icon

Dlhá návšteva u nás doma: Ako to zvládnuť?

Dnes o 12:46

Ahojte, poradte, co robit v mojej situacii, brat sa pred polrokom rozviedol, prenajal si maly jednoizbovy byt, kym sa s byvalou zenou majetkovo nevysporiadaju. Teraz ma mat na dva tyzdne deti (4 r, 8r a 11r.) a navrhol, ci by nemohli byt vsetci u nas v dome, lebo ze oni sa tazko pomestia do maleho bytu. Ja som totalny introvert, aj jednodnove navstevy ma vedia vycerpat. (Viem, ze mnohe z vas tu navstevy a rodinne stretnutia milujete, ale skuste sa vzit do duse introverta, ktory sice miluje svoju sirsiu rodinu, ale najradsej ma svoj pokoj doma 😁).
Takze jeho napad sa mi vobec nepaci, na druhej strane mu chcem pomoct, ale neviem ako. Navyse viem, ze oni maju uplne ine zauzivania ako my, ja mam dve deti, mladsie ma rok a pol a chodi spavat poobede aj skor vecer, oni su hore dlho a potom aj rano dlho spia, neviem si predstavit sklbit takto dve rodiny na dva tyzdne.
Rozmyslala som, ze mu navrhnem, ze mozu k nam napr chodit na obedy alebo vymyslime nejake spolocne aktivity...

Strana
z3
anonym_ee2025
Dnes o 12:52

Ved sa s nim nemusis bavit teda az na par zdvorilostnych viet, nemusis ho obskakovat jednoducho pride na navstevu kvoli miestu v jeho byte, vyclenis mu jednu policku v chladnicke, dohodnete sa na upratovani ci ocakavas ze bude pomahat alebo nie, dohodnete sa na prani, a inych dolezitych veciach ohladom fungovania domacnosti aby nevznikli problemy a nedorozumenia a budete fungovat samostatne ako spolubyvajuci na ten cas. Ale to si treba dojednat vopred. Urcite by som samozvanej navsteve automaticky nerobila all inclusive 5* hotel. A myslim, ze spolocne aktivity a spolocne obedy by ta vycerpali ako introverta este viac ako keby len u vas byval a nemusela si sa onho starat.

anonym_cffa8a
Dnes o 12:53

Na 2 tyzdne? Nie. Ak nie je socialny pripad, ze mu ide o zivot a nemaju kde tie 2 tyzdne byt (a to maju)...
Navyse, ako chlap s troma deckami - to si bud ista, ze niektore veci okolo nich nebude samostatne riesit a budes mat na hlave 100x viac starosti.

Obavam sa tiez, ze decentne vysvetlenie situacie a odmietnutie vas vztah moze nastrbit menej, ako takyto 2tyzdnovy pobyt u vas doma +4 ludia 😶

Ak do toho pojdes, bud stotoznena s tym, ze to uplne rozbije vas rezim - zbytocne si budes vyclenovat policku v chladnicke ci rozpisovat im casy kedy maju byt ticho (lebo Tvoje decka spia a pod), ci robit si vlastny program. Jednoducho ak to prijmes, ber to akoze 2 tyzdne varis, upratujes a riesis vsetko pre +4 osoby. Nemas apartmanovy dom, ze sa budeme tvarit, ze sa Ta netykaju ludia co Ti popred nos chodia.

(Pri vsetkej laske k bratovi a deckam...)

kavasmliekom
Dnes o 12:56

@anonym_autor bohužiaľ. Museli by sa potlačiť. Ak vie, že u jeho budú deti prespávať, čo u otca zvyknú...musí sa zariadiť. Kúpiť poschodovú posteľ, s doplnkovým lôžkom...alebo nech idú niekde na výlet s prespávačkou...alebo nech jednoducho povie, že ich nemá kam vziať na noc a bude s nimi len cez deň.

janinah
Dnes o 12:57

Skoda,ze nemyslel na to,že má 3 deti,keď prenajimal malý byt.Toto vyzerá,ze podaj prst a schmatnú celu ruky ( keď privolíš,tie deti u vás nebudú poslednýkrát).Navrhla by som,ze mozu prist prespať,zjest svoje donesene ranajky a ist na vylet. Vecer sa najest mimo a prist do sprchy a spať.Ty mas svoje deti a urcite nemaš kapacitu obskakovat dalsie tri,ani pre ne variť ci nakupovať.

anonym_ed1599
Dnes o 12:57

Ved nech ich brat na tie dva tyzde vezme niekam na dovolenku k moru, alebo barz kam.. preco to mas ty riesit.. ?

januska12323
Dnes o 12:58

Tvoj muž čo na to? Majú vôbec decká kde spať v tom malom byte? Vedel koľko má detí tak mohol prenajať väčší byt nie rátať automaticky s tvojou domácnosťou. Ja by som navrhla maximálne jeden víkend prespávačku alebo nejaký výlet inak nech sa stará on.

anonym_a74c8c
Dnes o 13:04

@anonym_autor ťažko radiť nepoznáme ho, aký je otec a zrejme bude v tesnej finančnej situácii, inak by snáď prenajal chatu aspoň na týždeň, alebo ťa len chce využiť, aby si sa mu postarala o deti... prečo nejde s starým rodičom ?

sisska96
Dnes o 13:05

Ja neznášam návštevy, max na jeden deň raz za čas. U nas nehrozí prespávačky

anonym_7d5b44
Dnes o 13:14

Myslím si, že okrem stiesnených pomerov v malom byte,je dôvodom jeho prosby byť u teba s deťmi aj to, že si veľmi neverí ohľadom starostlivosti o deti a dúfa, že mu pomôžeš.Ja osobne,ak to má byť jednorazová záležitosť,pomohla by som mu.Predpokladam, že nebude aj s deťmi sedieť celé dva týždne doma.Vopred by som ale dohodla s bratom pravidlá spoločného fungovania, čo v preklade znamená, že ja sice navarim aj pre jeho deti a pre neho,ale očakávam pomoc s nákupom i prípravou.Udrzbu a upratovanie budeme robiť tiež spolu.Je to len môj názor,Netvrdím,ze správny alebo, že to musíš tak robiť .

anonym_5fa5d8
Dnes o 13:24

Ku mne príde jeden dospelý človek na návštevu na 2-3 dni a idem sa zblázniť. No nepomohla by som. Darmo rodina, nerodina ale toľko detí nie.

tiezjedna
Dnes o 13:28

@anonym_autor prečo ich nevezme na dovolenku? Kľudne pod stan, ak nemá extra financie... 14 dní by som nepomohla, to je veľký zárez do súkromia.

doux
Dnes o 13:28

NIE. akonáhle teraz dovolíš, počítaj s tým, že či pôjde o Vianoce, prázdniny, iné sviatky, všetko skrátka - opäť ťa o to bude žiadať. padol tu dobrý nápad - poschodová posteľ s výsuvným tretím lôžkom, ideálna aj do malého bytu. brat môže tie 2 týždne vydržať aj na rozkladacej posteli. čiže mu stačí kúpiť poschodovú posteľ + 1 rozkladacie lôžko a kedykoľvek môže svojim deťom poskytnúť strechu nad hlavou. alebo nech prenajme 2-izbák. ak na toto privolíš, bude to totálne narušenie súkromia tvojej rodiny.

ivik4
Dnes o 13:34

No tak to v ziadnom pripade 😵‍💫

anonym_7c6f6b
Dnes o 13:48

tak na ten cas chod ty k nemu.. oddychnes si a oni budu spolu

katkaseiner
Dnes o 13:52

Ty vole...no predstavila som si tu situaciu a otazka z mojej strany je, co si pod tym mlady pan predstavuje... To nie je, ze tvoje deti sa zahraju s jeho, najedia sa a pôjdu spať na 2 hodiny...to je komplet extra rodina o 4 dospelych - ano tie 3 deti zjedia takmer ako dospely (prave som mala 2extra deti vo veku 11 a 13 s tym ze s mojimi su rovnako starý a to som fakt nonstop nieco varila alebo piekla...a to boli len 3 dni. Popri tom som aj pracovala. Cize sk to vezmem ze ty máš akoze pracu tie zvycajne aktivity s tvojimi drobcami (teoreticky), tak po 2 týždňoch by som bola zrela na kazajku
Predtym ako odmietnes, spýtaj sa ako si to cele predstavuje. Mozno chce len u vas prespat a budu chodit na tury a kupko a ja teda len riesim zbytočne katastrofu....ale bojim sa ze sam nevie

anonym_31269f
Dnes o 13:58

@anonym_autor záleží od toho aký mate vzťah a aký maš vzťah s jeho deťmi, ak máte priestor tak ja by som to s ním dohodla tak aby to vyhovovalo, snáď bude s deťmi chodiť po výletoch a možno vezme aj tvoje staršie a bola by si cez deň s jedným, nepíšeš čo na to tvoj partner, tiež aký má vzťah s ním atď, ak by to chcel hlavne ako prespanie tak by som pomohla, ale ináč nie

anonym_92a9b4
Dnes o 14:23

tak kľudne to môže mať zakázané od majiteľa bytu, nakoľko prenajíma byt jednej osobe. My sme taký zvláštny národ, kde sa nenosí ani pomoc vlastnej rodine. Mám kopec známych z iných národností a toto mi vždy vravia, že sme v tomto slováci veľmi zvláštni. Samé hádky, zvady v rodinách. To naozaj 2 týždne nevieš byť s nimi? Veď si doma na materskej, nemusíš ani dovolenku míňať. K nám keď sa nahlási rodina z Čiech, vedia, že stačí večer napísať, že či by nemohli prísť a dvere sú u nás otvorené. Veď neprídu cudzí

anonym_31269f
Dnes o 14:32
@anonym_92a9b4

tak kľudne to môže mať zakázané od majiteľa bytu, nakoľko prenajíma byt jednej osobe. My sme taký zvláštny národ, kde sa nenosí ani pomoc vlastnej rodine. Mám kopec známych z iných národností a toto mi vždy vravia, že sme v tomto slováci veľmi zvláštni. Samé hádky, zvady v rodinách. To naozaj 2 týždne nevieš byť s nimi? Veď si doma na materskej, nemusíš ani dovolenku míňať. K nám keď sa nahlási rodina z Čiech, vedia, že stačí večer napísať, že či by nemohli prísť a dvere sú u nás otvorené. Veď neprídu cudzí

@anonym_92a9b4 ja si myslím že takí ľudia sú hlavne tu na MK v reálnom živote ich nestretám, lebo toľko udavačov čo je tu, neprajníkov a rozhádaných v rodinách to sa len tak nevidí, je to veľmi smutné

anonym_f23322
Dnes o 14:35

Toto bude otec roka, ked pri hladani prenajmu 1 izboveho bytu neratal, ze s nim obcas budu aj jeho 3 deti. Ja chapem, ze prenajom je drahy, ale fakt neratal nikdy s moznostou, ze tie deti budu travit cas aj s nim?

anonym_43e709
Dnes o 14:36

Takže. So ženou ešte nie sú majetkovo vysporiadaní. Čiže ich pôvodné bývanie je aj jeho. Nech on ide na dva týždne k deťom tam. A bývalá manželka nech sa zariadi sama kam pôjde na tie dva týždne. On sa musel tiež zariadiť - prenajať byt. Nemusí ho zaujímať ako si to porieši ona .. ale sú to len dva týždne..

anonym_978091
Dnes o 14:37

ten dom kde byvali je jeho ex nadobudnutym pred manzelstvom?

anonym_43e709
Dnes o 14:38
@anonym_f23322

Toto bude otec roka, ked pri hladani prenajmu 1 izboveho bytu neratal, ze s nim obcas budu aj jeho 3 deti. Ja chapem, ze prenajom je drahy, ale fakt neratal nikdy s moznostou, ze tie deti budu travit cas aj s nim?

@anonym_f23322 ale veď píše že čaká na majetkové vysporiadanie. Asi ho musí bývalá vyplatiť, prepísať hypo atď a potom si porieši bývanie

anonym_8ce969
Dnes o 14:40

Ale ved do 1 izboveho bytu sa v pohode zmestia, to co riesi. Kamoska zije tiez v jednoizbaku s dospelym synom a priatelom, traja dospely ludia. A kazde leto su tam s nimi dva tyzdne aj jeho dve deti z prveho manzelstva. Je to o hubu ale da sa. Nech brat nevymysla.

anonym_31269f
Dnes o 14:40
@anonym_f23322

@anonym_f23322 nerátal asi s tým že BSM sa bude naťahovať

katkazatka
Dnes o 14:42

Myslím si, že to skončí tak, že budeš variť ďalším štyrom ľuďom navyše, budeš po nich upratovať, umývať. Možno ti braček hodí sem tam aj niečo špinavé do práčky, čo budeš musieť následne vyžehliť. Ja by som s tým nesúhlasila. Maximálne na dva-tri dni.

anonym_f23322
Dnes o 14:43
@anonym_43e709

@anonym_f23322 ale veď píše že čaká na majetkové vysporiadanie. Asi ho musí bývalá vyplatiť, prepísať hypo atď a potom si porieši bývanie

@anonym_43e709 vsak ja rozumiem, ze to nejaky cas trva. Ved kazdy vie, ze to nejaky cas trva. Ved musim ratat s tym, ze tie deti za ten cas obcas budu aj so mnou, ked hladam docasne byvanie, ci?

autor
Dnes o 14:50
@anonym_f23322

@anonym_f23322
Dievcata, diskusia nie je o tom, preco si prenajal len jednoizbovy byt, ale o niecom inom...

anonym_31269f
Dnes o 14:52
@anonym_autor

@anonym_f23322
Dievcata, diskusia nie je o tom, preco si prenajal len jednoizbovy byt, ale o niecom inom...

@anonym_autor asi by bolo lepšie to prebrať s manželom

autor
Dnes o 14:52
@anonym_ed1599

Ved nech ich brat na tie dva tyzde vezme niekam na dovolenku k moru, alebo barz kam.. preco to mas ty riesit.. ?

@anonym_ed1599 na to zial teraz nema peniaze

autor
Dnes o 14:54
@anonym_31269f

@anonym_autor asi by bolo lepšie to prebrať s manželom

@anonym_31269f manzelovi je to jedno, povedal, ze sa mam ja rozhodnut, jemu by nevadili a navyse by bol viac v praci ako doma, takze ten mi moc nepomohol 🙂

Strana
z3