Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@adrestia ,,Šíiti sú zasa presvedčení, že kalif Uthman nechal zničiť verše, ktorými prorok ustanovil za svojho nástupcu Aliho. "
Prosím tě, jak jsi na tohle přišla?
,,zničiť VERŠE, ktorými PROROK USTANOVIL za svojho nástupcu Aliho. " - Verše Koránu, nejsou ,,výmysly, přání, slova" Proroka. Prorok si v Koránu (verších) nemohl USTANOVIT nic. Korán (verše) je od Boha. Je to slovo Boha. Ne Proroka. Je to to, co Bůh předal Proroku. I Šiíté věří, že je to slovo Boha. A ani Šiíté Korán nepopírají a nepochybují o něm.
Nepiš, prosím nesmysly.
Aaaa... Ja som to omylom zmazala. 😂😂😂
Pointa - tak ako dahlia píše, je to o 6 dňoch stále. Nevidím tam rozpor. Ani som nikdy nenapocitala nikde viac než šesť dní.
Inak tých státí o stvorení sveta za šesť dní je v Koráne ešte viac než len tieto.
Môžeš dať ďalší rozpor. 🙂
Celkom ma zaujíma či sa nájde nejaký aspoň spolovice tak kvalitý ako tie biblické.
Pokiaľ ide o interrupciu medzi 40. a 120. dňom, štyri mazhaby sa nezhodnú dokonca ani vo svojich vlastných radoch a preto budeme uvádzať iba dominantný postoj
každej z týchto škôl. Málikovský mazhab je v tomto ohľade tradične najprísnejší, je proti
medicínskym zásahom za účelom kontroly pôrodnosti (vrátane liekov na orálne užitie).
Niektorí učenci tejto školy sú dokonca i proti snahe vylúčiť semeno po pohlavnom styku.
Prevládajúci hanafijský postoj povoľuje prerušenie tehotenstva do 120. dňa, pričom niektorí interrupciu povoľujú i bez súhlasu manžela.11V súčastnosti zastávajú mnohé spolky
právnych expertov názor, ktorý zastáva hanbalovská právna škola; povolenie interrupcie
do 40. dňa a v prípade nevyhnutnej potreby až do 120. dňa (napríklad v prípade znásilnenia či rozsiahleho poškodenia plodu nezlučiteľného so život
Málikovský mazhab odmieta interrupcie úplne.
Ibn Dzuzaj - (zomrel 741 hidžry), a málikovskí právni experti hovoria, že „v momente, keď dôjde
k splynutiu spermie a vajíčka v maternici, stáva sa zásah do maternice neprípustným.
Zda sa ze aj vy to neamte uplne jasne ,cos a interupcii tyka,niekto 40 dni ,niekto 120 a niekto dokonca zavrhuje interupcie uz od splynutia buniek.
Nuz,Bibliu pisali ludia,inspirovani Bohom.Ludia,nedokonali ludia.A pre ludi,nedokonalych ludi.Podla historikov prave jej sposob pisania je jednym z dokazov jej autenticity,pretoze ak niekto pise mytus,legendu,moze to napisat dokonale.Ak niekto opisuje skutocne historicke udalosti,ano,rozni pozorovatelia mozu mat rozne pohlady a postrehy, v tom je ta autenticita 🙂 Ale teda to su aj tak detaily,mne prave sedi ten dokonaly krestansky Boh,ktory sa prihovara nedokonalemu cloveku so vsetkymi jeho chybami a sposobom,akym mu ten nedokonaly clovek vie porozumiet.
@ktochytavzite Áno, presne tak ako píšeš. Sú na to viaceré nazory. Preto si myslím že je na mieste sa vždy pozrieť na všetky a vybrať si podľa svojich podmienok ten názor ktorý je k tým podmienkam najbližšie. Každý má iné prostredie v ktorom žije.
Mazhaby sa ale určite zhodnú v tom, že mať deti je Božie požehnanie a že po 120.dni je akékoľvek umyselne prerušenie tehotenstva vraždou.
@tululu Autenticita je jedna vec, ak však dvaja pozorovatelia opisu situáciu tak, že je úplne protikladna tak neviem no.
Práve preto tu máme Korán, ako návod na život priamo od Boha. Aby sa takéto Bohom inšpirované príbehy Biblie stavali iba poucnymi, nie však zásadnými pri určovaní správnosti konania.
@lenkakravcova ale ja nevidim rozdiel medzi bibliou a koranom,tiez v oboch pripadoch sa rozdeluju v nazoroch.Tu tiez jeden povie sa moze,druhy nie a ktovie kolko takych pripadov v Uslame este je.
Pride mi zvlastne ze pises adresii ze aky spolovice kvalitny rozpor akych je v biblii najde a ty sama mne posielas odkazy kde jeden sa riadi tk,druhy tak.
Za mna je tam tych orekrucani este viacej ako si si ochotna priznat.
@ktochytavzite
Protirečenia neznamená to, ak sú na vec viaceré nazory.
Protirečenie znamená ak niekto tvrdí napríklad "bol nakúpiť chleba" a druhý tvrdí "nebol nakúpiť chleba " = tvrdenia ktoré sa vzájomne vylučujú. V Koráne takéto tvrdenia nie sú. V Biblii sú. Myslíš že má tešilo keď som pri čítaní tieto protirečenia nachadzala? Ako katolíčke mi z toho bolo do plaču.. nekonvertovala som len tak z dlhej chvíle.
presne, koran = navod na zivot. Ziadna slobodna vola. Vsetko presne zinstruovane. Robit to, to, alebo to.
@lenkakravcova Taketo protirecenia zazivam bezne v kazdodennom zivote.Idem s mamkou na nejaku akciu s detmi,vecer sa bavime,mamka cela nadsena,aka zabava bola,ze deti sppkojne,aj pocasie vyslo.Ja jej hovorim,ze za cely den som sa ani najest nestihla,ze trikrat kropili,deti som stokrat utisovala....a pritom sme tam boli spolu 😉 Ja si vazim,ze Biblia je uplne jednotna co sa tyka Boha,zmyslu zivota,Jezisa,spasenia.To su pre mna dolezite veci.Ostatne su detaily,meni sa doba,meni sa kultura,menia sa ludia a ich bezne zivoty.Jadro ostava
@lenkakravcova mne to pride uolne rovnake,vytkla si ze sa apostoli nevedia zhodnut v mieste narodenia Jezisa ,pritom tu sa neviete zhidnut co so zivotom,ci moze sa vziat,ci nie(interuocia) .Dalej takisto Mohamed je z mediny,a nie z Paremu.
bolo ti do placu hm,a z toho ze Mohamed mal za zenu len 9r ,ti nebolo do olacu?Mne skor z toho je do okacu,kedze z celej duse nenavidim pedofilov.
@ktochytavzite Všechny Mazhaby se shodují v Šaríi. Všechny mají na prvním místě Korán, poté Sunnu. Interrupce není ani v Koránu, ani v Sunně jasně uvedená, proto je tam určitý rozdíl.
Takové informace mám o tom já.
Allahu alam
@dahliaa tak potom netvrdte ze umele oplodnenie je ok,kedze sami neviete kedy ma dieta dusu.
@tululu Presne tie veci, ktoré spomínaš tak práve v nich nie je Biblia jednotná. Napr Ježišova odpoveď na to, ako získať spásu mladíkovi bola - dodržuj zákon.
Naopak v protiklade k tomu apoštoli v listoch tvrdia, že treba veriť v smrť Ježiša.. Dokonca sa hádajú o Tom, či je viac viera alebo viac skutky. Ježiš také niečo ale nikdy nespomínal.
Ak by to bolo o detailoch tak to by som prežila a nehľadala inde. 🙂
@ktochytavzite To isté platí na teba opačne - netvrd že to nie je ok, ak nevieš dokázať či už má v tom období dušu. Sú rôzne názory.
@dahliaa Najprv si niečo naštuduj, potom píš. Šiíti používajú štandardizovanú verziu Koránu, lebo tá práva bola podľa nich zničená. https://en.wikipedia.org/wiki/Shia_view_of_the_...
@lenkakravcova v tom pripade by umele nemalo ale byt ok,kedze nik nevie nic o dusi.
Ale tak dnes je ina doba a vtedy to ani srnky netusili,co dnes vsetko je mozne.
@adrestia Cituji z odkazu, který jsi poslala: ,,While some Shia disputed the canonical validity of the Uthmanic codex,[1] the Shia Imams always rejected the idea of alteration of Qur'an's text. Only seven Shia scholars have believed in omissions in the Uthmanic codex."
Chtěla bych vidět, co by ti na to řekl Šiít, kdybys mu řekla, že oni přece považují Quran za nedochovalý a pozměněný... Vlastně tedy i popírají to, kdy Allah ujišťoval, že se dochová nezměněn (Súra 15:9 - My zajisté připomenutí jsme seslali a dobře je umíme ochránit.). 🙄
Astagfirullah
(Nejhorší je, že někteří, kdo nemají o Islámu přehled, ti ty tvé chybné domněnky a nesmysly i snad věří...).
@lenkakravcova Nuz Jezisova odpoved bohatemu mladencovi je podla mna genialna.Mladik zil zivot podla zakona,sustredil sa na dodrziavanie prikazani,pricom jeho srdce bolo viac pri jeho bohatstve ako pri Bohu.To je forma bez obsahu.A Jezis mu polozil presne tie spravne otazky,ktore mu v sekunde preverili vsetky priority 🙂 Zakon mal mat iny zmysel,nie bezmyslienkovite dodrziavanie a pocit samospravodlivosti...A skutky a viera je myslim ze tiez uplne pekne vysvetlene na viacerych miestach,ak to citas v kontexte.Bez viery niet spasenia.Ale viera bez skutkov je mrtva.Kto naozaj veri,robi aj skutky dobra,nezije sam pre seba.Tam je to aj rozvinute,ze mozes hovorit ,ze veris kolko chces,ale ked nechas napr. blizneho v nudzi,tak taka viera je ti na nic...Neviem,Bibliu citam denno denne a su tam veci na diskusiu,to nevravim.Ale pevne si stojim za tym,ze to jadro je uplne jednotne a cesta ku spaseniu jasna.
este je pekne, parafrazujem:
co ste jednemu spravili ako by ste mne spravili.
Vlastne to poukazuje na prepojenost, jednotu, celok
@dahliaa nvm co ste mi poslali,je to v angl a arabsky text,mozem si to tak zacat orekladat az vecer alebo nvm kedy;)
Ak narazate na to umele opl ,stojim si za svojim kedze vy sami to nemate jasne o tej dusi,v tomto pripade a i umele nieje v poriadku,kedze tam dochadza k zabijaniu ostatnych embriy.Pretoze sice jedni tvrdia do 40-120dni,druhi zasa splynutim. a takychto rozporov v korane alebo v hadisoch mate viacej,preto si vyberate to co sa vam hodi,nie oreto ze Koran je neimylny a nezmeneny.
A inak sa cudujek oreco Alah taku dolezitu vec nezakomponoval do Koranu-dusu.A celkovo Koran vobec nieje vhodny pre dnesny zivot,mate tam podla mna dost rozpolov,uz aj to ze mohamed mal 9r zenu dnes sa uz nemoze?Preco?pretoze toto by zapad nikdy nedovolil?Asi tieto zvyky brzdi len moderny svet a nie Koran.
@ktochytavzite Tak až budete moci, tak si přeložte to, co jsem vám poslala. Tam máte hadís, kde se píše o duši. Zbytek komentovat nebudu, jelikož na to už bylo odpovězeno dávno a několikrát, tak si dohledejte.
Jinak stále čekám na ty údajné ,,rozpory" v Koránu, které vy nebo @adrestia zmiňujete, ale jaksi je tu stále nevidím. Že by nebyly? 😉
@dahliaa viete ja neviem ale postupne ako sa tu diskutuje ,sa stale nejake objavuju.Teraz tie interupcie a verim ze ich tam bude viacej.
a keby aj nie,tak podla mna Koran je tak robeny aby k nim nedoslo,pretoze mate na vyber ale podla mna to je len zamer aby potom neboli nejasnosti,Inak sam o sebe Koran nieje moc pouzitelny na dnesnu dobu,keby ano nepotrebujete sa stale odvolavat na hadisy,co nieje bozie slovo ale len skutky ludi,cize vasa viera je spolovice bozska spolocive ludska.
@dahliaa inak vy nosite satku?
@tululu Asi to stojí na chápaní jednotlivca a na tom, ako si daný príbeh vykreslíme.
Ak by to bolo "faktické", tak by to nedávalo zmysel - lebo by sa to vylučovalo. Ak sa to doplňa, tak sa to doplňa.
Pridám tu jedno zamyslenie sa nad logikou kresťankého boha. Možno ti bude jednoduchšie pre pochopenie, prečo mi kresťanská "logika" nedáva zmysel.
1.) Ak je kresťanské náboženstvo monoteistickým náboženstvom, znamená to v prvom rade, že priznáva, že stvoriteľom sveta je 𝐉𝐄𝐃𝐈𝐍𝐀́ bytosť - 'Boh'. A uvedomenie si existencie 𝐉𝐄𝐃𝐈𝐍𝐄́𝐇𝐎 𝐒𝐓𝐕𝐎𝐑𝐈𝐓𝐄𝐋̌𝐀 nás privádza k úsudku, že všetko ostatné nachádzajúce sa v tomto vesmíre, všetko čo nás obklopuje je stvorením tejto bytosti - Boha. Z tohto nám potom logicky vyplýva, že stvorenia nie sú a nemôžu byť rovné Stvoriteľovi. Takže, ak Ježiš je Božím stvorením (alebo splodením), tak potom nemôže byť samotným Bohom, alebo súčasťou Boha (pretože z neho vzišiel). Ak je ale Ježiš Bohom, znamená to, že samotný Boh sa ničím neodlišuje od svojich stvorení a v tomto momente stráca na svojej božskej jedinečnosti. Zjednodušene povedané, Boh kresťanov (cháp Ježiš ako súčasť Boha, alebo Boh vtelený do Ježiša) nie je jedinečný - a teda nie je Bohom.
2.) Ak sa kresťanov opýtame na charakteristiku Boha, zvyčajne nám odpovedajú ”𝑩𝒐𝒉 𝒋𝒆 𝒍𝒂́𝒔𝒌𝒂, 𝒎𝒊𝒍𝒐𝒔𝒓𝒅𝒆𝒏𝒔𝒕𝒗𝒐, 𝑩𝒐𝒉 𝒋𝒆 𝒎𝒊𝒍𝒖𝒋𝒖́𝒄𝒊, 𝒐𝒅𝒑𝒖́𝒔̌𝒕̌𝒂𝒋𝒖́𝒄𝒊...” a podobne. A tu sa stretávame s ďalšou dierou v logike. Prečo kresťania tak ľahkomyselne kazia imidž milujúceho Boha imidžom krvilačného sadistu, ktorý nechal vlastného syna umučiť k smrti len preto, aby nejakí nespravodliví hriešnici mohli vstúpiť do Raja? Je podľa vás takýto Boh spravodlivý? A odtiaľ sa nám naskytá ďalší, tretí problém.
3.) Je tento Boh, akého si Ho vykresľujú kresťania, všemohúci? Podľa jednoduchej logiky, ak Boh nedokázal zabrániť usmrteniu svojho milovaného syna a nedokáže ľuďom odpustiť hriechy bez toho aby bola preliatá krv, tak potom, tento Boh kresťanov nie je všemohúci. Pretože ak je Boh všemohúcou bytosťou, znamená to, že je zákonodarcom a ustanoviteľom a že všetky zákony tohto sveta, podliehajú Jemu. Či už sú to zákony duchovné alebo fyzikálne, ak je to Jeho vôľa, dokáže ich zmeniť ako sa Jemu páči a On (Boh) samotný im nepodlieha. Tieto zákony sa nevzťahujú na samotného Boha. Preto sa tu naskytá otázka: „Prečo by mal Boh nechať umučiť a následne zabiť svojho syna (alebo akúkoľvek inú bytosť), len aby mohol týmto aktom odpustiť hriechy? Ak je Boh všemohúci, spravodlivý, odpúšťajúci, milujúci a láskavý, nemohol by ľuďom odpustiť ich hriechy na základe ich oľutovania a odprosenia? Bez akéhokoľvek prelievania krvi? Opäť sa pýtam; 𝒋𝒆 𝒗𝒐̂𝒃𝒆𝒄 𝒕𝒂𝒌𝒚́𝒕𝒐 𝑩𝒐𝒉, 𝒂𝒌𝒆́𝒉𝒐 𝒔𝒊 𝑯𝒐 𝒗𝒚𝒌𝒓𝒆𝒔𝒍̌𝒖𝒋𝒖́ 𝒌𝒓𝒆𝒔𝒕̌𝒂𝒏𝒊𝒂, 𝒗𝒔̌𝒆𝒎𝒐𝒉𝒖́𝒄𝒊?
I toto je jeden z dôvodov, prečo som hľadala inde informácie o Bohu. To, čo sa o ňom uči podľa kresťanstva mi príde, že Boha dosť dehonestuje.
@lenkakravcova ak pripustis, ze boh je taky vsemohuci, ze umucil sam seba (ludia sa bali fyz. bolesti a ponizenia) tak zistis, ze ponizil sam seba, aby ukazal, ze ake to je, ze vsetko berie.na seba, vsetko odpusta skrz seba, ze sa to da. A preco by mal nieco menit zo svojho planu?
Zatialco v pedcadzajucich diskusiach mi bolo vsetlene, za clovek - nepritel podla koranu (aj s prilozeym navoom) je ponizeny 2x - v pozemskom zivote, aj v posmrtnom
@eva8 Ja stále nechápem: Prečo by mal Boh mučiť sám seba? Prečo by mal napr to, že niekoho ohovaraš zobrať na seba? Čo by tým zlepsil? Ako by docielili spravodlivosť?
Ja mám rada svoje deti, ale ak by syn zbil iného chlapca a neľutoval by to, tak by som mu to len tak neodpustila. Dostal by trest. Tým, že by som mu odpustila bez toho aby vedel, čo spôsobil, by som ho len utvrdila v tom, že mu to prešlo.. urobil by to znovu a znovu. A ja by som mu to ako blázon odpustila s tým že by som týrala seba - napr nejaké to sadomaso?
No mne toto nedava logiku, žiaden zmysel. Ak niečo syn zlé urobí, dostane po zadku, oľutuje to a napraví - a ja mu odpustim. Nezačnem sa bicovat aby som dokázala odpustiť... Nepotrebujem sa ponižovať pred niekým, aby som dokázala odpustiť.
Ak Boh sa potrebuje ponížiť, aby odpustil, nie je to Boh. Je to neschopná modla.

@adrestia
@ktochytavzite
Ano, vše bylo stvořeno za 6 dní (začátek v neděli, konec v pátek).
Súra 57:4 - Hovoří přímo o 6 dnech. ( začátek v neděli, konec v pátek)
Súra 41:9 - Země - 2 dny (neděle, pondělí)
Súra 41:10 - Země stále 2 dny (neděle, pondělí) + Hory, potrava 2 dny (úterý, středa) = 4 dny
Súra 41:11 - ,,Potom se k nebi vztyčil,..." (v tomto verši se o dnech nehovoří)
Súra 41:12 - Nebesa za 2 dny (čtvrtek, pátek).
Tedy: 2 dny země + 2 dny hory.. + 2 dny nebesa = 6 dní
🙂 Jak Súra 41, tak i 57 hovoří o 6 dnech.
Klidně pošli další verše, o kterých si myslíš, že jsou v rozporu. Jen tě předem upozorňuji, že v Koránu nejsou žádné chyby.
K tomu odkazu, který jsi zaslala, kde jsi myslela, že jsou uvedeny verše v rozporech, tak k tomu jsme se s Lenkou vyjádřily. Tam verše v rozporech nejsou. Jak píši, v Koránu nejsou žádné chyby. 🙂