Je domáca inseminácia hriech podľa katolíckej cirkvi?
Ahojte, chcela by som sa poradiť, ideálne najmä s veriacimi a možno aj s niekým, kto sa vyzná v katolíckom učení. Prosím, bez odsudzovania, už teraz sa za to dosť hanbím. 😅
Pred niekoľkými rokmi sme s partnerom mali pohlavný styk. On vtedy ešte dieťa nechcel, ja som po dieťati veľmi túžila. Po sexe som si niekoľkokrát vzala spermie z kondómu a pokúsila sa o domácu insemináciu. Nebolo to tak, že by partner ejakuloval mimo mňa do nádobky a potom som sa inseminovala – spermie pochádzali z kondómu po pohlavnom styku. Robila som to preto, že som veľmi túžila po dieťati a vtedy som ani netušila, že by na tom z pohľadu Cirkvi mohlo byť niečo morálne nesprávne. Videla som podobné pokusy na internete a jednoducho som to skúsila.
Nakoniec som otehotnela a dnes máme krásneho 15-mesačného syna. Neviem, či bol počatý prirodzene pri pohlavnom styku alebo či k tomu nejako prispel ten posledný pokus o insemináciu – to sa už samozrejme nedá zistiť.
Chcem ale povedať aj to, že hoci manžel vtedy dieťa ešte nechcel, dnes svojho synčeka veľmi ľúbi. Od narodenia je úžasný ocko, počas celého šestonedelia zostal doma s nami a veľmi mi pomáhal. So synčekom sa maznajú, pusinkujú a je medzi nimi krásny vzťah. ❤️ Nechcem teda, aby to vyznelo tak, že som mu „urobila dieťa“ a on ho potom nechcel – realita je dnes úplne iná a svojho syna naozaj miluje.
O niekoľko týždňov sa chceme zosobášiť aj cirkevne a pred sobášom sa chcem vyspovedať. Začala som preto premýšľať, či toto vôbec bol hriech. Na internete som našla názory, že katolícka cirkev rozlišuje medzi insemináciou, ktorá úplne nahrádza pohlavný styk, a pomocou pri pohlavnom styku, a preto teraz neviem, ako sa na moju situáciu pozerať.
Je podľa vás toto z pohľadu katolíckej cirkvi hriech? A ak áno, stačí to jednoducho vyznať v spovedi, aj keď som vtedy vôbec nevedela, že by to mohlo byť hriešne?
Prosím hlavne o vecné odpovede. Nechcem sa hádať ani nikoho presviedčať, len sa v tom potrebujem zorientovať. ❤️
Ak nejaký pánbožko existuje tak sa pri tebe chytá za hlavu. Vedome žiješ v hriechu, vedome ho stále robíš ale jedna hlúposť zpred dvoch rokov ti zrazu vadí a chceš ísť do kostola? Nechceš sa na to rovno vykašľať?
Joj, ja som si predstavila starého farára ako bude počúvať autorku v spovednici, ako sa spovedá zo súlože mimo manželstva, z používania kondómu a keď si už myslí že te to je všetko a dal by rozhrešenie tak to frkne o pravidelnej inseminacii a odpáli mu dekel
@pr85 ak ziadne nevidis, je to zbytocne. Navyse, nemyslim, ze treba, v podstate tu boli vymenovane. Inak - tebe sa to cele zda uplne koser?
@simsalabim Určite nie. Ja som jej už môj názor napísal a nechcem sa opakovať.
a nemate mat vy sex iba kvoli plodeniu deti?
@babushkaem Toto pre katolíkov neplati. Môžeme mať sex aj keď nesplodíme deti.
@babushkaem Toto pre katolíkov neplati. Môžeme mať sex aj keď nesplodíme deti.
@pr85 zaujimave, myslela som, ze to aju vsetco rovnako. lebo aj nazory na IVF sa delia na tych, co su zasadne proti a na tych co o akceptuju
@pr85 zaujimave, myslela som, ze to aju vsetco rovnako. lebo aj nazory na IVF sa delia na tych, co su zasadne proti a na tych co o akceptuju
@babushkaem IVF je v katolicizme zakázané. Ale veď nie je hriechom mať sex, hoci z neho nevznikne nový život. Veď sama vieš, že žena môže počať len počas svojho plodného obdobia.
@dennissa16 obaja si myslíme že sa syn narodil prirodzenou cestou. Pretože sme občas mávali sex aj bez ochrany, takže to že som sa o to asi 3 krát pokúsila vie. Len sme sa o Tom porozprávali.
@anonym_autor no ale ako na to reagoval, veď musel byt v šoku z teba nie…
Mám známu ktorá sa priam chválila kamoškám s tým že spravila diery do celej krabice kondomov aby otehotnela,vraj si takto udrží chlapa, že super patria. Bohatý rodičia.
Áno, rodičia z oboch strán trvali na svadbe, aj tak je sama s mentálne postihnutým dieťaťom od drogovo závislého otca. Rodičia ich ťahajú z dlhov. Žeby si takto predstavovala život?
Urcite by som to nazvala hriechom, lebo si to spravila i napriek jeho nesuhlasu a manipulovala si a jeho biol.materialom.
Oklamala si ho, pokradla. Smilstvo samozrejme tiez.
ak toto je pravda co si robila fakt psychiater ti pomoze.
to nemoze byt pravda, ze niekoho napadne pchat do seba spermie z kondomu😅🫣
jaaaaj vratte sem hore kopcom dole kopcom. prosím
Vsetky co tu riesite inseminaciu (nie klamstvo partnerovi)... Nie je to ok a normalne (si myslim). Aj by som sa na autorke pohorsila a smiala, keby som predcasom nevidela cesky dokument Nerodič (2017). Pohorsena som uz bola, ludom sibe. Svet ide do prdele. Pekny den vsetkym.
Joj, ja som si predstavila starého farára ako bude počúvať autorku v spovednici, ako sa spovedá zo súlože mimo manželstva, z používania kondómu a keď si už myslí že te to je všetko a dal by rozhrešenie tak to frkne o pravidelnej inseminacii a odpáli mu dekel
@anonym_839e98 podľa mňa farár to slovo ani nepozná 🤭
Predmanzelsky sex bude v ramci spovede ako hriech a to bude tak cele. Nechcela si pouzit kondom a teda nemas hriech. Nakolko si vlastne tie mozne deti teda z toho akoby zachranovala. Je to blbe, ale takto to najskor vidi cirkev.
@anonym_839e98 podľa mňa farár to slovo ani nepozná 🤭
@anonym_7b38a8 Nemaj zase fararov za blbcov, nas farar ma okolo 35 a je to totalne moderny clovek, nemam dojem, ze by takym temam nerozumel. Iba teda zije v celibate. On povedal, ze to riesi sportom, aby teda nemal nejake pokusenie a tu energiu na taketo veci. Ja som sa s nim prave uplne otvorene bavila o tomto a prave o tom, ze ci napr po 40 may este dalsie deti.
Počkaj idem sa pozret do kalendára. Fakt je rok 2026 ja že 1226. Podviedla si manžela vieš? Môžeš sa hanbiť! Bud rada že dieťa ľúbi a že sa stará aj keď ho nechcel. Chudák chlap máš viac stastia ako rozumu.
Preteky o najväčšiu somarinu sa skončili včera.
Preco sa radis na konikovi? Opytaj sa buduceho manzela 😄
Nikdy by mi nenapadlo, ze nejaka zena moze byt taka zufala 🙈 a ze by si niekto dal do seba spermie z kondomu- no mam dost. Zamyslala by som sa na vyhladani odbornej pomoci, lebo toto je teda riadne psycho 🤮
@anonym_731a89 Toto ti pride jak bizar ne? Ale IVF ti jak bizar nepride, s tým si v pohode...
@thirstymonk ale hovno sa s nimi snažíte bojovať!ako ?že sa vyspovedate?to je akurát tak všetko.ta vaša ľútosť pri spovedi je falošná,lebo s vedomím odchádzate odtiaľ ,že ich budete páchať naďalej.
@anonym_ecd3a8 No a to je práve to, čo robí spoveď neplatnou. Takže žiadne hovno.
@anonym_731a89 Toto ti pride jak bizar ne? Ale IVF ti jak bizar nepride, s tým si v pohode...
@thirstymonk aj čo bola kauza Janaková a menili sa zákony v Čechách pretože bola odsúdená za vraždu a vo väzení jej nejaky chlap podal kelimok so spermiami a ona sa "oplodnila"
@thirstymonk aj čo bola kauza Janaková a menili sa zákony v Čechách pretože bola odsúdená za vraždu a vo väzení jej nejaky chlap podal kelimok so spermiami a ona sa "oplodnila"
@anonym_fda699 Neviem, môj život je príliš krátky na to, aby som ho míňal sledovaním dajakych káuz a dajakych Janakových a neznam kieho.
@anonym_autor mate 15 rocne dieta a len teraz sa idete zosobasit? A Ty riesis hento? Pani krestanka 😂
@anonym_autor mate 15 rocne dieta a len teraz sa idete zosobasit? A Ty riesis hento? Pani krestanka 😂
@anonym_088cd9 prosím? Náš syn nemá 15 rokov ale 15 mesiacov.
@thirstymonk
Tak IVF je lekarska metoda umeleho oplodnenia. Tak ja som nikdy naozaj nikdy nepocula o takejto “metode”, ze si zena bez vedomia muza odoberie z kondomu spermie a … ale ked to takto pises tak asi nebude jedina co nieco take praktizuje. Pre mna je to cez ciaru a az z casti zvratene nieco take urobit, moj nazor.
@anonym_91b86d ibaze takto to "nefunguje". To ze fararko odpusti a mozme dalej pachat hriech- to je zas take ze- nic o tom neviem iba famy ale pohorsujem sa, odsudim, a pohrdam.....
@zuzinka888 ale prosím ťa xy katolíkov sa každý mesiac opakovane spovedá z toho istého, pritom už pri spovedi vedia, že to opäť spravia.
Len tu na MK je o tom xy diskusií.
Viď aj tuto autorka rieši domáce strkanie spermií, ale nerieši sex a decko mimo manželstva. My sme mali takého farára, čo takýchto ,,kresťanov" ani nezosobášil, ani dieťa nepokrstil. O dedinu ďalej farár nemal problém.
@anonym_91b86d Mať dieťa mimo manželstva nie je hriech. Splodiť ho áno, k takým deťom sa potom do krstnej matriky píše, že sú "ilegálne", ale mať ho nie je hriech.
A čo deti, ktorým zomrie jeden, alebo druhý rodič? Smrťou manželstvo končí, čiže také dieťa je tiež mimo manželstva.
@thirstymonk o akej krstnej matrike a ilegálnom dieťati točíš? Náš farár žiadne dieťa narodené mimo manželstva nepokrstí. Farár vedľa v dedine nemá problém. A to je to klasicke prispôsobovanie si viery podľa seba, ako mi to vyhovuje. To je u katolikov bežné. Porovnávať dieťa splodene bez manželstva s dietatom, ktoremu zomrie rodič je úplne mimo. To dieťa bolo splodene v manželstve. Tuto autorka sa hrá na katolíčku a rieši domácu inseminaciu, ale nerieši to, že pred manželstvom nema sexovat. Čo je väčší hriech, ako strkanie spermii. O klamstve a podvode na frajera ani nehovorim.

A nezabudni aj farárovi povedať, že si mimo iného ojebala frajera. to je tiež podstatná informácia.
A hriechy máš oľutovať a odčiniť, teda ideálne sa frajerovi priznať, čo si urobila.