Je joga v poriadku, keď sme kresťania?
Čaute ľudia mám 13 rokov a sme kresťania. Chcem cvičiť jogu naboso no už som ju cvičil doma na maminej podložke na jogu ale o Tom nevie. A myslíte že by som jej to mal povedať lebo ona ju cvičila tiež naboso ale povedala že to nie je kresťanské tak sa chcem uistiť aj by som šiel na hodiny jogy v Michalovciach ďakujem
@lukdob Joga nie je v súlade s učením katolíckej Cirkvi. V prvom rade si treba uvedomiť, že joga nie je len nevinne fyzicke cvičenie. Je hlavne súčasť náboženského systému, ktorý vychádza z hinduizmu. Pomocou cvikou vzdavas účtu falošným hinduistickym bohom. Ak si kresťanka, nerob to.
@pr85 nemoze vzdavat poctu hinduistickym bohom, ak v nich neveri. Nemozes predsa uctievat nic, v coho existenciu neveris. Cvicim jogu a neobavam sa, ze tym poctim nejakeho hinduistickeho boha, pretoze neverim v existenciu boha v zmysle tejto nauky. Cize ako krestanka tam nemam nejake obavy z konkurrenzier😊. Ale kriticke, samostatne myslenie naozaj nie je vzdy silnou strankou tradicnych krestanov.
@anonym_58543e Lenže tie cviky boli pôvodne vymyslené na uctievanie hinduistickych bohov. Čo tak prezehnanie sa ako fyzicky cvik, robila by si ho na napr. rozcvicenie ruky? Hlúpa otázka, ale je to identická situácia s jogou.
@pr85 ak by som neverila v krestanskeho Boha, no ano, prezehnanie by som mohla pokladat za cvik. Ako asi vacsina ateistov, ci inak veriacich.
Som praktizujúci kresťan a cvičím jogu roky. Viem,že s tým niektorí majú problém,ale je to ich vec. Ja na tom nič protikrestanske absolútne nevidím. Netreba si robiť zo všetkého problém
Ako môže byť niekto v 21. storočí natoľko hlúpy a kladie také otázky. Keby to bola 90. ročná babka, čo všetkému uverí, nepoviem. Ale v trinástich sa zamýšľať nad takou sprostosťou, stratíš sa v svete, ktorý prichádza alebo zostaneš iným na smiech.
@lukdob Joga nie je v súlade s učením katolíckej Cirkvi. V prvom rade si treba uvedomiť, že joga nie je len nevinne fyzicke cvičenie. Je hlavne súčasť náboženského systému, ktorý vychádza z hinduizmu. Pomocou cvikou vzdavas účtu falošným hinduistickym bohom. Ak si kresťanka, nerob to.
@pr85 ja ked citam niekedy tvoje prispevky, citim len tu obmedzenost, ktora vychadza zo zamerania sa len na tu jednu vec. Toto vysvetlenie som uz citala, preco s tym ma Cirkev problem. Presne, len cirkev. Pretoze kazde nabozenstvo ma rovnaky zaklad. Princip kazdej viery je rovnaky. To nemozes vyvratit ani ty.
Ako môže byť niekto v 21. storočí natoľko hlúpy a kladie také otázky. Keby to bola 90. ročná babka, čo všetkému uverí, nepoviem. Ale v trinástich sa zamýšľať nad takou sprostosťou, stratíš sa v svete, ktorý prichádza alebo zostaneš iným na smiech.
@evkatk ako mozu byt dospelaci tak hlupy, ze zakazuju na skolach v ramci telesnej jogu? A ze predstavitelia - vlada statu v 21 storoci🙈
kresťania majú s jógou problém, pretožeje pohanská a okultná pre nich. Takže je fakt úplne fuk, či máš ponožky alebo bosé nohy. Cvičíš jogu? Cvičíš. A to je pre kresťanov problém.
@lauricka Je to tvoj osobný názor alebo názor nejakého kresťana? Potom nezovseobecnuj a neprezentuj to ako niečo oficiálne . Ak píšeš za všetkých kresťanov - cirkev, tak by som chcela vedieť odkiaľ čerpáš informácie, že je ma s cvičením jogy nejaký problem.
@pr85 ja ked citam niekedy tvoje prispevky, citim len tu obmedzenost, ktora vychadza zo zamerania sa len na tu jednu vec. Toto vysvetlenie som uz citala, preco s tym ma Cirkev problem. Presne, len cirkev. Pretoze kazde nabozenstvo ma rovnaky zaklad. Princip kazdej viery je rovnaky. To nemozes vyvratit ani ty.
@stanislavicenka myslím, že @pr85 je viac ako na praktizovanie samotnej viery zameraný na dodrziavanie nejakych pravidiel, zákazov, kresťanských (radikálnych) nariadení, obmedzení.
@pr85 Chcem sa ta opýtať, v com osobne tebe by takéto cvičenie v skutočnosti skodilo, neprospievalo?
@stanislavicenka myslím, že @pr85 je viac ako na praktizovanie samotnej viery zameraný na dodrziavanie nejakych pravidiel, zákazov, kresťanských (radikálnych) nariadení, obmedzení.
@pr85 Chcem sa ta opýtať, v com osobne tebe by takéto cvičenie v skutočnosti skodilo, neprospievalo?
@anonym_58543e To nie je o dodržiavaní len nejakých predpisov, ale o mojom celkovom mindset-e. Ja som katolík a objektom môjho uctievania je trojediny Boh. Nie hindiusticki bohovia.
A uctievanie môže mať viaceré podoby, aj prostrednictvom fyzických cvikov. Neprekážalo by mi hocijaké cvičenie, ktoré nemá nejaký duchovný rozmer. Joga ho však má a je v rozpore s mojím náboženstvom.
@lauricka Je to tvoj osobný názor alebo názor nejakého kresťana? Potom nezovseobecnuj a neprezentuj to ako niečo oficiálne . Ak píšeš za všetkých kresťanov - cirkev, tak by som chcela vedieť odkiaľ čerpáš informácie, že je ma s cvičením jogy nejaký problem.
@anonym_58543e ved katolicka cirkev vydala vyhlasenie proti joge na skolach.
to nestaci?
@anonym_58543e ved katolicka cirkev vydala vyhlasenie proti joge na skolach.
to nestaci?
@natalka13 a ľudia su za to aby školy boli nepoliticke a nenabozenske
@lukdob nie, krestania nemaju cvicit jogu, pozri duchovne pozadie jogy, je vela inych cviveni ktore nemaju toto specificke pozadie a su v pohode..
@anonym_58543e To nie je o dodržiavaní len nejakých predpisov, ale o mojom celkovom mindset-e. Ja som katolík a objektom môjho uctievania je trojediny Boh. Nie hindiusticki bohovia.
A uctievanie môže mať viaceré podoby, aj prostrednictvom fyzických cvikov. Neprekážalo by mi hocijaké cvičenie, ktoré nemá nejaký duchovný rozmer. Joga ho však má a je v rozpore s mojím náboženstvom.
@pr85 ale Ty nechapes zakladnu vec. Vzdy len opakujes naucene a nacitane frazy. V kazdej diskusii, v ktorej sa objavis. Predpokladom kazdeho uctievania je snaha o vyjadrenie ucty k niekomu, alebo niecomu. Ak ale v existenciu tohto „niekoho“, ci „niecoho“ neveris, neexistuje cvik, ktorym by si si ho mohol uctit. Aj poklona niekomu je prejavom ucty, no ak pred sebou nemam nikoho, koho si vazim, mozem sklanat hlavu aj 200x, je to len prazdne gesto bez vyznamu. A tiez, ak krestan veri vo vsemohuceho, vsadepritomneho Boha, nerozumiem, preco si mysli, ze nejaka ina nauka, uctievajuca boha, v ktoreho neveri, by mala byt hrozbou. To by cirkev musela zacat zakazovat aj ucivo, ktore sa venuje inym nabozenstvam. Je to rovnake, ako s tym „cistym manzelskym sexom“- akakolvek ochrana je tabu, ake pocitat dni, zapisovat tabulky, merat hlien ci teplotu a vyuzivat medicinske poznatky na to, aby clovek nepocal, je uplne ok. A strasne „prirodzene“, hlavne pre zenu, mat vlastne cely zivot sex len mimo plodnych dni, cize vtedy, ked nan vacsina ani nema chut. A to cele ma byt ok vlastne len preto, ze to riziko zlyhania ma clovek ovela menej vo vlastnych rukach ako pri PPR metodach😂.
Boh, aj Kristus ma určite pochopia!
🙂
Azda iba ľudia, ktorí sú kristovejší od Krista to nepochopíš, ale aj na tých uplietol z povrázkov bič a vyhnal všetkých tých, ktorí robili z chrámu jeho Otca lotrovskú peleš!
🙂
@rivini Vieš, v Starom zákone židia zmyslali tak, ako ty. Postavme si modly iným bohom, uctievanie Baala, Molocha a iných bohov. A Boh Abraháma, Izaka a Jakuba ich potrestal. Pred modloslužbou ich varoval aj prostredníctvom rôznych prorokov.
Takže tu nejde o to, že mám niečo načítanie, ale o to, že nás Boh je "Bohom žiarlivým, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo Ho nenávidia, milosrdenstvo však preukazuje až do tisíceho pokolenia tým, čo Ho milujú a zachovávajú Jeho príkazy. (Ex 20, 5 - 6).

@natalka13
@natalka13 nevyspovedam ,lebo jogu nepovažujem za hriech. Len hovorím ako to mám. Aj vo vseobecnosti- za všetko čo mám a viem som vďačná pánu Bohu.
@katooshik no ale joga je problém... netvárte sa, že nie vy všetci, čo chodíte do kostola.