icon

Ako zorganizovať neverejný pohreb v kruhu rodiny?

5. nov 2025

Robil niekto neverejný pohreb len v kruhu rodiny? Čo to obnáša a podarilo sa aby bol neverejný? Pýtam sa kvôli tomu že môj blízky je na to zle a nie sme nejaká usporiadaná rodina a bývame na dedine a nejako by som tam nechcela mať zvedavcov čo prídu hlavne sa pozrieť kto z rodiny príde a ako spolu vychádzame a či napríklad smúti aj jeho bývalá žena a podobne...

Strana
z2
autor
6. nov 2025
@abbey1

@anonym_autor My sme to tak urobili z dvoch dôvodov. 1.Išlo o dieťatko a povedzme si úprimne, to je vždy senzácia a nie každý ide na pohreb len z úcty k rodine a k mŕtvemu. 2. Určitých konkrétnych ľudí sme tam v tej bolestivej chvíli skutočne nechceli
A áno, sú i ľudia, ktorí na pohrebe riešia, či si plakala dostatočne, kde a pri kom si sedela a podobné hlúposti.
Urobte, ako to vy cítite

@abbey1 áno úplne chápem že to utrpenie zo straty dieťaťka je veľké a nepochopím tie hyeny čo proste tam išli hoci vedeli že pohreb chcete utajiť alebo boli urazené že ste im nepovedali... Lebo presne ako píšem , zapáliť sviečku, pomodliť sa, venovať myšlienku mu mohli aj doma alebo v kostole alebo neskôr zapáliť sviečku na jeho hrobe. To je čisto len o tom že sa chceli zúčastniť na pre Vás veľmi bolestivej udalosti ale pre nich na udalosti čo by bola zaujímavá.

dadis
6. nov 2025
@anonym_autor

@abbey1 áno úplne chápem že to utrpenie zo straty dieťaťka je veľké a nepochopím tie hyeny čo proste tam išli hoci vedeli že pohreb chcete utajiť alebo boli urazené že ste im nepovedali... Lebo presne ako píšem , zapáliť sviečku, pomodliť sa, venovať myšlienku mu mohli aj doma alebo v kostole alebo neskôr zapáliť sviečku na jeho hrobe. To je čisto len o tom že sa chceli zúčastniť na pre Vás veľmi bolestivej udalosti ale pre nich na udalosti čo by bola zaujímavá.

@anonym_autor Hyeny? Prepac, ale toto si pyta normalne navstevu psychologa

magdusaaa
7. nov 2025

@anonym_autor ahoj ,my sme mali sukromny pohreb ,nedavali sme nikde smutocne parte ,ani sme nikomu nepovedali ,boli sme tam len ti ludia ,ktorych tam dotycny chcel...Cize u nas to bola len uplne najblissia rodina..

anonym_a32495
7. nov 2025
@dadis

@dadis áno keď sa tí ľudia dotrepu cudzí na pohreb milovaného dieťaťa tak sú to obyčajné hyeny ešte horšie by som ich nazvala

viestta
7. nov 2025
@dadis

@dadis a ako nazvat babizne, ktore dosli na pohreb a cely cas len striehli ci sa do prveho radu posadi aj byvala manzelka s jeho detmi, alebo tam bude sediet len ta druha so svojimi a ked si tie dve sadli vedla seba, tak uz to islo...

dadis
7. nov 2025
@viestta

@dadis a ako nazvat babizne, ktore dosli na pohreb a cely cas len striehli ci sa do prveho radu posadi aj byvala manzelka s jeho detmi, alebo tam bude sediet len ta druha so svojimi a ked si tie dve sadli vedla seba, tak uz to islo...

@anonym_a32495
@viestta neviem ake osoby mate vy vo svojom okoli, ja by som si neopovazila takto nazvat cloveka iba preto, ze sa zucastni pohrebu.

anonym_61999b
7. nov 2025

Ano bratovi ....zomrel v nemocnici,hneď šiel na spopolnenie a potom sme len v úzkom kruhu uložili urnu...bol prítomný aj farár...a parte sme dali hneď ako zomrel ..len teda oznam o úmrtí...žiadne ďalšie údaje

vecicky1805
7. nov 2025

@anonym_autor tak ja pohreby neznášam najradšej by som sa vyhla aj tým z rodiny…myslím, že každý si zaslúži súkromie v takej chvíli ak ho chce a potrebuje, jedna vec je ak umrie niekto najbližší o ktorom viem kde má všetkych “svojich” ľudí a viem komu poslať parte..a viem že by tam mal byť, druhé keď niekto zo širšej rodiny a nevieš tak jedine to nechať na najbližšiu rodinu, ktorá vie..ak vieš ty dokonca čo uprednostňoval tento človek nie je o čom, držala by som sajeho priania. Ja som introvert, ja by som bola tiež za súkromie..ale toto možem napr určovať len sebe, mužovi, deťom…popr rodičom ak by si to priali..viem o čom hovoríš, našťastie takích ľudí je v dedine len pár zákerných..ak to je niekto Tebe vzdialenejší skúsiť “ututlať” potom to už jedine prežiť, to či by sa niekto urazil alebo nie by mi bolo jedno ak ich tam umierajúci nechcel..

viestta
7. nov 2025
@dadis

@anonym_a32495
@viestta neviem ake osoby mate vy vo svojom okoli, ja by som si neopovazila takto nazvat cloveka iba preto, ze sa zucastni pohrebu.

@dadis vies, ono zavisi dost od jeho motivacie na ucast. Ty si asi nezazila dedinske drbny. Svoj hyenizmus, schavany za "zaujem" su schopne prejavit hlavne na nestasti ineho.

abbey1
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ďakujem

abbey1
7. nov 2025
@dadis

@anonym_a32495

@dadis Tak vieš, osoby ako rodinu a priateľov si vyberám. Ale napr nevyberá si susedu v desiatom dome od nás. Dodnes si pamätám, ako vbehla dnu k truhle a zostala zaskočená, že bola zatvorená. Toto konkrétne bola žena, okolo ktorej domu sme všetci doslova utekali, lebo keď ťa od chytila, bol problém sa jej zbaviť. Keďže bola už v pokročilom veku, každý sa s ňou snažil jednať slušne, ale nepomohlo ani veľmi dôrazne upozorniť, že odtiaľ potiaľ. Ona len zbierala klebety po všetkých domoch.
A áno, aj kto kde stojí sedí na pohrebe je pre niektorých ľudí dôležité.
Otec mal na pohrebe obrovské množstvo ľudí. Bol dlhé roky aktívny v rôznych športových kluboch a podobne. Verím, že väčšina ľudí tam prišla v dobrej vôli.
Avšak, par dni po pohrebe som dostala otázku, či sa rozvádzam s mužom, keďže som na pohrebe nesedela vedľa neho. My deti sme najskôr stali pri truhle a potom sme si išlo sadnúť. V mojom stave som vôbec neriešila, kam si sadám a kde už sedí môj manžel. A vidíš, niektorým ľuďom to stačilo na klebety

anonym_02b465
7. nov 2025

Nečítala som tipy,ako utajiť. Ale ak majú v dedine obecný rozhlas, požiadať,aby to v rozhlase nevyhlasili. Požiadať o diskrétnosť. Parte bez dátumu pohrebu a miesta. V dedine žiadne parte, iba v meste, ak napr. chodil do kostola, tak naň, v bytovke, kvôli informácii pre známych.

viestta
7. nov 2025
@abbey1

@dadis Tak vieš, osoby ako rodinu a priateľov si vyberám. Ale napr nevyberá si susedu v desiatom dome od nás. Dodnes si pamätám, ako vbehla dnu k truhle a zostala zaskočená, že bola zatvorená. Toto konkrétne bola žena, okolo ktorej domu sme všetci doslova utekali, lebo keď ťa od chytila, bol problém sa jej zbaviť. Keďže bola už v pokročilom veku, každý sa s ňou snažil jednať slušne, ale nepomohlo ani veľmi dôrazne upozorniť, že odtiaľ potiaľ. Ona len zbierala klebety po všetkých domoch.
A áno, aj kto kde stojí sedí na pohrebe je pre niektorých ľudí dôležité.
Otec mal na pohrebe obrovské množstvo ľudí. Bol dlhé roky aktívny v rôznych športových kluboch a podobne. Verím, že väčšina ľudí tam prišla v dobrej vôli.
Avšak, par dni po pohrebe som dostala otázku, či sa rozvádzam s mužom, keďže som na pohrebe nesedela vedľa neho. My deti sme najskôr stali pri truhle a potom sme si išlo sadnúť. V mojom stave som vôbec neriešila, kam si sadám a kde už sedí môj manžel. A vidíš, niektorým ľuďom to stačilo na klebety

@abbey1 presne o tom so pisala. Kelisove pred konzumom su schopne rozoberat aj to, ze vdova malo plakala a ked sa zruti, tak zas hrala divadlo... Proste hyeny

anonym_e8a78b
7. nov 2025
@viestta

@abbey1 presne o tom so pisala. Kelisove pred konzumom su schopne rozoberat aj to, ze vdova malo plakala a ked sa zruti, tak zas hrala divadlo... Proste hyeny

Suhlasim s tým, čo tu popisuje @viestta. Moji rodičia/starí rodičia žijú na malej dedine (aktuálne tam žije aktívne cca 300 ľudí, hlavne starší), kde sa presne toto vždy riešilo 🤨.

Keď nam zomrela babka, rodina si priala komorný pohreb bez “plačiek” a cirkusu okolo (aj kvôli dedkovi - on je veľmi citlivý a ťažko niesol každú jednu kondolenciu,..). Na cintoríne nás bolo tusim do 20 (fakt len blizka rodina a susedia), potom sme sa v takej skromnej skupine pobrali na kar. Musím povedať, že to bolo krásne, ja som sama bola rada, že ten smútok prežívame iba v úzkom kruhu. Či boli potom nejaké “sťažnosti” - netusim.

senta_sofia
7. nov 2025

@anonym_autor nezverejnit parte, kremacia, ulozenie urny v tichosti.

magda1953
7. nov 2025

pred mesiacom bol pohreb môjho manžela a boli sme v krematoriu šiesti, iba najbližší, tak sme to chceli, no bývame v meste kde nás ľudia nepoznajú a nemáme tu príbuzných

ukulela
7. nov 2025

Bud nezverejnit parte. Alebo ak ano, len napisat: spomeňte si na nášho blízkeho pri sviečke a motlitbe. Posledná rozlúčka sa uskutoční v uzkom rodinnom kruhu, rešpektuje, prosim, naše zozhodnutie. Alebo take niečo.... ale ja by som sa asi rozhodla pre spopolnenie.

gabriela_obzerova
7. nov 2025
@anonym_4a2731

@anonym_autor * Ja osobne tiež nechcem aby raz keď to príde ma v truhle očumovali cudzí ľudia. *
Počas obradu môže byť truhla normálne zatvorená, prakticky od covidu je to bežnejšie. Je nehygienické keď mŕtveho chytajú, bozkávajú.
V obradnej miestnosti môže byť normálna slušná fotka.

@anonym_4a2731 bola som tento rok na dvoch pohreboch. Zosnuleho nevystavili vobec. To uz nie je samozrejmost ako kedysi. Ked si to nezelate, aby vas “ocumovali”, tak to povedzte blizkym. Mozete byt zavreta…

gabriela_obzerova
7. nov 2025

@anonym_autor ja by som sa v prvom rade opytala pana, ako si to praje on sam a na zaklade toho sa zariadila. Ak chce mat bezny pohreb, ze mu pridu aj byvali kolegovia a podobne, tak zverejnite parte. Ak nechce, tak parte nerobte

Strana
z2