icon

Spermiogram a jeho súlad s katolíckou vierou

15. jan 2026

Ako môžu muži katolíci, ktorí sú ženatí, absolvovať vyšetrenie spermiogramu?

Viem, že sa používa perforovaný kondóm (ako napr. tu: https://www.lpp.sk/ponuka/produkt/91-nespermici...), ale keď sa prepichne na 5-6 miestach obyčajným špendlíkom, nevytečie z neho všetko semeno a nekontaminuje sa vzorka s vaginálnymi sekrétami?

sara07
17. jan 2026
@natalka13

@anonym_25fbf6 dnes je casto v lekarni i a 1 magistra, 1lekaren ma iba 2-3 aj to nie na plny uvazok a sa striedaju.
Ale ano treba ist do inej lekarne a hotoho.

@natalka13 ale to nie je riešenie, lekaren je miesto kde sa vydavajú lieky, za mna je to neprofesionalne že nevyda antikoncepciu na ktorá je na lekarsky predpis , nemá čo hladat v predu pri vydaji potom
alebo sa stava že tabletu po povedia že nemajú a pritom sa dozvieš že ju maju vždy ...
niečo také ako vyhrada svedomia by tu ani nemala byt ale tak cez vatikansku zmluvu sa dakedečo prepašovat

viestta
17. jan 2026
@natalka13

@viestta joj tu su horsie veci ako to ze musim ist o200m dalej do lekarne. A to ja som ateista s velkym A.
Pozri dnes Estoka, vychcanca jedneho.
Esteze ta Peta ❤️ potesila.

@natalka13 y prejdes 200 m do inej lekarne. Ina zena musi cestovat do ineho okresu aby nasla gynekologa, ktory jej ten recept na antiku vystavi. Dalsi par musi zmenit vseobecneho lekara ked potrebuje spravit vysetrenia a odbery pre potreby centra asisitovanej reprodukcie. Ked mas v strediskovej obci jednu lekaren, tak nestaci prejst 200 metrov, musis cestovat a hladat

sara07
17. jan 2026
@natalka13

@mizoko pozri su lekarne kde ich zamestnaju a su kde ich odmietnu.
Je to ich volba.
Toto mna netrapi. Lekara mam fajn aj kamosky v lekarnach.
A dnes mas online predaj. No problem kondomy.

ale vyhovuje ti a obhajuješ ho ...
minule bola reportáž pri zamlčanom potrate alebo odumreti je aj tretia možnost formou tablety ale mudr ju nenavrhuju len kyret ? prečo ? je to šetrnejšie pre ženu ak si to zvoli,nechápem prečo by o niektorých veciach nemala rozhovat sama žena ale nejaká viera niekoko iného
je to zasahovanie viery aj v lekarni aj u lekara do názoru, myslenia nemyslenia, života, zdravia na ukor toho druheho ...
@natalka13

anonym_25fbf6
17. jan 2026
@mizoko

@natalka13 prečo by som mala ísť do inej lekárne? Veď liek ti majú vydať všade. Navyše to bolo večer ( nie každý máme možnosť ísť do obchodu alebo lekárne cez deň keďže práca nepustí) a iná lekáreň nebola otvorená. A zopakujem,nechápem prečo by som mala ísť do inej lekárne? Ak sa predávajúcej nebude páčiť,že si chces vybrať antibiotika lebo podľa nej má liečiť iba Boh tak mi nepredá lieky? To je čo za logiku?

@mizoko povedz mi aspoň jednu lekáreň v nejakej sieti,kde ti povedia,že uplatňuje výhradu vo svedomí😂
Možno nejaká mini rodinná.
Ešte aj toto si prezustuje zamestnavstel v týchto reťazcoch😄čo by nemal,ale robí sa to. A ver tomu,že viem,čo píšem 🤣

natalka13
17. jan 2026

mizoko napisala
"Veď liek ti majú vydať všade"
Ja jej odpovedam ze "zo zakona nemusia".
Comu baby nerozumiete?
Neobhajujem netvrdim ci je alebo to nieje spravny dobry zakon.
@sara007
@viestta

mizoko
17. jan 2026
@natalka13

mizoko napisala
Comu baby nerozumiete?
@sara007
@viestta

@natalka13 zo zákona nemusia vydať liek na predpis? To kde máš v zákone napísané? Ja pokiaľ viem máš právo na liečbu. A tá je nad výhradou svedomia. Či ohroziť niekoho zdravie je podradene vyhrade vo svedomí? To kde je prosimta napísané?

mizoko
17. jan 2026
@anonym_25fbf6

@mizoko povedz mi aspoň jednu lekáreň v nejakej sieti,kde ti povedia,že uplatňuje výhradu vo svedomí😂
Ešte aj toto si prezustuje zamestnavstel v týchto reťazcoch😄čo by nemal,ale robí sa to. A ver tomu,že viem,čo píšem 🤣

@anonym_25fbf6 no predstav si 🙂 ale evidentne pre teba osobná skúsenosť niekoho je len kec. Tak ok,zi si vo svojej rozpravke

mizoko
17. jan 2026
@natalka13

mizoko napisala
Comu baby nerozumiete?
@sara007
@viestta

@natalka13 ja nehovorím o voľnopredajných liekoch aké o liekoch na predpis. A to je aj HAK a pre mňa je to liek kt lieči a potrebujem ho. To nie je o jeho inej funkcií - zabráneniu počatia. Omg,keď sa človek hra na boha a takto to potom vyzera

autor
17. jan 2026
@thirstymonk

@mizoko A práve na tomto väčšina ľudí crashne: Myslím, či nemyslím si, že niečo je hriech. Do toho vstupuje svedomie. Ale treba si uvedomiť, že pocity, ani svedomie nie sú smerodajné, toto je veľký a častý omyl!

Nejaký arab akbar, ked dodávkou naberie sto ľudí vo francúzsku, je vo svojom svedomí presvedčený, že tým slúži svojmu bohu, lebo zabíja infidels (neveriacich). A to predsa od neho žiada Alah (ževraj, nevyznám sa v islame)... Niekto ukradne v obchode rožok, lebo jeho deti hladujú a hryzie ho svedomie, iný odfajči zo štátu 50 milionov na posranej kompe a svedomie ho netrápi.

Ja som napríklad pri žiadnom sexuánom hriechu nemal nejaké výčitky svedomia. Nikdy. Ale to neznamená, že to nie je hriech.

Takže ak si niekto myslí, že je niečo hriech, nech namiesto myslelnia hľadá odpoveď u tých, čo sa vyznajú, alebo v príslušnej literatúre. Ale uznávam, navonok to vyzerá ako "kľučkovanie" a môže to vrhať neblahé svetlo iným ľuďom. Nuž, nikto nie je dokonalý. Úloha kresťana je snažiť sa hrešiť čo najmenej. Že to nie je také jednoduché, to snáď nemusím opisovať.

@thirstymonk Ale to je zle, keď si páchal hriechy proti 6. Boziemu prikázaniu a nebolo to to ľúto? A ako si sa z toho vyspovedal? Veď tá spoveď nebola vôbec platna. Je potrebné vyhýbať sa hriechom. Práve preto potrebujem návod, ako odobrať semeno bez spáchania hriechu.

anonym_25fbf6
17. jan 2026
@mizoko

@anonym_25fbf6 no predstav si 🙂 ale evidentne pre teba osobná skúsenosť niekoho je len kec. Tak ok,zi si vo svojej rozpravke

@mizoko pre mňa to nie je lec,pohybujem sa vo farma priemysle,tak viem. Nepotrebujem písať klamstvá a ešte ako anonym😄

autor
17. jan 2026
@viestta

@mizoko predavacka nie, lebo ta nie je medzi vymenovanymi povolaniami. Ja vy som bola zvedala ako by sa zachoval zdravotnicky personal s vyhradou svedomia, ked by bolo treba osetrovat tehotnu z umeleho oplodnenia, ktora ma problemy.

@viestta Tu by vyšetrili normálne. Zdravotnícky personal si nemôže uplatniť tomto prípade výhradu svedomia. Tu si moze uplatniť len pri zákrokoch idúcich voči katolíckej viere (interrupcia, sterilizácia, vazektomia, participácia na umelom oplodnení, atď).

mizoko
17. jan 2026
@anonym_autor

@viestta Tu by vyšetrili normálne. Zdravotnícky personal si nemôže uplatniť tomto prípade výhradu svedomia. Tu si moze uplatniť len pri zákrokoch idúcich voči katolíckej viere (interrupcia, sterilizácia, vazektomia, participácia na umelom oplodnení, atď).

@anonym_autor a nepríde ti to choré? Takže ak bude lekár evanjelik tak si uplatní výhradu svedomia že nebude liečiť katolikov lebo s ich učením nesúhlasí? Nesúhlasí s tým čo robia? Wtf. Mne sa rozum zastavuje.

mizoko
17. jan 2026
@anonym_25fbf6

@mizoko pre mňa to nie je lec,pohybujem sa vo farma priemysle,tak viem. Nepotrebujem písať klamstvá a ešte ako anonym😄

@anonym_25fbf6 ale ty píšeš ako anonym 🤣🤣🤣 a ja netvrdím že klameš,ale ja mám inú skúsenosť a ty moju skúsenosť popieras pretože ty takú nemáš 🤣

autor
17. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor a nepríde ti to choré? Takže ak bude lekár evanjelik tak si uplatní výhradu svedomia že nebude liečiť katolikov lebo s ich učením nesúhlasí? Nesúhlasí s tým čo robia? Wtf. Mne sa rozum zastavuje.

@mizoko Ale to takto nefunguje. Katolícki zdravotníci nemôžu vykonávať niektoré úkony, ktoré idú proti ich viere. Chráni ich v tom aj zmluva medzi sv stolicou a Slovenskou republikou.

mizoko
17. jan 2026
@anonym_autor

@mizoko Ale to takto nefunguje. Katolícki zdravotníci nemôžu vykonávať niektoré úkony, ktoré idú proti ich viere. Chráni ich v tom aj zmluva medzi sv stolicou a Slovenskou republikou.

@anonym_autor a je ti jasné,že je to obmedzovanie práva na zdravotnú starostlivosť iným ľuďom? Akým právom upierajú zdravotnú starostlivosť ľuďom,kt ju potrebujú a lekarove nazeranie na svet nie je pre týchto ľudí smerodajne? Ako by som ja chcela obmedzovať veriacich kvôli svojmu ateizmu. Pre vás to nie je záväzné ale musíte znášať dôsledky toho lebo ja som sa tak rozhodla. Chápeme sa? Nie ste v krajine len vy.

mizoko
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak nech nerobia takú prácu

anonym_25fbf6
17. jan 2026
@mizoko

@anonym_25fbf6 ale ty píšeš ako anonym 🤣🤣🤣 a ja netvrdím že klameš,ale ja mám inú skúsenosť a ty moju skúsenosť popieras pretože ty takú nemáš 🤣

@mizoko no veď píšem,že píšem ako anonym🤣tak prečo by som ako anonym klamala. Kľudne mi napis,v ktorej lekárni si uplatnili výhradu svedomia. To určite nebude nič veľké,jedine rodinná firma😄tak zase nehrot ako ti bolo odoprere dostať liek.

anonym_25fbf6
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prosím ťa,ty už radšej neprispievaj,lebo to už čo ty za polopravdy píšeš je strašné. Klamstvo s aj omyl by bol ok,ale tie polopravdy písané ako fakty od veriaceho je už ozaj dosť. Pre o by nemohli??????môžu to využiť,nenahu nič zakázané urobit. A čo také špeciálne,čo ublíži pacientovi majú zakázané urobit?veď už namiesto prispievania na MK venuje čas štúdiu niečoho.

mizoko
17. jan 2026
@anonym_25fbf6

@mizoko no veď píšem,že píšem ako anonym🤣tak prečo by som ako anonym klamala. Kľudne mi napis,v ktorej lekárni si uplatnili výhradu svedomia. To určite nebude nič veľké,jedine rodinná firma😄tak zase nehrot ako ti bolo odoprere dostať liek.

@anonym_25fbf6 ja nehrotim ty si stále ideš svoje ☺️

anonym_25fbf6
17. jan 2026
@mizoko

@anonym_25fbf6 ja nehrotim ty si stále ideš svoje ☺️

@mizoko ja?veď mi neodpisuj a vyriešené. Keď nemáš argument,tak ja si idem svoje😂napíš mi tu lekáreň,z ktorej ťa teda poslali preč. Keď už si idem svoje🤣

sara07
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a teraz si predstav že vatikanska zmluva sa vypovie , v podstate nám vatikan nič nemôže čo môže nič ? absolutne nič , už vidím ako sa vzdaju ekomunikuju niekoho , seriozne nás vatikan nemôže ničim potrestat
a vyda sr republika novu smernicu ked si katolik, krestan žiadne ivf, asistovana nič , proste nie lebo niekto má na to iny nazor a presvedčenie
ako sa budeš citit ?

viestta
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aha, ake ich chrani Vatikansa zmluva. A kto chrani pacienta, ktoyry nedosane zdravotnicku starostlivost, kedze si lekar uplatni vyhradu svedomia? Ked pride pacienka pre antikoncepciu, ktoru ma predpisanu ako liecbu jej problemov hormonalneho povodu a lekarnik jej ju odmietne vydat, lebo uplatni vyhradu svedomia tak jej upiera pristup k liecbe. Kto a co bude chranit takuto pacientku?

mizoko
17. jan 2026
@viestta

@anonym_autor aha, ake ich chrani Vatikansa zmluva. A kto chrani pacienta, ktoyry nedosane zdravotnicku starostlivost, kedze si lekar uplatni vyhradu svedomia? Ked pride pacienka pre antikoncepciu, ktoru ma predpisanu ako liecbu jej problemov hormonalneho povodu a lekarnik jej ju odmietne vydat, lebo uplatni vyhradu svedomia tak jej upiera pristup k liecbe. Kto a co bude chranit takuto pacientku?

@viestta o Tom celú dobu píšem ale tuná sa niektorí pozerajú len na seba a zdravie iného ich nezaujíma. To nie je len o kondomoch alebo tablete po,ale aj o liekoch ako HAK ktorá lieči. A ďalšie bude čo? Vakcíny? Prírodné doplnky navrhnuté lekárom? Ja naozaj nechápem ako môžu byť tak sebecki.

anonym_c9243c
17. jan 2026
@thirstymonk

@anonym_c9243c Neviem o tom, že by premier niekedy o sebe vyhlasoval aky je veriaci. Pokiaľ viem, je veriaci papierovo - ma prijate sviatosti, s ktorymi ale utiera prdel.

@thirstymonk aké sú podmienky na prijatie sviatostí?
je možné prijať sviatosti bez toho aby bol niekto členom katolíckej cirkvi?
hovorí sa o ňom že je birmovaný, Je možné mať birmovanie bez krstu, bez toho aby sa stal členom katolíckej cirkvi?

mandzula
18. jan 2026
@anonym_25fbf6

@anonym_25fbf6 Nech sa paci - Lekaren sv. Agaty Banska Bystrica. Sice to nie je sietovka, ale ani ziadna mini rodinna lekarnicka. Robila som inspektorsku na SUKLi a urcite nebola jedinna, ich nazvy si vsak nepamatam.

simsalabim
18. jan 2026
@mizoko

@natalka13 zo zákona nemusia vydať liek na predpis? To kde máš v zákone napísané? Ja pokiaľ viem máš právo na liečbu. A tá je nad výhradou svedomia. Či ohroziť niekoho zdravie je podradene vyhrade vo svedomí? To kde je prosimta napísané?

@mizoko ja som bola svedkom toho, ako v lekarni lekarnicka odmietla vydat antikoncepciu. Darmo sa baba hadala, ze to ma zo zdravotnych dovodov. V BA!!!! Tiez sme vtedy v rade na seba s ostatnymi kukali ako vyorana mys. Kebyze nezazijem, neverim. Neskutocne. A to zijeme v state, kde je oddelena cirkev od statu. Teda teoreticky.

natalka13
18. jan 2026
@anonym_25fbf6

@anonym_25fbf6 saratov dubravka.Aj u nas ale to je franchise.
Kamoska ked robila vyberko, jedna kocka jej to povedala na pohovore, nevzala ju, uz mala s takou kolegynou svoje skusennosti.

anonym_25fbf6
18. jan 2026
@natalka13

@anonym_25fbf6 saratov dubravka.Aj u nas ale to je franchise.
Kamoska ked robila vyberko, jedna kocka jej to povedala na pohovore, nevzala ju, uz mala s takou kolegynou svoje skusennosti.

@natalka13 presne tak,nevezmú takého človeka

mizoko
18. jan 2026
@simsalabim

@mizoko ja som bola svedkom toho, ako v lekarni lekarnicka odmietla vydat antikoncepciu. Darmo sa baba hadala, ze to ma zo zdravotnych dovodov. V BA!!!! Tiez sme vtedy v rade na seba s ostatnymi kukali ako vyorana mys. Kebyze nezazijem, neverim. Neskutocne. A to zijeme v state, kde je oddelena cirkev od statu. Teda teoreticky.

@simsalabim nieeee, klameš! To si nemohla zažiť! To sa predsa nedeje! Napísala pani ktorá pozná všetky lekárne a zamestnancov v nich na SK 🤣🤣🤣 ja fakt nechápem kde sa tie zadubene osoby roja čo budú rozporovat aj osobnú skúsenosť iného lebo ONI to nezazili

natalka13
18. jan 2026
@simsalabim

@simsalabim ta lekarnicka mala zavolat kolegynu.