icon

Ktorý kňaz schváli používanie kondómu v manželstve?

27. feb 2026

Máme už dostatočný počet detí, na ktorých sme sa spolu dohodli a viac detí už nechceme.

Viem, že niekde tu na MK viacero užívateliek spomínalo, že počas spovede dostali od kňaza povolenie, aby mohli s mužom používať kondóm.

Poznáte niektorá takého kňaza?

Píšte kľudne anonymne.

anonym_e8cb1f
28. feb 2026
@carolynka

Dovod preco cirkev zakazuje antikoncepciu je, ze chce mat Co najviac novych oveciek, a nie preto, ze Bohu antikoncepcia vadi.
Statu ide o novych danovych poplatnikov , velkym firmam o novych zakaznikov a nabozenstvam o novych veriacich ktori zarucia, ze tieto institucie budu aj nadalej existovat.

@carolynka niečo na tom bude pravda, lebo antikoncepciu zakazuje iba najbohatšia cirkev s najväčším počtom členov a všetky kresťanské cirkvi tvrdia že sa riadia Bibliou a robia to čo chce ten istý Boh
keď slúžia rovnakému bohu podľa rovnakých zákonov od ich boha, nemal byť rozdiel že ostatný kresťania môžu používať antikoncepciu a katolícky kresťania nie

anonym_872976
28. feb 2026

Najradsej mam tie debaty o hliene, jeho farbe a konzistencii🤣 inak secko naporadku😆

kristina2412
28. feb 2026

Ešte že patrím k cirkvi, ktorá nelezie ľuďom do postele🫣 Je úplne absurdné riadiť svoj intímny život podľa vaginálneho hlienu. Kam sa podela spontánnosť, radosť atď...

anonym_9d3f56
28. feb 2026
@kristina2412

Ešte že patrím k cirkvi, ktorá nelezie ľuďom do postele🫣 Je úplne absurdné riadiť svoj intímny život podľa vaginálneho hlienu. Kam sa podela spontánnosť, radosť atď...

@kristina2412 že si musíš pýtať súhlas na to aby si mohla mať sex od kňaza ktorý "drží" celibát 🤭

patrike
28. feb 2026
@anonym_8c0804

Ja žijem v myšlienke, že je zakázané mať prietrty, ak nemáte v pláne splodiť dieťa.

@anonym_8c0804 To mas stary manual, podla noveho mozes napriklad aj dostat na narodky fajku, len na zaver pekne sup do jaskynky 🙂

anonym_8c0804
28. feb 2026
@patrike

@anonym_8c0804 To mas stary manual, podla noveho mozes napriklad aj dostat na narodky fajku, len na zaver pekne sup do jaskynky 🙂

@patrike A riťka sa ako počíta teraz po novom?

patrike
28. feb 2026
@anonym_c43b79

@rivini mam viac deti a venujem sa im individualne a do skolky chodia iba doobeda, suseda co ma dve deti tak ich necha v skolke a skole v druzine do neskoreho poobedia. Kedykolvek za mnou pridu tak ich vypocujem pomozem povzbudim, chodime spolocne na vylety, spolu pecieme varime, hrame sa. Spolu tvoria super partiu rozumeju si.
V dnesnej dobe ked su pracky susicky umyvacky riadu roboticke vysavace, auta, my niekto bude tvrdit ze viac deti je jasna katastrofa?
A neznasaju byt po samom v izbe. Aj ucia sa spolu a respektuju sa. Takze tvrdit ze si zasluzia byt same je nezmysel. A ked by chceli, ostani by im to umoznili.
Paradoxne mame v susedstve slusnu rodinu co maju 6 deti a nie su veriaci. Pritrafili sa im tie navyse popri antikoncepcii. Tolko na margo vysmechu zo sledovania hlienu. Pouzivam tuto metodu 7 rokov a funguje dokonale. A to som so vsetkymi detmi otehotnela na prvy sup.

@anonym_c43b79 6 deti ako zlyhania antikoncepcie ? Akej ? Hadzali si kockou kedy mozu bezpecne sexovat ? To by snad mohla nastat len pri dalsej "metode" nazyvanej prerusovany styk.

patrike
28. feb 2026
@rivini

@anonym_c43b79 a pracujes? Alebo si na rodicovskej? Lebo v tom je tiez rozdiel. Kym som bola doma s detmi, vsetko to, co tu vymenuvas, problem nikdy nebol. Nebol by ani s 5 timi detmi. Ked ale zena chodi do prace, nepripada mi to s viacerymi detmi realne co popisujes. Sice teraz ratam, ze s 5 detmi stravi zena tak 10-15 rokov na rodicovskej. Z coho bude potom v 65-ke zit, si snad s muzom premyslela tiez dobre🤷🏻‍♀️.
A tiez, z metody sa nevysmievam, len som napisala, ze ti funguje „dokonale“, LEBO vacsinu cyklu vlastne sexualne abstinujes a ak si dalsie dieta neprajes, po zvysok zivota uz nebudes mat sex pocas plodnych dni. Toto bol moj „point“. Ak si s tym ok, IBA kvoli cirkevnym predpisom, ktore o par rokov uz nebudu platit (Humanae vitae, aj Theologie des Leibes su aktualne velmi prehodnocovane a kritizovane vnutri Cirkvi), tvoj zivot. Len ma stve, ked sa to tu prestavuje tak super idealne a prirodzene, co vobec nie je pravda.

@rivini Presne taku 5-detnu poznam. Od skoncenia uplne zbytocneho VS studia (teda ak neratame danie sa dokopy s manzelom), sustavne doma. Po 40-ke uz snad skoncili a pracovne sa "realizuje" pomocou v nejakom salezianskom centre za smiesny plat.

anonym_39e40a
28. feb 2026
@patrike

@rivini Presne taku 5-detnu poznam. Od skoncenia uplne zbytocneho VS studia (teda ak neratame danie sa dokopy s manzelom), sustavne doma. Po 40-ke uz snad skoncili a pracovne sa "realizuje" pomocou v nejakom salezianskom centre za smiesny plat.

@patrike ale ak to tak niekomu vyhovuje, tak prečo nemôže mať taký život?

rivini
28. feb 2026
@anonym_39e40a

@patrike ale ak to tak niekomu vyhovuje, tak prečo nemôže mať taký život?

@anonym_39e40a kazdy moze zit taky zivot, sky mu vyhovuje. Len nech sa potom nestazuje, aka je socialna podpora statu naprd a nech sa nestazuje, ked pociti na dochodku tzv. starobnu chudobu. Totizto zenam, ktore vychovali deti a k tomu pracuju (rozumej prispevaju do socialnej kasy) sa toto pocuva potom zle. A tiez, ak niekomu takyto zivot vyhovuje, ok. Ale nech mi tu nik nerozprava bludy ze dieta v skolskom veku nechce byt nikdy same v izbe, alebo ze pubertiak nema co chciet byt sam v izbe…to je take presviedcanie skor samych seba…ja si pamatam, ze som ako dieta bola velmi vdacna za vlastnu izbu, trochu vlastneho priestoru. A ako pubertiacka som sa ucila tiez najradsej v absolutnom klude vo vlastnej izbe.

autor
28. feb 2026
@patrike

@rivini Tu ale ako ateista zase prekvapivo poviem, ze hormonalna antikoncepcia, ktora komplet zmeni cyklus na anovulacny, je tiez neprirodna a mnohym zenam paradne zraza libido.
Ak uz brat plodne dni ako plus z hladiska chuti na sex a ist na to "prirodne", tak potom : kondom, vazektomia, pesar, prerusenie vajcovodov.

@patrike Preto by sme chceli používať kondóm. Hormonálnu antikoncepciu odmietame, podobne ako teliesko a nechceme nič trvalé (vazektomia, ženská sterilizácia). Preto by sme chceli používať kondóm s kombináciou plodných a neplodnych dní.

anonym_39e40a
28. feb 2026
@rivini

@anonym_39e40a kazdy moze zit taky zivot, sky mu vyhovuje. Len nech sa potom nestazuje, aka je socialna podpora statu naprd a nech sa nestazuje, ked pociti na dochodku tzv. starobnu chudobu. Totizto zenam, ktore vychovali deti a k tomu pracuju (rozumej prispevaju do socialnej kasy) sa toto pocuva potom zle. A tiez, ak niekomu takyto zivot vyhovuje, ok. Ale nech mi tu nik nerozprava bludy ze dieta v skolskom veku nechce byt nikdy same v izbe, alebo ze pubertiak nema co chciet byt sam v izbe…to je take presviedcanie skor samych seba…ja si pamatam, ze som ako dieta bola velmi vdacna za vlastnu izbu, trochu vlastneho priestoru. A ako pubertiacka som sa ucila tiez najradsej v absolutnom klude vo vlastnej izbe.

@rivini ale moje deti taktiež nebudú mať vlastnú izbu. Iba oddelíme postele priečkou pre trochu súkromia. Máme dom v skvelej lokalite, nejdem sa opäť extrémne zadĺžiť len aby mali deti vlastnú izbu. Ale 2 deti na 1 izbu sú pre mňa strop, viac proste nie aj keď by sme chceli viac detí.

bielasovicka
28. feb 2026

Že dostatočný počet detí 🙈🙈

pasomnica
28. feb 2026

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

patrike
28. feb 2026
@anonym_autor

@patrike Preto by sme chceli používať kondóm. Hormonálnu antikoncepciu odmietame, podobne ako teliesko a nechceme nič trvalé (vazektomia, ženská sterilizácia). Preto by sme chceli používať kondóm s kombináciou plodných a neplodnych dní.

@anonym_autor Ved pouzivaj a nedaj sa obmedzovat vymyslami z Vatikanu.

anonym_931f43
28. feb 2026

Snáď by ste ako veriaci nechceli sexovať vtedy, keď nechcete dieťa?

patrike
28. feb 2026

Kto pozna tu skvelu uvodnu scenku zo Zmyslu zivota od Monthy Pythonov ? Tak ta je prave o tom.

eda24
28. feb 2026
@simona20201309

A budem ešte citovať pána farára- ,,sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"! Takze máš sexovať len ak tie deti chceš, nie si uzivat👌🫶
Žeby sa za 10r toho toľko zmenilo, ze sa uz majú veci inak???

Autorka - ak naozaj potrebuješ v tejto veci povolenie kňaza, tak potom nemôžeš byt svojpravna. Vrat obciansky

@simona20201309 to ktory knaz toto povedal?? Nechce sa mi verit...ja som veriaca,nemam problem o tychto veciach hovorit aj s knazmi ale od ziadneho som toto nepocula..

patrike
28. feb 2026
@anonym_39e40a

@rivini ale moje deti taktiež nebudú mať vlastnú izbu. Iba oddelíme postele priečkou pre trochu súkromia. Máme dom v skvelej lokalite, nejdem sa opäť extrémne zadĺžiť len aby mali deti vlastnú izbu. Ale 2 deti na 1 izbu sú pre mňa strop, viac proste nie aj keď by sme chceli viac detí.

@anonym_39e40a To je skor domcek, nez dom, ked tam 2 deti nemaju kazde vlastnu izbu. Kolko to ma m2 ?

rivini
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a na to potrebujes knaza, ktory vam to schvali? A budes za nim potom cestovat na spovede 150km? Ci ako to mam chapat? Ved mate rozum a slobodnu volu. Tak sa podla toho zariadte…

anonym_39e40a
28. feb 2026
@patrike

@anonym_39e40a To je skor domcek, nez dom, ked tam 2 deti nemaju kazde vlastnu izbu. Kolko to ma m2 ?

@patrike tak je 3i ale izby sú dostatočne veľké na to, aby sme ich priečkou predelili ale nie aby sme z nich spravili dostatočne veľké samostatné izby. Keď bude treba súkromie, tak si zavoláme dizajnérku a celá izba sa na mieru vyrieši tak, aby malo každé dieťa svoje súkromie. A má cez 120m2 aj s garážou, ktorá je súčasťou domu.

anonym_6c7bab
28. feb 2026
@anonym_39e40a

@mauduska je ak by ju každá žena praktizovala dokonalo. Ale to väčšina nedokáže. Ja som z tých, ktorá má ráno na ovulačnom slabú čiarku a večer je pozitívny, takže sa na ovulačné spoliehať nemôžem. Na výtok sa spoliehať celkom môžem, ale to zo skúseností mojich kamošiek tak nemá každá. Niektoré zmeny vo výtoku skoro vôbec nevidia. Stačí prvý plodný deň kedy si žena ešte nestihla na sebe všimnúť zmeny a ovulačné testy nesilnejú a už môže spermia prežiť dnu 3 dni a byť z toho nechcené dieťa. Túto metódu sme používali jedine keď nám nevadilo tehotenstvo ale vyslovene sme ho neplánovali. A to si viem plodné dni odsledovať jednoznačne lepšie ako 90% žien. Stále sa na ňu odmietam spoliehať.

@anonym_39e40a najlepsi je Creighton model v konzultacii s lektorkou. Samoztejme, kazde ppr ma uskalia a nie je lahka cesta, ale ani nemozna.

patrike
28. feb 2026
@anonym_6c7bab

@anonym_39e40a najlepsi je Creighton model v konzultacii s lektorkou. Samoztejme, kazde ppr ma uskalia a nie je lahka cesta, ale ani nemozna.

@anonym_6c7bab To je divna "metoda", ked to je "nelahka cesta" a este to musi mat lektorky a este to aj tak nefunguje poriadne. Pouzit spravne kondom je ovela jednoduchsie, ucinnejsie a este s bonusom styku vtedy, ked je chut najvyssia.

anonym_6c7bab
1. mar 2026

Samozrejme, ved sebapoznanie a sebaovladanie je vzdy tazsie, ved o tom asi nie je diskusia. Diskusia je o prostriedku, ktory by bol pre uzivatelov moralne prijatelny, nie jednoduchsi, a to je naozaj individualna zalezitost.

evkatk
1. mar 2026

Je to perverzné sa o takých veciach radiť s kňazom. Intímny život je výlučnou vecou páru a kňaz, ktorý nemá ani partnerku má radiť manželom? Je to choré a nepochopiteľné, že nejaká žena sa o prezervatíve má potrebu radiť s kňazom. Každý má toľko detí, koľko dokáže nielen uživiť, ale poskytnúť im všetko pre zdravý vývoj. Antikoncepcia je samozrejmosťou pre civilizovaného človeka a volí si ju podľa toho, čo mu vyhovuje a nie, čo "predpíše" kňaz bez skúseností.

rivini
1. mar 2026
@anonym_6c7bab

Samozrejme, ved sebapoznanie a sebaovladanie je vzdy tazsie, ved o tom asi nie je diskusia. Diskusia je o prostriedku, ktory by bol pre uzivatelov moralne prijatelny, nie jednoduchsi, a to je naozaj individualna zalezitost.

@anonym_6c7bab dobre poznat vlastne telo moze aj par, ktory neuziva ppr. A sebaovladanie je predsa v manzelstve uz aj tak nevyhnutnost (tehotenstvo, male deti, choroba). Zas to tu nepredstavuj tak, ze ten, kto ma sex len pocas tych bezpecnych dni v mesiaci a vkuse si skuma telesne vytoky sa preto automaticky lepsie pozna a ovlada. Predstav si, musia to aj ti ostatni😊. To preto sa beru casto 22-rocne deti z tychto krestanskych rodin? Vacsinou preto, aby mali tzv. cisty sex, rozumej, Sex v manzelstve. A potom au konecne v manzelstve a aj tam sa splieta zas o necistote a sexovat sa zas moze len podla urcitych pravidiel.

rivini
1. mar 2026
@patrike

@anonym_6c7bab To je divna "metoda", ked to je "nelahka cesta" a este to musi mat lektorky a este to aj tak nefunguje poriadne. Pouzit spravne kondom je ovela jednoduchsie, ucinnejsie a este s bonusom styku vtedy, ked je chut najvyssia.

@patrike s tym tu nepochodis. Ti, ktori tieto metody pretentuju, su uz ako sekta. Sex si sice mas uzivat, ale len za presne stanovenych podmienok, inak je aj v manzelstve „necisty“. A skusenost mi dokazala, ze vacsine normalnych knazov je to tiez jedno a ani sa im to nechce na spovediach pocuvat. A uz papez Frantisek v Amoris Laetitia v jednej poznamke pod ciarou odporucal pouzivat zdravy rozum, nie encykliky.

simona20201309
1. mar 2026
@anonym_8f1025

@simona20201309 tak kludne bud protivna a podrazdena, ale nazavadzaj, neklam a nevymyslaj si, ked uz sto krat Ti bolo nieco vysvetlene. Lebo potom si rovnaka ako pan Huliak.

@anonym_8f1025 aspoň nekecaj! Nikoho nezavadzam. Je to presne tak ako som písala, mozno niekde sú pokrokovejsi kňazi ale stale si idú svoju uz roky rokuce. To ze ty poznáš kňaza ktorý proti sexu nemá nic (lebo mozno pochopil ze je to celkom fajn vec) tak neznamená, ze stale nie sú sfanatizovani extremisti. Stojím si za tým, a nikoho nezavadzam. Sex slúži na plodenie deti a koniec. Dokonca by bolo vhodné pri tom čítať bibliu. Nemôžeš z tak posvätnej situácie robiť rozkoš. Viac sa na tu tému nebudem baviť. Nezaujíma ma.
Uz len to - ZE SA AUTORKA PYTA takú otázku svedčí o tom, ze ich v tom kostoliku strašia dostatočne kvalitne.

anonym_8f1025
1. mar 2026
@simona20201309

@anonym_8f1025 aspoň nekecaj! Nikoho nezavadzam. Je to presne tak ako som písala, mozno niekde sú pokrokovejsi kňazi ale stale si idú svoju uz roky rokuce. To ze ty poznáš kňaza ktorý proti sexu nemá nic (lebo mozno pochopil ze je to celkom fajn vec) tak neznamená, ze stale nie sú sfanatizovani extremisti. Stojím si za tým, a nikoho nezavadzam. Sex slúži na plodenie deti a koniec. Dokonca by bolo vhodné pri tom čítať bibliu. Nemôžeš z tak posvätnej situácie robiť rozkoš. Viac sa na tu tému nebudem baviť. Nezaujíma ma.
Uz len to - ZE SA AUTORKA PYTA takú otázku svedčí o tom, ze ich v tom kostoliku strašia dostatočne kvalitne.

@simona20201309 zavadzas a klames. Je to uplne naopak. Tento jeden priklad s ktorym sa ohanas az Ti ide pena z ust je totiz 1 z tisica. Vsetko ostatne su uz normalni knazi ktori siria normalnu nauku cirkvi ktora uci ze ano, sex sluzi aj na potesenie manzelov a nielen plodenie deti. Zbytocne prskas a nechces sa o tom bavit. Klames a zavadzas a rozsirujes nepravdy.

patrike
1. mar 2026
@rivini

@anonym_6c7bab dobre poznat vlastne telo moze aj par, ktory neuziva ppr. A sebaovladanie je predsa v manzelstve uz aj tak nevyhnutnost (tehotenstvo, male deti, choroba). Zas to tu nepredstavuj tak, ze ten, kto ma sex len pocas tych bezpecnych dni v mesiaci a vkuse si skuma telesne vytoky sa preto automaticky lepsie pozna a ovlada. Predstav si, musia to aj ti ostatni😊. To preto sa beru casto 22-rocne deti z tychto krestanskych rodin? Vacsinou preto, aby mali tzv. cisty sex, rozumej, Sex v manzelstve. A potom au konecne v manzelstve a aj tam sa splieta zas o necistote a sexovat sa zas moze len podla urcitych pravidiel.

@rivini to je presne ten model, ked :
- dvaja mladi s hormonmi na maxime sa stretnu kdesi na krestanskom letnom tabore a aj by zasunuli, ale to sa bez carovnej oplatky a vinka muza v satovej sukni nepatri
- vo veku maximalnej plodnosti na to vletia a bum, nova generacia zatazena generacnou chudobou a 4 detmi je tu znova