Kto boli najznámejší egyptskí bohovia a ich úlohy?
Ahojte všetci, zaujímalo by ma, či mi môžete vysvetliť, kto boli najznámejší egyptskí bohovia a aké boli ich úlohy v staroegyptskej mytológii? Počul som o niektorých menách, ale neviem, čo presne predstavovali a ako ovplyvňovali životy ľudí v starom Egypte. Vďaka za odpovede!
chat gpt, google .. rozne ine ai aplikacie....
@lenuskalenuska22 citaj
https://sk.wikipedia.org/wiki/Náboženstvo_staro...
zvysok si vyhladas cez Googel
To ti máme robiť domácu úlohu?
To ti máme robiť domácu úlohu?
@lenuskalenuska22 "Staroveký Egypt mal veľmi bohatú a symbolickú mytológiu. Medzi najznámejších egyptských bohov patril napríklad Ra, boh slnka a stvorenia, ktorý bol považovaný za zdroj života a poriadku. Osiris zosobňoval smrť, znovuzrodenie a posmrtný život, zatiaľ čo jeho manželka Isis bola bohyňou mágie, ochrany a materstva. Významnú úlohu mal aj Horus, boh neba, často zobrazovaný ako sokol, ktorý symbolizoval kráľovskú moc a ochranu faraónov. Anubis bol sprievodcom duší a bohom balzamovania, spojeným s pohrebnými rituálmi. Títo bohovia neboli len náboženskými postavami, ale ovplyvňovali každodenný život, morálku aj predstavy o smrti a posmrtnom svete. Podrobnejší prehľad a význam jednotlivých bohov nájdeš aj tu:
https://www.vestenie24.sk/nabozenstvo-a-mytolog...
@lenuskalenuska22
Lenivost
Google ma dnes vypadok?
Anubis bejby
Kľudne napíš do domácej úlohy, že žiadni egyptskí bohovia neexistovali.
Zájdi do knižnice a požičaj si knihu Vojtecha Zamarovského Bohovia a králi starého Egypta.
Ich ulohy a pole posobnosti sa casom menili. Casto v roznych oblastiach rise prelinali. Ved ta risa trvala 5000 rokov.
V mnohych oblastiach lokalni bohovia boli dolezitejsi, ako hlavni. A este aj tam sa to posuvalo. K tomu sa menili aj tvary ich mien.
Achnaton skusil na egyptske pomery velky prevrat (pokus o monoteizmus), ale nakoniec “prevratili” jeho. Ani vsetok bozsky povod ho nespasil pred nastvanymi knazmi a ludmi.
A ako kazde jedno nabozenstvo, aj toto zaniklo spolu s narodom, co ho vytvoril a vyznaval. (To caka kazde jedno nabozenstvo, je uplne jedno, ako dlho trva.)
To sa neda popisat uplne jednoducho. Takze len googlit a citat. Alebo kniznica.

@lenuskalenuska22 nefunguje google?