Čo sa nerobí na 1. a 2. sviatok vianočný?
@brrunetkaa nebežala? prečo nie beh? však to je úplne ok, aj prechádzky. či popritom vydávaš zvuky ako kosačka s pílou dokopy?
@deti95060810 autocorrect 🙂 ale áno, keď mám dlhšie VO2 max intervaly, tak vydávam aj zvuky
Ja som mala dnes dennu a zajtra mám nočnu🤔.
Nemalo by sa kradnúť, páchať násilie na nikom, behať nahý po ulici, rušiť nočný pokoj 6-22, rozbíjať výklady, podpaľovať autá... taká klasika podľa mňa.
@janulik2008 nám tiež v utorok… kopí sa mi prádlo, dúfam že medzi sviatkami dojde opravár…
Dnes som prala, aj vysavala...je voľno, mam čas porobiť co treba...
pre krestanov je dnes sviatok Narodenie Jezisa Krista tak by som nerobila take tie prace co pockaju, za mna pranie pocka ani v nedelu neperiem.
@anonym_e5801d jesiz kristus by si neprial aby ludia prali na jeho narodky, ci ako? 🙈
PERIEM!!!!
@anonym_e5801d jesiz kristus by si neprial aby ludia prali na jeho narodky, ci ako? 🙈
@milanemila ťažko sa k tomu mohol vyjadriť, vtedy práčky neexistovali. a zas.... prať v rukách bola drina a na dlho... to by som pochopila... len cirkevníci akosi pozabudli, že dnes sa neperie v rukách v potoku 3 hodiny.....
@stellarstar Trosku poopravim. Maso nie je zakazane pre veriacich. Nie je post. Samozrejme kazdy nech je, co chce.
@spongebob1 greckokatolici na štedrý den majú pôst. Rimo nie, chodím tu i tu, poznam to, pravoslávni neviem.
@milanemila este raz a pomaly aby si pochopila, praktizujuci krestan sa riadi desatorom a tam je prikazanie c 3 Spomni aby si den sviatocny svatil a to presne znamena ze to nie je den urceny na bezne veci ktore mozes robit inokedy tj ja nebudem prat 25.12. a 26.12. vyprala som 23.12. a dva dni bez prania prezijem
ty zjavne nie si praktizujuci krestan teba sa to absolutne netyka, to ze ja som ti ale nedava ziadne pravo sa mi vysmievat a urazat
@milanemila este raz a pomaly aby si pochopila, praktizujuci krestan sa riadi desatorom a tam je prikazanie c 3 Spomni aby si den sviatocny svatil a to presne znamena ze to nie je den urceny na bezne veci ktore mozes robit inokedy tj ja nebudem prat 25.12. a 26.12. vyprala som 23.12. a dva dni bez prania prezijem
ty zjavne nie si praktizujuci krestan teba sa to absolutne netyka, to ze ja som ti ale nedava ziadne pravo sa mi vysmievat a urazat
@anonym_e5801d este raz a pomaly, aby si to pochopila ty…ja sa z viery ako takej (krestanskej ani ziadnej inej nevysmievam). 3. prikazanie je pamataj, ze mas svatit sviatocne dni a to, ze takyto den nie je urceny na bezne veci, kt mozes robit inokedy je tvoj prilepok k tomu prikazaniu.
Viera by mala byt o laske k bliznemu, robeniu dobra atd…to co v dnesnej dobe ludia schovavaju za akoze vieru a co povazuju v tej viere za podstatne je velmi smutne.
Ja nie som praktizujuci krestat, ale to neznamena ze sa niekomu vysmievam. To ze vo viere je dolezite ci nejaky den budes/nebudes prat je absolutne absurdne a ano to je na smiech, ako si ludia dokazali tie zakladne principy poohybat, nejde samozrejme iba o nejake blbe pranie ale celkovo.
Ty sa ani za svoju vieru nevies postavit pod svpjim nickom 🤦🏼♀️
@biba_18 lebo zhoriš v pekle 🫣
@janulik2008 peklo je len na zemí....
@anonym_e5801d Urazas tu jedine ty od zaciatku diskusie. Poucujes, povysujes sa. Velmi neskrestanske
A tak ja sa veru cez 1.a 2.sv. vianocny hadat nebudem.
U nas sa to nepraktizuje cely rok a aj cez sviatky to strikne dodrzujeme. A mohli by to dodrziavat aj ostatni, aj tu na MK, aky by bol svet pekny, sviatocny, vianocny....
Neriešim čo sa smie alebo nesmie robit počas sviatkov. A vlastne ma to ani nezaujíma. Včera som mala "lenivý deň", ale dnes som sa naplno pustila do upratovania, prania a umývania podláh aj riadu.
@anonym_autor
@anonym_autor neviem a je mi to fuk, my sme ešte v posteli, muž znova zaspal, boli sme dlho hore, pôjdeme si dať posledn= porcie kapustnice, potom sa prejsť, na kávu s priateľmi, pozrieť na jedno športové podujatie a večer si pozrieme nejaký film.
najväčší sviatok je prvý sviatok vianočný. 25.12
ten ďalší 26.12 je len taký omnoho menší sviatok- menej podstatný.
dnes sa nerobí nič, zajtra sa kľudne môže aj prať.
tak ale bezbožníci môže všetko - aj drevo píliť, tých sa žiadne cirkevné sviatky netýkajú. oni majú len volno a dni obžerstva.
ale je to každého vec.
@anonym_d0a853 pre bezbožníkov automaticky neznamenajú dni voľna aj dni obžerstva, pre nás teda určite nie, stravujeme sa normálne, ako po iné dni, plus s dáme koláč ku káve, ale to si dáme aj v bežnú sobotu alebo nedeľu. Včera sme sa stretli s rodinou, porozprávali, zabavili, nemusíme byť veriacimi, aby v rodine panovala láska a súdržnosť. Že majú Vianoce veriacich iný rozmer, rešpektujem, nám to nechýba. Drevo nepílim, lebo rešpektujem, že veriaci majú sviatky, nebývam na samote a do krbu mi stačí pár polirn, ktoré mám nachystané. Muž hodil veci do pračky na Štedrý deň, bol si zahrať tradičný futbal a nenechá to zapáchať do soboty. Spratali sme to včera, otázka piatich minút. Láska k blížnemu je aj o rešpekte. Ja rešpektujem, že vy máte sviatky pokoja, ticha, rozjímania, ocenila by som príspevok, kde by sa neprechádzalo do útoku an tých, ktorí nie sú veriaci. Lebo aj o tom je láska k blížnemu svojmu, nie to len počúvať na kázni v kostole.
U nas sa to nepraktizuje cely rok a aj cez sviatky to strikne dodrzujeme. A mohli by to dodrziavat aj ostatni, aj tu na MK, aky by bol svet pekny, sviatocny, vianocny....
@mk1111111111 len si pozabudla, že nie všetci majú po týchto sviatočných dňoch voľnú sobotu a nedeľu. Mama samoživiteľka s tromi deťmi, ktorá má zajtra a v nedeľu službu, už asi prať musí, lebo do pondelka jej to vytlačí kúpeľňu. Ako som písala vyššie, rešpektujem, že sú pre vás tieto dni svaitočné. Nerobím nič vonku, teda ani neviem, čo by som tam robila, ale tak nepílim to drevo, keď už nejaký príklad treba, no bývam v dome, takže si zapnem pračku, či vysávač kedy chcem, nikoho tým neobťažujem. Pre mňa nie je deň menej sviatočný, ak pračka perie, veď nestojím pri nej celý čas, ani keď desať minút vysávam. Ak to ty vnmaš ináč, ja to rešpektujem, skús aj zy rešpektovať, že ja to vnímam ináč. Svet bude krajší pri vzájmnom rešpekte
@mk1111111111 Ja som bola včera v práci a idem aj dnes tak ako aj hocikedy cez sviatky, soboty a nedele... starám o ľudí aby mohli čo najskôr ísť z nemocnice domov za svojou rodinou ...
@viestta ja som pustila práčku včera podvečer, keď som odviezla dieťa preč 😀 a tiež na mňa hľadela kopa čierneho, tak som to dala prať. no a čo? dnes som poskladala, uložila.... ešte uvažujem nad perinami, nedávno sme boli choré, vlastne až do Vianoc a už som nestíhala.... asi to urobím teraz, dnes-zajtra + víkend. 😀
@amdornik Ja som prezliekala postele dnes doobeda a sa uz aj suši.. Vzhľadom na to, že som neprala bežné prádlo už dva dni, lebo sviatky, tak dnes pomaly likvidujem tú kopu a už aj varím a pritom sa snažím byť ticho ako myška, lebo moje dieťa prišlo z nocnej a ide do nočnej . Nemám pocit, že robím niečo zlé, kto ten pocit má,nech sa s ním vysporiada ako vie
@mk1111111111 Okrem argumentu, že je sviatok, skúste mi napísať nejaký relevantný dôvod, že prečo nerobiť nič a vysvetliť, že keď Vaše vnútorné presvedčenie Vám bráni v niečom, prečo by to malo brániť aj iným robiť si domáce práce aj cez sviatok.
@anonym_autor u nás sa robí všetko, tak ako sa mi chce, a potrebujem, nie podľa dátumu v kalendári. Akurát ide 2 práčka a sušička 🙃
@viestta nesklamala si fakt mas parádnu rit. Gratulujem
@mk1111111111 len si pozabudla, že nie všetci majú po týchto sviatočných dňoch voľnú sobotu a nedeľu. Mama samoživiteľka s tromi deťmi, ktorá má zajtra a v nedeľu službu, už asi prať musí, lebo do pondelka jej to vytlačí kúpeľňu. Ako som písala vyššie, rešpektujem, že sú pre vás tieto dni svaitočné. Nerobím nič vonku, teda ani neviem, čo by som tam robila, ale tak nepílim to drevo, keď už nejaký príklad treba, no bývam v dome, takže si zapnem pračku, či vysávač kedy chcem, nikoho tým neobťažujem. Pre mňa nie je deň menej sviatočný, ak pračka perie, veď nestojím pri nej celý čas, ani keď desať minút vysávam. Ak to ty vnmaš ináč, ja to rešpektujem, skús aj zy rešpektovať, že ja to vnímam ináč. Svet bude krajší pri vzájmnom rešpekte
@anonym_c7085c len ja pisem, ze mane zvyk nehadat sa, aby sme si nepokazili den. Mne je jedno, co kto robi, ak to jemu samemu nevadi.
@mk1111111111 Okrem argumentu, že je sviatok, skúste mi napísať nejaký relevantný dôvod, že prečo nerobiť nič a vysvetliť, že keď Vaše vnútorné presvedčenie Vám bráni v niečom, prečo by to malo brániť aj iným robiť si domáce práce aj cez sviatok.
@anonym_cef537 ake vnutorne presvedcenie? Autorka sa pytala, co nerobime. Piserm, ze sa v ten den nehadame, kazdy nech si robi, co chce, moze aj okna umyvat, ak mu treba.
@anonym_c7085c len ja pisem, ze mane zvyk nehadat sa, aby sme si nepokazili den. Mne je jedno, co kto robi, ak to jemu samemu nevadi.
@anonym_9a9a56 my sa nehádame aj mimo týchto dní, sme dvaja flegmatici, nás veľmi ťažko vtiahnuť do hádky a už v našom veku vieme, že väčšina hádok je pre blbosti, teda zbytočných

@mmonika asi sa aj dvihnem moju ocarujucu rit z gauca, lebo vyzera to, ze zajtra pojde dalsia
@viestta ukáž tú očarujúcu riť.