icon

Ktorý kňaz schváli používanie kondómu v manželstve?

Včera o 15:05

Máme už dostatočný počet detí, na ktorých sme sa spolu dohodli a viac detí už nechceme.

Viem, že niekde tu na MK viacero užívateliek spomínalo, že počas spovede dostali od kňaza povolenie, aby mohli s mužom používať kondóm.

Poznáte niektorá takého kňaza?

Píšte kľudne anonymne.

anonym_c43b79
Včera o 18:55
@euka210

@anonym_584281 nie je to az tak spolahlive, hlavne cas pred ovu, mame tak tretie dieta "v neplodnom" obdobi 🤷‍♀️

@euka210 pred ovulaciou nastupuje biely kremovy hlien, ktory uz je plodny. Ja si sledujem hlien priamo z krcka a hned po menzese uz zacina byt plodny, ja mavam ovulaciu na 10.den. Takze ked prebehne ovulacia a hlien sa stane lepkavym mam 11 dni neplodnych do menzesu.

Na chybe nie je prirodzena metoda. Treba sa ju poriadne naucit.

anonym_c43b79
Včera o 19:01
@anonym_e8cb1f

@mauduska daj nám odkaz zo svätého písma Biblie na základe čoho veríš, že kresťanský manželia keď majú obaja chuť na sex cez plodné dni na základe čoho nemôžu použiť kondóm pri sexe

prečo sa nemôžu radovať zo sexu kedykoľvek to obaja chcú, ale majú sledovať teplotu, kalendár kedy majú "povolené" dni na sex a iné dni si majú odopierať sex, hoci by ho obaja vtedy chceli mať

@anonym_e8cb1f Biblia antikoncepciu neriesi, pretoze Izraelsky narod sa pocatiu nebranil. Deti brali ako dar a pozehnanie. Mali ich tolko kolko pocali. Biblia neriesi pohanov, ktori pouzivali kadejake kozene kondomy a podobne. Nechcene deti obetovali bozikom a postihnute hadzali zo skaly.

anonym_92a327
Včera o 19:06

Skoro som sa teraz zadusila s kávou. 🤦‍♀️ Sorry ale toto nie je normálne. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

mauduska
Včera o 19:08
@anonym_e8cb1f

@mauduska ako rozumieš tomuto textu Príslovia 5,18-19
Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti!
Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!

1 Korinťanom 7,3-5 ako sa majú správať kresťanský manželia
Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi.
Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena.
Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.

/ Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle. /
Napríklad zle dopadol kráľ Šalamún, ale on porušil príkaz že si nemá brať za manželky ženy z cudzích národov lebo ho odvedú od boha a porušil druhý príkaz že kráľ nemá mať veľa manželiek a on si zobral 700 manželiek a 300 konkubín.

Kresťania dostali pokyny že majú mať len jednu manželku.

1 Korinťanom 7,2 Ale vzhľadom na nebezpečenstvo smilstva nech má každý svoju ženu a každá nech má svojho muža.
1 Timotejovi 3,2 Ale biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, triezvy, rozvážny, slušný, pohostinný, schopný učiť;
1 Timotejovi 3,12 Diakoni nech sú muži jednej ženy a nech dobre vedú svoje deti a svoje domy.
Títovi 1,6 nech je každý z nich bez úhony, muž jednej ženy, má mať veriace deti, ktoré nemožno obviniť z neviazanosti a neposlušnosti.

/ Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo. /
prečítala si si celý príbeh Tamary a Onana? Prečo sa to Bohu nepáčilo?

@anonym_e8cb1f
Nech sa páči.
Prvý verš z prísloví hovorí o “žene tvojej mladosti”. Teda o žene, ktorú si muž zobral za manželku. Nemá sa obzerať po iných ženách.

List Korinťanom treba vnímať aj v historickom kontexte - žena v Grécku v tom čase bola ničím, patrila mužovi. Pavol dáva ženám takto moc, ochraňuje ich, dáva morálny návod mužom, ako sa k ženám správať. Za ďalšie, ak moje telo nie je moje, prečo by som si máa nárokovať sex keď naň mám chuť? On nepíše o tom, že môj manžel musí mať so mnou sex, ak ja chcem. On hovorí o tom, že keď sa pozerám na sex, tak mám robiť všetko dobré pre moje “nové” telo - teda pre manžela. Sama cituješ čas, kde Pavol píše, že sa manželia po dohode môžu dočasne zriecť sexu - nech sa páči, cez plodné dni ak nechcú počať.

Áno, Šalamún. A čo Dávid? Dávid ktorý mal viac žien a aj tak sa vyspal s Uriášovou ženou a potom ho dal zabiť? To máš tú žiadostivosť. Alebo Jakub, ktorý za to síce nemohol, ale mal 2 ženy, sestry, ktoré celý život strávili bojovaním o jeho priazeň? Abrahám ktorý musel svojho syna Izmaela vyhodiť, lebo jeho žena na neho žiarlila?—> aj preto majú kresťania monogamiu. V starom zákone je viac než dosť príkladov nefunkčných polygamných rodín.

Samozrejme, že som čítala celý príbeh Tamary a Onana. Onan klamal telom: dám sa mojej manželke celý, ale moju plodnosť jej nedám (kvôli potomkovi brata). To robí antikoncepcia. Dávam sa ti celý, až na moju plodnosť.

anonym_c43b79
Včera o 19:11
@anonym_e8cb1f

@mauduska daj nám odkaz zo svätého písma Biblie na základe čoho veríš, že kresťanský manželia keď majú obaja chuť na sex cez plodné dni na základe čoho nemôžu použiť kondóm pri sexe

prečo sa nemôžu radovať zo sexu kedykoľvek to obaja chcú, ale majú sledovať teplotu, kalendár kedy majú "povolené" dni na sex a iné dni si majú odopierať sex, hoci by ho obaja vtedy chceli mať

@anonym_e8cb1f potesenie a vzajomne darovanie sa manzelov nemoze byt narusene zasahmi zabranujucimi pocatie. Manzelia by mali mat tolko deti, kolko vladzu a mozu prijat. Ak z nejakeho dovodu dalsie deti uz nemozu/nevladzu prijat, tak sa vyhnu styku v plodnych dnoch. Vtedy si mozu prejavovat neznosti. Ked tak citam ako malo mavaju styk v neveriacich manzelstvach, tak sa cudujem, ze sa tak ludia buria ze nemozu pouzivat antikoncepciu. Ved aj ti co ju pouzivaju, tak nemavaju styk kazdy den.

anonym_626e82
Včera o 19:12

Ahoj,ja som to riešila tiež.Podľa mňa tu na koňovi normálnu odpoveď nenájdeš🤦.Ani radšej čitat komentáre nejdem.Zhrniem.Mám 3 deti,potom som sa ocitla v depresii,liečba,lieky,hnusné stavy,odmietanie manžela,hádky,strach z ďalšieho tehu.Mám svojho spovedníka,plus som to rozoberala s ďalším aký bude mať on nato názor.Moj spovedník pozná mňa,manžela, náš okruh ľudí,vie celé roky čo sa dialo....povedal,že nemôže povedať áno môžte používať a schváliť to.Ale nepriamo s tým súhlasil a ten druhý tiež.Ze stále je to menšie zlo,ako čakat 4té ,môj zdravotný stav,hrozba nášho manželstva,že Boh to vidí.On vie ako to myslíme.Aky máme úmysel.Dalsie dieťa neprevyšuje hodnotu už deti, ktoré sú na svete .Dostalo sa mi veľké pochopenie a podstata je náš úmysel.A aby som sa z toho spovedala.🙂Takže ja už len na konci to poviem a usmejem🙂.A môj spovedník už nemá potrebu to viac rozoberať.

euka210
Včera o 19:16
@mauduska

@anonym_e8cb1f
tak napríklad Kniha Kazateľ: svoj čas má objímať sa, svoj čas má zdržovať sa objatia.

Ale aj príbeh Tamary a Onana, kde Onan s ňou mal len prerušovaný sex a Bohu sa to nepáčilo.

Alebo mnoho mužov starého zákona, ktorí mali viac žien - všetci dopadli istým spôsobom zle.

Sexuálny pud nás nemá ovládať, nie sme zvieratká.

@mauduska nepacilo sa mu to preto, lebo tusim ako brat jej zomreleho manzela mal s nou splodit potomka...tusim taky nejaky zakon tam mali a on sa tomu takto vyhybal

anonym_8f1025
Včera o 19:16
@anonym_autor

@blaazi Ak žena porodila deti, keď jej apka ukazovala neplodne dni.

@anonym_autor Tvoje a ani ziadne ine telo sa absolutne neriadi podla nejakych aplikacii. Tam by sme zacali 😁

anonym_c43b79
Včera o 19:18
@anonym_39e40a

@mauduska ja mám niekedy aj 40 dňové cykly. A niekdy mi už krátko po skončení MS nastupi plodny hlien. Ako by som to teda mala robiť? Pri tom 40 dňovom cykle by som prvých 26 dní vôbec nemala mať styk?

@anonym_39e40a sleduj si hlien priamo z krčku

anonym_584281
Včera o 19:20
@simona20201309

@anonym_584281 preto máte všetci nasekanych po 7 deti?

@simona20201309 presne ako pises ale ja mam len jedno a funguje mi to

anonym_584281
Včera o 19:20
@anonym_autor

@anonym_584281 A keď nefunguju, čo radíš?

@anonym_autor treba sa poznat ale je to kazdeho osobna vec

anonym_584281
Včera o 19:22
@euka210

@anonym_584281 nie je to az tak spolahlive, hlavne cas pred ovu, mame tak tretie dieta "v neplodnom" obdobi 🤷‍♀️

@euka210 tak mne to funguje a pri chorobe treba s tym ratat

mauduska
Včera o 19:25
@euka210

@mauduska nepacilo sa mu to preto, lebo tusim ako brat jej zomreleho manzela mal s nou splodit potomka...tusim taky nejaky zakon tam mali a on sa tomu takto vyhybal

@euka210 to je pravda. Jeho prvorodený syn by bol podľa zákona synom jeho brata. Preto mal prerušovaný. Nič to nemení na tom, že mal prerušovaný styk, teda že sa bránil počatiu a zároveň mal sex ako sa mu chcelo. Potešenie bez zodpovednosti.

zuzubb007
Včera o 19:27

Že povolenie 😂😂😂, to vážne ? By som si robila čo chcem ja

anonym_e67d10
Včera o 19:34

Ja sa nečudujem, prečo majú všetci na koníka také ohlasy a posmech z každej strany. Časť žien je tu samá tupota. Spovedať sa z toho, či môžeš používať kondóm.. asi by som sa hanbou prepadla 😅😅

anonym_e8cb1f
Včera o 19:36
@mauduska

@anonym_e8cb1f
Nech sa páči.
Prvý verš z prísloví hovorí o “žene tvojej mladosti”. Teda o žene, ktorú si muž zobral za manželku. Nemá sa obzerať po iných ženách.

List Korinťanom treba vnímať aj v historickom kontexte - žena v Grécku v tom čase bola ničím, patrila mužovi. Pavol dáva ženám takto moc, ochraňuje ich, dáva morálny návod mužom, ako sa k ženám správať. Za ďalšie, ak moje telo nie je moje, prečo by som si máa nárokovať sex keď naň mám chuť? On nepíše o tom, že môj manžel musí mať so mnou sex, ak ja chcem. On hovorí o tom, že keď sa pozerám na sex, tak mám robiť všetko dobré pre moje “nové” telo - teda pre manžela. Sama cituješ čas, kde Pavol píše, že sa manželia po dohode môžu dočasne zriecť sexu - nech sa páči, cez plodné dni ak nechcú počať.

Áno, Šalamún. A čo Dávid? Dávid ktorý mal viac žien a aj tak sa vyspal s Uriášovou ženou a potom ho dal zabiť? To máš tú žiadostivosť. Alebo Jakub, ktorý za to síce nemohol, ale mal 2 ženy, sestry, ktoré celý život strávili bojovaním o jeho priazeň? Abrahám ktorý musel svojho syna Izmaela vyhodiť, lebo jeho žena na neho žiarlila?—> aj preto majú kresťania monogamiu. V starom zákone je viac než dosť príkladov nefunkčných polygamných rodín.

Samozrejme, že som čítala celý príbeh Tamary a Onana. Onan klamal telom: dám sa mojej manželke celý, ale moju plodnosť jej nedám (kvôli potomkovi brata). To robí antikoncepcia. Dávam sa ti celý, až na moju plodnosť.

@anonym_c43b79 keď Biblia nerieši antikoncepciu prečo ju rieši katolícka cirkev?
Izraelský národ poznal prerušovaný sex, Onan ho nevymyslel vtedy len na ten jeden prípad

@mauduska Príslovia hovoria že sa má radovať a tešiť so svojou manželkou a nie s cudzou ženou, nemá tam príkaz ktoré dni môže a ktoré nemôže mať sex

List Korinťanom keď chcú mať obaja sex majú ho mať nemajú sa ukracovať oňho, dočasne sa zriecť sexu neznamená že nebudú mať sex 2-3 týždne lebo má manželka plodné dni a aj zriecť sa majú len keď to obaja chcú práveže ich nabáda aby boli opäť spolu aby ich satan nepokúšal pre nezdržanlivosť

Tamara bola vdova bez potomkov. Vtedy podľa platného zákona si ju mal zobrať za manželku brat mŕtveho manžela aby mala potomstvo ktoré by zdedilo majetok po mŕtvom otcovi.
Onan bol chamtivý chcel zhrabnúť majetok pre seba preto mal prerušovaný sex s vdovou, už jeho novou manželkou. Boh ho nezabil preto že prerušovaný sex v manželstve je niečo zlé, ale preto že chcel uchvátiť majetok svojho brata a neurobil jej potomkov ktorý by ten majetok zdedili.

Keby prerušovaný sex, antikoncepcia bola takým vážnym hriechom, dokonca podľa Augustína horším ako nevera iste by ju Boh dal vedieť izraelskému národu, a kresťanom by to zopakoval Ježiš alebo apoštoli.
Všetci o tom mlčia, dokonca povzbudzujú manželov aby si neodopierali sex a katolícka cirkev v roku 401 začne považovať za hriech manželský sex ak by bol prerušovaný alebo inak zabránili splodeniu detí.

anonym_39e40a
Včera o 19:41
@anonym_c43b79

@anonym_39e40a sleduj si hlien priamo z krčku

@anonym_c43b79 nečítaš? Ja ho viem rozpoznať, lebo mám výrazný rozdiel ale moje kamarátky to tak nemajú a nepoznajú kedy majú plodný hlien aj keď vedia ako má vyzerať. Nebyť ovulačných testov tak nevedia, že majú ovuláciu

anonym_f8fdde
Včera o 20:03
@luccys

@anonym_f8fdde Aj toto je na tom krasne- 1.a 2. a 5. neschvali, ale ten dalsi uz ano, a potom uz bude spokojna😃 to je proste super nabozenstvo, kazdy si to vylozi po svojom a vsetci spokojni🙂

@luccys Presne 😂 Potrebuje na to najst niekoho, komu sa to bude pacit...to nie je viera, ale slepa submisivnost. A to sa teraz v ziadnom pripade nevysmevame z jej viery, ale z jej jasneho pohladu na vieru, ktory touto otazkou ukazala. Obcas moze jedna otazka odhalit viac o cloveku ako 100 viet 🙂

anonym_d30e07
Včera o 20:08

To v 21.storočí akože moderné ženy môžu byť také ortodoxne veriace, že intimné veci vešajú fararikom na nos? To ste ozaj choré, ak informujete farárov o počte a spôsobe súloženia. Len sa nezabudnite s manželmi dohodnúť, aby sedel počet, lebo bude z toho ďalší hriech, že klamete 😅🤣😁 Chudák babky, ktoré musia čakať v rade pred spovedelnicou, lebo vy sa spovedáte😄

anonym_850464
Včera o 20:12
@mauduska

@anonym_8f1025 tak nech sa páči, sex až po ovulácii. Jednoduché, nevidím v tom židen problém.

@luccys A presne takto to nemá byť. Máme katechizmus, ktorý je veľmi presný a konkrétny. To, že sa ho ľudia a aj niektorí kňazi nedržia, je smutné, ale neznamená to, že celá RKC je zlá.

@mauduska sex po ovulácii? 😄😄😄 gratulujem k takému životu pri nepravidelnom cykle od 28-56 dni. Pri tom. 56 dňovom by mohli mať partneri bezoecny sex na 44. deň cyklu. Krásne to manželstvo 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

anonym_850464
Včera o 20:15
@mauduska

@euka210 to je pravda. Jeho prvorodený syn by bol podľa zákona synom jeho brata. Preto mal prerušovaný. Nič to nemení na tom, že mal prerušovaný styk, teda že sa bránil počatiu a zároveň mal sex ako sa mu chcelo. Potešenie bez zodpovednosti.

@mauduska a nie, nešlo pri onanovi o potešenie bez zodpovednosti. Išlo tam o jeho egoizmus, pretože nechcel splodiť dieťa svojho brata z ekonomických dôvodov. Jeho dieťa by bolo nad ním ako potomok jeho brata aj keď by bolo reálne jeho. Ďalší chorý zákon

rivini
Včera o 20:21
@mauduska

@viestta prečo zavádzaš? Prečo hovoríš o tom, čomu nerozumieš, čo si nepraktizovala? Metóda sledovania plodných a neplodných dní je veľmi spoľahlivá, porovnateľne s kondómom. Dokonca určité formy tejto metódy sú rovnako spoľahlivé ako hormonálna antikoncepcia.

@mauduska metody PPR sa casto ospevuju ako super spolahlive. Pritom su spolahlive vtedy, ak clovek takmer 3/4 cyklu vlastne abstinuje. Prvym den cyklu he MS, vacsina zien vtedy nema styk. Uz ca. 7. den cyklu je pri kratsich cykloch rizikovy, kedze spermie mozu prezit v posve az 7 dni. Cize zostava uz len poovulacna faza, vtedy ma vacsina zien „vdaka“ progesteronu najmensiu chut na sex. Zeny s kratkou lutealnou fazou maju tiez smolu, niektorym takto zostane mozno tak 7-9 dni v mesiaci, kedy mozu mat sex. Ak mas doma este male deti, no gratulujem…Spolahliva antikoncepcia je taka, pro ktorej mozes mat teoreticky sex cely cyklus bez obavy z tehotenstva. Tolko k porovnaniu. Dalsou vecou je, ze tzv. prirodzene metody vlastne vobec prirodzene niesu. Nie je prirodzene, mat cely reprodukcny zivot sex len mimo plodnych dni a nie je prirodzene vyuzivat poznatky mediciny, merania a tabulky s cielom neotehotniet. A vysvetluj spolahlivost metody zenam s PCOS, s laktaciou, po sekcii, s chripkou. Metoda funguje „super“ , ak clovek vacsinu casu vlastne abstinuje.

anonym_c43b79
Včera o 20:21
@anonym_39e40a

@anonym_c43b79 nečítaš? Ja ho viem rozpoznať, lebo mám výrazný rozdiel ale moje kamarátky to tak nemajú a nepoznajú kedy majú plodný hlien aj keď vedia ako má vyzerať. Nebyť ovulačných testov tak nevedia, že majú ovuláciu

@anonym_39e40a plodny moze mat viacero podob. Tiez uz nemam typicky plodny natahovaci atd. Neplodny je husty a trhavy. Podla denneho zaznamu sa da pekne spoznat vlastny obraz plodnosti. Len sa tomu treba povenovat. Poznam take co tvrdia ze sa im neda, ale pri zistovani detailov dojde k tomu, ze sa im to zda nepohodlne zistovat a sledovat a prevlada nedovera a strach

anonym_dbf3ed
Odpoveď bola odstránená
viestta
Včera o 20:28
@mauduska

@viestta prečo zavádzaš? Prečo hovoríš o tom, čomu nerozumieš, čo si nepraktizovala? Metóda sledovania plodných a neplodných dní je veľmi spoľahlivá, porovnateľne s kondómom. Dokonca určité formy tejto metódy sú rovnako spoľahlivé ako hormonálna antikoncepcia.

@mauduska ked myslis

rivini
Včera o 20:57
@anonym_1d834c

@mauduska sex cez ovulaciu je najlepsi, takto sa zena dobrovolne ochudobnuje mat sex vtedy, kedy si ho telo aj prirodzene z hormonalneho hladiska ziada, a kedy si ho vie ozaj najlepsie uzit. Zase len zena na tie katolicke zakazy doplaca...

@anonym_1d834c presne toto som sa vzdy chcela spytat zien, ktore praktizuju PPR. Ze ci im vlastne vobec nevadi, ze vlastne mimo obdobia, ked chcu pocat, maju sex vlastne iba v lutealnej faze, ked si ho vdaka progesteronu vlastne az tak neuziju, ako by to bolo pocas plodnych dni, ked si telo sex prirodzene ziada. Uz len toto je absolutne neprirodzene, proti zakonom prirody a totalne zenu znevyhodnujuce.

rivini
Včera o 21:08
@anonym_c43b79

@euka210 pred ovulaciou nastupuje biely kremovy hlien, ktory uz je plodny. Ja si sledujem hlien priamo z krcka a hned po menzese uz zacina byt plodny, ja mavam ovulaciu na 10.den. Takze ked prebehne ovulacia a hlien sa stane lepkavym mam 11 dni neplodnych do menzesu.

Na chybe nie je prirodzena metoda. Treba sa ju poriadne naucit.

@anonym_c43b79 Cize realne mozes mat sex 11 dni v mesiaci a podla teba je to porovnatelne s inymi metodami, pro ktorych mozes bezpecne sulozit cely cyklus? A nie je pre teba ako zenu ponizujuce, vkuse si okukavat, skumat a natahovat vaginalny hlien? Tiez poznam velmi dobre svoje telo a velmi dobre sa orientujem aj v hliene, aj vo fazach cyklu, aj v teplotnych zmenach. Uznavam to ako fajn vedomosti, ked zena CHCE pocat. Ale cely zivot si skumat telesne vytoky, pripadne k tomu merat teplotu a to pre 11 dni sexu a este k tomu vlastne iba v lutealnej faze by bolo pre mna ako zenu ponizujuce a vyrazom neucty k vlastnemu telu. Navyse staci, ak ma zena male deti, ktore ochoreju pocas lutealnej fazy a zo sexu nebude cely mesiac nic😂. No a nej si ide skumat hlien dojciaca zena, ktora ma nepravidelny cyklus, alebo cyklus s vypadkami vdaka prolaktinu..ci sorry, tej cirkev asi radi 8-12 mesiacov abstinencie…lebo tam s lutealkou a hlienom daleko „nezajdes“

simona20201309
Včera o 21:49
@anonym_8f1025

@simona20201309 Tvoje nazory mam sice rada (uprimne), ale vzdy v takychto podobnych temach vytahujes dookola tu istu kravinu: "sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"
Toto uz je davno prekonane. Sex sluzi aj na potesenie manzelov a naplnanie zvazku, nie je iba za ucelom plodenia deti. Mrzi ma, ze si mala stastie na nejakeho spiatocnickeho farara ak realne tuto hlasku povedal, nie je to pravda, nie je to ucenie cirkvi. Tak uz si to raz a konecne zapamtaj... je to zavadzanie od Teba - a uz nie raz Ti to povedali. Nie je ziadna senzacia ze to stale vytahujes len preto, aby si si "kopla", takze kludne sa uz tejto myslienky vzdaj, len siris hluposti.

@anonym_8f1025 bohužiaľ, ak ide o cirkev, vždy budem reagovať protivne a podráždene. A mám na to svoje dôvody.

patrike
Včera o 22:11

Ako ateista znaly a dokonca citajuci katechizmus ti vravim :
- ziadna barierova antikoncepcia ako kondom, pesar nie je pre katolikov pripustna
- mozes najst knaza, ktory je tzv. moderny a vyjadri sa sposobom 'tak teda dobre", ale oficialne ide sam proti stanovisku cirkvi
- ak takeho knaza najdes kdesi 100km od bydliska, ale spovedat sa budes miestnemu a ten kondom zamlcis, zase to nie je ok, ked ho spomenies, ani to nie je ok
Si dospela zena, nehladaj vyhovorky a obchadzky. Skor sa zamysli, preco napriklad evanjelicka cirkvev a jej teologovia problem s antikoncepciou nemaju ?
Rozmyslaj aj vseobecne, stvoritel vesmiru by riesil, ci ma tvoj manzel kus gumy na penise ?
A vela citaj, napriklad Hlavu 22, ci tam reku najdes paraelu ...

patrike
Včera o 22:15
@rivini

@anonym_c43b79 Cize realne mozes mat sex 11 dni v mesiaci a podla teba je to porovnatelne s inymi metodami, pro ktorych mozes bezpecne sulozit cely cyklus? A nie je pre teba ako zenu ponizujuce, vkuse si okukavat, skumat a natahovat vaginalny hlien? Tiez poznam velmi dobre svoje telo a velmi dobre sa orientujem aj v hliene, aj vo fazach cyklu, aj v teplotnych zmenach. Uznavam to ako fajn vedomosti, ked zena CHCE pocat. Ale cely zivot si skumat telesne vytoky, pripadne k tomu merat teplotu a to pre 11 dni sexu a este k tomu vlastne iba v lutealnej faze by bolo pre mna ako zenu ponizujuce a vyrazom neucty k vlastnemu telu. Navyse staci, ak ma zena male deti, ktore ochoreju pocas lutealnej fazy a zo sexu nebude cely mesiac nic😂. No a nej si ide skumat hlien dojciaca zena, ktora ma nepravidelny cyklus, alebo cyklus s vypadkami vdaka prolaktinu..ci sorry, tej cirkev asi radi 8-12 mesiacov abstinencie…lebo tam s lutealkou a hlienom daleko „nezajdes“

@rivini Presne toto napadam dlhodobo aj ja : "metoda" plodnych dni nie je antikoncepcia a nemozno ani pocitat nejake percenta zlyhania.
Metoda je to, ked mam styk lubovolny den cyklu (podla vkusu aj cez menstruaciu) a tak pocitam pocet zlyhani.
Vyvarovat sa styku v plodne dni a ucinnost pocitat z tych prevazne neplodnych je ako robit statistiku dopravnych nehod pre auto v garazi.