icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
19. máj 2021

@dahliaa Papierovky..
Keby bol islám ich vierou, nepopierali by 1 z 5 pilierov islámu (pôst).
Tie ostatné veci možno robia z pochabosti, ale popierať pilier.. to je už na zamyslenie sa.

ktochytavzite
19. máj 2021

@dahliaa no ale ved a co?To dnes robia bezne teanagery ,preco by mislimky mali byt vynimkou?To su 18r baby ,kt asi nemaju zaujem sa len modlit a postit a nvm co ,chcu zit zivit ako bezne europanky toboz ked tu vyrastli,ja toto praveze qvitujě skor nie ked daju kdesi v saudskej decku satku v 10r.

ktochytavzite
19. máj 2021

@lenkakravcova tak ale takto zije x moslimov na svete len sa o tom tak nepise a sa to tak neprezentuje,a mozno by to bolo aj beznejsie kebyze ti ludia taˇ hl zeny nie su tak pod drobnohladom,ale to este mozno raz sa tie decka tam tiez dockaju alebo ich zeny.
Inak ja som robila v tureckej restike,(mislimovia hostia len) a vies kolko z nich si dalo alkohol nielen to ale aj lahke drogy akurat bravcive nik nevhcel,tiez zaujimave;)
A aj fajcili ale to neviem ci islam zakazuje alebo povoluje.No a jasne ze nevera tam bola a take stari ,slizki chlapi s giralkami v prstoch tam mali nemiestne poznamky .atd

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
19. máj 2021

@ktochytavzite Proč by muslimky měly být výjimkou? Muslim znamená být pokorný Bohu. Muslim je ten, kdo věří v Boha a usiluje o úplnou přeměnu svého života podle vedení, které zjevil Bůh, a podle výroků Proroka. Pokud někdo pije alkohol, natož v době Ramadánu a ještě se tím CHLUBÍ a SMĚJE SE tomu, dělá si z toho LEGRACI...??? Opravdu je toto chování muslima/muslimky? ,,Asi nemaju zaujem sa len modlit a postit a nvm co ,chcu zit zivit ako bezne europanky" - Však je to jejich volba, proto také reaguji na to, že prý jsou to muslimky. Bůh jim bude soudcem.

eva8
19. máj 2021

Tak som si pozrela všetky 3 časti.
@dahliaa
Ani ten rodinný známy Aiši nie je bohvieaký moslim, keď mimo ramadanu pije alkohol, ktorý je zakázaný. Ak je niečo zakázané, nemal by piť nielen v dobe ramadanu, ale vôbec by nemal piť. Čiže tak. A tá blondínka Albánka - šialená výstredná tínedžerka. Však prečo nie? Videla som v Alžíri moslimky skoro polovyzlečené (priesvitné šaty) nosiť. Boh sa nosí v srdci. Pri Aiši sa mi zdalo, že až moc presadzovala, že chce byť rovnoprávna, slobodná, nie utláčaná, presadzovala si čo chce, no nie pubertálnym spôsobom. A že kreslila toho červíka? Verím jej, že bola naštvaná kvôli tomu, že ten chlap mal v kuse také štipľavé reči, tak mu to spočítala zdravým spôsobom. To jej kvitujem. 2 v 1 - erotické reči + červík. Vidno, že vyrastala v dvoch krajinách, je ostrieľanejšia. Nakoniec aj tá blondína svojim výstredným zjavom možno chcela podvedome presadiť svoju slobodu, ktorá jej bola uberaná. Kto vie? Alebo rodení moslimovia vnímajú islam trochu inak...
U dcéry na ZŠ prišlo dievčatko moslimka prvýkrát do triedy na 2. stupni so šatkou na hlave. Druhý deň vošla do triedy s výstrihom až po pukok. ľadala balans, aby zapadla. hľadala balans, aby sa nestretla s odsudzovaním v triede? tca jej zabili vo vojne. Ona nebola vo veku pubertálnej rebélie, ona toho prežila veľa a snažila nájsť kľud. Alah ju má za to potrestať, že sa obliekla vulgárne?

@lenkakravcova neboli moslimky len na papieri, boli moslimky v srdci. Aspoň tá čierna určite. Otec jej zomrel, už nemusela, keby nechcela. A tá blondína ukázala, že moslimka, dievča ako ostatné. Tiež kto vie, čo prežila... Ja ich chápem.

Boh vidí súvislosti, odpúšťa, nie trestá. Človek sa Bohu nemôže vyrovnať. Ramadan si môžu nahradiť hocikedy. Nemusia doržiavať ke´d majú niečo dôležité a nahradia si ho inokedy. A keď sa v rodine moslimov pije, tak je jedno kedy.

dahliaa
20. máj 2021

@eva8 Ano, souhlasím, že popíjet alkohol i mimo Ramadán je velmi špatné.
Ramadan si môžu nahradiť hocikedy. Nemusia doržiavať ke´d majú niečo dôležité - dobrovolná zábavní soutěž není tak závažný problém, aby mohly přerušit půst.
Jedna věc je věřit v Boha, druhá vysmívat se tomu, co nám přikázal a záměrně to s úsměvem a chloubou porušovat. Jak píšu, z mého pohledu zvláštní chování na ,,muslimky" , ale Bůh jim bude soudcem.

eva8
20. máj 2021

@dahliaa ano, na zamysleie

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
20. máj 2021

@lenkakravcova chcem sa opytat, ci moslimovia ocakavaju prichod Proroka alebo ineho vyslanca od Boha, v ktorom pojednani sa to v ramci Koranu pise a cim sa bude vyznacovat?

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@roja01 Áno, očakávame druhý príchod proroka Ježiša. Pred ním ešte príde Dajal (antikrist), ktorý bude klamať, že on je Ježiš.
Prorok Ježiš keď príde tak v tej dobe:
- budú sa ľudia ženy obliekať tak ako keby boli nahé (co už sa deje)
- bude homosexuálny zvazok akceptovaný spoločnosťou (co už sa pomaly deje)
- Arabi budú stavať vysoké budovy (Dubaj najvyššia budova sveta)
- bude Arábia znovu zelená (začína sa s budovaním oaz a vodnehovedenia)
- bude 1 plodný muž na 30(20?) žien , proste nepomer (možno prirodzená neplodnosť, možno po vojne)

Ježiš príde, zabije Dajala, a zjednotí celý svet v islame. Všetko podrobí Bohu. Následne bude na zemi pár rokov panovať aj panovník, ožení sa, bude mať rodinu.

A potom sa hovorí o konci sveta a Poslednom súde. Keď budú zemetrasenia, niečo zasiahne zem, zmení sa orientácia slnka - bude vychádzať zo západu miesto z východu, zhorí časť zeme, scernie obloha (možno sadze z výbuchu, z nárazu)... A potom ľudia po umierajú a bude Posledný Boží súd. Potom raj (nova zem) - peklo.

Tak nejako v skratke. Môžeš dahlia doplniť čo som zabudla. 😀

eva8
20. máj 2021

@lenkakravcova tuto sa ukazuje, ake problemy ma mlada generacia moslimov s moslimami v krajine, do ktorej sa ich rodicia prestahovali. A vidime, preco sa "deti" v komunitach, kde tie nielen generacne ale aj socialne (spolocenske, nabozenske, kulturne) problemy vyrazne ukazovali, radokalizovali. Nezapadali nikam....

eva8
20. máj 2021

Ako moslimka, hlavne konvertovana, by som sa asi viac mala sancu pochopit tie dievcata, nielen kritizovat

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@eva8 To je o tom, že ich rodičia nevedú k viere. Respektíve im nevysvetlia, prečo je toto tak a toto tak. Majú plytké vedomosti, berú to potom celé na ľahkú váhu. Ako neobviňujem tie dievčatá, len je to smutný obraz toho, ak oto funguje. Takíto ľudia by sa nemali nazývať veriacimi (hoc akého náboženstva), dokiaľ si nie sú istí svojou vierou. Lebo najhoršie čo môže človek robiť je: vodu kázať - víno piť.
Asi chápeš ako to myslím.
Proste niečo ako toto: som kresťanka - mám krížik na krku, ale to, že sa obliekam ako na ... to nevadí.
Sama som toto robila ako pubertiačka, takže mi to dosť vadí. Nikto ma v tomto smere neusmernil - jedine ak nejakým "ľahkým" zákazom, ktorý som odignorovala. https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-ccd54decc...
Nechápala som, prečo to nerobiť - keď neveriaci to robia bežne. Nerozumela som pointe, pretože som brala náboženstvo veľmi povrchne. Iba ako nálepku.

adrestia
20. máj 2021

@lenkakravcova Prečo by ich rodičia viedli k viere, keď sami nie sú veriaci? Až 20 % Egypťanov sú vraj v skutočnosti ateisti, ale boja s k tomu priznať. Pokiaľ bude v moslimských štátoch za odpadnutie od islamu trest smrti alebo väzenie, tak tam bude prekvitať pokrytectvo.

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@adrestia Títo žijú v Európe. Ešte v ČR/SR - tu nemá nikto problém priznať ak je ateista. Čiže pretvarovanie sa je v tomto prípade úplne zbytočné.

adrestia
20. máj 2021

@lenkakravcova Aj v európskych krajinách sa exmoslimovia stretávajú s vyhrážkami.

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@adrestia Asi nie od rodičov 🙂 (však aj jej rodičia nie sú praktizujúci - keďže ju k viere nevedú, tak tam nebude nejaký problém). Jedine, žeby si to sami nepriznávali už oni (s tým pokrytectvom a len to presúvajú na ďalšiu generáciu).
Nehodnotím takéto konanie za správne.
Je lepšie hovoriť pravdu. Či je už taká, alebo onaká. Mne sa tiež ľudia vyhrážali a kopec ľudí mi posiela vyhrážky smrti.. ale tak čo už.

eva8
20. máj 2021

@lenkakravcova a teraz si predstav dievca, ktore vyzera ako Arabka, pritom nie je moslimka a zije na Sk 🙂

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@eva8 Takých tu máme plno (nemyslím to v zlom - Arabky sú trochu ako olašské cigánky 🙂 čiže to môžu uhrať do outu ).

dahliaa
20. máj 2021

@lenkakravcova
@roja01 Ještě před příchodem Dajjala a Ježíše by se měl před koncem světa objevit Imam Mahdi. https://islamqa.info/en/answers/43840/the-truth...

ktochytavzite
20. máj 2021

@dahliaa ale niesu skor dolezitejsie skutky alebo dobre srdce,ci len dodrziavanie zvykov robi moslimku,dobrou moslimkou?
Ak len tie zvyky su vam trnim v oku,tk je to ozaj zvlastna viera.

dahliaa
20. máj 2021

@ktochytavzite Ano, právě, že skutky a dobré srdce jsou důležité a pokud se někdo vysmívá a zároveň záměrně porušuje to, co nám Bůh přikázal, tak nekoná ani ty skutky a bez respektu k Bohu, kterého vyznává a zesměšňuje jeho příkazy, tak i o tom dobrém srdci by se dalo polemizovat.

ktochytavzite
20. máj 2021

Inak vam to nepride take zvlastne ze sa Boh tak zahrva s ludmi?Nerozumiem naco toto cele,proroci ,koniec sveta,preco to robi?Nieco si tym dokazuje?
Ja mam skor dojem ako keby o ludi este s niekym ,inym bojoval,ale nie s Luciferom,skor so sebereovnym.
Ale ja skor budem ateista,postupom casu mi dost pride biblia a podobne knihy skor ako tutba ludi zit vecne,preto aj druhy zivot a tak.Z mojho pohladu ludia verili v Bohov preto lebo sa bali smrti,tak si vymysleli vecny zivot.I ked ja vibec nwtutim vecne zit,nvm si to oredstavit,je ro skor za trest vecne zit,este nikede bez moderneho svet nie?;)Ale skor by som brala tu reinkarnaciu,opt sa narodit s zit dalej tu na zemi nie v raji.

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@ktochytavzite Hm, no pre niekoho bude ten život večný rajom, pre niekoho peklom, samým o sebe. 😀
Mne by reinkarnácia nevadila, ak by som si pamätala predchádzajúci život. Bez pamäti na predchádzajúci život mi to príde nezmyselné (jedine u detí, čo sa nenarodil mi to dava zmysel). ☺

adrestia
20. máj 2021

@lenkakravcova Súhlasím, že pretvárka je zlá vec. Ale nevieme nič o širšom príbuzenstve tých dievčat. Ak sú to nejakí fanatici, tak ich nemôžeme odsudzovať.

ktochytavzite
20. máj 2021

@dahliaa nvm ,zasa je vela ludi kt si vypiju ale robia skutky kt by takyto co striktne dodrziavaju pravidla nikdy neurobili.Tazko hodnotit.Ale mne neprisli ze sa vysimieva ,len mlada,taki su ludia v 18.

dahliaa
20. máj 2021

@ktochytavzite Tak zaznělo tam s úsměvem a smíchem na rtech ,,Aj keď je Ramadán, za jedno si ráda dám" 🙄 Kéž jí Bůh odpustí.
Jsou možná lidé, kteří se modlí, drží půst.. ale jinak dobro nekonají, podvádějí, lžou. To také není v pořádku. Stejně tak ti, co nic z toho nedělají, ale jinak jsou čestní, pomáhají ostatním.. Každému z nás bude soudcem Bůh. On je spravedlivý ke všem.

lenkakravcova
autor
20. máj 2021

@adrestia Keby boli ich príbuzní fanatici, tak im tie ich reči asi pekne spočítajú.. Neverím tomu, že ich rodičia su fanatici. Pretože v tom prípade by si nedovolili v televízii na verejnosti niečo také urobiť. To by práveže sekali dobrotu.

eva8
20. máj 2021

@lenkakravcova čo môžu uhrať do out-u? Pred kým? Arabi rozoznajú rómov. Akože majú zaprieť svoje korene? Nepísal tu niekto o pokrytectve a teraz sa má niečo uhrávať do out-u? Prefíkanejší víťazí a zachráni sa?