Krst dieťaťa v zmiešanom manželstve
Ahojte, chcela by som počuť váš názor na citlivú vec. Ja som veriaca, praktizujúca katolíčka, manžel je tvrdý ateista. Pred svadbou sme sa dohodli, že deti budeme viesť k viere, on súhlasil, že mu to nevadí. Teraz máme ročnú dcérku a blíži sa krst. Manžel zrazu otočil, že on nechce aby z nej bol "fanatik" a že ju nebudeme krstiť, nech sa rozhodne sama v 18-tich. Moja rodina je z toho zúfalá, ja tiež, pre mňa je to dôležité. Cítim sa oklamaná, lebo sľub daný pred svadbou pre neho zrazu nič neznamená. Máme kvôli tomu neustále hádky, on sa vysmieva mojim hodnotám a hovorí že náboženstvo je pre slabých. Je tu niekto v takomto zmiešanom zvťahu? Ako ste riešili krst a výchovu detí bez toho, aby to zničilo manželstvo?
@sara07 A to je zakázané diskutovať o ženskom orgazme? Ja píšem do toľko diskusii tu na MK, že si ani nepamätám na tú tému.
@pr85 nie ale očakvala by som od tak fanaticky veriaceho niečo iné , zvlašt ked riešiš akého gyn bude mat tvoja manželka
osobne by som nezniesla aby mi muž jedno aky či manžel alebo nie do tohoto kafral
Autorka tu viac nepiše. Neviem či mali sobáš v kostole. Ak áno, už tam musel manžel dať súhlas, že nebude brániť výchove vo viere. K čomu patrí aj krst. Neviem ako sa "dohodli" pred svadbou.
Sice sme toto neriešili ale.... sklamalo by ma, že v uprimnom vztahu si mu verila a zrazu takto.
@pr85 Jozef Ratzinger v svojich spisoch odporucal prestat spajat krst s „odpustanim“ dedicneho hriechu. Je to totalne blba formulacia. Dnes sa to vyklada tak, ze kazdy clovek sa narodi do sveta plneho aj zlych veci a vlastne odmalicka zije v tychto „strukturach“. Krst je ritual, ktory cloveka „chrani“, posilnuje, pomaha mu orientovat sa v zlozitom svete. A pripomina mu, ze tak, ako ho Boh stvoril, je clovek v zasade dobrym tvorom (Gen 1) a mal by konat v tomto zmysle.
@rivini pokial viem do oficialneho stanoviska cirkvi to neprešlo,myslim to o ded.hriechu
@rivini pokial viem do oficialneho stanoviska cirkvi to neprešlo,myslim to o ded.hriechu
@janinah nesledujem to uz dalej. Ale v tych textoch naozaj krasne vysvetlil, preco napriklad nepokrstneny novorodenec nesmie byt povazovany za „hriesneho“. Tiez vysvetlil, ze pojem dedicny hriech by mal byt nahradeny pojmom „strukturalna vina“. Myslel tym to, ze napriklad uz aj novorodenec je vlastne nechtiac zapleteny do struktur hriechu tym, ze napriklad nosi oblecenie, ktore vyrobili kdesi deti v Indonezii. To je to „dedicne“. A krst by mu mal byt kompasom a pomahat orientovat sa v tomto svete a tychto strukturach. Papez Frantisek sa na neho potom vo svojej teologii oslobodenia tiez odvolaval. Musim povedat, ze su to krasne koncepty, s ktorymi sa podla mna aj neveriaci clovek stotozni lahsie, ako pri tych stredovekych bludoch o hriechu.

@777januska777 Tak pre mňa je krst veľmi dôležitý. Ním sa odpúšťa dedičný hriech.
@pr85 Jozef Ratzinger v svojich spisoch odporucal prestat spajat krst s „odpustanim“ dedicneho hriechu. Je to totalne blba formulacia. Dnes sa to vyklada tak, ze kazdy clovek sa narodi do sveta plneho aj zlych veci a vlastne odmalicka zije v tychto „strukturach“. Krst je ritual, ktory cloveka „chrani“, posilnuje, pomaha mu orientovat sa v zlozitom svete. A pripomina mu, ze tak, ako ho Boh stvoril, je clovek v zasade dobrym tvorom (Gen 1) a mal by konat v tomto zmysle.