Prečo sa rodia postihnuté deti? Otázka na veriacich
Otázka pre kresťanov a iných ľudí veriacich v boha. Prečo sa rodia postihnuté deti? A prečo majú malé deti rakoviny, leukémie, a rôzne závažné postihnutia nezlúčiteľné s kvalitným životom? Prečocto boh dopustí? Čo tým sleduje?
My ostatní vieme, že ide o genetiku a náhodu, otázka teda smeruje na veriacich v boha.
@anonym_autor Ak ti to je jedno, tak načo sa pýtaš? Dopredu už máš svoje stanovisko utvrdené. To je znakom bláznivej mysle....neusmernenej vrtošivej
@futurizmus lebo sa môžem pýtať, na čo chcem, teba nik nenúti odpovedať, scrollni na inú tému a máš odo mňa pokoj.
@futurizmus ako sa veci majú ,to naozaj používaš pri viere v boha?
@minenkaa Áno, pri Vede o Bohu. 🍒
@anonym_autor tam je viac možností prečo sa tak deje, je to individuálne. Treba si uvedomiť že tu sme na zlomok sekundy očami Boha . Keď zomrie naše fyzické telo , pôjdeme do raja alebo do pekla záleží na nás a tam budeme navždy. Tam už nebudeme na zlomok ako tu na svete. V realite je to však veľmi ťažké, aj pre to dieťa aj pre rodiča. Takýto ľudia a deti budú mať v nebi veľkú slávu.
@anonym_18c196 Nehovoríš technicky správne a celkovo proste, máš v tom "hokej".
@anonym_autor no, opytaj sa Boha, preco je to tak...my to odkial mame vediet?
Akurat vcera sme boli na festivale a hovoril tam greko knaz, ktoremu sa narodila dcera s downovym syndromom. Otvorene hovoril, ako tu info nebol schopny prijat atd. Casom zistil, aka je pre nich darom a kolko vela ich vie naucit.
Z teorie...Casto zmysel veci pochopime az neskor. Boh moze aj to "zlé" pouzit na nieco dobré.
Boh nechce zlo a zlé veci. Ludia maju slobodnu volu a rozhoduju sa. A rozhodnutia maju svoje dosledky...ci dobré, ci zlé.
@anonym_autor (sice nie som veriaca v úzkom slova zmysle)volakde som citala ( tusim,bola to slavna veta jednej francuzkej kráľovnej, ked pochovala vsetky svoje deti): kiezby sme vedeli vsetko, co vie Boh, nic ine by sme nechceli, len to, co On chce.( Volny preklad)
Karma a minule zivoty,hovori ti to nieco???
@anonym_b46457 to nepatri do krestanstva, ale budhizmu a hinduizmu
@futurizmus lebo sa môžem pýtať, na čo chcem, teba nik nenúti odpovedať, scrollni na inú tému a máš odo mňa pokoj.
@anonym_autor ja len, že máš pochabú myseľ.... môžem scrolnúť, však samo. Ale sa mi to nepáči proste ten postoj. Taký opovrhujúci či tak.
Mam podotazku: Ktory boh? Ten krestansky, zidovsky, islamsky alebo niektory iny z monohych, v ktorych rozni ludia veria?
Lebo ti co veria v toho krestanskeho mi kedysi vysvetlili, ze to je trest za hriechy ich predkov az do neviem akeho kolena. Ak to tak je, tak ten ich vsemohuci je riadne kruty a ma sadisticke sklony, ked ho bavi divat sa na utrpenie svojich nevinnych dietok. Cele toto sa vobec nezhoduje s tym laskavym a odpustajucim, ktorym vraj je.
Mam podotazku: Ktory boh? Ten krestansky, zidovsky, islamsky alebo niektory iny z monohych, v ktorych rozni ludia veria?
Lebo ti co veria v toho krestanskeho mi kedysi vysvetlili, ze to je trest za hriechy ich predkov az do neviem akeho kolena. Ak to tak je, tak ten ich vsemohuci je riadne kruty a ma sadisticke sklony, ked ho bavi divat sa na utrpenie svojich nevinnych dietok. Cele toto sa vobec nezhoduje s tym laskavym a odpustajucim, ktorym vraj je.
@anonym_c56595 toto bol pohlad zidov na choroby, to nie je krestansky pohlad
@anonym_b46457 to nepatri do krestanstva, ale budhizmu a hinduizmu
@euka210 Boh je mimo týchto škatuliek. Boh nie je kresťan, Slovák, portugalec či budhista. Ľudia resp. spoločnosť nechápe čo je Náboženstvo. Näboženstvo je Pôvodná funkcia živej bytosti. Pôvodná činnosť. A aká je to teda tá činnosť?
Kresťan sa môže stať zajtra moslimom, neskôr budhistom, potom pacifistom, agnostikom, stoikom, voidistom a podobne. Takže aká je naša pôvodná identita? Sme fakt Slováci? Toto je skutočná identita? Slovák?
@anonym_c56595 toto bol pohlad zidov na choroby, to nie je krestansky pohlad
@euka210 tak si upracte vo svojich radoch, lebo o tomto ma presviedcal nick, ktory sa odhodlane a statocne hlasi ku krestanstvu. Na MK ho fixujem dlho a o jeho odhodlanej, hlbokej a statocnej katolicje viere a presvedceni nepochybujem.
@anonym_18c196 čo to malé dieťa spravilo, že je postihnuté?
@anonym_autor ono nič ale jeho rodičia , starý rodičia atď
@euka210 tak si upracte vo svojich radoch, lebo o tomto ma presviedcal nick, ktory sa odhodlane a statocne hlasi ku krestanstvu. Na MK ho fixujem dlho a o jeho odhodlanej, hlbokej a statocnej katolicje viere a presvedceni nepochybujem.
@anonym_c56595 no co ti mam na to povedat 🤷♀️ ...su aj taki veriaci ludia, ktori sa budu do prs bit, aky su oni katolici...a dietatu daju na ruku cervenu snurku a veria v urieknutie 🤦♀️. Je plno nazorov a presvedceni u veriacich ludi, nema kazdy rovnake informacie a vedomosti. Ked chces relevantne info, tak sa pytaj knaza alebo teologa.
@anonym_18c196 Nehovoríš technicky správne a celkovo proste, máš v tom "hokej".
@futurizmus podľa toho čo píšete , je na pováženie,kto má hokej ....
@anonym_c56595 no co ti mam na to povedat 🤷♀️ ...su aj taki veriaci ludia, ktori sa budu do prs bit, aky su oni katolici...a dietatu daju na ruku cervenu snurku a veria v urieknutie 🤦♀️. Je plno nazorov a presvedceni u veriacich ludi, nema kazdy rovnake informacie a vedomosti. Ked chces relevantne info, tak sa pytaj knaza alebo teologa.
@euka210 ja ziadne presne info nepotrebujem. Mne je vsetko jasne, ja do toho ziadne imaginarne bytosti nepotrebujem tahat. Len som odovzdala to co sa ku mne donieslo. A zas som sa presvedcila, ze vy krestania v tom mate mierny bordelicek
Boh nespôsobuje utrpenie ani postihnutie detí. Nikdy nemal plán že ľudia budú trpieť.
Vytvoril dokonalých ľudí bez chorôb a mohli žiť večne bez smrti v dokonalých podmienkach v raji.
Tieto plány pokazil satan, oklamal ľudí aby sa vzbúrili voči bohu, klamal im že sa im bude lepšie žiť ak si budú sami vládnuť a vykašlú sa na boha.
Vtedy prišli o dokonalosť, prestal ich Boh podporovať a začali postupne chradnúť, podliehať chorobám a smrti a od našich predkov sme zdedili rovnakú nedokonalosť, choroby a smrť.
Niektoré choroby máme, lebo sme zničili životné prostredie, napríklad sa stane havária v chemickej továrni, majitelia a úrady to tutlú, kontaminuje sa životné prostredie a rodia sa postihnuté deti.
Nebude to tak už natrvalo, ukázal to Ježiš Kristus keď prišiel na Zem, súcitil s utrápenými, uzdravoval ich z každej choroby a niektorých aj vzkriesil z mŕtvych. Týmto ukázal že ho poslal Boh a má moc aj ochotu dať veci do pôvodného stavu.
Ako sa nám "lepšie žije" bez boha vidíme každý deň okolo seba. Keď príde správny čas Boh ukončí terajšiu vládu satana a napraví všetky spôsobené škody touto vzburou. Svoje plány s nami a ako to vyrieši nám dal zapísať do Biblie.
Pre mňa je toto vec prečo verím v Boha. Vieš verím, že bolesť akákoľvek má pravdepodobne nejaký zmysel, nemusím mu rozumieť ani ten zmysel nikdy pochopiť, nikdy nebudem vidieť dôsledky všetkého.
Rovnako ani srnka nikdy nepochopi prečo ju chce zabiť vlk. Všetko má zmysel v celkovom kontexte, aký nikdy neuvidime.
A neveriť v Boha by pre mňa osobne bolo ťažké, keďže utrpenia je všade veľa a bez viery v niečo väčšie sa zdá to utrpenie zbytočné.
Lebo ak vidíme napríklad prírodu, ktorá úžasne funguje, vidíme ako aj najmenší chrobák, ktorý neprežije ani rok má svoj vlastný príbeh a svoju funkciu, tak si nechcem myslieť, žeby existencia človeka a utrpenie človeka nemalo zmysel. Aj keď je to tak bolestivé prežívať.
@anonym_b1d355 ako sa ničí?
@anonym_autor tak si naštuduj, nebudem tu písať litánie, hoci vedieť by si to mohla
@iwesska áno, to ja viem že neexistuje. Ale pýtam sa kresťanov, ako si to vysvetľujú, prečo to "boh" dopustí. Prečo im boh pomôže nájsť kľúče od auta, spraviť skúšku, atď. ale malé deti sú mu ukradnuté a rodia sa postihnuté.
@anonym_autor páči sa mi tvoja úvaha a páčia sa mi aj tvoje otázky. Sú úprimné a priame, je dôležité sa podľa mňa presne takto pýtať.
Ja sama a verím, že asi nikto ti na toto odpoveď nikdy nedá. Áno my kresťania a verím, že to majú tak všetky náboženstvá alebo viery ti povedia je to takto a takto. Realita je, že sú to všetko dohady, všetko sú to naše túžby a myšlienky ako vnímame Boha. Nik to nedokáže, preto je to viera. Viera v niečo.
@anonym_c56595 ale existuju aj tzv.rodove zatazenia, ktore sa fakt mozu prenasat generaciami. Ale to su tie rozhodnutia pre Zleho, ktore prinasaju svoje dosledky. Su to komplikovane veci a otazky a preto ani odpoved nie je taka jednoducha a jednoznacna. Ludia si radi urobia jednoduchy zaver, aby nemuseli nad vecami premyslat. Ale staci sa opytat knaza a urcite ti neda taku jednoduchu odpoved, ako Ti moze ponuknut obycajny veriaci clovek.
BOH JE LÁSKA...to je zaklad katolickeho ucenia a viery.
@minenkaa hihi ja ti rozumiem. Ale ako vo všetkom v rôznych oblastiach života je neprípustné si "myslieť". to vždy zaváňa dohadmi, špekulaciami a chybnými závermi. Trebars ako pravidla cestnej premavky, alebo BOZP, alebo štúdium na Univerzite. Veci su už v princípe dané. To čo si myslíme nebude zodpovedať tomu ako sa veci majú.
@futurizmus Ak chceš, aby ťa brali vážne, prestaň stále písať haha a hihi.
@euka210 ja ziadne presne info nepotrebujem. Mne je vsetko jasne, ja do toho ziadne imaginarne bytosti nepotrebujem tahat. Len som odovzdala to co sa ku mne donieslo. A zas som sa presvedcila, ze vy krestania v tom mate mierny bordelicek
@anonym_c56595 aj lekari, ktori narabaju len z faktami, mozu mat viaceri odlisny nazor na nejaku chorobu cloveka...vo veciach viery to je teda este tazsie.
Viera je celozivotny proces a cesta, nie je to ako naucit sa bicyklovat a uz sa bicyklujes...
@anonym_c56595 ale existuju aj tzv.rodove zatazenia, ktore sa fakt mozu prenasat generaciami. Ale to su tie rozhodnutia pre Zleho, ktore prinasaju svoje dosledky. Su to komplikovane veci a otazky a preto ani odpoved nie je taka jednoducha a jednoznacna. Ludia si radi urobia jednoduchy zaver, aby nemuseli nad vecami premyslat. Ale staci sa opytat knaza a urcite ti neda taku jednoduchu odpoved, ako Ti moze ponuknut obycajny veriaci clovek.
@euka210 nie, keby bol Boh laskavy a odpustajuci tak nedopusti aby nevinne deti trpeli za hriechy svojich predkov. Ked to dopusti, tak je kruty, zakerny a pomstychtivy.
Ale iste, treba nejak zdovodnit to comu sa nerozumelo pred 2000 rokmi, ked nikto ani netusil o genetike, nikto netusil o negativnych vplyvoch na plod pocas tehotenstva, nikto netusil o chorobach matky, ktore negativne ovplyvnia vyvoj plodu alebo ktore udalosti pri porodoch maju za nasledok rozne poskodenia. Vysvetlenie sa naslo na urovni vtedajsich poznatkov a chapania. Dnes vieme kde je vacsina pricin, zial niektore nevieme odstranit a tak sa poskodene deti rodia, deti trpia nevyliecitelnymi chorobami, ale nie je to preto, ze ich prastary otec spachal nejaky hnusny hriech. Ale je to pre niektorych dobra barlicka, ked nieco neviem pochopit a neviem sa s tym vysporiadat poviem si, ze je to vola vsemohuceho, ktory mi dal kriz, ktory musim niest a na koniec ma caka vecna blazenost
@euka210 Boh je mimo týchto škatuliek. Boh nie je kresťan, Slovák, portugalec či budhista. Ľudia resp. spoločnosť nechápe čo je Náboženstvo. Näboženstvo je Pôvodná funkcia živej bytosti. Pôvodná činnosť. A aká je to teda tá činnosť?
Kresťan sa môže stať zajtra moslimom, neskôr budhistom, potom pacifistom, agnostikom, stoikom, voidistom a podobne. Takže aká je naša pôvodná identita? Sme fakt Slováci? Toto je skutočná identita? Slovák?
@futurizmus Sranda, Sepultura v profilovke a debaty o Bohu... Neštandardná kombinácia. 👌
@euka210 nie, keby bol Boh laskavy a odpustajuci tak nedopusti aby nevinne deti trpeli za hriechy svojich predkov. Ked to dopusti, tak je kruty, zakerny a pomstychtivy.
Ale iste, treba nejak zdovodnit to comu sa nerozumelo pred 2000 rokmi, ked nikto ani netusil o genetike, nikto netusil o negativnych vplyvoch na plod pocas tehotenstva, nikto netusil o chorobach matky, ktore negativne ovplyvnia vyvoj plodu alebo ktore udalosti pri porodoch maju za nasledok rozne poskodenia. Vysvetlenie sa naslo na urovni vtedajsich poznatkov a chapania. Dnes vieme kde je vacsina pricin, zial niektore nevieme odstranit a tak sa poskodene deti rodia, deti trpia nevyliecitelnymi chorobami, ale nie je to preto, ze ich prastary otec spachal nejaky hnusny hriech. Ale je to pre niektorych dobra barlicka, ked nieco neviem pochopit a neviem sa s tym vysporiadat poviem si, ze je to vola vsemohuceho, ktory mi dal kriz, ktory musim niest a na koniec ma caka vecna blazenost
@anonym_c56595 ano, mas pravdu v tych pricinach mnohych chorob.
A ano, ked sa nevie vysvetlit, tak viera pomaha niest tu neistotu, strach a bolest. Lahsie sa nesie bolest veriacim ludom ako niekomu, kto neveri v nieco "vyssie".
@anonym_autor pretoze padom prvych ludi do hriechu, ked zradili Boha a posluchli diabla, tak toho nasledkom je smrt utrpenie a choroby. Kazdy si preto nesieme svoj kriz. Uci nas to laske, obete, pokore a uvedomeniu si, ze nie sme vsemohuci a vsevediaci a ze bez Bozej pomoci by bol zivot neznesitelny a nezmyselny. Utrpenie nadobuda iny rozmer
@euka210 vies uviest priklad rodoveho zatazenia?
Ja len odporúčim knihy od C.S.Lewisa, ktorý bol kresťan a krásne, príbehovo a úvahovo rozoberá mnohé témy, ktoré sú na spracovanie našou ľudskou hlavou ťažké. Tiež odporúčam film, resp. knihu Chatrč, ktorý hovorí príbeh muža, ktorému pedofil uniesol a zabí maličkú dcéru - tiež pekne a zrozumiteľne toho mnoho vysvetľuje a vykladá. Nebudem tu ja nič rozoberať, toto je veľmi komplexná a ťažká téma vhodná na osobný rozhovor, kde nám emócie, mimika a tón hlasu pomôžu sa pochopiť. Držím palce pri hľadaní odpovedí na tieto otázky. Len dúfam, že do toho pôjdeš hoci skepticky, ale s otvorenou mysľou, lebo nie je nič lepšie, ako keď nájdeš pravdu, nech je akokoľvek ťažká.

Pretoze neexistuje,presne preto sa to deje. Inak by sa na to detske utrpenie nedokazal pozerat
@iwesska 😂😂😂😂😂😂😂