Spovedáte sa z používania kondómu v manželstve?
Toto je téma len pre veriacich katolíkov. Ostatní prosím nekomentujte.
Spovedate sa z používania kondómu v manželstve? Ak áno, len vy alebo aj manžel?
Ak máte svojho spovednika, ako reaguje kňaz na to, keď sa mu z tohto hriechu opakovane spovedate?
@anonym_autor Nechápem ako niekto v dnešnej dobe môže takéto veci rozprávať cudziemu človeku a považovať to za normálne....
@anonym_1b9016
Používanie kondómu je bránenie počatia, je mnoho metód a fungujú, aj nám. Potom je to egoizmus ak to nedokážeš ovládať, všetko neprirodzené je hriech, ľudia si to len prispôsobujú a ospravedlnujú ako im vyhovuje. To robí manželov nešťastných.
@frzeiovn píšeš všetko neprirodzené je hriech
včas vytiahnuť je prirodzené alebo nie, je to hriech alebo nie?
Kresťania sa majú riadiť božím slovom Bibliou a Boh dal jasne informácie čo odsudzuje a čo je hriech
Dostali sme tieto pokyny
1 Kor 7,3-5 Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi. Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena. Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
Prís 5,18-19 Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti! Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!
ak by si manželia odpierali sex z obavy z neželaného tehotenstva hrozí že ich bude pokúšať satan a zhrešia sexom mimo manželstva - cudzoložstvom čo je jasný vážny hriech
Kresťania sa nemajú množiť ako králiky, lebo vedia že sa musia zodpovedne postarať o rodinu a každá rodina musí zvážiť koľko detí si môže dovoliť, o koľko sa vie postarať aj aký je zdravotný stav matky či zvládne tehotenstvo a pôrod.
1 Tim 5,8 Veď kto sa nestará o svojich, najmä o domácich, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
Akú metódu zabránenia počatia si zvolia je to na nich ak dodržia aby nebola abortívna, Boh považuje za život ktorý treba chrániť aj zárodok po počatí
Myšlienka žeby sex v manželstve bez možnosti počatia bol hriechom prenikla do cirkvi storočia po Ježišovej smrti, po roku 1200 pápež Gregor IX dal do cirkevného práva že kto bráni počatiu je vrahom a toto nemá oporu v svätom písme.
@frzeiovn píšeš všetko neprirodzené je hriech
včas vytiahnuť je prirodzené alebo nie, je to hriech alebo nie?
Kresťania sa majú riadiť božím slovom Bibliou a Boh dal jasne informácie čo odsudzuje a čo je hriech
Dostali sme tieto pokyny
1 Kor 7,3-5 Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi. Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena. Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť.
Prís 5,18-19 Nech je požehnaný tvoj prameň a teš sa žene svojej mladosti! Je sťaby utešená laň a srnka pôvabná; jej ňadrá nech ťa opájajú v každý čas, kochaj sa jednostaj v jej ľúbosti!
ak by si manželia odpierali sex z obavy z neželaného tehotenstva hrozí že ich bude pokúšať satan a zhrešia sexom mimo manželstva - cudzoložstvom čo je jasný vážny hriech
Kresťania sa nemajú množiť ako králiky, lebo vedia že sa musia zodpovedne postarať o rodinu a každá rodina musí zvážiť koľko detí si môže dovoliť, o koľko sa vie postarať aj aký je zdravotný stav matky či zvládne tehotenstvo a pôrod.
1 Tim 5,8 Veď kto sa nestará o svojich, najmä o domácich, zaprel vieru a je horší ako neveriaci.
Akú metódu zabránenia počatia si zvolia je to na nich ak dodržia aby nebola abortívna, Boh považuje za život ktorý treba chrániť aj zárodok po počatí
Myšlienka žeby sex v manželstve bez možnosti počatia bol hriechom prenikla do cirkvi storočia po Ježišovej smrti, po roku 1200 pápež Gregor IX dal do cirkevného práva že kto bráni počatiu je vrahom a toto nemá oporu v svätom písme.
@anonym_1b9016 Slovensko, EU, 2026...
@anonym_autor necitala som diskusiu. Vas sexualny zivot je Vasa osobna vec. Toto by si fakt vesala knazovi na nos? Az zvrhle mi to pride, pod uroven. Si niekde v spovednici a rozoberas toto. Mimochodom, hriechy, teda chyby ktorych sa dopustime sa napravaju skutkami. Akoze rozum sa mi ide zastavit. Ved rozmyslaj logicky. Mimochodom... ak Ti knaz kondom neschvali, zacnes rodit jedno za druhym, ci ako? A preco vobec by to mal byt hriech, ze clovek sa sprava zodpovedne.
@anonym_autor áno. Ale za hriech to nepovažujem. Som zodpovedna. Finančne zvládame 2 deti a nie 10
@anonym_d8315b rozumná veriaca, nie ako podaktoré fanatičky, ktoré už nevedia používať zdravý rozum.
@anonym_autor mňa by len zaujímalo kde v Biblii je takýto zákaz ,,nepoužívať ochranu,, 🧐
@anonym_aee094 existujú viaceré typy PPR , ktorých účinnosť je porovnateľná s komerčnými druhmi anti...navyše nemajú nežiaduce vedľajšie účinky a sú v súlade s učením Cirkvi
@neya Tak urcite😆
@anonym_autor Však nesexuj a nemáš sa z čoho spovedať. Načo tu s takou témou vôbec obťažuješ.
Nespovedam sa z toho, na prijímanie chodím. Kedysi som to raz predostrela pred kňazom, že pre mňa je to zodpovednosť a nie hriech. Odpoved bola, že on sa nám nebude starať do spálne, lebo on tie deti ani nerodí, ani neživí. Stotožňujem sa s jeho názorom. Za mňa nemá ten príkaz o plodení oporu ani v Biblii. Jedine miesto o ktoré sa niektorí opierajú je príbeh o onanovi. Ale on nechcel splodiť dieťa, ktoré by bolo nad ním (považovalo by sa za dieťa jeho staršieho brata, ktorý umrel a bolo by dedič jeho majetku) a slo v tomto prípade o hriech pýchy a mamonu. Nie o to, že “vylieval semeno”. Pri hriechu je vzdy dôležitý úmysel. Vzdy.
@anonym_2ed94e vieš, ak Onan nechcel staršiemu bratovi splodiť dediča, nemusel mať s Tamarou vôbec sex. On však chcel pôžitok sexu bez toho, aby znášal toho dôsledky. Príbeh o Onanovi je presne o antikoncepcii: chcem mať sex, nechcem dôsledky. Antikoncepcia neučí ľudí si ani viac vážiť svojho partnera, ani seba, ani byť k sebe ohľaduplnejšími, byť trpezlivejšími, nič. Učí ťa že môžeš mať čo chceš, kedy chceš a ak to má mať nejaké dôsledky, nemusíš ich znášať. Nejde o to, že dnes neplodíme synov svojim zosnulým bratom. Ide o princíp, že ak nechcel bratovi splodiť dediča, nemusel s Tamarou vôbec spávať. On ale chcel mať sex (čisto pudovo), ale nebol ochotný prijať zodpovedne dôsledky svojich činov. Preto vylial semeno (dnes by to bol kondóm, pesar, HAK, teliesko, prerušenie,...). Antikoncepcia nás neučí byť ani lepšími ľuďmi, ani lepšími partnermi. Že vďaka nej môžem mať sex kedy chcem? To áno, ale opäť, bez toho, aby som za moje činy bola zodpovedná. To nie je to, čo od nás chce Ježiš... nikdy nepovedal, rob si čo chceš. Rob čo žiada tvoje telo. Povedal, že máme zaprieť samých seba.
@anonym_autor mňa by len zaujímalo kde v Biblii je takýto zákaz ,,nepoužívať ochranu,, 🧐
@natalkaaaaak kuk Genezis, príbeh o Tamare.
@neya Tak urcite😆
@anonym_aee094 Tak ver tomu, že sú. My sme dva roky používali len PPR na vyhnutie sa počatiu a prvý mesiac, ako som prestala sledovať veci (lebo sme už chceli dieťa) som otehotnela. Kto sa dlhodobo sleduje, získa dve veci: po prvé môže mať sex skutočne bez rizika počatia, ak na to práve nemá podmienky a po druhé, poznáš svoje telo omnoho lepšie, ako iné ženy. Ja som bola po pôrode 8 týždňov, keď som bola na kontrole u gynekologičky a vravela som jej, že som cez uplynulý víkend ovulovala... viac menej ma poslala do kelu, že to ťažko, takto skoro. Mala som sa ohlásiť, keď budem mať prvú menštruáciu po pôrode. O necelé dva týždne som jej volala, že už mám, teda som s ovuláciou mala pravdu - napriek hormonálnym zmenám, napriek doničenému krčku, napriek únave, napriek kojeniu, atď.
@anonym_d8315b tu nejde o to, co povazujes TY za hriech. Cirkev to za hriech povazuje. Este vzdy ma udivuje ako sa akoze krestania biju do prs aki su bohabojni a nepoznaju zaklady svojej cirkvi, ani to, co povazuje vasa cirkev za hriech. TY nemusis povazovat za hriech ani vrazdu. Ale hriech to aj tak je. Ako kvazi krestania by ste mali vediet, ze ak opakovane a vedome konas hriech a nevyspovedas sa z neho, spoved je neplatna.
@katkazatka svedomie je vzdy nad učenie Cirkvi. Aj to vraví katechizmus. A ťažký hriech je vedome a dobrovoľne prestúpeníe bozieho zákona vo vážnej veci. Ak sa manželia obávajú o budúcnosť, financie, zdravie,… tak časť o dobrovoľnosti je narušená, pretože ju do iste miery ovplyvňuje prirodzený ľudsky strach. Ak ti niekto bude držať zbraň pri hlave a povie ti, že mas ukradnúť 10000€, alebo do niekoho kopnúť, tak je to tvoj hriech? Áno čin je zlý, dobrovoľnosť je už otázna, keďže strach o vlastný život je ten najsilnejší.
@anonym_2ed94e vieš, ak Onan nechcel staršiemu bratovi splodiť dediča, nemusel mať s Tamarou vôbec sex. On však chcel pôžitok sexu bez toho, aby znášal toho dôsledky. Príbeh o Onanovi je presne o antikoncepcii: chcem mať sex, nechcem dôsledky. Antikoncepcia neučí ľudí si ani viac vážiť svojho partnera, ani seba, ani byť k sebe ohľaduplnejšími, byť trpezlivejšími, nič. Učí ťa že môžeš mať čo chceš, kedy chceš a ak to má mať nejaké dôsledky, nemusíš ich znášať. Nejde o to, že dnes neplodíme synov svojim zosnulým bratom. Ide o princíp, že ak nechcel bratovi splodiť dediča, nemusel s Tamarou vôbec spávať. On ale chcel mať sex (čisto pudovo), ale nebol ochotný prijať zodpovedne dôsledky svojich činov. Preto vylial semeno (dnes by to bol kondóm, pesar, HAK, teliesko, prerušenie,...). Antikoncepcia nás neučí byť ani lepšími ľuďmi, ani lepšími partnermi. Že vďaka nej môžem mať sex kedy chcem? To áno, ale opäť, bez toho, aby som za moje činy bola zodpovedná. To nie je to, čo od nás chce Ježiš... nikdy nepovedal, rob si čo chceš. Rob čo žiada tvoje telo. Povedal, že máme zaprieť samých seba.
@mauduska podľa židovského náboženstva by hrešil, aj ak by s ňou nespaval. Zena ma právo na “onah” - manželské uspokojenie. Takisto zidia nemajú “povinnosť” plodiť deti pri každom styku. Áno, majú zakázané “vylievať” semeno. Ale práveže abortivne metódy sú v úplnom poriadku. Napr HAK či teliesko. Takže každé náboženstvo sú túto časť biblie vysvetľuje inak.
Robí z teba lepšieho človeka, ze nepoužívaš žiadnu ochranu? Robí zo mňa horšieho človeka to, že ju používam? Ozaj?
Dôsledne sledovanie podľa ppr ma ten istý zámer a úmysel. Vyhnúť sa počatiu. Podľa WHO je to zaradené rovnako v časti antikoncepčné metódy. Tak na čo sa ideme hrať? Na slovíčka? Jezis dá vyjadroval k veľa veciam. Toto nespomenul nikde a nikdy v Biblii. Hlavne prikázanie je milovať Boha nadovšetko a blížneho ako seba samého. To co vyčítal kedysi židovstvu 100% prebrala dnešná cirkev. Kladú na ľudí bremena, ktoré sami nenesú. Viera nie je o dodrziavani nezmyselných pravidiel, viera je o vzťahu. O vzťahu k Bohu. Ježiš bol toho pravým vzorom. Pretože môžem dodržiavať 100% cirkevné nariadenia a lepšieho človeka to zo mňa robiť nebude. A môžem byt podľa cirkvi “pruserar” a Boh bude to najviac čo len môžem mat. Ježiš sa nepýta čo si spravila “lepšie” ako ini, ale či ho miluješ.
Nie nespovedám lebo sme manželia skoro 20rokov, máme štyri deti, antikoncepciu, kondóm, prerušovaný styk... sme nikdy nepoužívali.
@mauduska keď si prečítaš celú správu o Onanovi, tam išlo v prvom rade o chamtivosť a túžbe po dedičstve ktoré mu nemalo patriť
Jeho brat bol bezdetný a mŕtvy vtedy by Onan všetko zdedil pre seba. Onanov otec mu povedal aby sa oženil so švagrinou a postaral sa aby mal brat potomstvo.
Podľa zákona takéto švagrovské manželstvo Dt 25,5-6 by znamenalo že potomok Onana so švagrinou by nepatril Onanovi, ani nemal jeho meno ale by bol považovaný za bratov a tým pádom by zdedil všetko po Onanovom mŕtvom bratovi.
Bohu sa to nepáčilo že takto Onan chce uchmatnúť dedičstvo pre seba a preto ho usmrtil.
Onan ak chcel mať sex, mohol si zobrať za manželku inú ženu a mohli mať sex kedy chceli a mohol vyťahovať kedy chcel. Ale ak si zobral za manželku švagrinú mal povinnosť postarať sa o potomstvo za svojho mŕtveho brata.
V tej dobe ani v dobe Ježiša nikto manželom nekafral do toho koľko majú mať detí, ako často majú mať mať sex a akým spôsobom sa vyhnú počatiu.
A ako sa táto správa týka ostatných manželstiev? Nijako lebo dnes už neuzatvárame švagrovské manželstvo ani nemáme povinnosť plodiť potomkov za zachovanie rodu mŕtvym bezdetným súrodencom.
To či budú mať manželia deti a koľko ich bude je čisto ich osobná vec.

@anonym_aee094
No používajú, ale by nemali...
@frzeiovn Do pekla s nimi😆😃😄