icon

Môže farár vykonať krst bez prítomnosti matky?

11. máj 2026

Jedna sa len o zle vzťahy medzi dotycnym clovekom ktorého tam jeden partner chce a druhy nie.moze 1 rodic vykonať krst bez druhého rodiča a jeho suhlasu ked su zosobaseni?

Strana
z2
anonym_ebc38c
11. máj 2026

@anonym_autor nie
Podpisujete pri krste papiere obaja

kavasmliekom
11. máj 2026

@anonym_autor neviem. Ale nedokážete sa prekonať aspoň ten jeden deň v živote dieťaťa?

autor
11. máj 2026
@kavasmliekom

@anonym_autor neviem. Ale nedokážete sa prekonať aspoň ten jeden deň v živote dieťaťa?

@kavasmliekom no ide o osobu ktorá sa v deň našej svadby nevedela absolútne správať a narobila strašnú hanbu, a nerada by som to zažila znova.. radsej potom.by som to nechala na neskor, len ma zaujíma ci sa toto môže stať ak ja nieco nepodpisem alebo nesuhlasim

autor
11. máj 2026
@anonym_ebc38c

@anonym_autor nie

@anonym_ebc38c ďakujem za odpoved

kavasmliekom
11. máj 2026
@anonym_autor

@kavasmliekom no ide o osobu ktorá sa v deň našej svadby nevedela absolútne správať a narobila strašnú hanbu, a nerada by som to zažila znova.. radsej potom.by som to nechala na neskor, len ma zaujíma ci sa toto môže stať ak ja nieco nepodpisem alebo nesuhlasim

@anonym_autor tak nech tam nejde tá osoba. Snáď nebude krstnou. Keď sa neznášate.

thirstymonk
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ty si mala svadbu, ale matka nie si, či jak? Normalne telenovela.

thirstymonk
11. máj 2026
@anonym_ebc38c

@anonym_autor nie

@anonym_ebc38c Ale nehovor. A čo keď napriklad matka umrie pri pôrode? Alebo umrie otec?

anonym_87ff71
11. máj 2026

krstiť sa môže aj bez prítomnosti rodiča, ak je na to vážny dôvod, ješitnosť nie. my sme krstili bez rodičov len s krstným rodičom išlo o ohrozenia života

kiki68
11. máj 2026

Preco tam ide ta osoba ? Papiere vies podpisat ma fare, tam ide o to ukratit sa o krst dietata.

anonym_b9fe99
11. máj 2026

Ja vobec nerozumiem čo a prečo a kto.

anonym_789e77
11. máj 2026

ano, moze sa krstit aj vtedy, ak suhlasi/podpise len jeden rodic. je vsak dolezite, preco a aky ma problem ten druhy rodic dovod a nasledne knaz moze odlozit krst ak to uzna za vhodne. ale realne, staci len jeden rodic.

anonym_ebc38c
11. máj 2026
@thirstymonk

@anonym_ebc38c Ale nehovor. A čo keď napriklad matka umrie pri pôrode? Alebo umrie otec?

@thirstymonk tak snad obaja ziju
Snad jeden druheho nezabije aby toto bolo mozne, zase nefantaziruj

taktotedanie
11. máj 2026
@thirstymonk

@thirstymonk ale prosim ta , ved obaja ziju a teraz jedneho neskantria aby pokrstili lebo ktosi chce byt na krste lebo sa rodina medzi sebou dosekala pre daku somarinu

taktotedanie
11. máj 2026
@anonym_87ff71

krstiť sa môže aj bez prítomnosti rodiča, ak je na to vážny dôvod, ješitnosť nie. my sme krstili bez rodičov len s krstným rodičom išlo o ohrozenia života

@anonym_87ff71 rodicia dietata neboli pritomni?

anonym_ebc38c
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chces cakat na co? Kym svokra umrie? 🤷🏻‍♀️

biba_18
11. máj 2026

@anonym_789e77 akože reálne je vážne možné pokrstiť dieťa napriek tomu že jeden rodič nesúhlasí??

loliki
11. máj 2026

@anonym_autor Akože matka súhlasí s krstom, len nechce prísť na krst svojho dieťaťa, lebo pravdepodobne tam bude osoba, ktorú si tam matka neželá. To je rozum. Načo vytrubujete kedy a kde bude krst? Podľa mňa v takomto prípade môže byť dieťa pokrstené. Budete mať nezabudnuteľné spomienky. Jeden partner chce a druhý nechce. Čo tak spraviť kompromis? Pri krste musí byť krstenec, krstiaci, rodič, krstný rodič- niekedy ani ten nie je. Koho chceš z tejto skupinky vylúčiť?

beata_k
11. máj 2026

Na Slovensku to nie je úplne jednoznačné, ale v praxi platí:
Ak majú rodičia spoločné rodičovské práva, o dôležitých veciach týkajúcich sa dieťaťa by mali rozhodovať spolu. Náboženská výchova a krst môžu byť považované za takúto dôležitú otázku.
Mnohé cirkvi preto pri krste dieťaťa očakávajú súhlas oboch rodičov, prípadne aspoň neprítomnosť nesúhlasu druhého rodiča.
Ak jeden rodič vyslovene nesúhlasí a druhý napriek tomu dieťa pokrstí, môže to vyvolať konflikt aj prípadné riešenie cez súd v rámci výkonu rodičovských práv.
V praxi však záleží aj od konkrétneho farára a cirkvi:
niekde stačí podpis alebo prítomnosť jedného rodiča,
inde sa pýtajú na druhého rodiča,
pri konfliktných rozvodoch bývajú opatrnejší.
Ak je medzi rodičmi spor, súd môže rozhodnúť, kto bude rozhodovať o náboženskej výchove dieťaťa alebo ako sa má postupovať.

jaond19
12. máj 2026

Tak jedna osoba dokafre svadbu, a jeden z rodicov dietata tam tu osobu chce napriek tomu mat? Spravne chapem?

thirstymonk
12. máj 2026
@anonym_ebc38c

@thirstymonk tak snad obaja ziju
Snad jeden druheho nezabije aby toto bolo mozne, zase nefantaziruj

@anonym_ebc38c No neuveriš, ale aj toto je možné. Nie v prípade krstu, ale v prípade sobáša - je to manželská prekážka (jedna z dvanástich), neviem ako sa presne volá, ale ak by si sa chcela vydať za ženatého a zabiješ jeho ženu, aby si sa za neho mohla vydať, tak sa môžeš vydať za hocikoho iného, okrem toho muža, kvôli ktorému si zabila jeho ženu. V minulosti, myslím si, sa to často stávalo.

Krst nemá prekážku, vyžaduje len aspoň náznak viery rodiča/ov. Ak jeden vyslovene nesúhlasí, je to na diskusiu, tu ale nikto "nenesúhlasí", len tam proste matka nechce byť. V takom prípade krst v pohode.

Rozmýšľal by som ale nad tým vzťahom, neviem či sú manželia, či čo, ale keď mamkin cecok radšej chce mať na krste svoju matku jak manželku (či partnerku, či čo), tak je to minimálne na zamyslenie. Nie som si istý, či by som s takým nesamostatným deckom plánoval vzťah na celý život.

biba_18
12. máj 2026

@jaond19 asi jeho mama alebo alebo otec alebo sestra, proste niekto blízky ...

bomba36
12. máj 2026

Ja vám to preložím
Autorke narobila na svadbe hanbu svokra, manželova matka. On ju na krste chce mať, viac ako svoju ženu. Zrejme sa krstí z jeho vôle, inak by sa matka nevzdávala účasti na krste vlastného dieťaťa.
Taká tradičná slovenská rodina, kde je to na hovno už od začiatku a bude sa to len stupňovať.

biba_18
12. máj 2026

@bomba36 a možno ju tam nechce viac ako svoju ženu - len žena sa zaťala a on to nechce riešiť tak aby sa pohádal s mamou ... ťažko súdiť kde je pravda ...

bomba36
12. máj 2026
@biba_18

@bomba36 a možno ju tam nechce viac ako svoju ženu - len žena sa zaťala a on to nechce riešiť tak aby sa pohádal s mamou ... ťažko súdiť kde je pravda ...

@biba_18 lebo presne takto sa riešia problémy. Hlavne jednu vec nechápem, načo sa vôbec brali a mali dieťa.

thirstymonk
12. máj 2026
@bomba36

Ja vám to preložím
Autorke narobila na svadbe hanbu svokra, manželova matka. On ju na krste chce mať, viac ako svoju ženu. Zrejme sa krstí z jeho vôle, inak by sa matka nevzdávala účasti na krste vlastného dieťaťa.
Taká tradičná slovenská rodina, kde je to na hovno už od začiatku a bude sa to len stupňovať.

@bomba36 Krásne napísané :D

kiki68
12. máj 2026

Neviem ako na SK, v AT sme mali papierovacku pred krstom a tam sme mali podklady obaja rodicia a tiez krstny rodic, teraz este rodicia pohovor s knazom na temu krst. A potom uz priamo krst ako taky.

anonym_6265e4
12. máj 2026

Idu krstit, teda su krestania. Asi by som vela chcela, aby si odpustili, uzmierili sa a vedeli dalej spolu normalne komunikovat?

anonym_3648c2
12. máj 2026

Ani môj muž nebol pri krste keď sme krstili dieťa. Nikomu to nevadilo.

kocuris
12. máj 2026

Krstiť môže dokonca v núdzi akákoľvek osoba. Rodička ani krstný rodič nemusí byť prítomný. V ohrození života napríklad pri nehode, môže pokrstiť ktokoľvek. Nemusí to byť vôbec kňaz.

kocuris
12. máj 2026
@kocuris

Krstiť môže dokonca v núdzi akákoľvek osoba. Rodička ani krstný rodič nemusí byť prítomný. V ohrození života napríklad pri nehode, môže pokrstiť ktokoľvek. Nemusí to byť vôbec kňaz.

@kocuris ale toto nie je samozrejme tento prípad.

Strana
z2