icon

Kde sa dáte pochovať?

12. nov 2025

Toto je trosku morbidna téma, sme mladi ale nejak som sa zamyslela v case dusiciek, o pochovávani.

Odsťahovala som sa ku priatelovi do jeho mesta,keď som otehotnela cca 50 km od mojho rodného bydliska. Nie sme zobratí, mame 9 r dieta.
Bohužiaľ Nemame dobre vzťahy medzi rodinami, myslim moj partner s mojou rodinou. Keď idem na navstevu tak tam domov chodím sama. Oni sa nestretávajú.

Keď padla otazka, o pochovavani, tak priatel očakáva že budem pochovaná tu. Ja som sa na to hneď zháčila že prečo, že veď chcem byt predsa pochovaná tam odkiaľ pochadzam. On mi na to dal argument že predsa mam byt tam kde bude on aby sme boli pochovaní jedneho dna spolu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala ale pointu to ma, len mi to pride trochu nefér.
Vztah k tomuto mestu vobec nemam, nepaci sa mi tu, najradsej by som byvala prec. Za domov žiaľ pokladám stale rodisko, hoci tam nežijem.

Aky na to mate názor vy, ktorý bývate prec zo svojho rodiska, v muzovom rodisku, kde by ste sa dali pochovať vy v takej situacii?

anonym_14d0f1
12. nov 2025

Duchovne nezrelá ľudská duša, ešte neuvoľnená a neodpútaná od vlastného tela opäť bolestne prežíva proces spopolnenia asi tak, akoby nás niekto upaľoval za živa. Je skutočne desivé, koľko neuveriteľnej bolesti musí bezprostredne po svojej smrti podstúpiť človek duchovne nevedomý a duchovne nezrelý. Vzhľadom k všeobecne veľmi nízkej duchovnej zrelosti obyvateľstva a vzhľadom k ich materialistickej orientácii, ktorú považujú za to najpodstatnejšie je pre nich tisíckrát lepšie dať sa pochovať, ako spopolniť, pretože pri klasickom pochovaní má nezrelá ľudská duša dostatok času na to, aby začala postupne chápať realitu. Aby sa začala postupne odpútavať od svojho rozkladajúceho sa tela a akceptovaním novej reality bytia, ktorú dovtedy nechcela nikdy pripustiť začala postupne a pomaličky kráčať nahor.

diewcatqoo
12. nov 2025

Nechcem byt pochovana. Nechcem ani hrob, naco. Ved to je totalna zbytocnost. O 3-4 generacie si na mna nikto nespomenie, tak naco mat niekde pomnik. Nech ma spopolnia a rozsypu tam, kde uznaju za vhodne. Spominat sa predsa nechodi len na hrob. Spomienku si nosime v srdci a kto chce, ten si spomenie aj bez toho, aby musel prist niekde na cintorin.

sszuzu8
12. nov 2025

Darujem telo lekárskej fakulte na vedu a výskum. Neskôr ho spopolnia a vysypu v urnovom haji

autor
12. nov 2025
@anonym_14d0f1

Duchovne nezrelá ľudská duša, ešte neuvoľnená a neodpútaná od vlastného tela opäť bolestne prežíva proces spopolnenia asi tak, akoby nás niekto upaľoval za živa. Je skutočne desivé, koľko neuveriteľnej bolesti musí bezprostredne po svojej smrti podstúpiť človek duchovne nevedomý a duchovne nezrelý. Vzhľadom k všeobecne veľmi nízkej duchovnej zrelosti obyvateľstva a vzhľadom k ich materialistickej orientácii, ktorú považujú za to najpodstatnejšie je pre nich tisíckrát lepšie dať sa pochovať, ako spopolniť, pretože pri klasickom pochovaní má nezrelá ľudská duša dostatok času na to, aby začala postupne chápať realitu. Aby sa začala postupne odpútavať od svojho rozkladajúceho sa tela a akceptovaním novej reality bytia, ktorú dovtedy nechcela nikdy pripustiť začala postupne a pomaličky kráčať nahor.

@anonym_14d0f1 odkiaľ mas taketo info?

guudy
12. nov 2025

My sme nadsenci spolocenskych hier, tak prebehli diskusiou uz aj presypacie hodiny s popolom ;)

ktobytobolpovedal
12. nov 2025

Nikde. Nechcem pietne miesto. Spalit a popol rozsypat. Pokojne kdekolvek. Kto si bude chciet si spomenie aj bez hrobu a zapali mi sviecku doma

ktobytobolpovedal
12. nov 2025

No az teraz citam komentare a vidim, ze nas tu zmysla viac ako ja 😆

bosorkabb
12. nov 2025

Tam kde žijem a kde sú moje deti a manžel. Ale ja nechcem klasický pohreb. Chcem spopolnenie.

anonym_6bd2d8
12. nov 2025
@anonym_14d0f1

@anonym_14d0f1 presne tak to je. Spopoľňovanie je veľmi bolestivé. Ale obávam sa, že na tomto fóre nájdeš veľmi málo ľudí, ktorí o tom niečo počuli a dočkáš sa skôr odsúdenia za drísty.

kikulienkadd
12. nov 2025

Ahoj, v tomto mám jasno-k môjmu synovi.💔

ariannazara
12. nov 2025

Spoplnit a rozhadzat na urcite miesto, mame to dohodnute s manzelom..

00kvetinka00
12. nov 2025

No hadam ma niekam rozsipu. Som ateista je mi absolútne jedno co somnou bude. Nech ma dajú tam kde myslia ze mi bude dobre. Na posmrtný neverím ani na dake duše takze strašiť ich určite nebudem 🤣😂mne by ani pohreb netrebalo ale to sa asi neda. Škoda peňazí minút na taku vec. Račej si užijem peniaze ako ziva nech hnit v dakej predraženéj truhle. Ak si ma chcu vážiť tak nech zažíva co ma je po dakom obrade a hudbe a parte zbytocne peniaze.

Ak príde cas a odídu mi rodicia spravím to tak ako chcu ale u seba sa na tieto šaskarny vykašlem (zakazem) nech si racej spomenu na dovolenke deti ako na kare.
Sviečku vedia aj doma zapáliť než chodit cez pol republiky daku umelú somarinu na hrob bachnu.

viestta
12. nov 2025
@00kvetinka00

No hadam ma niekam rozsipu. Som ateista je mi absolútne jedno co somnou bude. Nech ma dajú tam kde myslia ze mi bude dobre. Na posmrtný neverím ani na dake duše takze strašiť ich určite nebudem 🤣😂mne by ani pohreb netrebalo ale to sa asi neda. Škoda peňazí minút na taku vec. Račej si užijem peniaze ako ziva nech hnit v dakej predraženéj truhle. Ak si ma chcu vážiť tak nech zažíva co ma je po dakom obrade a hudbe a parte zbytocne peniaze.

Ak príde cas a odídu mi rodicia spravím to tak ako chcu ale u seba sa na tieto šaskarny vykašlem (zakazem) nech si racej spomenu na dovolenke deti ako na kare.
Sviečku vedia aj doma zapáliť než chodit cez pol republiky daku umelú somarinu na hrob bachnu.

@00kvetinka00 ani pohreb nemusi byt. Do krematoria te prevezu, spopolnia a potom si pozostali vyzdvihnu urnu. Co bude dalej, je na ich rozhodnuti, ci kratka rozlucka najblizsich na mieste kde spocinie popol alebo urnu ulozia na policu Ani pri ukladani urny v urnovom haji alebo kolumbariu nemusi byt ziaden obrad, pokial viem, ma byt pritomny jeden z pozostalych aby podpisal formality.

anonym_0cdded
12. nov 2025
@anonym_6bd2d8

@anonym_14d0f1 presne tak to je. Spopoľňovanie je veľmi bolestivé. Ale obávam sa, že na tomto fóre nájdeš veľmi málo ľudí, ktorí o tom niečo počuli a dočkáš sa skôr odsúdenia za drísty.

@anonym_6bd2d8 Pre koho? A prečo spopolňuje hádam aj polka sveta? Ich to nebolí? Napr. takých hinduistov...

viestta
12. nov 2025
@anonym_0cdded

@anonym_6bd2d8 Pre koho? A prečo spopolňuje hádam aj polka sveta? Ich to nebolí? Napr. takých hinduistov...

@anonym_0cdded presne hinduisti mi po precitani napadli. Hinduisti asi nemaju dusu...

anonym_d283ef
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_3a4b6f v podstate Ano, mas pravdu

@anonym_autor na lekárske účely.
no neviem máme v rodine medičku robia s týmito telami - jasné učia sa, ale ja by som do toho určite nešla. aj keď idea pekná.

anonym_d283ef
12. nov 2025
@viestta

@00kvetinka00 ani pohreb nemusi byt. Do krematoria te prevezu, spopolnia a potom si pozostali vyzdvihnu urnu. Co bude dalej, je na ich rozhodnuti, ci kratka rozlucka najblizsich na mieste kde spocinie popol alebo urnu ulozia na policu Ani pri ukladani urny v urnovom haji alebo kolumbariu nemusi byt ziaden obrad, pokial viem, ma byt pritomny jeden z pozostalych aby podpisal formality.

@viestta môžeš mať urnu s popolom doma na poličke. poznám takých čo aj tak majú. aspoň neplatia nikomu nič.

krasneleto
12. nov 2025

@anonym_autor moj nazor je, ze nie je ziaden dovod aby dvaja spolubyvajuci boli spolu pochovaní... dokonca ani manzelia, pokial jeden chce byt tam a druhy onam, tak hadam nebude ten druhy hovorit tomu prvemu , kde ma byt... uvediem priklad... moji rodicia: obaja prezili vacsinu svojho zivota v Senci.. ani jeden tu nebude pochovaní. obaja aj s mojou tetou budu pochovaní podla ich zelania v PK, odkial moja mama a teta je v spolocnom hrobe s ich rodicmi ... .. a mojmu otcovi je to jedno :D kedze je z ciech tak nebude mat hadam pomnik v prahe.

anonym_343a09
12. nov 2025
@viestta

Ja chcem aby ma spopolnili a moj popol vysypali na nejake pekne miesto, je mi v podtate jedno ake. Nechcem sa vyhadzovali peniaze za taku zbytocnost ako je hrob a platenie poplatkov zan. Ked si niekto spomenie, spomenie sa aj bez honosneho (alebo skromneho) hrobu. Ked si na mna nebude chciet spomenut ani ten najhonosnejsi hrob ho k tomu nedonuti.

@viestta to "pekne miesto" sa môže o pár rokov zmeniť na smetisko. Ale cintorín zostane cintorínom.

sense
12. nov 2025
@vroni

Nikde. Nechám zo seba urobiť diamant. A je mi úplne fuk, ci ma potom predaju, rozrezu alebo stratia. Po sto rokoch ani pre neštekne po tom, kto alebo aká som bola. A tiež mi je úplne ukradnuté ci ma niekto bude uctievať po smrti.

@vroni toto povedal aj môj ex nech spravia z jeho popola diamant a dcéra nech s ním naloží ako uzná za vhodné.

krasneleto
12. nov 2025
@anonym_6bd2d8

@anonym_6bd2d8 a co boli prosim ta na spopolneni? teda aky velky rozdiel vidis teda v tom, ci ta zeru chrobaky, alebo tvoje mrtve telo spalia...

krasneleto
12. nov 2025
@anonym_14d0f1

@anonym_14d0f1 pre boha

viestta
12. nov 2025
@anonym_d283ef

@viestta môžeš mať urnu s popolom doma na poličke. poznám takých čo aj tak majú. aspoň neplatia nikomu nič.

@anonym_d283ef ja to viem, ale preco by mali este aj na mne utierat prach?

pralinka25
12. nov 2025
@anonym_14d0f1

@anonym_14d0f1 nespopolnuje sa hned. trva to niekolko dni. a vlastne ja neviem ale ani ako nezrela dusa by som nechcela byt spojena s hnijucim telom pod zemou a odputavat sa pomaly.to je uz len predstava. o nic menej desiva ako plamene ale dobre.

katulienkax
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_14d0f1 odkiaľ mas taketo info?

@anonym_autor ja som take tiež niekedy počula, tuším z knihy o parapsychologii. Ale týka sa to len duši, ktoré na toto nie sú zrelé. Možno ti hinduisti, ktorí sú s popolnovanim cely život konfrontovanýi a berú tu ako súčasť kultúry, možno aj ich duša to chápe ináč a netrápi sa po smrti.

michaela329
12. nov 2025
@anonym_14d0f1

@anonym_14d0f1 ale nehalucinuj. Je XY náboženstiev, kde je "správne" práve spololnenie. Skús im robiť osvetu, Ty "zrelosť" 😂

kiki68
12. nov 2025
@anonym_343a09

@viestta to "pekne miesto" sa môže o pár rokov zmeniť na smetisko. Ale cintorín zostane cintorínom.

@anonym_343a09 toto si hovorili aj ti Kelti a potom na ich pohrebisku postavili panelaky v Dubravke 😀

viestta
12. nov 2025
@anonym_343a09

@anonym_343a09 mne to uz bude lauter jedno, kludne tam mozu postavit aj mrakodrap. Som tu kym zijem, ked umriem bude zo mna len kus biologickeho odpadu a spomienka u tych, co ma poznali. Kym bude na mna niekto spominat, budem aspon ta spomienka, ked sa aj ti pominu neostane po mne nic. Nemusi po mne ostavat zbytocny a opusteny kus kamena na cintorine...
A len tak mimochodom, aj na tom cintorine, ak uz nebude miesto tak moje kosti prelozia do nejakej kopy a na mojom mieste pochovaju niekoho ineho. Takze v konecnom dosledku je jedno ci na cintorine ci na luke alebo kdesi pri ceste...
Otcova rodina ma hrob na mieste vojenskeho cintorina z 1. sv vojny. Su tam pochovani styria. Ked skonci lehota, ktoru maju zaplatenu za prenajom hroboveho miesta, tak zas ten hrob "zrecykluju".

michaela329
12. nov 2025
@viestta

@anonym_0cdded presne hinduisti mi po precitani napadli. Hinduisti asi nemaju dusu...

@viestta mne napadol ten kmeň, kde zomreleho nechajú na skale, kde ho prídu zožrať dravé vtáky - asi by im parapsychologovia mali prísť vysvetliť, že och spôsob zožratia je prirýchly a bolestivý 😏

a0
12. nov 2025

@anonym_autor rozmýšľala som nad tým až som dospela ku dvom názorom 1. Neviem 2. Bude mi to už jedno. Určite by som kvôli tomu nešla s nikým do hádky. Pre mňa za mňa, nech ma hodia aj do smetného koša 😅🤷🏼‍♀️. Čo s tým urobím? No nič, lebo už budem mŕtva.