icon

Spolužitie ateistu a kresťanky: Skúsenosti s výchovou detí

Dnes o 00:29

Ahoj. Nájde sa tu niekto, kto pochádza z takejto rodiny? Buď partneri alebo deti. Viem, že je určite veľa takýchto rodín, ale neviem si predstaviť, ako fungujú.

Na jednej strane kresťan, ktorý sa modlí, chodí každú nedeľu do kostola, na sviatky, prežehná sa pred jedlom a chce k viere viesť aj deti - naučiť ich základné modlitby, základy viery, niečo z Písma, vodí ich do kostola. A ešte pred deťmi chce mať svadbu v kostole, deti aspoň pokrstiť.

A na druhej strane ateista , ktorý neverí v Boha a veci okolo, svadba je pre neho len papier, z ktorého plynú výhody, no najmä pre ženu, nechce krstiť deti ani ich vychovávať vo viere, lebo sú to pre neho somariny...

Dá sa vôbec niečo také skĺbiť? Ale ten ateista musí počítať s tým, že pre kresťana toto bude dôležité, keď chodí každý týždeň do kostola. Musí s tým počítať, keď s ním vstúpi do vzťahu. Zaujíma ma skúsenosť zo života...

Strana
z2
anonym_604d31
Dnes o 01:20

Záleží. Ale asi skôr nie. Osobnú skúsenosť nemám.

anonym_780048
Dnes o 02:08

Máme to v rodine. Deti su katolíci, vychovavane vo viere. Fungujú uplne v pohode. Ak je v rodine udalosť, napr. 1 sv.prijimanie, birmovka niektorého príbuzného, tak ide na omšu aj ten ateista. Moje deti ho volajú "krstny", i ked krstnou mamou je oficiálne len jeho manželka. Napriek všetkému je dobrý človek, a trúfam si napísať, ze aj lepší, ako ktorýkoľvek veriaci.

anonym_b28704
Dnes o 02:25

Som z krestanskej rodiny, mam manzela ateistu, ale ze totalneho 🤦‍♀️ toto sme mali vykomunikovane uz pred svadbou. pre mna bolo podstatne, aby moju vieru akceptoval a respektoval aj moju vychovu v tomto duchu. Deti mame pokrstene, chodim s nimi do kostola (sice nie kazdu nedelu, ale to je mojou vinou). Na krste deti bol riadne v kostole s nami, inak nechodi vobec.
Tak ako ja akceptujem, ze nepraktizuje vieru, on akceptuje, ze ja ano. Pre mna by bolo prekazkou, ak by s tym mal problem (aj s vychovou ku krestanstvu).

catherin4
Dnes o 02:57

Moj brat je ateista a vzal si krestanku, ona je ale len taka vlazna, nechodi kazdy vikend do kostola. Svadbu mali v kostole, deti pokrstene, tu sa moj brat prisposobil.

anonym_24fa5a
Dnes o 03:32

Manželová sestra - teda moja švagriná a jej manžel. Ona katolíčka, on ateista. Svadbu mali v kostole, kde sa zaručil že nebude brániť v kresťanskej výchove deti. Deti majú pokrstené, + ďalšie sviatosti.
Je to vzdelaný, múdry muž , ktorý si dobre uvedomil čo podpísal tak sa tým aj riadi.

anonym_92dbc1
Dnes o 04:43

@anonym_autor hmmm .. možno až tak veriaci silno nie je, vieš, keď sú silno veriaci cize ziadne sexualne praktiky, sex len pre plodenie detí... toto by bolo pre mna no go ...
Moj manzel je veriaci , chodi do kostola a to je tak vsetko, fungujeme uplne normalne, mame pokrstene aj deti, chodia na nabozenstvo... respektujeme sa, nebavime sa o viere, a este aj derom pustam krestanske pesniicky

anonym_ef228b
Dnes o 05:42

Môj otec bol ateista, moja mamina kresťanka. Všetky deti sme pokrstené, riadne sme chodili do kostola v nedeľu a všetky sviatky, máme prijímanie, birmovku, modlili sme sa denne apd. Mali svadbu v kostole. Ja mám muža ateistu. Tiež naša svadba v kostole, tiež deti vychovávame vo viere, so sviatosťami, s kostolom. Manžel je s tým v pohode.

richardiv
Dnes o 05:45

Mám priateľku ktorá je veriaca a ja som ateista. Žiaden problém nemáme. 🤷🏻‍♂️ vieš to je ako s tým vtipom: Do kŕčmi vojde robín, kňaz a ateista no a nič sa nestane lebo všetci sú normálni. …aj sa viera a fanatizmus nemenia na fanaticky (nutnosť meniť slobodne rozhodnutie toho druhého) tak sa nič nedeje

anonym_bd7a82
Dnes o 06:06

Podobne ako reakcia vyššie - brat ateista si vzal kresťanku. Ani jeden nie je fanatik, vedia sa tolerovať a veci ohľadom detí a výchovy mali vykomunikované už pred svadbou. Svatba bola v kostole, dieťa je pokrstené. Do kostola chodí občas ona s deťmi, keď sa dieťa chystalo na prijímanie, dosť často tam ako sprievod skončil aj on 🙂.
Ona je taká vlažná kresťanka, ale z veľmi kresťansky založenej rodiny. Tak skôr kvôli svokre brat občas ide do kostola. S tou má tiež vzťah celkom fajn. Myslím, že je rada, že dal dcéru “na poriadok”, pred mojim bratom nežila švagriná asi úplne podľa jej predstáv.

rachel36a
Dnes o 06:21

@anonym_autor nedá sa to skĺbiť, ak obaja budú trvať na svojom...mala som taký vzťah.. chlap skvelý človek, ale hlboko veriaci...ja zaryta ateistka...kazdy nas rozhovor o budúcnosti sklzol do témy vieta-ateizmus...ja som si neželal viesť deti k viere, aby chodili do kostola a pod...on na tom trval. Pre nás oboch bolo najlepšie vzťah ukoncit ...teraz ma on manželku ktorá je tiež hlboko veriaca, deti zial nemajú...ja mam síce evanjelika, ale len preto ze ho rodicia dala pokrstiť ale inak ho viera nezakuima...naše deti su tiež ateisti...všetci sme spokojní...

martinka13
Dnes o 06:26

Pokiaľ je ateista vyslovene proti viere a s tým súvisiacim veciam, tak sa to skĺbiť podľa mňa nedá. V rodine máme situáciu, že jeden je praktizujúci kresťan a ateistovi to je jedno. Takže deti majú všetky sviatosti a aj pravidelne chodia do kostola. Sviatky ako Vianoce a Veľká noc sa tiež slávia v kresťanskom duchu

bykaterina
Dnes o 06:34
@richardiv

Mám priateľku ktorá je veriaca a ja som ateista. Žiaden problém nemáme. 🤷🏻‍♂️ vieš to je ako s tým vtipom: Do kŕčmi vojde robín, kňaz a ateista no a nič sa nestane lebo všetci sú normálni. …aj sa viera a fanatizmus nemenia na fanaticky (nutnosť meniť slobodne rozhodnutie toho druhého) tak sa nič nedeje

ateista v podstate neexistuje, lebo aj ten ateista v podstate v nieco veri. Ceši sa tak prezentuju že su narod ateistov a pritom veria od anjelov, v reiky, staroslovanske bohyne atd.
ale ono sa to da zit s takym clovekom ze jeden je ,,ateista,, a druhy veriaci a jedno akej viery, len si treba to este pred zacatim alebo na začiatku vztahu vykomunikovať či vobec chcú mať deti a ako by ich život vyzeral. tam môžu začat blikať kontrolky.
a suhlasim s
@richardiv pokial to nie je fanatizmus. A vtedy je jedno v čo verí, foreste utíkej

bykaterina
Dnes o 06:35
@martinka13

Pokiaľ je ateista vyslovene proti viere a s tým súvisiacim veciam, tak sa to skĺbiť podľa mňa nedá. V rodine máme situáciu, že jeden je praktizujúci kresťan a ateistovi to je jedno. Takže deti majú všetky sviatosti a aj pravidelne chodia do kostola. Sviatky ako Vianoce a Veľká noc sa tiež slávia v kresťanskom duchu

@martinka13 súhlasim ak je fanaticky ateista tak to nebude nikdy fungovat, tak isto ako aj ked je veriaci fanatik.

anonym_ffb184
Dnes o 06:50

@anonym_autor je to silná rozdielnosť a zdá sa, že v praxi to funguje len keď sa neveriaci prispôsobí (toleruje) veriaceho. Stať sa táto téma tabu nemôže, lebo deti... Alebo pozná niekto zo svojho okolia opačný prípad?
To je ako keď niekto stále hovorí o kompromise, či dohode, ale v skutočnosti to musí byť tak, ako chce on.

vroni
Dnes o 06:51
@bykaterina

@martinka13 súhlasim ak je fanaticky ateista tak to nebude nikdy fungovat, tak isto ako aj ked je veriaci fanatik.

@bykaterina, ateista je človek neveriaci v boha a nie človek neveriaci v nič. Človek veriaci v anjelov, silu vetra alebo v zázrak samovznietenia je stále ateista. Aj keď možno trochu mimo 🤯
Môj muž je veriaci katolik (laxne veriaci, skôr by som povedala že je agnostik), ja som presvedčený ateista. On považoval za potrebné aby boli deti pokrstene (nemala som námietky) a aby bola svadba v kostole (tam som námietky mala, ale ukecal ma) Ďalej sme viedli deti každý po svojom (bez toho, že by sme komentovali či dokonca zosmiesnovali názor toho druhého). Dcéra je ateistka, ale má priateľa z takej úprimne veriacej rodiny , uvidíme čo sa jej názor zmení. Syn sa skôr prikláňa k mužovi pragmatickemu názoru - neviem či Boh je ale ak áno načo ho dráždiť ateizmom 🤦🏼‍♀️ Nejako mam dojem, že som sa u nás presadila skôr ja než tá veriaca časť rodiny.

len0cka
Dnes o 06:54

Manžel je ateista,ja kresťanka. Svadba v kostole, naše deti sú pokrstené, majú 1.sv. prijímanie a tiež birmovku. Manžel bol s nami v kostole vždy na tieto udalosti,inak do kostola nechodí.
Aby mohol byť nás sobáš v kostole,musel súhlasiť s tým, že naše deti budú vychovávané vo viere, že tomu nebude nijako brániť.
Manžel plne rešpektuje našu vieru a vo vzťahu nám to absolútne nerobí problém,rovnako ako ja akceptujem, že on je ateista a k ničomu ho nenutim. Bez akýchkoľvek problémov takto fungujeme už veľa rokov.
Len vieš,je to o vzájomnej tolerancii, láske a rešpektu. Keď sa tvoj partner k tomu už teraz takto stavia, veľmi by som si rozmyslela, či by som s ním chcela byť ďalej. Základ je mať jasne vyriešené všetky dôležité otázky ohľadom spoločnej budúcnosti. Úprimne ti poviem, že ked má tvoj partner takýto postoj, nevidím to ružovo.
Btw...aj keby sme obaja ateisti, tá hláška, že svadba je iba papier s výhodami pre ženu by mne rozblikala všetky červené kontrolky.
Inak prajem veľa šťastia pri rozhodovaní 🍀

anonym_1d35da
Dnes o 07:00

Da sa to sklbit ak mu to je jedno a nebrani, ak brani nesklbite to.
Moj manzel nieje ani pokrsteny ale svadbu v kostole sme mali, obe deti nase maju krst a birmovku. Neiresil to, nechal to na mne. Akceptoval ze to chcem a nemal dovod oponovat.
Ak by som im davala prve svate prijmanie mali by aj to a nemal by problem ist do kostola v den prijmania, jasne ze na omse by s nimi nechodil. Ale byvame v meste kde mojim detom prijmanie odmietli spravit lebo su tu len rimokatolici a my sme greko tak toto uz je na detoch ak budu chciet si dorobia v dospelosti ak nie nic sa nedeje.

bykaterina
Dnes o 07:01
@vroni

@bykaterina, ateista je človek neveriaci v boha a nie človek neveriaci v nič. Človek veriaci v anjelov, silu vetra alebo v zázrak samovznietenia je stále ateista. Aj keď možno trochu mimo 🤯
Môj muž je veriaci katolik (laxne veriaci, skôr by som povedala že je agnostik), ja som presvedčený ateista. On považoval za potrebné aby boli deti pokrstene (nemala som námietky) a aby bola svadba v kostole (tam som námietky mala, ale ukecal ma) Ďalej sme viedli deti každý po svojom (bez toho, že by sme komentovali či dokonca zosmiesnovali názor toho druhého). Dcéra je ateistka, ale má priateľa z takej úprimne veriacej rodiny , uvidíme čo sa jej názor zmení. Syn sa skôr prikláňa k mužovi pragmatickemu názoru - neviem či Boh je ale ak áno načo ho dráždiť ateizmom 🤦🏼‍♀️ Nejako mam dojem, že som sa u nás presadila skôr ja než tá veriaca časť rodiny.

@vroni ateista je neveriaci. a ked v nieco veris a je jedno v co tak uz nie si ateista.
,,Ateista
je človek, ktorý neverí v existenciu bohov alebo akýchkoľvek nadprirodzených bytostí,,
cize ateistov je minimum.

Ale pointa, lebo sa uz odbieha od temy - aj ty si ukazka ze sa da fungovat v takom vztahu

thirstymonk
Dnes o 07:01

Poznám takých rodín aspoň 15. Z toho dve sú obzvlášť pozoruhodné.
V jednej rodine otec veriaci, mama ateistka. Nikdy proti tomu nevystupovala, otec chodil s deťmi v nedeľu do kostola. Keď mali deti 1sv. prijimanie, matka tam nebola, ale oslavu im prichystala, na oslave bola... Z tých detí vyrástli dobrí ľudia, ktorí našli uplatnenie v živote.

Druhá rodina je skôr konvertizovaná manželka. Pre manžela sú to hlúposti, on radšej dá 300€ na vešticu :D Takže si to vzájomne vyhadzujú na oči... to nie je až taká idylka.

vroni
Dnes o 07:31
@bykaterina

@vroni ateista je neveriaci. a ked v nieco veris a je jedno v co tak uz nie si ateista.
,,Ateista
je človek, ktorý neverí v existenciu bohov alebo akýchkoľvek nadprirodzených bytostí,,
cize ateistov je minimum.

Ale pointa, lebo sa uz odbieha od temy - aj ty si ukazka ze sa da fungovat v takom vztahu

@bykaterina, to je definícia KI, ktorá nie je správna. Ateizmus je absencia cisto v existenciu boha. Ateista môže veriť vo vily či škriatkov, čo jednoznačne nadprirodzené bytosti su a nerobí to z neho veriaceho.

kati1414
Dnes o 07:42

Ahoj. Môže to fungovať len vo vzťahu vlažný veriaci a kresťan. Človek so živou vierou by v takomto manželstve trpel. Koniec koncov aj Biblia má v tom jasno. „Neťahajte cudzie jarmo s neveriacimi! Veď čo má spravodlivosť spoločné s neprávosťou a aké spoločenstvo má svetlo s tmou?“
‭‭Druhý Korinťanom‬ ‭6‬:‭14‬
Čo to znamená ale prakticky ?
Kresťan sa snaží kráčať vo svetle. To znamená nasledovať Ježiša a tým pádom činiť aj skutky. Žiť kresťanský život neznamená sa pomodliť večer pred spaním, a ísť raz do týždňa do kostola/ spoločenstva veriacich. Podriaďuješ Bohu celý život. Rozhoduješ sa na základe Biblie, vychovávaš deti na základe Biblie. Zvestuješ ďalej evanjelium. Chodíš do cirkvi a snažíš sa byť užitočný druhým ľudom. Sex po svadbe - málo ktorý ateista bude ochotný vydržať. Na druhú stranu ateita- netúži čítať Bibliu každý deň a už vôbec chodiť na nejaké kresťanské akcie. Veci ktoré sú pre neho normálne, sú pre kresťana hriechom. Skutočný kresťan žije inak, a nedá sa to zlúčiť so životom ateistu. Budú trpieť obaja. Väčšinou neveriaci ťahá zlým smerom kresťana, aj keď ojedinele to môže byť samozrejme opačne, cielene by som do takého vzťahu nešla.

bykaterina
Dnes o 07:47
@kati1414

Ahoj. Môže to fungovať len vo vzťahu vlažný veriaci a kresťan. Človek so živou vierou by v takomto manželstve trpel. Koniec koncov aj Biblia má v tom jasno. „Neťahajte cudzie jarmo s neveriacimi! Veď čo má spravodlivosť spoločné s neprávosťou a aké spoločenstvo má svetlo s tmou?“
‭‭Druhý Korinťanom‬ ‭6‬:‭14‬
Čo to znamená ale prakticky ?
Kresťan sa snaží kráčať vo svetle. To znamená nasledovať Ježiša a tým pádom činiť aj skutky. Žiť kresťanský život neznamená sa pomodliť večer pred spaním, a ísť raz do týždňa do kostola/ spoločenstva veriacich. Podriaďuješ Bohu celý život. Rozhoduješ sa na základe Biblie, vychovávaš deti na základe Biblie. Zvestuješ ďalej evanjelium. Chodíš do cirkvi a snažíš sa byť užitočný druhým ľudom. Sex po svadbe - málo ktorý ateista bude ochotný vydržať. Na druhú stranu ateita- netúži čítať Bibliu každý deň a už vôbec chodiť na nejaké kresťanské akcie. Veci ktoré sú pre neho normálne, sú pre kresťana hriechom. Skutočný kresťan žije inak, a nedá sa to zlúčiť so životom ateistu. Budú trpieť obaja. Väčšinou neveriaci ťahá zlým smerom kresťana, aj keď ojedinele to môže byť samozrejme opačne, cielene by som do takého vzťahu nešla.

@kati1414 tak a toto uz je podla mna fanatizmus. to ze niekto cita bibliu kazdy den z neho lepsieho cloveka nerobi. mnohí co chodia raz zacas do kostola, alebo si zajdu v tyzdni na 10minut su skutkami mozno lepsi krestania ako ty co kazdy den citaju bibliu.
alebo dokonca ludia co nechodia do kostola ale ziju podla desatora, su ludskejsi a skor ti pomozu ako tych co opisuju.

bykaterina
Dnes o 07:51
@vroni

@bykaterina, to je definícia KI, ktorá nie je správna. Ateizmus je absencia cisto v existenciu boha. Ateista môže veriť vo vily či škriatkov, čo jednoznačne nadprirodzené bytosti su a nerobí to z neho veriaceho.

@vroni ateista je synonymom neveriaceho, ten co veri vo vesnu tak nie je ateista.
lebo ateisti boli skor ako krestanstvo.... verit mozes v hoc čo tak som to myslela. tu sa nebavim iba o krestanstve. skus si pozriet napriklad dokument na CT je o tom.

kati1414
Dnes o 08:00
@bykaterina

@kati1414 tak a toto uz je podla mna fanatizmus. to ze niekto cita bibliu kazdy den z neho lepsieho cloveka nerobi. mnohí co chodia raz zacas do kostola, alebo si zajdu v tyzdni na 10minut su skutkami mozno lepsi krestania ako ty co kazdy den citaju bibliu.
alebo dokonca ludia co nechodia do kostola ale ziju podla desatora, su ludskejsi a skor ti pomozu ako tych co opisuju.

@bykaterina nie je to o samotnom čítaní Biblie, ale o vzťahu s Bohom. Niekto to môže brať ako fanatizmus. Ale predpokladám, že s manželom alebo deťmi (ak máš) sa rozprávaš každý deň a nie raz do týždňa. Tak je to aj vo vzťahu k Bohu. Pre mňa je normálne sa s Bohom rozprávať každý deň a tým pádom si aj čítať Bibliu (cez Bibliu k nám hovorí Boh). Kresťan, ktorý nepozná Bibliu, nevie mať taký blízky vzťah s Bohom, nepozná ho tak dobre. Pokiaľ človek len číta, a nežije tým, tak samozrejme z neho lepši človek nebude. Čítať Bibliu môže aj neveriaci. A nie je to vôbec o tom naháňať sa za tým byť dobrým človekom. Ale keď už raz pocítiš Božiu lásku, tak človek neostane nezmený. Nejde tak o to čo ja robim, ale o to čo spravil Ježiš za nás, že zaplatil životom za nás, aby sme my mohli žiť, skrze vieru v neho.

janetinka27
Dnes o 08:04

@anonym_autor su to podla neho somariny? Potom sa to sklbit neda.deti vidia vzor v rodicoch a budu sa pytat preco.ak by to neuznaval,ale aspon respektoval bez poznamok, aj tak by to bolo narocne.Moj ujo je nepraktizujuci evanjelik, teta silna katolicka.deti pokrstili ako katolikov, ale 1.svate prijimanie aj birmovku robila tajne,deti prezliekla u babky.ujo je inak velmi obetavy,dobral,pred detmi nic nikdy na vieru nepovedal,ale deti si presli svojim, trapilo ich to.
Ja som raz chodila s evanjelikom, som katolicka.cela ich rodina stale nadavala na katolikov, pritom oni evanjelici vieru nepraktizovali.
Teraz mam muza veriaceho katolika a je to uplne iny vztah,rozumieme si, krestan je identita, nie iba zaluba.

bykaterina
Dnes o 08:15
@kati1414

@bykaterina nie je to o samotnom čítaní Biblie, ale o vzťahu s Bohom. Niekto to môže brať ako fanatizmus. Ale predpokladám, že s manželom alebo deťmi (ak máš) sa rozprávaš každý deň a nie raz do týždňa. Tak je to aj vo vzťahu k Bohu. Pre mňa je normálne sa s Bohom rozprávať každý deň a tým pádom si aj čítať Bibliu (cez Bibliu k nám hovorí Boh). Kresťan, ktorý nepozná Bibliu, nevie mať taký blízky vzťah s Bohom, nepozná ho tak dobre. Pokiaľ človek len číta, a nežije tým, tak samozrejme z neho lepši človek nebude. Čítať Bibliu môže aj neveriaci. A nie je to vôbec o tom naháňať sa za tým byť dobrým človekom. Ale keď už raz pocítiš Božiu lásku, tak človek neostane nezmený. Nejde tak o to čo ja robim, ale o to čo spravil Ježiš za nás, že zaplatil životom za nás, aby sme my mohli žiť, skrze vieru v neho.

@kati1414 to ze hoc kto moze citat bibliu suhlasim, ved je to aj pre hoc koho rozsirenie vedomosti, a moze citat rovnako aj koran, toru,... inak biblia je napredavajnejsia kniha v historii.
,, A nie je to vôbec o tom naháňať sa za tým byť dobrým človekom,, takze moze clovek kradnut, klamat ako ked tiskne, vraždit, nepomahat druhemu,... vsak sa vyspoveda
ja mam nazor že mame byt na jeho obraz.. cize byt dobrym clovekom.
co z toho ze ludia sedia v prvych laviciach a spínaju ruky, spievaju v kostole,.. ked neziju vierov ...
priznavam sa necitam bibliu.

kati1414
Dnes o 08:30
@bykaterina

@kati1414 to ze hoc kto moze citat bibliu suhlasim, ved je to aj pre hoc koho rozsirenie vedomosti, a moze citat rovnako aj koran, toru,... inak biblia je napredavajnejsia kniha v historii.
,, A nie je to vôbec o tom naháňať sa za tým byť dobrým človekom,, takze moze clovek kradnut, klamat ako ked tiskne, vraždit, nepomahat druhemu,... vsak sa vyspoveda
ja mam nazor že mame byt na jeho obraz.. cize byt dobrym clovekom.
co z toho ze ludia sedia v prvych laviciach a spínaju ruky, spievaju v kostole,.. ked neziju vierov ...
priznavam sa necitam bibliu.

@bykaterina ale to je úplne nepochopenie, nemôže človek zámerne robiť zle, veď sa vyspovedá, to tak nefunguje.. ide o to nemyslieť si, že dobrými skutkami sa človek dostane do neba, lebo nedostane.. to by potom človek nemusel veriť v Ježiša, a stačilo by, aby robil dobre skutky (tak to je v niektorých náboženstvách) .. aj s tebou súhlasím, že presne máme byť na jeho obraz .. ale na základe čoho teda dobre spoznáš Boha ? Na základe Biblie .. respektíve aj keď ju nečítaš, musel ti niekto povedať o Bohu, aký je ..a najlepšie človek zistí sám, nakoľko veľa ľudí tvrdí niečo o Bohu, čo vôbec nie je pravda.. možno to aspoň skús, povedz Bohu, že nemáš túžbu čítať Bibliu, ale ak chce, nech ti niečo zjaví 🙂 (pripadne rozhodne odporúčam začať čítať evanjeliá). Ja som tiež dlho žila ako kresťanka čo nečíta Bibliu, ale to poznanie mám úplne iné, odkedy čítam pravidelne. Príklad z praxe - ako asi ako na každého, občas aj mne prídu zlé myšlienky, začnem o sebe pochybovať, cítim sa neschopná, zrazu prídu v živote ťažkosti.. ale keďže žijem vierou, poznám mnohé verše a pasáže z Biblie na spamäť, hneď viem rozlíšiť, že tie myšlienky nepochádzajú od Boha, a viem, že Boh má pre môj život zámer, aj keď to možno v daný moment tak nevyzerá. A ďalšia vec ako tu zaznela vyššie - Napríklad predstavy, že sex v manželstve je len pre plodenie deti absolútne nevychádza z Biblie a je to nepravda, ktorú mnohí ľudia šíria. Boh dal sex do manželstva aj ako dar, nie len pre plodenie detí.

bykaterina
Dnes o 08:36
@kati1414

@bykaterina ale to je úplne nepochopenie, nemôže človek zámerne robiť zle, veď sa vyspovedá, to tak nefunguje.. ide o to nemyslieť si, že dobrými skutkami sa človek dostane do neba, lebo nedostane.. to by potom človek nemusel veriť v Ježiša, a stačilo by, aby robil dobre skutky (tak to je v niektorých náboženstvách) .. aj s tebou súhlasím, že presne máme byť na jeho obraz .. ale na základe čoho teda dobre spoznáš Boha ? Na základe Biblie .. respektíve aj keď ju nečítaš, musel ti niekto povedať o Bohu, aký je ..a najlepšie človek zistí sám, nakoľko veľa ľudí tvrdí niečo o Bohu, čo vôbec nie je pravda.. možno to aspoň skús, povedz Bohu, že nemáš túžbu čítať Bibliu, ale ak chce, nech ti niečo zjaví 🙂 (pripadne rozhodne odporúčam začať čítať evanjeliá). Ja som tiež dlho žila ako kresťanka čo nečíta Bibliu, ale to poznanie mám úplne iné, odkedy čítam pravidelne. Príklad z praxe - ako asi ako na každého, občas aj mne prídu zlé myšlienky, začnem o sebe pochybovať, cítim sa neschopná, zrazu prídu v živote ťažkosti.. ale keďže žijem vierou, poznám mnohé verše a pasáže z Biblie na spamäť, hneď viem rozlíšiť, že tie myšlienky nepochádzajú od Boha, a viem, že Boh má pre môj život zámer, aj keď to možno v daný moment tak nevyzerá. A ďalšia vec ako tu zaznela vyššie - Napríklad predstavy, že sex v manželstve je len pre plodenie deti absolútne nevychádza z Biblie a je to nepravda, ktorú mnohí ľudia šíria. Boh dal sex do manželstva aj ako dar, nie len pre plodenie detí.

@kati1414 to ako to ty beries uplne respektujem.
to je to ze vies mnohí si vysvetluju ako uznaju za vhodne, citanie s porozumenim a ze sa nevzdelavaju ludia potom si siri kto chce co chce...
mna Boh miluje aj s mojimi chybami a ja ho neberiem ako zlatu rybku, že mi ma plnit priania a dat na vsetko odpoved... a hlavne obracat sa na neho iba ked je na prd...
ja mam knaza kamosa a s nim mozem filozofovať. A ako sa hovori viac hlav viac kapusty..

procrastique
Dnes o 08:45

Najlepšia kamoška je ateistka a má kresťana. Zobrali sa v kostole, deti pokrstené, dokonca šli aj na prvé sv.prijímanie ale potom to všetky deti opustilo. Kedže mali aj opačný vzor tak im rýchlo došlo, že je pohodlnejšie sa v nedeľu ráno váľať pri rozprávkach s maminkou než obstávať v kostole s ocinkom a pod.

vroni
Dnes o 09:58
@bykaterina

@vroni ateista je synonymom neveriaceho, ten co veri vo vesnu tak nie je ateista.
lebo ateisti boli skor ako krestanstvo.... verit mozes v hoc čo tak som to myslela. tu sa nebavim iba o krestanstve. skus si pozriet napriklad dokument na CT je o tom.

@bykaterina, nebavim sa len o kresťanstve. Bavim sa o termíne ateizmus. A o tom, ako sa ho rôzne náboženské smery snazia sprofanovat tak, aby im pasoval do kramu. Ten, kto verí v boha alebo bohov, nie je ateista. Či toho boha nazve bohom, alahom, vesnou alebo poseidonom je irelevantné. Stále je to viera v boha/bohov. Viera v nejakú silu môže byť pokojne ateisticka (veríme, že vesmír je nekonečný a rozpinavy, ale nemyslíme si, ze to vesmír robi vedome a organizovane) Existuje aj ateistické náboženstvo - menovite budhizmus. Tazko budeme tvrdiť, že budhisti neveria ničomu. Len ich vieru nezastresuje práve tá centrálna postava boha.

Strana
z2