobra, je mohutna a neda sa poriadne , ba skoro vobec dobre dotiahnut. Je to polsky vyrobok, laka cenou ale jednoznacne nie 😒

elinka27
autor
24. máj 2012

@jjeanny babyvaky celkovo maju jednu nevyhodu v tom, ze vaha dietata je rozlozena na jednom pleci, cize plecia treba striedat a je to niekedy pri tazsom dietati citit. Niektore mamy ho pouzivaju bez problemov, ine sa stazuju ze nemaju tak uplne volne ruky, lebo maju tendenciu dieta aspon jednou pridrziavat. Vkladanie dietatka do babyvaku je vsak napodiv o nieco zlozitejsie ako do samotnej satky.Satka zvacsa mamy odradi, lebo sa boja viazania, ale vak je zlozitejsi podla mna, dieta tam v koliske je take akoby "pokrcene" ale je vhodny na nosnenie a aj na ergo nosnenie , a obe znacky su ok

elinka27
autor
24. máj 2012

@minerva @jancip nosit moze vo vertikalnej polohe dieta od narodenia, ak sa spravne zafixuje hlavicka. Napriklad deti ktore maju reflux nebudu oblubovat nosenie v koliske, cize ak sa tou kapsou napriklad zafixuje hlavicka tak, ze sa vyhrnie hore az na hlavicku a dietatku sa hlavka otoci na bok, alebo tymi popruhmi latky co prekrizila pod nozkami mu jednym z nich hlavu zafixuje.Dolezite je spravne zaoblenie chrbatika a podsadeny zadok, 2 tyzdnove tak velmi este nozky neroztiahne

elinka27
autor
24. máj 2012

@abnka dakujeme za tvoje skusenosti, a budem rada ak sa aj vo fotoalbume podelis o svoje foto a ak mas aj nejake fakt pekne budem rada ak by som ich mohla uverejnit aj sem na www.nosmesa,eu posli mi prosim IP a poslem ti kam ich mozes poslat.
Co sa Manducy tyka, ja som nosila tak, ze som popruhy na chrbate prekrizila, ak som nosila vpredu, tak sa mi vlastne nezarezavali. Ale inak som bola prave kvoli tomuto a dojceniu spokojnejsia s manducou ako ergom. Ale je to naozaj o tom co komu vyhovuje. Nosia deti aj od narodenia v nosicoch, ak je to ergonomicky ok, je jasne a pravda co pises a jednoznacne na prve dni je najvhodnejsia satka, ale ako komu vyhovuje ak sa tam dieta da spravne a ma spravne fixovanu hlavicku da sa to. No za seba osobne ak teda nejaka hranica dolna by som dala medzi 2-4mesiace

elinka27
autor
24. máj 2012

@abnka este k tomu nosicu, moze skusit aj doma dieta dat, ale teda nie ze bude teraz stat, treba vykonavat nejaku cinnost, domace prace neviem co. A plus teda, hlavne ak sa zacina neskor dieta nedat na seba na cely den, postupne davkovat, je ine ak sa nosi od narodenia a ine ak sa zacina neskor. Deti su prisposobene na nosenie, a bohuzial ak sa nenosia tak si vlastne na to co je pre nich prirodzene musia zvykat...

elinka27
autor
24. máj 2012

@slecnalu ano satky su rozne zalezi od vyrobcu, ja osobne mam najlepsiu skusenost s Didymos, ale dobre su aj ine a niektore zasa menej, este nejake testujem, ale ak chces na www.nosmesa.eu su recenzie na tie co mam odskusane ja 😉 ja by som dala prednost pred babyvakom urcite satke

elinka27
autor
24. máj 2012

@petraj19 presne ako pise @strapco13

elinka27
autor
24. máj 2012

@ianitka no prave tie o ktorich sa tu bavili dievcata, ze ak je nosic prilis uvolneny, mal by priliehat k telu a plus este som teda videla co som sa dost cudovala, lebo povacine to vidim len na klokanach, ale cuduj sa svete, ze aj v ergonosici sa to da, zasadne sa vzdy nosi tvarou dietatka k telu rodica.

elinka27
autor
24. máj 2012

@jitulik4 IP 😉

elinka27
autor
24. máj 2012

@micuchova ahoj su dve skupiny jednym sa paci ergo inym manduca, mne sa viac manduca, ale mam vyskusane aj ergo a je tiez fajn. Takze sa sama musis rozhodnut, napriklad take Ergo Performance nema chybu 😉

elinka27
autor
24. máj 2012

zaroven vas chcem vsetky poprosit, tema je nosenie a ako spravne nosit, nedzahlcujte to prispevkami ineho typu, maminy co potrebuju pomoct sa potom nebudu vediet zorientovat

jitulema
25. máj 2012

Ahoj, jaké byste mi tedy doporučily ergonomické nosítko? Málé bude za chvíli 6 měsíců, chce se pořád nosit na rukách a já si myslím, že je na čase (drží hlavičku) už vymyslet něco praktičtějšího

elinka27
autor
25. máj 2012

@jitulema tak jednoznacne nejake ergonomicke, ako je naprikad Mancuca, Boba, Beco, Patapum, Storchenwige, Didymos tiez robia nosice, tiez Liliputi s tym som ale bola spokojna menej, alebo Ergo su dobre...Je toho na trhu viac, a naozaj kazda ma inu skusenost, idealne je si pozriet a vybrat si sama podla vkusu.
Za seba odporucam Manducu, Boba a Ergo. 🙂

jjeanny
25. máj 2012

@elinka27 babysatka od RedCastle je v poriadku? Este som sa chcela infomovat ohladom velkosti .. ak som nizsej postavy , konfekcna velkost 38, bude mi stacit velkost 4,2m? A este by ma potesilo nejake video , ako viazat takyto druh satky. Dakujem

katyxq
25. máj 2012

@jitulema Ergonomické nosítko je nejlepší zkusit víc značek přímo na sobě. My dneska byli v Bráně k dětem, Ergo manželovi (já nosím v šátku, což on odmítl, kočárek zas nesnáší malá) vůbec nesedlo, Beco dobrý, Manduca o trochu ještě lepší, ale tu zavrhla malá, takže bylo vybráno - Beco Butterfly 😉.

slecnalu
25. máj 2012

@elinka27
@strapco13 tak ďakujem, snáď niečo dovtedy vymyslím a rozhodnem sa 🙂

elinka27
autor
25. máj 2012

@jjeanny ktoru konkretne myslis?nemas nejaky link na nu?A vieda mam aj tu na www.nosmesa.eu 😉 ta satka 4,6 by som radsej odporucila, lebo ja som mala tiez 38 velkost a 164cm a 4,6 som mala akurat. No a je mi dobra aj ked som pribrala 😀 na tej stranke mas inak aj tabulku velkosti