Ako zorganizovať neverejný pohreb v kruhu rodiny?
Robil niekto neverejný pohreb len v kruhu rodiny? Čo to obnáša a podarilo sa aby bol neverejný? Pýtam sa kvôli tomu že môj blízky je na to zle a nie sme nejaká usporiadaná rodina a bývame na dedine a nejako by som tam nechcela mať zvedavcov čo prídu hlavne sa pozrieť kto z rodiny príde a ako spolu vychádzame a či napríklad smúti aj jeho bývalá žena a podobne...
na dedine sa to neutají by som povedala ... neviem ako by sa to dalo zabezpečiť aby niekto neprišiel, hoc očumovať z diaľky ...
Na dedine asi ťažko utajíte kedy ten pohreb bude.
Bola som na takom v meste.Boli sme pozvani a poziadaní,aby sme info o pohrebe a umrti dalej nešírili.Bol to znamy človek a pri bežnom postupe parte atď by bola na pohrebe kopa ĺudí.Takto len najbližsia rodina podĺa želania zosnulého.
Kremácia alebo do zeme?
Lebo cintoríny sú verejné nemôžeš ich uzavrieť len pre pozvaných.
Rozlúčka bez mŕtveho tela sa dá urobiť aj mimo domu smútku v úzkom kruhu.
Ja som bola s maminou minulý rok našej blízkej známej, ktorej rodina si nepriala tetky klebetnice, keďže pochádzala z malého mesta. Tak parte sa vyvesilo z oznamom, že zomrela, a ze posledná rozlúčka sa uskutoční v kruhu najbližších. Nezverejnil sa čas a miesto a naozaj nás tam bolo dokopy 30. Čiže bud to neoznamte a nedajte parte, alebo dajte len informačné parte. Aj keď na dedine to bude asi zložitejšie. Ale ak príde chvíľa Vášho blízkeho, verím ze to zvládnete, v kruhu úprimných ľudí,ktorí patria na poslednú cestu dotycnej osoby.
Odpoviem všetkým. Predstavujem si pohreb do zeme (starší človek čo nebol až tak naklonený asi spopolneniu, tak chcem vyhovieť hoci to bude skrz toho komplikovanejšie) , rozlúčka v dome smútku a potom pochovať. Osoba teraz na tej dedine nežije, žije v meste, ale tú má pochovaných príbuzných a chce ísť k ním potom... Myslím že kňaz určite zachová mlčanlivosť ak sa požiada, možno sa trocha bojím domu smútku, ten asi patrí obci a teda jeho otvorenie a sprístupnenie bude pohrebná služba riešiť s obcou a či teda stade starosta alebo tajomníčka nejako nemôže to vyzradiť...
Odpoviem všetkým. Predstavujem si pohreb do zeme (starší človek čo nebol až tak naklonený asi spopolneniu, tak chcem vyhovieť hoci to bude skrz toho komplikovanejšie) , rozlúčka v dome smútku a potom pochovať. Osoba teraz na tej dedine nežije, žije v meste, ale tú má pochovaných príbuzných a chce ísť k ním potom... Myslím že kňaz určite zachová mlčanlivosť ak sa požiada, možno sa trocha bojím domu smútku, ten asi patrí obci a teda jeho otvorenie a sprístupnenie bude pohrebná služba riešiť s obcou a či teda stade starosta alebo tajomníčka nejako nemôže to vyzradiť...
@anonym_autor určite otvorenie domu smutku budete musieť riešiť na obci - u nás ma kluče aj pohrebná služba, ale boli sme si vziať aj svoje kluce. Ale, vy vobec nemusite dom smutku nechať otvorený, riesili sme to cca pred tromi týždnami, zosnulá si neželala aby ju tam niekto chodil očumovať, mala rakvu len pootvorenú v tom mrazaku , a taktiež sme zatvorili dom smútku. otvorili sme ho až hodinu pred pohrebom. Pohreb bol ale verejný. Ale osobne si myslím, že pokial to takto poviete aj kňazovi a aj na obecnom úrade že si to neželáte mali by to rešpektovať. a prípadne urobiť pohreb dopoludnia. každopádne držím palce aby ste to zvládli čo najlepšie.
U nás keď vyhlasovali smútočný oznam, tak tam povedali, že obrad bude len v úzkom rodinnom kruhu.
pohreb nie je neverejny... nedaj parte. hadam niekto ozaj nechodi den noc okolo domu smutku a nenazera, ci tam nebude nahodou pohreb, o ktorom nemal vediet...
@anonym_autor na dedine to neutajis. U nas zvonia ked niekto zomrie 2x denne...a to hned chce svokra vediet, kto zomrel 😁
Normalni ludia to neriesia a ani na cudzi pohreb nejdu. Ale tu chodia aj susedia, kamarati, starosta stale pride.
Nedajte parte, nedajte zvonit, nedajte vediet kostolnicke, tak mozno...ale na dedine sa viac siri kto zomrel ako kto sa narodil.
toto neutajis urcite nie na dedine, nejako by som sa s tym zmierila ze kto pride pride a nevsimat si inych ludi si tam na to aby si odprevadila zosnuleho nie okukavala okolostojacich. tak si s tym nerob starosti. drzim palceky
@anonym_autor mozte spravit rozlucku v dome smutku v meste a potom ostatky ulozit na dedinskom cintorine uz len s najblizsim okruhom blizkych a knazom. Pohrebna sluzba dovetie rakvu na cintoriny a tam sa urobi kratky obrad
@anonym_autor mozte spravit rozlucku v dome smutku v meste a potom ostatky ulozit na dedinskom cintorine uz len s najblizsim okruhom blizkych a knazom. Pohrebna sluzba dovetie rakvu na cintoriny a tam sa urobi kratky obrad
@viestta aj nad tým som premýšľala, síce komplikovanejšie pre rodinu že potom sa budeme musieť presunúť 30km , ale zase nik na dedine sa nebude vyzvedať kto je v márnici a komu zvonia a proste urobí sa obrad v dome smútku v meste kde žil a bohužiaľ ak sa nestane zázrak lebo stav je fakt extrémne zlý tak aj v meste kde umrie.
My sme dcerku pochovali v úplnej tichosti.Pýtala sa ma suseda ako sa ma dcérka a ja že ved ona zomrela už je pochovana.Ta na mna pozeral ako keby som spadla z višne. A to sme susedia roky rokuce v dvojdome a nevedela to.Bola iba najbližšia rodina žiadne zvedave pohľady.Nič za 15 minút bolo po všetkom.A nebol nikto cudzi nakoľko sme nedali ani parte.
Veľmi divné zmyšlanie, osoba ešte žije a ty ju už pochovávaš a riešiš tetky klebetnice a zvedavcov.🤦🏻♀️
Skôr mi príde, že ty nemusiš nikoho.
Veľmi divné zmyšlanie, osoba ešte žije a ty ju už pochovávaš a riešiš tetky klebetnice a zvedavcov.🤦🏻♀️
Skôr mi príde, že ty nemusiš nikoho.
@anonym_01b2bc Asi viem lepšie ako ty zdravotný stav toho človeka a preto to riešim. A nie som sama, v rodine to všetci vidíme rovnako že to dobre nedopadne nakoľko aj lekári nedávajú nádej. Ak sa stane zázrak budem rada, ale proste realita je aká je. A teda nad tým som sa zamýšľala už aj dávnejšie ak som videla napríklad parte kde nebol dátum rozlúčky a miesto, že asi by som to riešila podobne. Ak sa niečo stane nebude čas už premýšľať nad možnosťami a bude treba veci zariadiť. Preto som proste chcela vedieť skúseností ľudí čo takéto niečo riešili. Nemyslím že je to v dnešnej dobe už niečo ojedinelé nechcieť mať na pohrebe cudzích ľudí.
@anonym_01b2bc Asi viem lepšie ako ty zdravotný stav toho človeka a preto to riešim. A nie som sama, v rodine to všetci vidíme rovnako že to dobre nedopadne nakoľko aj lekári nedávajú nádej. Ak sa stane zázrak budem rada, ale proste realita je aká je. A teda nad tým som sa zamýšľala už aj dávnejšie ak som videla napríklad parte kde nebol dátum rozlúčky a miesto, že asi by som to riešila podobne. Ak sa niečo stane nebude čas už premýšľať nad možnosťami a bude treba veci zariadiť. Preto som proste chcela vedieť skúseností ľudí čo takéto niečo riešili. Nemyslím že je to v dnešnej dobe už niečo ojedinelé nechcieť mať na pohrebe cudzích ľudí.
@anonym_autor Postuduj na nete. Pohreb ani nemusi byt. Mrtveho mozu vlozit do zeme aj bez vas. A vy uz potom len pridete par ludi k hrobu, ked tam telo bude vlozene. Aj pri spopolneni to niektori ludia tak robia. Telo spopolnia bez pohrebu a odovzdaju popol pozostalym. A uz oni sa rozhodnu, kedy vlozia do urny na cintorine. Pripadne aj len rozsypu do urnoveho haja. Takze ak nechcete pohreb nerobte, nie je to povinne. Ak bude pohreb nezabranis tam ist cudzim.
@anonym_autor to na veci nič nemení
@anonym_autor to na veci nič nemení
@anonym_01b2bc a take ti nenapadlo, ze stary pan mal ohladom toho nejake prianie? Co ak mu ho chcu splnit?
V kazdom pripade, na dedinskych pohreboch sa vzdy zide kolektiv Kelisovych, ktore sa tam nepridu s nebohym rozlucit, len nacerpat dalsie temy na ich debatky v nedelu po omsi. Taky pohreb je velmi dobra prilezitost aby si spestrili svoj nudny zivot, takze chapem aj autorku a jej rodinu, ze ich tam nechcu.
@anonym_01b2bc a take ti nenapadlo, ze stary pan mal ohladom toho nejake prianie? Co ak mu ho chcu splnit?
V kazdom pripade, na dedinskych pohreboch sa vzdy zide kolektiv Kelisovych, ktore sa tam nepridu s nebohym rozlucit, len nacerpat dalsie temy na ich debatky v nedelu po omsi. Taky pohreb je velmi dobra prilezitost aby si spestrili svoj nudny zivot, takze chapem aj autorku a jej rodinu, ze ich tam nechcu.
@viestta Pekne si to zhrnula a súhlasím s tebou. Kedysi bola dedina jedna komunita a bolo pekné ak prišla sa zo zosnulým rozlúčiť celá dedina. Ale teraz veru už chodia podľa toho aký je pohreb pre nich zaujímavý a či v telke nejde zaujímavejší program... Už boli aj také pohreby kedy neprišla ani vzdialenejšia rodina z dediny a susedia lebo sa im nechcelo a pohreb bol nezaujímavý pre nich a hoci celá dedina o tom vedela, na pohrebe bola iba rodina. Ak umrie ale niekto mladší alebo je to inak zaujímavý prípad záujem sa zväčšuje a kto nepríde dozvie sa od tých čo boli že čo bolo ak je to zaujímavé a práve tomu sa chcem vyhnúť. A myslím že by to tak chcela aj tá osoba čo sa to jej týka, lebo už dávno prestrihla kontakt s občanmi danej dediny a nehlási sa k ním...
@viestta aj nad tým som premýšľala, síce komplikovanejšie pre rodinu že potom sa budeme musieť presunúť 30km , ale zase nik na dedine sa nebude vyzvedať kto je v márnici a komu zvonia a proste urobí sa obrad v dome smútku v meste kde žil a bohužiaľ ak sa nestane zázrak lebo stav je fakt extrémne zlý tak aj v meste kde umrie.
@anonym_autor tiež to vidím najbezpečnejšie tam, kde sa momentálne nachádza. ak to vidíte ako rodina rovnako, tak skúste dať dokopy autá, však v aute sa odvezie 5 ľudí, vo väčšom aj 7... a nejak sa dohodnite, žeby ste sa vedeli potom presunúť. asi to bude najrozumnejšie riešenie.
@anonym_autor Mali sme taky u nášho syna. Nedávali sme to vedieť skoro nikomu, parte ani nič podobné. Napriek tomu prišlo celkom dosťudu, proste sa to rozšírilo i z dôvodu, že sme dlho čakali cez veľkonočné sviatky. Odmietol kňaz pochovať počas sviatkov.
Ale našťastie veľa ľudí sa to nedozvedelo a veru našli sa i dementi, ktorí napr o mesiac volali urazsni, že im sme vedieť nedali
@anonym_autor Mali sme taky u nášho syna. Nedávali sme to vedieť skoro nikomu, parte ani nič podobné. Napriek tomu prišlo celkom dosťudu, proste sa to rozšírilo i z dôvodu, že sme dlho čakali cez veľkonočné sviatky. Odmietol kňaz pochovať počas sviatkov.
Ale našťastie veľa ľudí sa to nedozvedelo a veru našli sa i dementi, ktorí napr o mesiac volali urazsni, že im sme vedieť nedali
@abbey1 s tým rátam že pár ľudí sa urazí že som nedala vedieť... Proste divné zvyky že pohreb berú ľudia ako vec pre verejnosť a majú pocit že majú tam právo byť a ak nie sú cítia sa urazení a ukrivdení ako keby im Markíza nedovolila pozerat ďalšiu časť seriálu... Ja osobne tiež nechcem aby raz keď to príde ma v truhle očumovali cudzí ľudia. Sama nechodím moc na pohreby, iba blízkej rodine a veľmi blízkym priateľom čo ma tam chcú ako oporu. Však zapáliť sviečka alebo pomodliť za človeka sa dá aj doma alebo ísť potom na hrob a tam sa rozlúčiť.
@abbey1 s tým rátam že pár ľudí sa urazí že som nedala vedieť... Proste divné zvyky že pohreb berú ľudia ako vec pre verejnosť a majú pocit že majú tam právo byť a ak nie sú cítia sa urazení a ukrivdení ako keby im Markíza nedovolila pozerat ďalšiu časť seriálu... Ja osobne tiež nechcem aby raz keď to príde ma v truhle očumovali cudzí ľudia. Sama nechodím moc na pohreby, iba blízkej rodine a veľmi blízkym priateľom čo ma tam chcú ako oporu. Však zapáliť sviečka alebo pomodliť za človeka sa dá aj doma alebo ísť potom na hrob a tam sa rozlúčiť.
@anonym_autor Divny postoj za mna. Bola som na pohreboch, kde bolo aj 500 ludi, aj kde sme boli traja. Nevidim dovod ludom odoberat moznost prist si posmutit za zosnulym a v duchu sa s nim rozlucit. Su to aj davni pristelia, spoluziaci, znami. Ved nikto vas nenuti ich volat na kar.
@anonym_autor My sme to tak urobili z dvoch dôvodov. 1.Išlo o dieťatko a povedzme si úprimne, to je vždy senzácia a nie každý ide na pohreb len z úcty k rodine a k mŕtvemu. 2. Určitých konkrétnych ľudí sme tam v tej bolestivej chvíli skutočne nechceli
A áno, sú i ľudia, ktorí na pohrebe riešia, či si plakala dostatočne, kde a pri kom si sedela a podobné hlúposti.
Urobte, ako to vy cítite
@anonym_autor * Ja osobne tiež nechcem aby raz keď to príde ma v truhle očumovali cudzí ľudia. *
Počas obradu môže byť truhla normálne zatvorená, prakticky od covidu je to bežnejšie. Je nehygienické keď mŕtveho chytajú, bozkávajú.
V obradnej miestnosti môže byť normálna slušná fotka.
@anonym_autor za posledne roky som bola na dost pohreboch a nikto nikdy nepriesiel obcumovat.. ak predsa niekto pride, tak co? Inak nezverejnujeme oznamy, parte ani nic, proste v rodine sa vzdy dohodneme a ideme.
Tiez ak sa niekto z dediny chce rozlucit, je trochu zvlastne riesit, ci uvidi byvalu vdovu smutit a ci nie.. na poslednom pohrebe sme ani jednu slzu nik nemali a nikto neriesil a aj keby, tak ohovaracky idu stale poza chrbat, je uplne jedno co budu riesit. ak nik nerpide, nik nebude vediet, zase budu ohovarat, ze ste sa hanbili a ani pohreb riadny neurobili a neoznamili a nemohla ist tetka beta z druheho konca dediny atd..
@anonym_autor My sme to tak urobili z dvoch dôvodov. 1.Išlo o dieťatko a povedzme si úprimne, to je vždy senzácia a nie každý ide na pohreb len z úcty k rodine a k mŕtvemu. 2. Určitých konkrétnych ľudí sme tam v tej bolestivej chvíli skutočne nechceli
A áno, sú i ľudia, ktorí na pohrebe riešia, či si plakala dostatočne, kde a pri kom si sedela a podobné hlúposti.
Urobte, ako to vy cítite
@abbey1 Nepoznam nikoho, co by riesil, ci niekto smutil malo alebo vela. Myslim si, ze zbytocne dramatizujes. Pohreb nie je len pre rodinu, castokrat si na pohrebe ludia odsmutia aj ine svoje smutky - smrt, chorobu ich vlastneho dieta, surodenca ci cokolvek. Z nejakeho osobneho motivu ti ludia na pohreb pridu..nikdy by mi nanapadlo, ze by tam isli, aby dakomu ublizili..
@abbey1 Nepoznam nikoho, co by riesil, ci niekto smutil malo alebo vela. Myslim si, ze zbytocne dramatizujes. Pohreb nie je len pre rodinu, castokrat si na pohrebe ludia odsmutia aj ine svoje smutky - smrt, chorobu ich vlastneho dieta, surodenca ci cokolvek. Z nejakeho osobneho motivu ti ludia na pohreb pridu..nikdy by mi nanapadlo, ze by tam isli, aby dakomu ublizili..
@dadis Som rada, že nemáš takú skúsenosť. Ja bohužiaľ mám. Myslím, že je záležitosťou najbližších príbuzných, ako veci okolo pohrebu organizujú.
@dadis Som rada, že nemáš takú skúsenosť. Ja bohužiaľ mám. Myslím, že je záležitosťou najbližších príbuzných, ako veci okolo pohrebu organizujú.
@abbey1 a ak to niekto riesi, koho to trapi?? ako nehnevaj sa, mne by bolo jedno a aj mi je jedno co si kto mysli... robit si kvoli tomu vrasky? clovek zomrel, kto chce sa pride rozlucit, kto chce sa pride aj pozriet, patri sa to.. uplne tajny pohreb je dost trapas,este horsie ako tajne svadby by som povedala, lebo je to nieco definitivne.. ja veru napr. nepoznam ludi co dnes chodia na pohreby lebo je to "spolocenska" udalost, tak idem obzerat celebrity, aby bolo o com rozpravat.
Ak sa take ukazali na niektorom pohrebe, tak je dost mozne ze ich ani nepoznam ani ich nikdy nestretnem viac a mozu si rozpraavt co chcu :D

Áno. Nedali sme na tablo v pohrebníctve zverejniť parte, ani nikde inde. O pohrebe sme povedali len ľuďom ktorým sme chceli.