Spovedáte sa z používania kondómu v manželstve?
Toto je téma len pre veriacich katolíkov. Ostatní prosím nekomentujte.
Spovedate sa z používania kondómu v manželstve? Ak áno, len vy alebo aj manžel?
Ak máte svojho spovednika, ako reaguje kňaz na to, keď sa mu z tohto hriechu opakovane spovedate?
🍿🍿
Nie. Nepovažujem to za hriech.
Nie. Nepovažujem to za hriech.
@anonym_d8315b Si katolícka?
no hriech to podla katolickej cirkvi je. ale ked sa spovedas mas tam formulku lutosti a slubu ze sa polepsis a viac nezhresis. ak uz v tej chvili vies ze ho pouzijes znova spoved je neplatna lebo klames.
Vsak bud sexuj bez ochrany, tak, ako to mas prikazane, alebo sa z toho nespovedakj, zijes v 21 storoci, nemusis cudziemu chlapovi rozpravat, ci/ako s manzelom spavas
A aj to hovoríte, že koľkokrát a aké ste použili? Vrubkovane, farebné, s vôňou? Durex? Ultratenké? 🤣🤣🤣
@anonym_d8315b Si katolícka?
@anonym_autor áno. Ale za hriech to nepovažujem. Som zodpovedna. Finančne zvládame 2 deti a nie 10
no hriech to podla katolickej cirkvi je. ale ked sa spovedas mas tam formulku lutosti a slubu ze sa polepsis a viac nezhresis. ak uz v tej chvili vies ze ho pouzijes znova spoved je neplatna lebo klames.
@pralinka25 presne, ide tam odverklikuje a zase to urobi, este horsie, akokeby sa nespovedala, tu uz spoved nepomoze, dookola klamat
A aj to hovoríte, že koľkokrát a aké ste použili? Vrubkovane, farebné, s vôňou? Durex? Ultratenké? 🤣🤣🤣
@anonym_fdc46f Videla si, čo bolo písané v zadaní otázky? Nechápem, prečo tu komentujes.
@anonym_fdc46f Videla si, čo bolo písané v zadaní otázky? Nechápem, prečo tu komentujes.
@anonym_autor S tebou musí byť fakt sranda.
@anonym_autor je pokrytecké hrať sa na veriacu-katolíčku, nechcieť počuť názory, len od katolíčok. Podľa teba hrešíš, spovedáš sa už s vedomím, že budeš hrešiť ďalej...
@anonym_autor áno. Ale za hriech to nepovažujem. Som zodpovedna. Finančne zvládame 2 deti a nie 10
@anonym_d8315b lenze ak si veriaca nemas si pravidla interpretovat podla seba. chodis na spoved zbytocne.
nespovedam (mam spovednika, ktory ma dve deti a neverim, ze ide s manzelkou stale "naplno")
@anonym_autor je pokrytecké hrať sa na veriacu-katolíčku, nechcieť počuť názory, len od katolíčok. Podľa teba hrešíš, spovedáš sa už s vedomím, že budeš hrešiť ďalej...
@anonym_ce6b32 typicka farizejka 😈
nespovedam (mam spovednika, ktory ma dve deti a neverim, ze ide s manzelkou stale "naplno")
@anonym_56cf1d tak ale to asi nie je katolicka viera na ktoru sa pyta autorka
@anonym_d8315b lenze ak si veriaca nemas si pravidla interpretovat podla seba. chodis na spoved zbytocne.
@pralinka25 ty si kto že má súdiš? Boh?
@anonym_autor na základe čoho si myslíš že kresťanský Boh považuje užívať si sex pre potešenie s vlastným manželom za hriešne konanie z ktorého sa musíš spovedať? Kde to Boh v Biblii odsúdil a zakázal?
Dal nám Boh pokyny akú polohu môžeš a ktorú nie, akú praktiku áno ktorú nie, kedy sexovať a kedy nie?
Jediný zákaz sexu od Boha je mimo manželstva a manželia môžu mať sex tak ako im to obom vyhovuje.
@anonym_autor ja nechodím do kostola, manžel áno a nespovedá sa. Takúto formu ochrany používame len keď naozaj na isto nechcem otehotnieť. Vtedy sa riadime rozumom, čiže radšej sa chrániť lebo to robíme buď pre zdravie mňa alebo pre živobytie nás a už existujúceho dieťaťa. Tzn chránime sa v čase kedy mi zdravie tehotenstvo neumožňuje alebo si viac detí v danej situácii nevieme dovoliť. Hriech mi príde rodiť bez rozmyslu a následne nemať na základné potreby pre dieťa.
@anonym_autor na základe čoho si myslíš že kresťanský Boh považuje užívať si sex pre potešenie s vlastným manželom za hriešne konanie z ktorého sa musíš spovedať? Kde to Boh v Biblii odsúdil a zakázal?
Dal nám Boh pokyny akú polohu môžeš a ktorú nie, akú praktiku áno ktorú nie, kedy sexovať a kedy nie?
Jediný zákaz sexu od Boha je mimo manželstva a manželia môžu mať sex tak ako im to obom vyhovuje.
@anonym_1b9016 katolicka interpretacia bozieho zámeru
Sex je spojenim manželov v láske, ktoré ma byt otvorene moznosti pocatia života
@anonym_autor nepouzivame sice, ale asi by som sa nespovedala. Alebo len raz a ked to knaz nejako neodsudi, prejde to mlcanim, tak uz nie.
Je to sice hriech, ale mate aj svoju zodpovednost, aby ste mali tolko deti, kolko viete vychovat, uzivit. Keby sla kvoli nezelanemu tehu manzelka na potrat, tak kondom je urcite mensie zlo. Alebo ked nemoze dalsie tehu z nejakych zdravotnych dovodov.
Ja som ako mlada a slobodna bola velmi zasadova vo veciach viery, ale vekom a aj vlastnym zivotom, manzelstvom, detmi, som zistila, ze svet nie je cierno-biely a taky jednoduchy.
Tak ked je to hriech a deti nechces, nesexuj. Bola by som zvedava co by ti farar povedal, keby ta muz kvoli tomu opustil, ze si nasiel druhu. Sex patri k zivotu a k manzelom.
Tak ked je to hriech a deti nechces, nesexuj. Bola by som zvedava co by ti farar povedal, keby ta muz kvoli tomu opustil, ze si nasiel druhu. Sex patri k zivotu a k manzelom.
@anonym_91d7bd čo by povedal? že muž je cudzoloznik
@anonym_1b9016 katolicka interpretacia bozieho zámeru
Sex je spojenim manželov v láske, ktoré ma byt otvorene moznosti pocatia života
@anonym_f51236 tak sa správali židovský farizeji ktorých Ježiš odsúdil
Boh dal ľudom nejaké pokyny a oni na ľudí nakládli vlastné pravidlá, obmedzenia že ľuďom bolo ťažké znášať taký náklad
Ježiš o znalcoch písma a farizejoch povedal
Mt 23,4 Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť.
Lk 11,46 On mu povedal: "Aj vám, zákonníkom, beda! Lebo zaťažujete ľudí bremenami, ktoré nemožno uniesť, ale sami sa tých bremien ani jediným prstom nedotknete.
Zaujímavé že Ježiš ani apoštoli nikdy nespomenuli tento "hriech" sexovať s manželom bez plodenia detí, to zaviedla katolícka cirkev až oveľa neskôr.
Ježiš povedal
Mt 11,28-30 Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.
Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.
@anonym_f51236 tak sa správali židovský farizeji ktorých Ježiš odsúdil
Boh dal ľudom nejaké pokyny a oni na ľudí nakládli vlastné pravidlá, obmedzenia že ľuďom bolo ťažké znášať taký náklad
Ježiš o znalcoch písma a farizejoch povedal
Mt 23,4 Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť.
Lk 11,46 On mu povedal: "Aj vám, zákonníkom, beda! Lebo zaťažujete ľudí bremenami, ktoré nemožno uniesť, ale sami sa tých bremien ani jediným prstom nedotknete.
Zaujímavé že Ježiš ani apoštoli nikdy nespomenuli tento "hriech" sexovať s manželom bez plodenia detí, to zaviedla katolícka cirkev až oveľa neskôr.
Ježiš povedal
Mt 11,28-30 Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.
Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.
@anonym_1b9016 Lk11,52:
„Beda vám, zákonníkom, lebo ste vzali kľúč poznania! Sami ste nevošli a tým, čo chceli vojsť, ste zabránili.“
@anonym_fdc46f aj počet prírazov 😂
Nespovedam sa z pouzivania kondomu. Necitim sa za to vinna. A poznam osobne knazov a teologov, ktori pouzivanie antikoncepcie v manzelstve za hriech tiez nepovazuju.
Katolicka nauka vychadza z biblie a ucenia cirkevnych otcov. V minulosti bolo sucastou jej ucenia prenasledovanie, mucenie a upalovanie carodejnic. Teraz sa to povazuje za ciernu svrnu v dejinach katolickej cirkvi. Do 11 storocia nebol sucastou knazstva celibat, knazi sa zenili a malo svoje rodiny. Zakaz antikoncepcie v tehotenstve je dalsou vecou, ktora nema oporu ani v biblii, ani v uceni Jezisa a verim, ze sa prehodnoti. Co robia manzelia za dveremi svojej spalne, so vzajomnym suhlasom, respektom a k vzajomnemu poteseniu a kolko deti pri tom splodia je vylucne ich vec.
Ježiš keď mal pomer z Máriou Magdalénou tak mali šprcku ? ak áno tak je to asi v pohode. 🙄
Mame v rodine katolickeho knaza, nahodil som s nim raz tuto temu, odpoved bola stylom : nebudem sa miesat ludom do ich intimity, rovnako neriesi, ci su ludia zosobaseni alebo nie. Podobne zmyslaju viaceri.

ked je to taky priserny hriech, tak opakovane ma aky zmysel sa z toho spovedat? 🙈🙈🙈 nerob to ked sa tak bojis, ze pojdes do pekla za to