icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

quaxi
30. máj 2012

@elinka27 to mas ako s cokoladou, pribera sa z nej, alebo nie? Ked zjes 4 velke naraz, tak asi ano, ked zjes 2 male kocky, tak nie... Takisto jedna cigareta ti vobec neublizi, jedna denne po dobu 5 rokov ano... Nie je nosenie ako nosenie, niekto nosi dieta hodiny denne, tam neni o com, treba nieco zdrave a pohodlne pre oboch. Niekto len prenasa z auta do domu, a potrebuje volne ruky, inac nenosieva - tam je uplne jedno co pouzije, preco by mal platit 100E za ergonositko ked je to skutocne zbytocne... Naco zbytocne desit mamicky, co maju klokanky, ze skodia svojim detom, ked to nemusi byt pravda 😉 Podla mna poradca ma radit objektivne... teraz je v mode nazor ze klokanky su apriori zle vzdy a vsade, ale tento nazor nie je objektivny.

strasne sa tesim z nasej novej letnej manduky, nejdu mi sem do diskusie pridat fotky tak len takto https://www.modrykonik.sk/fotoblog/quaxi/album/...

abnka
30. máj 2012

@nenocka tak toto je môj nesplnený sen to ABC..... keď ja tak veľmi milujem moje ergo performance 🙂 asi by som potrebovala aspoň dva chrbty a viacej detí 😀 strašne rada skúšam a porovnávam 😀

elinka27
autor
30. máj 2012

@quaxi chces tu fotku zverejnit aj vo fotoblogu?

@abnka doverne poznam 😀

nenocka
30. máj 2012

@abnka ja som ho tiež dlho nemohla zohnať... pani Ivanka čakala na tovar z Afriky, tri v bazárikoch mi vyfúkli pred nosom 😀 nakoniec som našla v diskusii maminku, ktorá ho mala, detičky už mala väčšie, tak som jej poslala IP, či ho náhodou nechce predať aaaaa chcela 🙂 som skákala meter dvadsať od radosti 😀 bol to môj najkrajší a najlepší narodeninový darček 😅

elinka27
autor
30. máj 2012

@nenocka jj, aj ja som ho chcela kupit, len nemala vtedy tovar a to co mala sa mi farebne nepacilo, tak som cakala ale kedze som potrebovala nosic, tak som si nakoniec kupila manducu 😀

abnka
30. máj 2012

@quaxi máš to parádne a krásne, ukážeš v piatok ? nezabudni pls 😉

Inak mi hovorila kamarátka - dokonca už som to videla aj na modrom koňovi, niekto to predáva - číňania vyrobili a vymysleli tiež takú sieťkovanú časť na chrbte, dokonca je to odzipsovávacie - ale ja ti nevím karle, quaxina sieťka je pevná toto bolo niečo ako sieťka proti komárom, no neviem či tam je podpora chrbta. Navyše telo nosiča malé, možno tak pre deti do roka...... ale rada by som si to mrkla na živo, aby som vedela , čo ohováram, neviete niekto kto to tu predáva ?

A k tomu letu - mňa neskutočne vytáča, až dôjde nejaká záujemkyňa, ktorá skôr len hľadá argumenty proti a ako keby sa tam došla so mnou hádať - fakt mám z niektorých ľudí taký pocit - a vytiahnu tromf , že určite sa v tom ľudia v lete potia (šatka, nosič , dokonca aj plienky) Tak, dopekla o tom je leto aby sa ľudia potili , nie ? Ja som chodila minulé leto v podprde, malý v plene a bolli sme ovinutí šatkou - a nepotili sme sa o nič viac ako keby sme mali bavlnené tričká na sebe !!!

lakte
30. máj 2012

@abnka tak ja zasa v lete pouzivam namiesto madnucy mei tai, ale teda na dlhsie nosenie sa mi nepaci ze trochu v nom pada zadok dietatka nizsie, cize musim dotahovat

quaxi
30. máj 2012

@abnka prinesiem v piatok, okuknes 🙂 mne v lete to potenie sice vadi, ale ja sa riadne potim aj bez toho, tak to uz mam jedno 😝 takto to bude snad vzdusnejsie pre babo. Ale viaceri ludia mi na manducu hovorili ze to musi byt v lete blbost, ze v klokanke je lepsie lebo dieta nie je priamo na tele... No na tele sice nie je, ale nosi sa tak namahavo, ze sa spotis 3x viac nez ked ho mas pohodlne priplacnute ku telu, nie? 😀
A s plienkami som to zazila hned v prve leto pri prvom dietati - sli sme na hradzu korculovat, tak som dala jednorazovku, vsade horuco, po polhodke som sla prebalovat a krpec mal komplet kozu pod plienkou taku vlnovkatu, ako ked ste dlho vo vode 😠 Ked som davala latkovku a PULky, co mi teda nepridu nejake zazracne priedusne, tak sa to nikdy nestalo, ani vo vacsich horucavach... Ale aspon mam odvtedy dobry argument pre vsetkych ktorym sa moje plienky nepozdavaju.

@elinka27 ak sa ti hodi, kludne daj.

vvrka
30. máj 2012

No, asi som vam skocila do debaty, pardon...

elinka27
autor
30. máj 2012

@vvrka prepac, nevsimla som si, ze si pisala, stratilo sa mi to medzi ostatnimi prispevkami 😉 az teraz ked si upozornila na seba som spatne prehladala diskusiu.
Ano moze sa vytacat, lebo chce vsetko vidiet, a preto ak mas pocit, ze udrzi hlavicku, tak ho mozes skusit dat na bok, alebo na chrbat.Ja osobne teda odporucam, davat na chrbat az okolo pol roka, ale poznam aj take co viazali na chrbat novorodencov, z coho sa teda mne osobne vlasy dupkom stavali. 😀 Skus na bok, sice to nieje na dlhsie nosenie, lebo zataz je na jednom pleci tvojom,ale mozno by to pomohlo kedze sa zaujima o okolie, alebo potom na chrbat, kde zafixujes tu hlavicku kapuckou, len teda ci sa mu to bude pacit.Treba skusit.
A to ze sa odtlaca a otaca, je bezne toto deti robia ked ich zaujima okolie a podnety a nosia sa vpredu, preto je dobre ze mu tu hlavku pridrzis.Napriklad su maminy co v tomto obdobi pouzivali satku a uvaz Budha.

strapco13
30. máj 2012

@quaxi na margo ceny..napr meitai je ergo a nie je drahy a daju sa aj lacne kusky z drzhej ruky kupit

vonicka
30. máj 2012

Chcela by som sa spytat, ako je vhodne nosenie vo vertikalnej polohe babatiek, ktore este nesedia bez opory. Vieme o vhodnosti nosica alebo satky na bedrove klby, ale nie som uplne presvedcena, ci ma taketo nosenie absolutne nezavadny vplyv na chrbticu u malinkych deticiek. Predsalen, dietatko akoby v nosici alebo aj satke sedelo...je to ok?

nenocka
30. máj 2012

@vonicka neviem, či to napíšem dobre... ak nie, babule ma opravia 🙂 dieťatko nesedí, zadoček má podsadený, kolienka sú vyššie a chrbátik zaguľatený 😉

vonicka
30. máj 2012

Ano, to je sice pravda, ze zadok ma podsadeny, ale cela vaha hlavy (ktora je dost velka na take male telicko🙂 tlaci aj tak dole do chrbtice, nie? Ja som naposledy bola u mojej pediatricky Ergo nosicom a ona nebola moc nadsena.

zuzanockamt
30. máj 2012

@vonicka tak ako ti uz napisala @nenocka a dolezite je, aby bolo dietatko co najtesnejsie pri tebe a malo dostatocne podoprety chrbatik, aby sa nestlacali stavce ... pre tieto male dojcata su preto vhodnejsie satky - podla mna, lebo ten tesny kontakt sa da dosiahnut lepsie ako v nosici

nenocka
30. máj 2012

@vonicka my sme boli dnes a bola nadšená, podobne ako látkovkami 😉

zuzanockamt
30. máj 2012

@vonicka
@nenocka podla mna zalezi od pediatra, ake ma poznatky, co o danych veciach vie - ci uz ergonomicke nosenie alebo lakovky, ja som chodievala so synom aj v satke aj v manduce na poradne a nikdy nic negativne nepovedala a ani proti latkovkam nemala nic 🙂

abnka
30. máj 2012

naša pediatrička len čumela že "čoooo" ale našťastie ona je dosť otvorená týmto veciam, tak sa nechala poučiť, poukazovať, detto látkovky. Ona má už odrastené dieťa, dospelého puberťáka, takže je v kontakte s miminkovskými vecami len takto cez pacientov....

nenocka
30. máj 2012

@abnka
@strapco13
@elinka27 dievčence, do budúcnosti (ak sa zadarí tretie mimi 😀 )... ktorú elastickú šatku radíte?

elinka27
autor
30. máj 2012

@nenocka mne sa paci liliputi, hoppediz

zuzanockamt
30. máj 2012

@nenocka ja som mala sleepy wrap, super - neobsahuje lycru ale spandex - takze je obrazne povedane pevnejsia ... no podla mna nie moc na letne mesiace

nenocka
30. máj 2012

@elinka27
@zuzanockamt nám sa akosi rodia zimné detičky, ale ktovie... 😀

a akú dĺžku? mám 157cm 😀

abnka
30. máj 2012

hoppka, mam a moby.

Neviem ,či sa elastiky nerobia v jednej alebo len v dvoch veľkostiach, tak potom tú menšiu. Ak by to bola pevná, tak poviem že veľkosť 5 (4,1m ) ja mám 156cm takže viem 😉

zuzanockamt
30. máj 2012

@nenocka elastik sa robi zvycajne okolo 5 m (alebo 5,2 m), tam si moc nenavyberas 😀

strapco13
30. máj 2012

@nenocka ja som mala polsku pentelku fialovu...na to aka bola lacna ma milo prekvapila...ale viem ze pevne od nich nestoja za vela

elinka27
autor
30. máj 2012

@nenocka elasticke su zvacsa 5metrove

vvrka
30. máj 2012

@elinka27 dakujem pekne, ja som myslela, ze tu sa radi tak vseobecne, nemyslela som ako osobnu vycitku, ze konkretne Vy ste mi neodpisali. 🙂 Ale dakujem pekne za odpoved. Na chrbat si ho este netrufnem dat, aj na bok sa mi to este zda skoro, lebo hlavicka este fakt obcas trosku lieta, ale pozriem si toho Buddhu.
Inak dnes som mala maleho v Ergu, tiez najprv trochu protestoval, ale chodenie ho neuprosne uspalo. 🙂 Bolo to fajn, len sa mi nepacilo, ze mu popruh otlacil rucicku, ked mu visela von.

elinka27
autor
30. máj 2012

@vvrka ako vysela von?ja som ich pekne strcila do vnutra k moju telu a tak spinkala 😉 Tak by som este pockala a nechala ho vpredu.

vvrka
30. máj 2012

Jednu mal skrcenu a schovanu pod nosicom, ale druhu vystrel a tak mu vykukala von. Nad laktom, kde vychadzala z latky, sa otlacila o okraj Erga a mal tam cervenu ciarku. To bol este len moj druhy pokus s Ergom, zdalo sa mi v zrkadle, ze ho mam trochu nakrivo, tak mozno preto. Budem skusat. Alebo mu ju nabuduce poskladam, nech nic netrci von. 🙂

keira
31. máj 2012

prosim Vas, chystam kupit manducu, je dobre ju kupit pred porodom alebo po? ci to treba nejak s dietatom vyskusat a pod .. dakujem