Spermiogram a jeho súlad s katolíckou vierou
Ako môžu muži katolíci, ktorí sú ženatí, absolvovať vyšetrenie spermiogramu?
Viem, že sa používa perforovaný kondóm (ako napr. tu: https://www.lpp.sk/ponuka/produkt/91-nespermici...), ale keď sa prepichne na 5-6 miestach obyčajným špendlíkom, nevytečie z neho všetko semeno a nekontaminuje sa vzorka s vaginálnymi sekrétami?
@sara07 To nikde netvrdím, tak mi láskavo nedavaj do huby reči, ktoré som nepovedal.
@thirstymonk ale ano , skus byt menej agresivny a viac inteligentny , nie si v bare ale fore pre baby
@mizoko tak tam je to o niečom inom, tam si nenechaju kafarat a vydierat sa politici čo rozhoduju, nepotrebuju až tak ponížene šuchat nohami v kostole,nepotrebuju vatikansku zmluvu zvladaju to aj bez nej , a ono v tej škole , osnovach aj zakonoch vidno a citit
nie je problém si zobrat na porovnanie rovnaky predmet
nezasahuju do škôl , no jasne etika pracovny zošit na stranu oslavna basen o bohu, obrazky ked sa preberaju naboženstvo zasadne krestanske, a celkovo pretlačane
závidím že ste v čechách , dufam že sa to aj nam podari
@sara07 a to sme na Morave kde je veľa veriacich ale absolútne to nie je poznať. V škole ani nie je náboženstvo ani etika. Neriešia to. Zato na SK prvé,čo sa každý rok riešilo bolo kedy bude aké náboženstvo. Ale čo sa tu dosť riešilo bol 17. November
@mizoko No my sme mali takú tetku, ktorá mala problém s Bohom, krížmi a takými vecami. Prevadzkovala prosím pekne "Pohrebné služby". Mala fakt problém na pohrebe povedať kňazovi "Pán Boh zaplať". Tak to je presne tento príklad, len z opačnej strany. Keď viem, že na 90% pohreboch bude kňaz a mám s tým problém, tak ozdaj to nebudem robiť, nie? :D
@thirstymonk prečo by mala kňazovi vravieť Pán Boh zaplať? 🤣🤣🤣 Ja vždy pekne normálne podakujem ☺️ prepáč,ale toto bol hlúpy príklad 🙂 nie som povinná ozdravovať vašimi formulkami keď máme formulky pre všetkých ktoré nikoho neurazia ☺️ a aký mala problém s krížmi? Čo ich zhadzovali na zem? A že mala problém s bohom sa ako prejavovalo v jej práci? Teda okrem toho pozdravu ktorý fakt nemusí byť takýto a stačí obyčajne ďakujem 🙂 kňaz je len človek,vieš o Tom? Takže,čo také tá pani robila že si vytiahol akurát ju? Hyzdila mŕtvoly lebo boli veriaci? Pálila bibliu? Odmietla niekomu urobiť kresťanský pohreb? Lebo mne lekárnička odmietla vydať liek. Takže? Mať výhradu vo svedomí ale predať liek je ok. Veď si myslí čo chces. Ale keď tam pracuješ pracuj tak aby si neobmedzoval zakaznikov
@mizoko No my sme mali takú tetku, ktorá mala problém s Bohom, krížmi a takými vecami. Prevadzkovala prosím pekne "Pohrebné služby". Mala fakt problém na pohrebe povedať kňazovi "Pán Boh zaplať". Tak to je presne tento príklad, len z opačnej strany. Keď viem, že na 90% pohreboch bude kňaz a mám s tým problém, tak ozdaj to nebudem robiť, nie? :D
@thirstymonk alebo opaluvala kňaza? Či čo vlastne sa ti nepáčilo? Len ten pozdrav? Môjmu mužovi keď umrela babka musela som ísť na pohreb. Áno,musela svokra si to vydupala. Nekrizovala som sa,nemodlila,nespinala ruky ale bola som tam. A keď kňaz šiel s krížom kt sme mali bozkat nespravila som to. To je celé. Ja som bola slušná. Kňaz to neriešil. Aj také situácie sa stávajú.
Omfg...tak teraz som už videla všetko...
@viestta však su v podstate nanutene dni volna, na ich mieste by som sa krotila
my rozhodne roky neoslavujeme vianoce a drviva väčšina preživa hlavne cez dekorovanie vianoce a konzum. ako na biznis je to paradne to je pravda
@sara07 mňa tiež baví ťa otázka: a prečo oslavujú ateisti 24.12 keď tomu neveria? No lebo je nanútené voľno? 🤣
my rozhodne roky neoslavujeme vianoce a drviva väčšina preživa hlavne cez dekorovanie vianoce a konzum. ako na biznis je to paradne to je pravda
@sara07 a o Tom oslavovani vianoc tak ako to ponímaju veriaci sa pritom ani nejedná 😅
@anonym_c9243c Neviem o tom, že by premier niekedy o sebe vyhlasoval aky je veriaci. Pokiaľ viem, je veriaci papierovo - ma prijate sviatosti, s ktorymi ale utiera prdel.
@thirstymonk ale hra sa na veľkého kresťana vždy,keď potrebuje hlasy vo voľbách 🤣😅 a potom šup domov za mladou milenkou. Mňa by zaujímalo koľko nás ako krajinu stalo to trajdanie našich papalášov do Vatikánu
@viestta Okay a kto tú moralku alebo etiku určil? Máme ju vrodenú? Ako je možné, že nejaké kmene v pohode kanibalujú svojich zosnulých, alebo nepriateľov?
Problém je ten - čo sa tebe môže zdať (bez ohľadu na vieru) ako najväčšie možné zlo, pre iného môže znamenať pravý opak - "dobro".
Som si takmer istý, a teraz použijem príklad, ktorý neznášam, no najlepšie to ilustruje, že hitler bol vo svojom vnútri presvedčený, že holokaustom dosiahne "lepší" svet. Prečo inak by to robil? Našiel si nepriateľa a snažil sa od toho "nepriateľa" očistiť svet. To je z jeho pohľadu. Pre nás, čo sme aspoň trošku príčetní, je to samozrejme jedna z najhorších genocíd v ľudskej histórií. A predsa s tým boli svojho času milióny nemcov úplne v poho. Presvedčili sami seba a svoje zázračné "svedomie", že žid je len zbytočná forma života.
Toto je ľudská etika a morálka, o ktorej tu básnite. Veľmi ľahko ovplyvniteľná a zameniteľná. Nedá sa na ňu spoliehať.
Preto si myslím (a toto je jeden z najdôležitejších osobných aspektov, prečo som veriaci), že musí existovať nejaká mimoľudská "nátura", nejaká superexistencia s IQ nekonečno, ktorá nám tieto morálne a etické zásady určila.
@thirstymonk chceš povedať, že v nacistickom Nemecku neboli kresťania? toto ti nevyšlo.
@thirstymonk chceš povedať, že v nacistickom Nemecku neboli kresťania? toto ti nevyšlo.
@mondolina jemu toho viac nevyšlo ☺️
@mizoko mám v lekárni kamošky. Jedna má problém predať,vždy je iná,čo to predat nemá problém. Veď keby zamestnávali iba podľa toho,tak lekárne nezarobia. Stačí sa postaviť vedľa do radu. Potom sú maličké lekárne,rodinné,kde to môže byť postavené na vyhrade svedomie,ti si to asi dovolí môžu. Ale to je tiež promile na Slovensku.
@anonym_25fbf6 dnes je casto v lekarni i a 1 magistra, 1lekaren ma iba 2-3 aj to nie na plny uvazok a sa striedaju.
Ale ano treba ist do inej lekarne a hotoho.
@anonym_25fbf6 dnes je casto v lekarni i a 1 magistra, 1lekaren ma iba 2-3 aj to nie na plny uvazok a sa striedaju.
Ale ano treba ist do inej lekarne a hotoho.
@natalka13 prečo by som mala ísť do inej lekárne? Veď liek ti majú vydať všade. Navyše to bolo večer ( nie každý máme možnosť ísť do obchodu alebo lekárne cez deň keďže práca nepustí) a iná lekáreň nebola otvorená. A zopakujem,nechápem prečo by som mala ísť do inej lekárne? Ak sa predávajúcej nebude páčiť,že si chces vybrať antibiotika lebo podľa nej má liečiť iba Boh tak mi nepredá lieky? To je čo za logiku?
@natalka13 prečo by som mala ísť do inej lekárne? Veď liek ti majú vydať všade. Navyše to bolo večer ( nie každý máme možnosť ísť do obchodu alebo lekárne cez deň keďže práca nepustí) a iná lekáreň nebola otvorená. A zopakujem,nechápem prečo by som mala ísť do inej lekárne? Ak sa predávajúcej nebude páčiť,že si chces vybrať antibiotika lebo podľa nej má liečiť iba Boh tak mi nepredá lieky? To je čo za logiku?
@mizoko podka zakona nie. Mozu mat vyhradu svedomia.
Nic to nema s antibiotikami. Neplet hrusky s jablkami.
@natalka13 a opäť sa pýtam,prečo taký človek pracuje v lekárni keď ma s týmto problém? Keď si bude myslieť že bylinky sú carodejnicyvo tak mi nepredá výživový doplnok lebo ona s tým nesúhlasí? Bude proti vakcinam tak mi nepredá vakcínu? Tu ide o zdravie,nie o cukríky. A áno aj HAK v mojom prípade slúži ako liek.
@natalka13 ja nepletiem hrušky s jablkami. Tak to je. Ak má problém s jedným môže mať problém aj s druhým. Môže kľudne povedať že má výhrady svedomia že nezabije a vakcina je podľa nej smrť a nepredá ju. Idem na to vašou chorou logikou. Vy tu nie ste od toho aby ste ľuďom vraveli ako majú žiť. Máte predať lieky a nie súdiť iného.
@thirstymonk preco by mal neveriaci pouziat vase zauzivane formulky? Nie tak davno so bola odniest veci pre charitu sestrickam. Pozdraila som Dobry den, sestrcika podakovvala Pan Boh zaplat, odpovedala som Rado sa stalo. Jednak netusim ake su tie spravne forulky, jednak som bola zdvorila a slusna prierane situacii. Bola so kupelocch na izbe s radoou sestrou, ja som zdravila Dobre rano, ona Pozehnane rano. Ani jedna z nas z toho proble nemala. Ani knazoi po pohrebe babky sme nedakovali Panboh zaplat. Dali sme mu obalku ako sa slusi po pohrebe, podakovali a pozdravili Do videnia... Ale asi sme to mali ukoncit tou formulkou Pan Boh zaplat a nemuseli sme davat obalku, vsak ten hore by to zaplatil...
@thirstymonk preco by mal neveriaci pouziat vase zauzivane formulky? Nie tak davno so bola odniest veci pre charitu sestrickam. Pozdraila som Dobry den, sestrcika podakovvala Pan Boh zaplat, odpovedala som Rado sa stalo. Jednak netusim ake su tie spravne forulky, jednak som bola zdvorila a slusna prierane situacii. Bola so kupelocch na izbe s radoou sestrou, ja som zdravila Dobre rano, ona Pozehnane rano. Ani jedna z nas z toho proble nemala. Ani knazoi po pohrebe babky sme nedakovali Panboh zaplat. Dali sme mu obalku ako sa slusi po pohrebe, podakovali a pozdravili Do videnia... Ale asi sme to mali ukoncit tou formulkou Pan Boh zaplat a nemuseli sme davat obalku, vsak ten hore by to zaplatil...
@viestta keď už ich aj toto popudzuje,že pozdravis a podakujes štandardnou formulkou tak ja už nechápem 😅 a že kto tu vyvoláva napätie medzi ateistami a veriacimi keď im ešte aj bežný pozdrav je malo
@mizoko predavacka nie, lebo ta nie je medzi vymenovanymi povolaniami. Ja vy som bola zvedala ako by sa zachoval zdravotnicky personal s vyhradou svedomia, ked by bolo treba osetrovat tehotnu z umeleho oplodnenia, ktora ma problemy.
@viestta no o chvíľu už nebude trestne priznavat sa verejne k nacizmu tak to ešte len bude sranda 😁 to už nebude len o náboženstve ale aj o rase. Omg my sme stratený narod
@mizoko pozri su lekarne kde ich zamestnaju a su kde ich odmietnu.
Je to ich volba.
Toto mna netrapi. Lekara mam fajn aj kamosky v lekarnach.
A dnes mas online predaj. No problem kondomy.
@natalka13 🤣🤣🤣 online predaj na lieky na predpis. Jooooj moja,skúsila si ale nevyšlo. A nie nemá vykonávať takú prácu keď ju nemôže vykonávať tak ako ma
@mizoko pozri su lekarne kde ich zamestnaju a su kde ich odmietnu.
Je to ich volba.
Toto mna netrapi. Lekara mam fajn aj kamosky v lekarnach.
A dnes mas online predaj. No problem kondomy.
@natalka13 ja netvrdim, ze si ten zakon schvalila. Ale zas sme pri tom, ze prava jedneho obmedzuju prava druheho, cize pozitivna diskriminacia tych urcitej skupiny obyvatelov.
@natalka13 ja netvrdim, ze si ten zakon schvalila. Ale zas sme pri tom, ze prava jedneho obmedzuju prava druheho, cize pozitivna diskriminacia tych urcitej skupiny obyvatelov.
@viestta joj tu su horsie veci ako to ze musim ist o200m dalej do lekarne. A to ja som ateista s velkym A.
Pozri dnes Estoka, vychcanca jedneho.
Esteze ta Peta ❤️ potesila.
@viestta joj tu su horsie veci ako to ze musim ist o200m dalej do lekarne. A to ja som ateista s velkym A.
Pozri dnes Estoka, vychcanca jedneho.
Esteze ta Peta ❤️ potesila.
@natalka13 tebe to nevadí ale ja keď ledva stíham lekáreň a pani mi povie že mi liek nepredá tak díky moc. Lebo ona má výhradu vo svedomí 🤦🏼♀️

@mizoko ano, aj ja som to citala. Myslim, ze tato perla ducha zaznela v tej vlanajsej debate, kde sa rozoberalo preco si ateisti davaju darceky na Vianoce alebo to bolo predvlani, kde sa veriaci pohorsovali nad tym, ze si ateisti dovolia oslavovat "ich" Vianoce.