icon

Je joga v poriadku, keď sme kresťania?

lukdob
Dnes o 13:23

Čaute ľudia mám 13 rokov a sme kresťania. Chcem cvičiť jogu naboso no už som ju cvičil doma na maminej podložke na jogu ale o Tom nevie. A myslíte že by som jej to mal povedať lebo ona ju cvičila tiež naboso ale povedala že to nie je kresťanské tak sa chcem uistiť aj by som šiel na hodiny jogy v Michalovciach ďakujem

anonym_58543e
Dnes o 19:33
@lukdob

@pr85 ďakujem za normálnu odpoveď toto bol test a ty si mi odpovedala správne ja som vedel že je to náboženstvo ktoré vychádza z hunduizmu zatiaľ najnajnajnaj lepšia odpoveď

@lukdob ty si robil duchovno - meditácie, čakry, mantry, atd? Podstatou viery je tvoj prístup k životu, ľudom, hodnoty, ktoré vyznávaš. To ťažko zachráni alebo zhanobi nejaké cvičenie.

tetapetra
Dnes o 19:35
@pr85

@lukdob Joga nie je v súlade s učením katolíckej Cirkvi. V prvom rade si treba uvedomiť, že joga nie je len nevinne fyzicke cvičenie. Je hlavne súčasť náboženského systému, ktorý vychádza z hinduizmu. Pomocou cvikou vzdavas účtu falošným hinduistickym bohom. Ak si kresťanka, nerob to.

@pr85 v prvom rade si treba uvedomiť,že ani farári na to nemajú rovnaký názor. Jedni to podporujú, druhí za tým vidia bububu

alica110
Dnes o 19:35

Kresťan nemá cvičiť jógu, pretože to nie je len o cvičení. Jóga vychádza z kultúry, ktorá uctieva iných Bohov. Absolútny súhlas s @pr85

anonym_58543e
Dnes o 19:38
@pr85

@lukdob Joga nie je v súlade s učením katolíckej Cirkvi. V prvom rade si treba uvedomiť, že joga nie je len nevinne fyzicke cvičenie. Je hlavne súčasť náboženského systému, ktorý vychádza z hinduizmu. Pomocou cvikou vzdavas účtu falošným hinduistickym bohom. Ak si kresťanka, nerob to.

@pr85 dnes som si akurát fajne zacvicila, aj som sa natahovala, ruky do hora dvíhala, no nič take ako hinduisticki bohovia v tom neboli. To, že ty niektorým cvikom prikladas symboly je tvoja vec, nie realita sveta

svetlonos
Dnes o 19:54
@anonym_b6146f

@sisaka je to klananie inému Bohu a úplne nevedomky. O to ide diablovi viete ? Že robíte niečo vo vedomí , že je to super a že to ale že absolútne, nie je hriech. Ale rozumiem že racionálny mozog vás núti takto uvažovať. Ja vás chápem ale pravdu mám ja.

@anonym_b6146f
to by ale znamenali, ze Boh uznal existenciu aj inych Bohov, ci?

pr85
Dnes o 19:56
@anonym_58543e

@pr85 dnes som si akurát fajne zacvicila, aj som sa natahovala, ruky do hora dvíhala, no nič take ako hinduisticki bohovia v tom neboli. To, že ty niektorým cvikom prikladas symboly je tvoja vec, nie realita sveta

@anonym_58543e Lenže tie cviky boli pôvodne vymyslené na uctievanie hinduistickych bohov. Čo tak prezehnanie sa ako fyzicky cvik, robila by si ho na napr. rozcvicenie ruky? Hlúpa otázka, ale je to identická situácia s jogou.

natalka13
Dnes o 19:57

Ano kat.cirkev ma problem s jogou a je jedno ci si na boso alebo v ponozkach.

renesance80
Dnes o 20:06
@pr85

@pr85 mne pridu falosni vsetci katolici vratane tych ktori s nimi manipuluju od fararkov az po papeza

simsalabim
Dnes o 20:11
@pr85

@anonym_58543e Lenže tie cviky boli pôvodne vymyslené na uctievanie hinduistickych bohov. Čo tak prezehnanie sa ako fyzicky cvik, robila by si ho na napr. rozcvicenie ruky? Hlúpa otázka, ale je to identická situácia s jogou.

@pr85 to je taky priklad ako to, ci je spravnejsie sa zehnat 2 alebo 3 prstami 🙈 Alebo celou rukou 🤔 Bohu zalezi na tom, ako zijeme a co mame v srdci a nie na tom, ci cvicim “hriesne” cviky na zlepsenie fyzickeho zdravia, koncentraciu a kludnu mysel. Dal nam telo a dusu, aby sme sa o ne starali. A rozum, aby sme dokazali rozoznat, na com naozaj zalezi.

anonym_58543e
Dnes o 20:13
@pr85

@pr85 nie, pri prezehnani nič take ako naťahovanie svalov, zataz a pod. nie je. Čo všetko bolo vymyslené a na čo, a teraz sa to používa celkom inak. Ani nevies koľko sviatkov oslavovalo úplne iných bohov ako dnes Boha.

bobbula
Dnes o 20:18

@lukdob Moderná joga je často len strečing, dychové cvičenia a relaxácia. Katolícka cirkev: neodporúča preberať cudziu spiritualitu, ale fyzické cvičenie bez duchovného obsahu toleruje.

estellas
Dnes o 20:19
@biba_18

@crazy_cat_lady prosimťa, proti viere je aj pozerať harryho pottera ... to nevymyslíš ...

@biba_18 Áno, niektorí to tak berú. Ja jogu necvičím ale neberiem to ako veľký hriech.
Ja som chodila na cirkvenú školu a tam sa to považovalo za veľký hriech. Rovnako ako Hello Kitty, Harry Potter...

svetlonos
Dnes o 20:20
@pr85

@anonym_9c0ec9 nie nie je. A do nášho sexuálneho života ťa nič nie je.

@pr85
ty uz si rodil niekedy? Nie. A trufas si tvrdit neoriamo, ze zena je chodiaca maternica, hej? Myslis, ze kazda je stvorena na to aby mala 4-5-6-7 a viac deti? No nie je je. Proste realita nepusti. Nieni toho aby sa vedela perfektne rovnako venovat vsetkym. Keby som ja mala byt s muzom otvorena zivotu ako o tom pises, rodim minimalne kazde 2 roky a uz by sme tak mali 6 doteraz. Ja na to fakt nemam kapacitu, o financiach ani nehovorim. Ahlavne ze sa da priestor, vsak? Ved obcas aj trosku toho srdca a lasky k uene by sa patrilo, nie len k Bohu. Ved aj v tvojej zene je dusa bozia.

anonym_58543e
Dnes o 20:24
@anonym_b6146f

@sisaka je to klananie inému Bohu a úplne nevedomky. O to ide diablovi viete ? Že robíte niečo vo vedomí , že je to super a že to ale že absolútne, nie je hriech. Ale rozumiem že racionálny mozog vás núti takto uvažovať. Ja vás chápem ale pravdu mám ja.

@anonym_b6146f ty cvicis jogu, výborne sa po tom cítiš, staráš sa o svoje zdravie, telo, upokojujes mysel, si šťastnejší a toto dobro a lásku môžeš šíriť ďalej, milovať ľudí a velebiť Boha za to, že tie svaly, kosti, pulzujúci energiu dal , môžeš sa hýbať, máš čas a priestor, tvoju prezieravu mysel, aby si sa mohol udržať v kondícii a tak všetko, čo robíš, robíš s pokorou a vierou v srdci, aby to bolo na slávu tvojho milovaného Boha

biba_18
Dnes o 20:26

@estellas to je taký smutný život ... 😒

pr85
Dnes o 20:27
@svetlonos

@pr85
ty uz si rodil niekedy? Nie. A trufas si tvrdit neoriamo, ze zena je chodiaca maternica, hej? Myslis, ze kazda je stvorena na to aby mala 4-5-6-7 a viac deti? No nie je je. Proste realita nepusti. Nieni toho aby sa vedela perfektne rovnako venovat vsetkym. Keby som ja mala byt s muzom otvorena zivotu ako o tom pises, rodim minimalne kazde 2 roky a uz by sme tak mali 6 doteraz. Ja na to fakt nemam kapacitu, o financiach ani nehovorim. Ahlavne ze sa da priestor, vsak? Ved obcas aj trosku toho srdca a lasky k uene by sa patrilo, nie len k Bohu. Ved aj v tvojej zene je dusa bozia.

@svetlonos Neviem, aký súvis má tvoj komentár s témou ohľadom cvičenía jogy.

erikavesela
Dnes o 20:40
@pr85

@pr85 toto je preboha co za hlupost???

sisaka
Dnes o 20:40
@pr85

@pr85 Nie, cviky neboli vymyslené na uctievanie nejakých bohov. Tie cviky boli vymyslené na duchovný, mentálny a fyzicky rozvoj a zjednotenie individuálneho vedomia s univerzálnym vedomím.
Zdá sa, že pred 5000 rokmi boli ľudia ďaleko vyspelejší a to aj duchovne oproti súčasnosti, kde ľudia len slepo nasledujú nejaké naboženstvá a vo všetkom vidia nanajvýš strašiakov ohrozujúcich ich vieru. Všade len zákazy, príkazy, strašenie a ovládanie veriacich.
Môžme im akurát skloniť poklonu ako dobre poznali ľudské telo.

Jóga sa dá vykonávať len čisto ako fyzické cvičenie a z jej benefitov sa môžu tešiť všetci bez ohľadu na ich vierovyznanie, lebo to na cviky nemá žiaden vplyv.

erikavesela
Dnes o 20:42
@lukdob

@hopatko zatiaľ najhoršia odpoveď

@lukdob ale pravdiva

bobbula
Dnes o 20:51
@mamatroch

@lukdob v dnesnej dobe je mnozstvo tem, kde veriaci zavaha, ci su v rozpore s vierou alebo nie. je preto dolezite sa aj v oblasti viery neustale vzdelavat a hladat si informacie s dorazom na dobry zdroj. myslim, ze MK k takymto zdrojom nepatri, kedze tu sa kazda otazka vnima iba ako vec nazoru.
ak chces vediet, ci Ti pristanu tieto saty alebo ci ist na vylet do Trencina alebo radsej do Bystrice, viac nazorov je urcite pomocou.
no v otazke pochybnosti o niecom v suvislosti s vierou, je lepsie sa poradit s knazom, ktoremu doverujes. ak takeho nemas v okoli, tu je to pekne vysvetlene:
https://www.bezhranicnalaska.sk/clanky/co-by-po...

dufam, ze som pomohla ☺️

@mamatroch lenže to nie je oficiálne stanovisko cirkvi, Toto je teologická interpretácia určitej skupiny kresťanov.

Čo hovorí cirkev o joge?
Odpoveď:

Zapájať sa do jogy výslovne ako súčasť praxe východnej spirituality, alebo ako spôsob experimentovania s východnou spiritualitou, či jej miešania s kresťanskou modlitbou je problém. Tieto praktiky so svojím pohanským pôvodom a cieľmi sú v rozpore s povinnosťou katolíka uctievať Boha v pravde podľa cnosti náboženstva (pozri KKC 1807).

Naproti tomu Cirkev nemá definitívne učenie o morálke jogy ako obyčajného cvičenia, ale rozum nám hovorí, že cvičenia a telesné pozície, ktoré podporujú fyzické zdravie, nemôžu byť vo svojej podstate zlé. Ak sa cvičenia, ktoré sú súčasťou jogových praktík alebo sú im podobné, vykonávajú jednoducho pre fyzické zdravie, s náležitou mierou a s ohľadom na dobro celého človeka, potom na nich nie je nič morálne zlé.

Cvičenia a pozície jogy nie sú svojou povahou pohanské ani démonické, akoby to boli čierne magické kúzla. Preto sa musíme chrániť pred poverami (pozri KKC 2111). https://www.catholic.com/qa/what-does-the-churc...

anonym_b6146f
Dnes o 21:44
@svetlonos

@anonym_b6146f
to by ale znamenali, ze Boh uznal existenciu aj inych Bohov, ci?

@svetlonos no... Ľudia veria veľa Bohom po svete , tak ten skutočný sa vyjadril že je len on a nikto iný.

anonym_b6146f
Dnes o 21:45
@anonym_58543e

@anonym_b6146f ty cvicis jogu, výborne sa po tom cítiš, staráš sa o svoje zdravie, telo, upokojujes mysel, si šťastnejší a toto dobro a lásku môžeš šíriť ďalej, milovať ľudí a velebiť Boha za to, že tie svaly, kosti, pulzujúci energiu dal , môžeš sa hýbať, máš čas a priestor, tvoju prezieravu mysel, aby si sa mohol udržať v kondícii a tak všetko, čo robíš, robíš s pokorou a vierou v srdci, aby to bolo na slávu tvojho milovaného Boha

@anonym_58543e toto napíše človek ktorý nevie čo je naozaj joga. Ale len joga ako že cvičím....neviem už ako sa mám vyjadriť

anonym_b6146f
Dnes o 21:50
@bobbula

@mamatroch lenže to nie je oficiálne stanovisko cirkvi, Toto je teologická interpretácia určitej skupiny kresťanov.

Čo hovorí cirkev o joge?
Odpoveď:

Zapájať sa do jogy výslovne ako súčasť praxe východnej spirituality, alebo ako spôsob experimentovania s východnou spiritualitou, či jej miešania s kresťanskou modlitbou je problém. Tieto praktiky so svojím pohanským pôvodom a cieľmi sú v rozpore s povinnosťou katolíka uctievať Boha v pravde podľa cnosti náboženstva (pozri KKC 1807).

Naproti tomu Cirkev nemá definitívne učenie o morálke jogy ako obyčajného cvičenia, ale rozum nám hovorí, že cvičenia a telesné pozície, ktoré podporujú fyzické zdravie, nemôžu byť vo svojej podstate zlé. Ak sa cvičenia, ktoré sú súčasťou jogových praktík alebo sú im podobné, vykonávajú jednoducho pre fyzické zdravie, s náležitou mierou a s ohľadom na dobro celého človeka, potom na nich nie je nič morálne zlé.

Cvičenia a pozície jogy nie sú svojou povahou pohanské ani démonické, akoby to boli čierne magické kúzla. Preto sa musíme chrániť pred poverami (pozri KKC 2111). https://www.catholic.com/qa/what-does-the-churc...

@bobbula ak to aj nie je oficiálne stanovisko cirkvi, tak je normálne že kresťan sa joge vyhne. Nechce uraziť Boha , ktorého už aj tak uráža každú hodinu niekoľko krát ani si to neuvedomuje. Je toľko , toľko cvičení na svete..
Za mňa aj tak tie cviky sú meditacne a meditovat máme my katolíci tak v kostole. Proste teraz sa to čo bolo kedysi normálne u katolíkov berie ako niečo , že sme chorí na hlavy a fanatisti atď. Raz niečo Boh povedal tak to tak je a je jedno či je 14. Storočie alebo toto naše.

sonicka19983
Dnes o 21:53

Jaj, tak to preto neviem dostať kamošku kostolov vyznávačku na jogu 🤦🏼🤦🏼🤦🏼 už to chápem 👏👏👏 fararko nedovolia ahaaaa 🤔🤔🤔 joga je jeden komplexny pohyb celého tela a bežné kurzy ktoré viete navštevovať v súčasnosti učia výlučne vinasy a postoje žiadne vierovyznanie nič len radosť z pohybu a seba samého že to zvládneš...a kto chce niečo viac nech si študuje po nociach... obyčajný zdravý pohyb 🙏🙏🙏 namaste 😆😆😆🤞🤞

svetlonos
Dnes o 21:55
@pr85

@svetlonos Neviem, aký súvis má tvoj komentár s témou ohľadom cvičenía jogy.

@pr85
ziadny ale uprimne ma to zaujima

lili763
Dnes o 21:56

@lukdob nie

oblecenie99
Dnes o 21:57

Ak raz katolícka cirkev vydá oficiálne stanovisko, podľa ktorého joga je už OK, čo urobíte?

anonym_b6146f
Dnes o 22:04
@oblecenie99

Ak raz katolícka cirkev vydá oficiálne stanovisko, podľa ktorého joga je už OK, čo urobíte?

@oblecenie99 keď zomriem a Boh mi povie že to bolo ok tak sa zasmejem a poviem mu že istota bola guľomet. Čo by som akože mala robiť ? Cirkvi verím len do určitej miery, ako som písala , v Cirkvi nie je len Boh sám ale aj človek a kde je človek budú vždy hriechy a žiaľ aj klamstvo. Každý kresťan má v sebe nejaký radar a vie čo je zlé a čo nie je zlé. Samozrejme ak to človek robí nevedomky, netuší ani že jóga je len viac ako cvičenie, nikto ho do pekla nepošle. Ale ak je to kresťan, ktory má naštudované veci viac do hĺbky, cvičiť to radšej nebude. Má na výber XY cvikov a pohybu.

mondolina
Dnes o 22:07
@anonym_b6146f

@oblecenie99 keď zomriem a Boh mi povie že to bolo ok tak sa zasmejem a poviem mu že istota bola guľomet. Čo by som akože mala robiť ? Cirkvi verím len do určitej miery, ako som písala , v Cirkvi nie je len Boh sám ale aj človek a kde je človek budú vždy hriechy a žiaľ aj klamstvo. Každý kresťan má v sebe nejaký radar a vie čo je zlé a čo nie je zlé. Samozrejme ak to človek robí nevedomky, netuší ani že jóga je len viac ako cvičenie, nikto ho do pekla nepošle. Ale ak je to kresťan, ktory má naštudované veci viac do hĺbky, cvičiť to radšej nebude. Má na výber XY cvikov a pohybu.

@anonym_b6146f
každý kresťan má v sebe radar? a vie čo je zlé a čo nie?
🤔
si sa pomýlila.....chcela si napísať, že každý kresťan BY MAL vedieť rozlíšiť zlo a dobro.
je to naozaj tak? 😉

anonym_b6146f
Dnes o 22:09
@mondolina

@anonym_b6146f
každý kresťan má v sebe radar? a vie čo je zlé a čo nie?
🤔
si sa pomýlila.....chcela si napísať, že každý kresťan BY MAL vedieť rozlíšiť zlo a dobro.
je to naozaj tak? 😉

@mondolina približne v 8 rokoch života vie dieťa rozlíšiť dobro a zlo. Tak my dospelí sme na Tom o kúsok lepšie či? Volá sa to svedomie. Veľmi dobre vieme kedy hresime. Ale áno , sú hriechy a je ich pomerne veľa ktoré robíme nevedomky. Takže máte pravdu