Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
vedeli by ste mi poradit, ci su elasticke satky dost vzdusne na nosenie v lete? Alebo radsej nejaku inu? Poradte, co by bolo vhodne a pohodlne. Kamoska zhana na novorodenca, nema skusenosti s viazanim. Cenovo asi do 50E.
@ikke Vdaka. Ja mam baby bjorn Original (to bio v sedej farbe). Tam tiez pisu, ze je ergonomicke 😅
@kacenkaharris sice pisu ze ergonomicke..ale podla obrazkov ako je v tom dieta to ma k ergonomickemi noseniu dost daleko 😖
ved porovnaj
http://www.babybjorn.com/us/products/baby-carri...
a ergo nosenie
http://nosmesa.eu/fotoalbum/6/aky-je-rozdiel-me... tam je podobna klokanka ako tvoja
http://nosmesa.eu/fotoalbum/2/ergonomicky-nosic ..fotka c. 15 napr..tam mas krasne ukazane ako to ma vyzerat
@quaxi elasticka je vhodna od narodenia cca do 8-9kg co je uz maximalna hranica, ja sa teraz chystam otestovat babydoo satku, vraj su oki aj na leto, tak potom hodim info.Ale ano ak ma malicke a chce nosit aj v lete nema skusenost, tak potom moze aj elasticku s tym, ze neskor si kupi pevnu. Pri elastickej sa latka ovinie okolo telicka dietatka a tym sa vlastne lahsie prisposobuje nedokonalostiam uvazu co pre zaciatocnika je lahsie, ale raz sa na pevnu aj tak prejde, dovtedy naberie nejaku prax, ale pri elastickej treba viac dotiahnut uvaz. Pri dlhsom noseni trochu povoluje, ale zasa to nieje nic strasne. Mne sa osvedcila Liliputi elasticka, hoppediz elasticka
@kacenkaharris ee, babybjorn nieje ergo nosic, a naviac este ho propaguju tvarou od. Pruh medzi nozkami nieje dostatocne siroky aby sa docielio spravne roztiahnutie noziciek.
@strapco13 Mne sa nezda, ze v tom bjorne to dieta visi az tak ako v tej klokanke, co si mi preposlala. Mne sa to zda tak niekde medzi tym ergo a ne-ergo. Ono to moze byt i tym, ze v skoro ziadnych krajinach uz neprechovavaju nazor, ze viazanie dietata nasiroko (do plienok) je potrebne kvoli klbom; nemoze to mat s tym nieco spolocne?
A od akeho veku by bolo vhodne nosit dieta v klokanke ci v bjorne? Ci vobec nie? 😕
@elinka27 Tvarou od sa pouziva len na vacsie miminka. Novoskov vzdy vidno v bjorne len tvarou k rodicovi a s "podpierkou" za hlavkou.
@kacenkaharris v klokanke a bojne nie je vhodne vobec
ja som ti poslala ten druhy link hlavne kvoli tomu ako ma vyzerat to ergo nosenie
v prvom linku mas tvoj nosic a teda dieta tam podla mna visi a nema pdsadeny zadocek
co sa tyka klbikov..toto je trochu geneticky problem strednej a vychodnej europy..vrodena luxacia bedrovych klbov je tu ovela castejsia ako v inych oblastiach
ergo nosenie je aj kvoli chrbtici..precitaj si elinkine clanky v jej fotoblogu
@kacenkaharris tvarou od je nespravne v ktoromkolvek veku..nici to chbticu..jedina vynimka je v satke uvaz budha v krizi..ale aj tak dieta nema unik pred prilisnou stimulaciu, nema sa ako pritulit k rodicovi
@kacenkaharris tvarou od rodica nieje ergonomicka poloha.Bouzial, nieje mozne dosiahnut zaoblenie chrbatika a okrem toho teda nosenie v nosici ktore nepodporuje spravne zaoblenie chrbata a roztiahnutie noziciek nieje vhodne, pretoze cela vaha dietatka je vlastne sustredena na genitalie, kde vlastne dieta visi. Viac vo fotoblogu
@strapco13 No ved to som tym myslela, ze sa prilis nedba na polohu klbikov (a teda sa "uznava" nosenie v klokanke a pod.) , lebo vo vacsine krajin neriesia take problemy s klbami ako v stred. Europe.
A ktore ergonomicke nositko (v bio prevedeni) by si odporucila? Mozes i do IP, ak je reklama proti pravidlam MK. 🙂 Vdaka.
@kacenkaharris proti pravidlam by bolo keby som ti odporucila stranku..ale vymenovat snad mozem
naj je asi Manduca..ale Ergo, boba, liliputy, meitai, je ich vela..ale ja len tak fusujem do nosenia..resp ovladam zaklady ale uz v jednotlivych druhoch, podruhoch farbach sa natolko neporientujem
ja osobne som za striedanie satky a nosica 😀 a j z toho mam na vyber viacero 😅
@strapco13 Vdaka, nastudujem si tie, co si mi odporucila.
@kacenkaharris ja mam v tomto trochu iny nazor nez je teraz rozsirene. Na obcasne kratke ponesenie je to jedno, v com nosis - za 10 minut denne sa ziadne velke poskodenie nespravi, aj keby bolo dieta v zlej polohe. Co sa tyka klbov, tie zreju do 8 mesiacov, kedy su uz v takom stave, aby zvladli udrzat stojace dieta, takze v tomto veku uz nosenie nasiroko nema zmysel kvoli klbom. Gulaty chrbatik treba kvoli rozlozeniu vahy hlavy, u dietata co uz samostatne sedi a chrbat si bezne zatazuje celou vahou hlavy je to davno neopodstatnene. Ale v klokanke na tvojom bruchu sa mu chrbat zagulatuje presne opacnym smerom nez je prirodzene (predstav si stolicku, co ma vydute operadlo dopredu, asi by nebolo moc pohodlne), a stale je pravdou, ze vaha dietata je cela na rozkroku. Takze od tych cca 8 mesiacov uz nejde o zdravotne hladisko, ale len o pohodlie. Nosenie tvarou do sveta uz v takom veku tiez nie je problem - dieta vie jasne dat najavo aj pretazenie, aj nepohodlie, takze staci si vsimat svoje dieta a citlivo reagovat na jeho potreby (co treba aj tak robit vzdy), a mozes nosit aj v klokanke a aj tvarou vpred. A dalsia vec je, ze klokanky su menej pohodlne aj pre nosica, takze s nejakym 8-9kg dietatom uz asi tak dlho nevydrzis, aby si mu nejako ublizila.
@quaxi lenze ak volne nosis dieta na rukach, ci je 8mesacne alebo rocne ci dvojrocne zaujme automaticky tu spravnu polohu a ta je rozkrocene nohy okolo tela rodica, ci uz ho mas na chrbate alebo v predu, alebo na boku. Cize toto je mozne dosiahnut len v ergonomickom nosici. A druha vec, ako si napisala ide o pohodlie dietata, cize ja neviem osobne ako ty, ale mne by 2x pohodlne nebolo visiet za rozkrok, plus to ze klokanka je vhodna na nosenie vpredu. A ak sa jedna o kratke nosenie tak si to spociataj kolko casu stravi v klokanke naprikald za tyzden, alebo rok? @abnka je poradkyna na nosice, a myslim, ze aj ona ma k tomu co viac povedat. 😉 Pri noseni ide aj o vztahovu vazbu, dieta potrebuje mat pocit bezpecia, co pri noseni tvarou od seba nema, pretoze sa k rodicovi nemoze pritulit, a plus 8-9kg dieta sa da este uplne bez problemov nosit podla jeho potrieb, kedze ak sa nosi v ergo nosici vaha je rovnomerne rozlozena nie ako v klokanke 😉
@elinka27 nemám nejak čo dodať, všetko bolo povedané. Jediné , kedy schvalujem "zlé nosenie" je keď sa mamičke na 100% nepodarí úväz, aj vie čo by zmenila - ale som za aby si dieťa nedávala tri štyri krát hore, dole, dieťa znervóznie, matka znervóznie, radšej ho mať 10 minút zle zaviazaného a potom dole a pauza, ako ho baštrngovať. A toto myslím len v šatke.
Inak, čo myslíte, prečo výrobcovia kočíkov vyrábajú klokanky ? Aby sa im podporil predaj kočíkov, ak by náhodou chcel byť niekto "alter". Stretla som raz známu, videla ma ako nosím a predniesla " Ty nosíš ? Ako to vydržíš ! Ja som mala raz malú na sebe, zbehla som iba dole do auta dať ju do autosedačky a skoro mi chrbát odišiel ! Nikdy viac! Zase raz jedna divná móda, to nosenie " a ťažkou debatou sme sa dopracovali k tomu že mala Chicco klokanku. 😒
Nedá sa mi s vami nepodeliť, boli sme dnes s drahým v kine a pred filmom samotným išla upútavka na iný film neviem ako sa volá, bolo to anglicky ale bol to klub oteckov starajúcich sa o deti - a až traja z nich nosili ! V klokanke samozrejme 😒 V jednej scéne dieťa zalomilo, hlava padnutá dozadu, aby sa mohlo oprieť o ockovu hruď..... A strašne smiešne vyzerali na tých mohutných chlapoch tie malé klokanečky....
@quaxi, nie je jedno či je to nepohodlie alebo špatný vývoj kĺbov ? Navyše si myslím, že 8 mesačné dieťa má viac kg ako odporúčajú maximálne zaťaženie pre klokanky - to je u väčšiny výrobcov do 9 kg. (no dobre, ako ktoré 😀 ) Ak niekto vyskúša na sebe klokanku a ergonosič, tak je to myslím jasné , kto vyhral 😝
Inak čo to tam čítam o tých elastikách ? Veď osobne nepoznám nič tenšie ako elastiku, zvlášť keď je to liliputi, tá má tak nízku gramáž že je cez ňu vidno. Tie babydoo sú vhodné aj na leto, sú pevné , bavlnené, stoja 50 eur a sú také ako keby už boli zanosené, mäkké a tenké.
Ahojte, chcela by som sa opytat, ako je to s otacanim hlavicky pri noseni v ergo nosici alebo v satke. Som zaciatocnik, zatial skusame satku (mam Hoppediz a Storchenwiege) na par minut raz denne pod cinziakom. Naucila som sa uvaz dvojity kriz, je mi to pohodlne, ale neviem, ci aj malemu. O tyzden a pol bude mat styri mesiace, uz celkom pekne drzi hlavicku, ale aj tak mu este trosku planda a radsej mu ju pridrzam.
No a moja otazka - pri noseni v ergonomickej polohe, keda tvarou ku mne, musi mat hlavicku otocenu na jednu alebo na druhu stranu, aby nieco videl - vsetko ho zaujima. Nie je to detom nepohodlne? Neboli ich z toho krk? V podstate v takej polohe nema sancu mat hlavu rovno - ja by som tak asi dlho nevydrzala. Je fakt takato poloha pre deti idealna? Mne tam maly moc dlho nevydrzi, po par minutach sa zacne rukami odtlacat, hemlesit a mrncat (robi mi to aj v Manduce a Ergu). Neviem, ci nie je dovodom prave to, ze by chcel vsetko vidiet a nemoze.
@elinka27 pytala sa, kedy sa uz da klokanka bezpecne pouzivat, tak som jej odpovedala. To neznamena, ze by som klokanky odporucala (ja teda vobec nie, mam rada svoje pohodlie v ergonositkach), len nebudem tvrdit, ze klokanka znici chrbticu dietatu, co uz same chodi, ked je to zjavna blbost. Znicila by ju sice matke, ktora sa pokusi takto nosit, ale ta matka si to vsimne podstatne skor nez by nejake poskodenie nastalo, pretoze klokanka na bruchu s takym 8mesacnym dietatom, co ma cca 8-9kg, uz nie je vobec pohodlna a da sa pouzit tak mozno na prenos z auta do domu, ak mas plne ruky nakupu 😉 A ze sa to nazbiera za mesiace? Naozaj si myslis, ze sa najde niekto, kto zacne nosit v 8m v klokanke a este vydrzi mesiace takto nosit? 😅 Podla mna kto to skusi s 8mesacnym dietatom, ten zisti ze to je tak nepohodlne, ze si to zopakuje mozno 5x v najvyssej nudzi a stacilo 😀 Netreba sa hned vzrusovat, ked niekto nehani klokanky vsetkymi moznymi sposobmi, po tych 8 mesiacoch uz vzhladom na to, ako casto a dlho je rodic schopny nosit, nemoze naozaj nijake poskodenie nastat. A ze je to nepohodlne pre dieta? To je otazka ako dlho tam dieta bude, po dlhom case je nepohodlna aj manduca ci satka, akurat ze ten cas je pri ergonosicoch asi 5x dlhsi. Navyse ak matka vie rozoznat signaly nepohodlia dietata a reaguje na ne, tak je vsetko v poriadku.
@abnka dikes, ja mam skusenosti len s pevnymi a na elastiky som pocula, ze tam treba viazat KsK, inac to moc pruzi, preto som sa bala ci to nie je prilis teple v lete. Ale ked je taka tenucka, snad to bude dobre.
@quaxi tenucka na leto aj Bobydoo satka, Liliputi elasticka, Hoppediz elasticka
nosenie ma byt prijemne pre obe strany, ak sa nosi tak ja zastavam nazor ako poradkyna nosenia, jednoznacne nosit spravne. Mam 21mesacnu a nemam problem ju nosit aj dlhsie ak je v ergonosici ci satke je to prijemne, zdrave a pohodlne pre obe z nas. Nepreferujem nieco co nieje spravne bez ohladu na to, ze to je len kratko, ani jeden sluk z cigarety potom neublizi, ak sa nevyfajci cela ? 😕
Viac uz tuto temu nebudem rozoberat 😉
@abnka satka dnes dorazila a parada 😀
@elinka27 nech sa páči 😉 ja som sa do ABC zamilovala na prvý pohľad a prečítanie recenzií ma v mojom rozhodnutí len utvrdilo. rozhodovala som sa medzi ABC a Liliputi. ABC sa mi zapáčil aj dizajnovo a keď som videla fotky tých afrických ženičiek, čo nám ho ušili, bolo jasne, kto bude víťaz 😉

@kolinia dobre sa ti v tom nosi na boku? netlaci ta ten popruh ? na foto sa mi zda ze viac na krku ako na pleci.