Krst dieťaťa v zmiešanom manželstve
Ahojte, chcela by som počuť váš názor na citlivú vec. Ja som veriaca, praktizujúca katolíčka, manžel je tvrdý ateista. Pred svadbou sme sa dohodli, že deti budeme viesť k viere, on súhlasil, že mu to nevadí. Teraz máme ročnú dcérku a blíži sa krst. Manžel zrazu otočil, že on nechce aby z nej bol "fanatik" a že ju nebudeme krstiť, nech sa rozhodne sama v 18-tich. Moja rodina je z toho zúfalá, ja tiež, pre mňa je to dôležité. Cítim sa oklamaná, lebo sľub daný pred svadbou pre neho zrazu nič neznamená. Máme kvôli tomu neustále hádky, on sa vysmieva mojim hodnotám a hovorí že náboženstvo je pre slabých. Je tu niekto v takomto zmiešanom zvťahu? Ako ste riešili krst a výchovu detí bez toho, aby to zničilo manželstvo?
@anonym_autor vo vasom manzelstve toto nebude jediny problem.
@anonym_autor A teda sobáš ste mali cirkevný?
@anonym_autor Segra je v takom vztahu. Muz neveriaci (sice pokrsteny, asi aj prijimanie mal) ale teda nepraktizujuci, v kuse na Cirkev somrajuci. Segra veriaca, chodi do kostola kazdu nedelu. Deti dve, obe dali pokrstit aj prijimanie mali, tak s tym asi suhlasil aj ked aktivne sa dlo toho nezapojil ale bol aj na obrade krstu aj na hostine, sice sa nemodli, ale sa slusne postaví a pocka kym sa domodlia ostatní. Asi mali koli tomu doma urcite rozbroje. Myslim, ze krstom to len zacina, lebo potom ty chces viest napr. k aktivnemu krestanskemu zivotu, chces dieta vodit do kostola na nejake krestanske aktivity a pod. a ten muz to zacne komentovat, znevazovat pred detmi a postupne aj u deti pride k tomu ze : ked oco nemusi ist do kostola ani ja nejdem a u pubertakov uz s nimi ani nepohnes. Segrine deti, ta mladsia uz ani birmovku nema a vlastne sa uplne od cirkvi odklonila, starsia je taky katolik len na papieri, 4x do roka mozno pojde na omsu, to je tak vsetko. Segra chodi stale. Ale asi tiez to je taka nejednota v tej rodine. Ale tak vsade je nieco, niekto ma nejednotu v sexe (iyn apetít), niekto vo vierovyznaní a tak...
@anonym_autor Autorka, daj dieťa pokrstiť a ona tam nemusí byť prítomný.
@anonym_ab3cb7 prosím ťa nedramatizuj. Nikto nikoho neoklamal. Ludia behom života menia svojej názory, je to úplne prirodzené a normálne. Neoklamal ju, ale zmenil názor. A ani sa mu nečudujem. Možno jej to v dobrej chvíli voľakedy sľúbil aby mal od nej pokoj, lebo mu stále pilila uši.
@pr85 také kresťanské oklamať manžela. Ale to je pre vás typické. Veď sa z toho napokon vzdy spovedate a je všetko v poriadku. Keby si nebol až taký fanatik, tak by si vedel, zo krstit sa majú dospelí ľudia, ktorí sú schopní sami za seba rozhodnúť či chcú v tej viere žiť, alebo nie. Chúďatko bábätko sa nevie brániť a nemoze sa SLOBODNE rozhodnut.
@anonym_ab3cb7 prosím ťa nedramatizuj. Nikto nikoho neoklamal. Ludia behom života menia svojej názory, je to úplne prirodzené a normálne. Neoklamal ju, ale zmenil názor. A ani sa mu nečudujem. Možno jej to v dobrej chvíli voľakedy sľúbil aby mal od nej pokoj, lebo mu stále pilila uši.
@pr85 také kresťanské oklamať manžela. Ale to je pre vás typické. Veď sa z toho napokon vzdy spovedate a je všetko v poriadku. Keby si nebol až taký fanatik, tak by si vedel, zo krstit sa majú dospelí ľudia, ktorí sú schopní sami za seba rozhodnúť či chcú v tej viere žiť, alebo nie. Chúďatko bábätko sa nevie brániť a nemoze sa SLOBODNE rozhodnut.
@anonym_8d529b V katolíckej Cirkvi sa krstia aj malé deti. V Biblii je spomenuté, že sa krstili celé domácnosti (aj s malými deťmi).
nuz, najsmutnejsie je, ze ta oklamal. My sme tiez tak, ze manzel sa do krstu nehrnie a chce, aby si dieta same neskor vybralo svoje nabozenstvo. Ja verim v boha, ale nezakladam si striktne na vsetkych cirkev. obradoch, hoci ma to trosku mrzi lebo ano, krst babatka je jedna z jeho prvych krasnych udalosti, ktore by mohlo mat. No nasli sme v tomto kompromis, nikto nikoho neklamal a nenastoji si na svojom. Respektujeme jeden druheho, ja by som teda bez jeho vedomia nekrstila urcite. Dieta vies viest k nabozenstvu aj bez toho, ze ho obleju vodou, krstit mozes aj neskor. Mozno sa len velmi upinas na to, co si o tom mysli rodina 🤷♀️ Ja som toto odstrihla, ano, nebudeme krstit mesacne babatko a ano, stale to neznamena, ze nikdy tu sviatost nepodstupi.
@anonym_a10378 nechápeš vôbec, čo je podstatou krstu. To nie je obrad obliatia vodou
@natalka13 aj o k.rvach na Onlyfans, pravidelne je v podobných témach medzi prvými
A manželke zháňa kresťanského gynekológa, už ani to jej nedovolí vybrať
@anonym_c2e411 Tak kritika OF je pre teba nejaký problém? Ja si pozerám všetky nové diskusie a komuntujem to, čo chcem. A OF samozrejme odmietam. Žena si gynekológa vybrala sama a je s ním spokojná. Zaujímavé, ako ma tu tí všetci anonymovia sledujú. Ste, ako CIA. 🙂
@anonym_8d529b V katolíckej Cirkvi sa krstia aj malé deti. V Biblii je spomenuté, že sa krstili celé domácnosti (aj s malými deťmi).
@pr85 kde je to v Biblii spomenuté že sa krstili malé deti?
@natalka13 ano, ale zase ocenujem že má gule pisat pod nickom a nie sa schovavat pod anonymom ako je tu modne teraz . jedno + ako má za to u mna
@sara07 Ďakujem, asi jediná vec, na ktorej sa zhodneme. Sa úplne smejem na tých anonymoch, ktorí ani nemajú "gule" (asi by som skôr mal povedať vaječníky) napísať mi niečo pod svojím nickom.
@pr85 a kde sa tam spomína krst? Viesť k viere sa dá aj bez neho.
@januska12323 A ako má zakladateľka viesť svoju dcéru k viere, keď ani nebude členkou Cirkvi(ňou by stála len krstom)? Aj záhradkárom sa dá byť bez záhrady, však? Len tak, že si prečítam knihu o zahrakarstve a pozriem niečo v TV? Nie, tak to nefunguje a v prípade viery dvojnásobne.
@januska12323 A ako má zakladateľka viesť svoju dcéru k viere, keď ani nebude členkou Cirkvi(ňou by stála len krstom)? Aj záhradkárom sa dá byť bez záhrady, však? Len tak, že si prečítam knihu o zahrakarstve a pozriem niečo v TV? Nie, tak to nefunguje a v prípade viery dvojnásobne.
@pr85 Boh ma rozne cesty. Kedysi som bola rovnako striktná ako ty. Moj velky strach bol v tom, ze som sa bala, ze moje deti nebudu veriace a ze skončia v pekle kvoli tomu, ze nebudu verit a podobne.
A dnes co ja viem. Svet je zložitejši a ludske srdcia a životy nie su take jednoduche ako som si myslela. Mozno si znovu spomen, ze Boh ma svoju cestu s kazdym a často aj tie podla nas zle rozhodnutia ake mame, nie su v konecnom dosledku az take zle.
@anonym_a10378 nechápeš vôbec, čo je podstatou krstu. To nie je obrad obliatia vodou
@anonym_43567e neslovickarme, krst nie je problem, ktory by mali riesit ale to co tomu predchadzalo
@pr85 Boh ma rozne cesty. Kedysi som bola rovnako striktná ako ty. Moj velky strach bol v tom, ze som sa bala, ze moje deti nebudu veriace a ze skončia v pekle kvoli tomu, ze nebudu verit a podobne.
A dnes co ja viem. Svet je zložitejši a ludske srdcia a životy nie su take jednoduche ako som si myslela. Mozno si znovu spomen, ze Boh ma svoju cestu s kazdym a často aj tie podla nas zle rozhodnutia ake mame, nie su v konecnom dosledku az take zle.
@777januska777 Tak pre mňa je krst veľmi dôležitý. Ním sa odpúšťa dedičný hriech.
@pr85 Tomu dieťaťu je do istého veku šuma fuk, či je pokrstené, ono vníma život a svet okolo seba inak. Čiže ak mu mama bude odmala čítať a rozprávať o Bohu (primerane jeho veku), modliť sa s ním a bude zažívať Boží dotyk v bežných veciach v rodine, nie je to vedenie k viere?
@pr85 Tomu dieťaťu je do istého veku šuma fuk, či je pokrstené, ono vníma život a svet okolo seba inak. Čiže ak mu mama bude odmala čítať a rozprávať o Bohu (primerane jeho veku), modliť sa s ním a bude zažívať Boží dotyk v bežných veciach v rodine, nie je to vedenie k viere?
@caramellka Ako môže niekto viesť niekoho k viere, ak nie je členom Cirkvi. Sorry, ale v katolicizme to tak nefunguje. Ak máš dcéru viesť k viere, to vedenie v jej veku (má 1 rok), je zabezpečiť, aby bola pokrstená.
@777januska777 Tak pre mňa je krst veľmi dôležitý. Ním sa odpúšťa dedičný hriech.
@pr85 ano ja som katolíčka a viem na co krst je. Ale uvedomila som si časom, ze Boh ma rozne cesty. A Boha, ktory je všemocný nemoze zastavit dedičný hriech. Boh vzdy pozera aj na okolnosti a moznosti. Nepokrstenie nemoze byt pri Božej spravodlivosti a laske dovod na zatratenie.
@caramellka Ako môže niekto viesť niekoho k viere, ak nie je členom Cirkvi. Sorry, ale v katolicizme to tak nefunguje. Ak máš dcéru viesť k viere, to vedenie v jej veku (má 1 rok), je zabezpečiť, aby bola pokrstená.
@pr85 No, nie som katolička a moja dcéra síce bola pokrstená v utlom veku, no vedela by som sa s tým asi zmieriť ak by to tak nebolo a žila by v rodine, kde vidí denne a v bežných situáciách "že Boh je tam prítomný". A rozhodla sa sama pre krst napríklad ako 11rocna.
Mňa osobne sa "Boh dotkol" prvýkrát v terajšom veku mojej dcéry.
Čiže podľa katolicizmu neexistuje vedenie k viere, ak partyzdnove dieťa nie je pokrstené, aj keď robíš všetko to, čo som písala napríklad.... No, človek sa učí celý život,...
@pr85 ano ja som katolíčka a viem na co krst je. Ale uvedomila som si časom, ze Boh ma rozne cesty. A Boha, ktory je všemocný nemoze zastavit dedičný hriech. Boh vzdy pozera aj na okolnosti a moznosti. Nepokrstenie nemoze byt pri Božej spravodlivosti a laske dovod na zatratenie.
@777januska777 nepokrstene deti nie sú po smrti zatratenie, lebo nespáchali žiaden hriech. Ale podľa tradičného učenia Cirkvi idú do tzv. predpeklia (limbus), ktoré je vlastne nebo, ale nevidia Boha.
@777januska777 nepokrstene deti nie sú po smrti zatratenie, lebo nespáchali žiaden hriech. Ale podľa tradičného učenia Cirkvi idú do tzv. predpeklia (limbus), ktoré je vlastne nebo, ale nevidia Boha.
@pr85 no co ja viem su to dohady, nie je to oficiálne učenie, je to len nejaka myslienka ale nie oficiálne učenie. Podla kresťanskej tradície aku poznam ja sa stale nevie ako Boh pozera na nepokrstenych. Je snaha to nejako definovať, ale stale je to záhada. Napriklad Benedikt 16 zrušil tento koncept.
Btw. Aj katolicke učenie sa stale meni a to co bolo kedysi brane ako striktna vec sa uz dnes tak neriesi. Napriklad kedysi sa v žiadnom pripade nemohlo krstiť dieta nezobratym rodičom, bralo sa to ako neplatnosť krstu.
Koľko ste boli/zili spolu pred sobášom? Predpokladám, az ked si ta vzal zistil, co to tá viera obnasa, preto najprv sluby, lebo nevedel alebo nechcel dovtedy vidieť ako si zakladate na tých veciach. Ja som teda silný ateista a preto otváram hubu, ze tu píšu rozvod kvoli takej malickosti, ktorá sa da poriesit hocikedy inokedy, ak vobec. To naozaj je viera a jej pravidlá nad rodinou???? Radšej by malo dieta vyrastat v neuplnej rodine, kvoli tomu, ze otec nesúhlasí s krstom? Akoze sorry, ale to je mega na hlavu. Neskutocne som vďačná za to, ze toto zo mna nikto nespravil a mam vlastný zdravý rozum . Sa uvedomte, radšej vezmete dietatu kompletnú rodinu, ako mu dat to co potrebuje BEZ PODMIENOK.
Rozvod v takom prípade by bol proti pokynom v Biblii.
Katolícky preklad 1 Kor 7,12-16
Ostatným hovorím ja, nie Pán: Ak má niektorý brat neveriacu ženu a ona chce s ním bývať, nech ju neprepúšťa.
A ak má niektorá žena neveriaceho muža a on chce s ňou bývať, nech muža neopúšťa.
Lebo neveriaci muž sa posväcuje v žene a neveriaca žena sa posväcuje v bratovi. Inak by boli vaše deti nečisté; ale teraz sú sväté.
No ak neveriaci chce odísť, nech odíde. V takomto prípade nie sú brat alebo sestra otrocky viazaní; veď Boh nás povolal žiť v pokoji.
Vari vieš, žena, či zachrániš muža? Alebo vieš, muž, či zachrániš ženu?
@pr85 A ešte teda, Ty máš 2 a pol ročnú. Predpokladám, že doma denne vidí ako žijú vo viere jej rodičia, rozprávate sa o Bohu, atď., má svoju detskú Bibliu, z ktorej jej čítate, spoločne ako rodina sa modlite, možno máte nejaké rodinné pobožnosti, vodite ju do "nedeľnej školy" a pod.. A toto všetko je v rámci katolicizmu vymazané, pokiaľ by už nebola pokrstená?

@anjelicek26 A on to musí vedieť, že dcéra bola pokrstená? Ak by som bol v takejto situácii, tak si to ananás jem sám bez účasti manžela.
@pr85 joj Ty tu na koni najviac sa do prs bijuci katolik, nabadas katolicku klamat.😄
Aha, ved sa z toho klamstva vyspoveda ze?🤦♀️ typicky katolicke.