Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@elinka27 jednoznačne do novorodeneckej vložky. (alebo šatka) . 2 mesačné je malé na široké obkročenie normálnej manducy !
Ináč veľmi dobrú alternatívu pre malé detičky robí hoppediz, volá sa to HOPPTYE , skúšala som ho aj na mojom slonovi, je to mei tai ale tú látku medzi nožičkami má pomocou takej šnúrky rozťahovaciu a sťahovaciu - dúfam že to píšem zrozumiteľne- dá sa naregulovať presne od kolienka po kolienko. A mei tai -ové popruhy keď sa tiež dobre utiahnu a uviažu tak pritisknú dieťa k telu lepšie ako klasický ergo nosič. Len to telo tohto mei tai -a je drobnejšie , za mňa tak pre dieťa do 1 roka.
Vynikoš je ešte aj BONDOLINO to má na bedrovom páse dlhý a širokánsky sucháč ale normálne sa ramenné popruhy viažu ako na klasickom mei tai ,má obrovskú kapucu ktorá sa dá použiť ako podpera hlavičky dieťaťa, nemusí byť natiahnutá úplne a má tiež užší ten rozmer medzi nôžkami dieťaťa. Tiež tak cca do roka, podľa veľkosti drobca. Ale nosí sa v ňom božsky!
Inak teda sa ospravedlňujem ,ale ja budem prispievať len tak nárazovo, buď mám čas takto večer , alebo cez obed keď malý spí a netreba variť, kľudne sa na mňa obracajte, v upozorneniach si to nájdem a potom odpíšem 😉
@abnka jj, ja som jej bola ukazovat satku a viazanie, nakolko v tom som viac doma 😉 len teda chcela aj ukazku nejakeho nosica a uprimne som neni nejak nadsena s tymi nosicmi co sa malickych deti tyka , lebo aj ta vlozka tam nieje bohvieco. Neda sa tam akosi to dietatko ulozit spravne 😒
@elinka27 ďakujem za dôveru 🙂
s tými nosičmi a malými deťmi sa názorovo zhodujeme, tá vložka je tam na to "no, máme kus látky, tak tam napíšme že od narodenia, kúpi si to viac ľudí" . To už radšej tá perinka od erga.
Inak dnes som videla že "americké Ergo" 😕 vie mi niekto vysvetliť čo to je ? Ako v amerike majú všetko ináč ??? Alebo je to nejaký padělek ? Ale vyzeralo chrumkavo !!! 😝
Inak ja sa chcem časom aj viac zdokonaliť v šatkách. Ako viem, z vlastných skúseností ale to sú dva úväzy vpredu, kolísku viem ale nejde mi až tak dobre , jeden naboku a dva na chrbát z čoho jeden viem lepšie . A tie názvy , to ide úplne mimo mňa 😀 ale čo sa matrošu a aj dĺžky šatky týka tak to viem poradiť. Hoppku novú si nekupujte , je strašne tvrdá a hrubá ! 😝 aj šanami, aj pastelka aj všetky doma šité šatky .... hoci ako hovorí moja kamoška, kto chce nosiť, tomu je aj posteľná plachta dobrá 😀
ale ja mám strašnýýýýý zálusk na Natibaby šatky, aspoň vzorkovníček keby som od nich dostala aby som si mohla ohmatkať materiál !
@elinka27 no , asi by som si mala fakt dať pozor na jazyk, o tej šanami som to len počula. Ale možno ktorý typ šatky. Minule mi kamarátka hovorila že má šanami bambus+ bavlna a že vôbec nie je hrubá lebo ten bambus tam robí tú nosnosť a o to môže byť tenšia......
Ja mám teraz momentálne guatemalu požičanú a je veľmi príjemná. Ale už je zanosená, bohvie aká by bola nová....
@elinka27 a este som sa chcela opytat, akurat pozeram na nete .. ktora satka by bola vhodnejsia, pevna ci elasticka ? MAm 6tyzdnove babo , ma cca 5kg .. no citala som , ze elasticka je vhodnejsia, pre mensie , lahsie deti a je tam jednoduchsia manipulacia a nakolko nemam skusenosti s viazanim, nebola by preto vhodnejsia? Ale asi ju nevyuzijem z dlhodobeho hladiska, kedze je cca do veku 6 mes. a do 8kg, hm?
@elinka27 I když má dítě ve vertikální poloze správě zafixovanou hlavičku, tak pořád nasedá velkou tíhou na páteř, která ještě není pevná. Takže patřím do tábora, který je přesvědčený, že tato poloha vhodná není. Pokud má dítě nějaký zdravotní problém, kdy to jinak nejde, tak pak se samozřejmě nedá nic dělat.
@jjeanny hm,,no prave tuto satku som nikdy v rukach nemala, no podla nosnosti mi pride ako elasticka, alebo nieco medzi tym. No este @abnka nech pozrie ci taku nepozna. A ano je lahsie sa ucit na elastickej, su tolerantnejsie k nedokonalosti uvazu, no treba ich viac dotahovat a tiez teda pre teba uz z dlhodobeho hladiska skor pevnu.
@elinka27
@zdenka99
dakujem..zijem v nemecku a tato spolocnost uz toboz nie je pripravena. som jedina, co tu nosim, nevidela som zatial nikoho ineho..
dakujem , ciapocku taku mame, slnecnik, to asi nebudem provokovat. uz dost provokujem, niekto reaguje milo, niekto poburene, ze chudak dieta... ale jeden pan mal milu poznamku, ze on by s babom menil... 🙂
hej dojcim bez dudla a flase, nikedy sa o hodinu ozve, ze chce von... tak asi to funguje
no ved ano, je tu aj poradkyna , ale baby v tom nevidia pozitok, a co sa tyka dojcenia, tak je to tu brane ako prijem potravy 🙂 Uz teraz mi vsade vykrikuju, ze budem mat s malym problem.
Ja mam pocit, ze nosenie je silno navykove aj pre maminu,
Ja mam Didymos a ako nosic Bondolino, ale to este nepouzivame. Moj muz ho ma radsej.
@abnka akurat som pred chvilou kukala na nete satku babydoo a zvazujem, len som si nebola ista, lebo ta cena je az moc nizka, tak zhanam referencie, takze pises, ze je to ok aj na tazsie babo? ... moj sun ma tiez okolo 13 kg
@zuzanockamt podľa mňa napr s didymosom sa porovnávať nedá. Je to opajcovaný storch leo, čiže má také tie kosoštvorčeky, a vlákno nie je farbené pred tkaním ale až po. Samozrejme, aj tým že to nie je nemecká vychytená značka ale len "česká neznáma" tak je tá cena nižšia. Jej naozaj prednosť je to, že je relatívne tenká a mäkká, ako keby už bola zanosená, takže je veľmi vhodná pre kupujúce tesne po pôrode.
Podľa toho, koľko ešte nosíš v šatke (myslím koľko času denne) podľa toho by som sa rozhodla. Na tvojom mieste, ak ju nemáš od novorodenca - to by sa ti neoplatilo už kupovať inú, tak na tak veľké dieťa by som si ju naschvál nekupovala.
Dúfam že som presne napísala všetky jej výhody a nevýhody.
@abnka teraz uz nenosim, mala som hopp a storcha, no uz su z domu prec, ale chytila ma nostalgia 😀 😅 , tak asi este nieco kupim a chcem nieco cenovo prijatelne, kedze to uz bude asi len prilezitostne noesenie - ak sa da mlady pan nahovorit este, lebo od roka a pol odmietal nosenie
@abnka poprosila by som o radu :-}..ja moju dcerku obcas nosim v satke , ked ju vlozim do kapsy, tak je rovno, ale ona sa po chvilke tak nejak vykruti s telickom do boku..to asi nie je spravne, vsak? ona by mala mat chrbatik stale rovno? a len halvicku si otacat? a do kedy je vhodne pouzivat uvaz kriz s kapsou vpredu? dcerka ma 3 a pol mesiaca...a chcem povedat, ze plne suhlasim s tymto prispevkom! my este teraz nosime dcerku vo vanicke aj v aute a nie vo vajicku. tak sme ju mali jediny krat, ked sme isli s nemocnice..to bol strasny pohlad na nu ako tam bola vykrivena...
@zuzanockamt tak potom je to dobrá voľba na príležitostné nosenie.....
@elinka27 na dlhé nosenie sa mi predsalen zdá pri ťažšom dieťati "rezavejšia" . Ja som v nej mala syna asi hodinu a pol, z toho hodinku si zdriemol v nej, a bola som rada že som si ho odmotala. Ale zas ja už všeobecne nevládzem nosiť 😒
@brumka111 môže byť nepatrný nedostatok v pritiahnutí úväzu, keďže má "miesto" sa tam skrútiť a otočiť do boku. Ale niekedy deťom nerozkážeš, môj syn sa nosí teraz na chrbte, a on sa zase celým telom hodí do jednej strany aby sa mi mohol pozerať cez pleco, tam tá chrbtica určite nie je vertikálne ale aj do 20° vychýlená nabok, nehovoriac o tom ako to mňa vychyluje z rovnováhy a rozboluje mi to chrbát. A čo narobím 😖 akurát keď už sú bolesti neznesiteľné, tak si ho prenatriasam na to druhé pleco ......
@brumka111 inak dokedy, no kým nie je dieťa také ťažké že padáš dopredu na nos 🙂 a kým cez ňu vidíš. Myslím že som niekde čítala že od roka je vhodnejšie deti dávať na bok, ale tam mi ani úväzy ani nosič nesadol, proste na boku máš vždy jeden popruh okolo krku na jednom pleci - a navyše máš blokovanú jednu ruku k práci.... ale zas deti sú radšej tomu boku, lebo sa môžu pozerať ako varíš 🙂
@brumka111 kriz s kapsou je vhodny pouzivat dovtedy kym vam obom vyhovuje, vacsie deti sa chcu uz zvacsa obzerat a vidiet a vtedy je lepsie ich uz viazat na chrbat, jednak aj po praktickej stranke, kedze uz "prekazaju" vpredu, nevidis si pod nohy a pod 😅 To ze sa ti skruti do jednej strany moze byt tym, ze uvaz nieje dobre dotiahnuty, dolezite je, aby bol chrbat zaobleny do pismena tvaru C a zadok podsadeny a nozicky dostatocne rotziahnute aby sa vlasnte to podsadenie zadocku dalo docielit.
K sedacke sa ti vyjadrit neviem, nakolko tato tema je o noseni, no z bezpecnostneho hladiska dieta patri do autosedacky nie do vanicky 😉
@abnka nosenie na bok, vsak nieje na dlhe nosenie, vzhladom ku skolioze 😉 odporuca sa na kratsie nosenie

@katyxq jj, len u nas na SK mame take akcie len v Ba kde su aj obchody s nosicmi a vacsinou tam maju len jeden druh nie viac, ,max. dva. Alebo potom na worshopy ja nosim par druhov, ale tiez nechodim vsade.
Cize musi vyskusat co je dostupne tu na Sk na skusenie a rozhodnut sa tak