Krst bez prítomnosti krstného rodiča?
Nemáte niekto skúsenost? Mame zmiešané manželstvo takže z mojej strany bude svedok krstu a z muzovej krstný rodič. Lenže akurát nám krstný ochorel a nemôže sa zúčastniť a krst ma byť cez víkend.. už aj reštauráciu mame objednanú aj tortu takže toto zrušiť už neviem takto na rýchlo.. myslíte že katolícka cirkev by umožnila krst aj bez prítomnosti krstného ? Ďakujem.
no toto si treba vydiskutovať s daným kňazom je viac možností ako to riešiť ale treba si to buď osobne vybaviť alebo min. vytelefonovať s ním, že je chorý a nebude sa môcť zúčastniť krstu a buď bude mať zástupci v čase krstu lebo sa len dodatočne podpíše do matriky, všetko závisí od kňaza
Chorý akože kašle, soplí atď.? a to si nemôže na tých pár minút v kostole nasadiť rúško a potom pôjde domov? Ono takto na rýchlo neviem, či niečo vybavíš. A možno bude stačiť len svedok krstu a dieťa nebude mať krstného rodiča 🤷♀️
Krstny rodic je aktivny pri obrade. Opytaj sa knaza.
Na druhej strane napr. ja som bol sam este slobodny a manzelka je "krstna" aj ked na ziadnom krste nebola.
Na druhej strane napr. ja som bol sam este slobodny a manzelka je "krstna" aj ked na ziadnom krste nebola.
@aalt krstna je len preto lebo ju tak slovuju deti, ale v skutocnosti nie je
Ďakujem vám za odpovede. Bojím sa že tej krst cely stojí na ňom keďže je katolik a z mojej strany sú len evanjelici takze neviem či by to vôbec povolili aby bol krst bez katolíka :/ ale budeme volať na farnost
@aalt a ako je aktívny? Ja som bola pre 1,5 rokom za krstnú v rímskokatolickom a za celý obrad som nič nerobila
@aalt a ako je aktívny? Ja som bola pre 1,5 rokom za krstnú v rímskokatolickom a za celý obrad som nič nerobila
@anonym_2ba7fc Ani si nič nehovorila (neopakovala po kňazovi), nesľúbila si, že budeš pomáhať viesť dieťa k viere atď.? Bola si na tom obrade aspoň trochu prítomná duchom?
nemusi.. moj maly bol krsteny bez ich pritomnosti.
@anonym_2ba7fc Ani si nič nehovorila (neopakovala po kňazovi), nesľúbila si, že budeš pomáhať viesť dieťa k viere atď.? Bola si na tom obrade aspoň trochu prítomná duchom?
@anonym_3a4b68 😂 no tak to nepovažujem za aktívny... zopakovať 2 slová
@anonym_3a4b68 😂 no tak to nepovažujem za aktívny... zopakovať 2 slová
@anonym_2ba7fc no to nie je "len", to je to najdolezitejsie, krstny rodic sa pred Bohom tymto zavazuje, ze bude pomahat rodicom dieta viest k viere. Ale vidim, ake vedomosti tu krstni rodicia vacsinou maju. Odrapkame a hotovo 🫣.
Napíšem ak by niekto riešil niečo podobne, tak to ide aj bez prítomnosti, že to síce nie je ideálne ale ak je to kvôli chorobe atd tak to akceptujú.
@anonym_autor no, chod za knazom a opytaj sa. My sme mali brata s manzelkou, ona tesne predtym ochorela a neprisla. Ale bol brat a jeden krstny stacil. Ale ked nebude ziadny...🤔...volaj zajtra na faru aka nastala situacia.
@anonym_autor no, chod za knazom a opytaj sa. My sme mali brata s manzelkou, ona tesne predtym ochorela a neprisla. Ale bol brat a jeden krstny stacil. Ale ked nebude ziadny...🤔...volaj zajtra na faru aka nastala situacia.
@euka210 už sme sa opýtali tak že to nie je ideálne ale že krst môže byť, tak som rada že aspoň nič nemusíme rušiť
Ahoj, ani necitam diskusiu ale predpokladam ze vela rad bude blbosti. Takze. ANO, KRST SA BEZNE ROBI AJ BEZ KRSTNEHO RODICA. Krstny rodic NIE JE podmienka ku krstu. Dnes mnoho ludi nesplna podmienky mat krstnych rodicov/byt krstnym rodicom, bezne sa krsti bez nich. Niektori maju tzv "Svedkov krstu", ale ani to nie je povinnost.
Takze spokojne. Samozrejme info na faru ohlas, ze krstni sa dostavit nemozu, tym padom nebudu.
My sme tak boli s manželom.Ja krstná oficiálne a manžel zastúpil pri krste krstného, ktorý nakoniec nemohol priletieť z Austrálie.Takže manžel so mnou absolvoval celý krst, zapísaný bol ten druhý.Farár nám to povolil

@anonym_autor nemusi