icon

Kto boli najznámejší egyptskí bohovia a ich úlohy?

lenuskalenuska22
Včera o 17:18

Ahojte všetci, zaujímalo by ma, či mi môžete vysvetliť, kto boli najznámejší egyptskí bohovia a aké boli ich úlohy v staroegyptskej mytológii? Počul som o niektorých menách, ale neviem, čo presne predstavovali a ako ovplyvňovali životy ľudí v starom Egypte. Vďaka za odpovede!

anonym_54267e
Včera o 17:20

@lenuskalenuska22 nefunguje google?

anonym_50970c
Včera o 17:21

chat gpt, google .. rozne ine ai aplikacie....

viestta
Včera o 17:22
rozculena
Včera o 17:24

To ti máme robiť domácu úlohu?

soniakowac
Včera o 17:27
@rozculena

To ti máme robiť domácu úlohu?

@lenuskalenuska22 "Staroveký Egypt mal veľmi bohatú a symbolickú mytológiu. Medzi najznámejších egyptských bohov patril napríklad Ra, boh slnka a stvorenia, ktorý bol považovaný za zdroj života a poriadku. Osiris zosobňoval smrť, znovuzrodenie a posmrtný život, zatiaľ čo jeho manželka Isis bola bohyňou mágie, ochrany a materstva. Významnú úlohu mal aj Horus, boh neba, často zobrazovaný ako sokol, ktorý symbolizoval kráľovskú moc a ochranu faraónov. Anubis bol sprievodcom duší a bohom balzamovania, spojeným s pohrebnými rituálmi. Títo bohovia neboli len náboženskými postavami, ale ovplyvňovali každodenný život, morálku aj predstavy o smrti a posmrtnom svete. Podrobnejší prehľad a význam jednotlivých bohov nájdeš aj tu:
https://www.vestenie24.sk/nabozenstvo-a-mytolog...

anonym_967f0c
Včera o 17:34
crazy_cat_lady
Včera o 18:23

Google ma dnes vypadok?

anathol
Včera o 20:04

Anubis bejby

marci9
Včera o 20:53

Kľudne napíš do domácej úlohy, že žiadni egyptskí bohovia neexistovali.

svetlonos
Včera o 21:11
@marci9

Kľudne napíš do domácej úlohy, že žiadni egyptskí bohovia neexistovali.

@marci9
len ci sa to pano ucitrlke bude páčit, ked takto odpovie 😁. Ja som raz na zš odpovedala na dejepise, ze aj tak to bolo cele uplne inak ako je to nspisane. Ucitelka nadsena nebola 😆.

ivanaks
Dnes o 08:23

Zájdi do knižnice a požičaj si knihu Vojtecha Zamarovského Bohovia a králi starého Egypta.

moonlight1210
Dnes o 11:01

Ich ulohy a pole posobnosti sa casom menili. Casto v roznych oblastiach rise prelinali. Ved ta risa trvala 5000 rokov.

V mnohych oblastiach lokalni bohovia boli dolezitejsi, ako hlavni. A este aj tam sa to posuvalo. K tomu sa menili aj tvary ich mien.

Achnaton skusil na egyptske pomery velky prevrat (pokus o monoteizmus), ale nakoniec “prevratili” jeho. Ani vsetok bozsky povod ho nespasil pred nastvanymi knazmi a ludmi.

A ako kazde jedno nabozenstvo, aj toto zaniklo spolu s narodom, co ho vytvoril a vyznaval. (To caka kazde jedno nabozenstvo, je uplne jedno, ako dlho trva.)

To sa neda popisat uplne jednoducho. Takze len googlit a citat. Alebo kniznica.