Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova modlitba je rozhovor, lebo p. Boh nam odpoveda.
@ktochytavzite ja mozem uplne vsetkych, nehladim na rasu, nabozenstvo, ale na cloveka.
@ktochytavzite
Píšeš: "ale podla Biblie nebol ani Jezis prorok,kedze to sam nepovedal,tak potom co bol?Nebol boh,nebol prorok,cize ani biblia ani koran nemaju oravdu,jedine mi vychadza ze zidia ako mesiasa ale ho neprijali,len mesianski zidia,cize ti maju pravdu?"
Ja vychádzam z Koránu ako Božieho slova. Takže ak Boh povedal, že Ježiš je jeho poslom (doniesol ľuďom od Boha učenie), tak tomu verím.
Tu v tejto časti Koránu:
- 4:171. Ľudia Knihy, neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu. Veď Mesiáš, Ježiš, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“.
- hovorí Boh o Ježišovi, že je Mesiáš, Posol Boží, Božie slovo a duch (duša) poslaný Bohom na Zem.
Keď spomínaš Mesiášskych Židov, tak oni sú dosť blízko na hranici islamu. Ak by prijali aj proroka Muhammada a vzdali sa niektorých nepravdivých vyjaderní o Bohu (napr. toto spomínané Božie odpočívanie), tak sú vpodstate moslimami 🙂 oni sú k islamu skutočne veľmi blízko.
@eva8 Ako ti Boh konkrétne odpovedá v tom rozhovore?
Konkretizuj to.
Lebo mne nikdy nič nezodpovedal.
Jedine ak "prehovorí" do môjho života, tak je to v určitých situáciách, ktoré zariadi aby sa stali tak či onak.
Ako konkrétne sa s Ním ty rozprávaš?
@ktochytavzite snad este na zamyslenie. Islam sa rozsiril najma medzi Arsbmi. Aj Semitmi. Preco asi? Arabov nemusime, "ich" nabozenstvo ano? Bola som v tom, ze v krutych podmienkach, krute nabozenstvo. Ale ved v podobnych podmienkach zili aj zidia a krestania povodne. Teda? Ak jedine Arabske kmene prijali ma zaciatku to prave nabozenstvo, tak by ichalo menit k lepsiemu (ked ich nemusime) a nie hladat problem v kulture. Nabozenstvo velmi ovplyvnuje kulturu
@lenkakravcova rozhodne sa nemodlim patkrat denne nabiflovanu modlitbu, pricom slova vecernej modlitby nezahrnuju pokoj pred spankom.
Ako sa modlim? Podakujem sa, ked mi nieco vyjde, aj vecer sa podakujem za den. Odpovedam mu na to, co mi dal. A ako mi on odpoveda? Tym, co sa udeje. Tym, ze mi poskytne novy den, nove moznosti, vnesie pokoj do duse.
Vecer sa zvyknem pomodlit Otcenas, je to silna modlitba.
Som dost "pysna", snazim sa v mnohom spoliehat na seba, ale v pozadi "bud vola Tvoja" , teda to trochu schladi moju hlavu, ked nieco nevyjde podla mojich predstav. Niekedy nam chyba pokora
@lenkakravcova Jezis je clovek, aj duch (dusa)?
a vcelku ano, v konkretnom momente je modlitba monologom, ale prostrednictvom tohto monologu sa s nim rozpravam. Cize v celosti modlitbu povazujem za rozhovor s Bohom
@lenkakravcova co eate mesiansku zidia maju o bohu nepravdive?Inak mne su asi najblizsi a som rada ze su;)
@ eva8 Ja myslim si ze oni su nadradeni nad zenou ani nie tak z nabozenskeho hladiska ale ze to tak maju v sebe plus za mna su taki naruzivejsi,co nemusim ,a toto vsetko sa ukazuje aj v ich viere,nevzdali sa toho,jednoducho to tam zakomponovali,uz len povilene 4 manzelky.Ale mozno sa mylim.
Ale co ich poznam z realneho zivotq kedze som robila za stud cias aj v tureckej restauracii,ti muzi hrozni,ci mlady,ci stary,bolo nehorazne ako koketovali mali nemiestne pohlady a hl ze zeny doma sedeli.
Aj tie sobase na dohovor,nvm mne sa to nepacilo,hl ze stnovi prikazovali si vziat sesternicu ale potom ako otcovia vysedavali v baroch a hrali karty a obtazocali casnicky,ved nie vsetci ale dost ich bolo takych.Alebo to ze zena 3m za muzom sa vliekla,alebo ta rodina ako su rodenne zalozeni ale v meste na lavicke dvaja muzi a oproti ich manzeljy ,tak co nesedeli vsetci spilu,zvlastne zvyky.
@lenkakravcova inak este,neprqvdy o Bohu?To len hadam sam Boh vie,my mame len dohady.A ked len to je nepravda ze Boh odpocival,to je podla mna najmenej,ved aj nato ako Boh ma pravo;)
A nemusel odpocivat lebo nevlqdal ale ze sa mu nechcelo,tak ako aj clovekovi ,kt je stvoreny na obraz Bozi.
@eva8
Napíšem, ako sa modlím ja..
Áno, päť krát denne sa (snažím) modliť islamskú modlitbu: Al-fátihu + zvyšok modlitby (čo je niečo ako Otče náš, o ktorom píšeš). Čo môžem povedať za seba, tak najviac z týchto denných modlitieb vo mne rezonujú 3 časti modlitby: slová:
- "Správne nás usmerni na cestú rovnú, na cestu tých, ktorým si dary svoje podaroval, nie tých, na ktorých je hnev tvoj zoslaný, ani tých, ktorí zblúdili."
a slová:
- "On je Boh Večný, on je Boh Jediný,... niet toho, kto by sa Mu vyrovnal."
- a slová poklony "Boh je Najvznešenejší" (Alláhu Akbar)
Je to modlitba na uctievanie Jediného Boha. Modlitba, ktorá ma upevňuje na správnej ceste a posilňuje moju vieri v Boha a odhodlanie konať dobré skutky. Modlitba, ktorá mi dáva pokoj a silu. Neviem ako to opísať slovami, ale dáva mi to v mojom živote akoby radosť a odhodlanie pokračovať v tom, čo som si zvolila. Upevňuje ma v tom, že to, čo som si zvolila je správne.
Okrem povinných modlitieb sa po rannej a večernej modlitbe modlím rovnako ako ty - vlastnými slovami: ďakujem Bohu za to, čo mi dal, a prosím ho o to, čo potrebujem. A je už len na samotnom Bohu, či mi pomôže nejakým spôsobom, alebo nie.
@eva8 Áno, Ježiš je človek a aj duša, ktorú poslal Boh na Zem, Posol od Boha. Od Neho prišiel a k Nemu je jeho návrat, tak ako u nás všetkých - u ľudí.
@ktochytavzite
Popravde neviem, či sa mesiášski židia riadia celým tanachom, alebo uznávajú aj iné publikácie. Môžeš zistiť, ja keď tak pozriem, čo oproti Koránu okrem toho odpočívajúceho Boha mali tak nejako čudne spisané 🙂 Ale myslím si, že u nich je toho pomenej než u klasických ortodoxných Židov.
Inak toto čo opisuješ, že nejakí turci koketovali so ženami, tak to je totálne neislamské správanie. Prorok učil moslimov, aby klopiii zrak, nie koketovali. To sú presne tie kultúrne zvyky, ktoré nemajú s islamom nič spoločné. Toto Prorok Muhammad nikdy neučil. To nepovažuj za islam. To sú proste Turecké kultúrne záležitosti.. (ktoré nie sú správne).
@eva8 a este aj to zahalovanie,tak bolo tu popisane ze je to dobrovolne a nieje to o celom zahaleni ze vidno len oci. a oni tu zenu tak degraduju ze ju navlecu do cierneho vreca ,kvoli comu?Kvoli bohu asi nie kedze je to len odporucane,kvoli ich naruzivosti??
Cize ja si myslim ze tvorba navizenstva zavisi aj od narodnosti a europsky muz je a bol viacej tolerantny a asi ani nemysli non stop na sex,ked to uz aj v jorane maju zakonponovane ze ako pocas MS to mat.
@ktochytavzite nechcem sa v tejto skupine nejako rozpisovat. Choroby a utrpenie su tu preto, lebo skrze cloveka prisiel hriech na svet a skrze hriech smrt. Zijeme v hriesnom svete. Svet tu ale nebude vecne. Pan Jezis hoci prisiel na zem v podobe cloveka, je Bohom, Jemu existencia nezacala narodenim na zemi. Prisiel zvitazit nad hriechom, nad smrtou, porazit skutky diabla a tak nas zachranil pred vecnym zatratenim a skrze Neho mozeme mat vecny zivot, pretoze zomrel za nase hriechy. A neostal mrtvy, zmrtvychvstal a vystupil na nebesia a raz pride opat na zem po druhy krat a nebude to dlho trvat, Pan Jezis prichadza. Ludia su chori a trpia, lebo su hriesni a su v hriesnom svete, no ide im o ovela viac, vecny zivot alebo vecne zatratenie. Kym clovek zije moze prijat Pana Jezisa ako svoho Spasitela a Vykupitela, ked zomrie uz bude neskoro.
@lenkakravcova ale ja to za islam nepovazujem,ja pisem o narodnosti ze oni su taki a to je mozno aj tou klimou,ved je zname ze aj severni muzi nori ,anglicania su menej temperamentni ako juzania a asi to suvisi s tym slnkom aj.Prostr ako su napr nemci,svajciari pedanti,tak zasa taliani bordelari,vsade nieco.
@ktochytavzite 🙂
Keď hovoríš o tom zahaľovaní, som práve dnes pozerala, že HM obchod začal naskladňovať pekné farebné letné šaty pre muslimky:
Skúsila som nejaké objednať. Sama som zvedavá aké budú /materialovo, strihovo/ 🙂 https://www2.hm.com/sk_sk/productpage.096190700...
https://www2.hm.com/sk_sk/productpage.096264100...
https://www2.hm.com/sk_sk/productpage.093994800...
Dokonca dole pri ukážkach od zákaníkov je v nich oblečená muslimka 😃 (pravdepodobne anglická muslimka)
@lenkakravcova ano, ten zaciatok rannej modlitby je krasny. My sa modlime aj za "zbludilych"
Zaciatok vecernej je tiez krasny:
Ó Bože! Prosíme Ťa o pomoc a vedenie, túžime po Tvojej ochrane a veríme v Teba. Spoliehame sa na Teba. Velebíme Ťa. Ďakujeme Ti a nie sme nevďační.
Dalej:
Prehlasujeme, že medzi nami takí nie sú, ktorí Ťa neposlúchajú.
Neviem ako v kostole, ale preco mam pred bohom nieco prehlasovat, vsak on vsetko vidi (tiez vidi to, ci sme, ci niesme nevdacni), ale mozno je to pisane nie ako prevencia, aby nas nepotrestal, ale ako "mantra" (v dobrom, aby sme si to vsugerovali), aby sme tak konali a neposmykli sa.
Ó Bože! K Tebe sa modlíme, pred Tebou padáme na tvár, k Tebe sa uchyľujeme, Teba rýchlo poslúchame, v Tvoje milosrdenstvo dúfame, Tvojho trestu sa obávame, pretože Tvoj trest stihne neveriacich.
Ó Bože! Pozdvihni nášho učiteľa Mohammada a jeho ľud, jeho nasledovníkov.
Cize posluchame, trestu sa obavame.... Ale preco? Vsak ten stihne neveriacich a my verime a posluchame ...
A konci sa prosbou o vyzdvihnutie Mohammeda a jeho nasledovnikov.
V Otcenasi vidim skor prosby, sebakontrolu, ochranu, poprosenie o blizkost, vyvysenie a vysvetlenie preco sa prave k nemu obraciam, odovzdanie sa nie preto, ze sa bojim trestu, ale preto, ze mu doverujem
Zas uznam, ze niektore "doplnkove" modlitby napr katolikov su tiez zvlastne.
Dolezite je, aby kazdy nasiel tu cestu s Bohom bez ublizovania 🙂
@tilonka
Píšeš "Prisiel zvitazit nad hriechom, nad smrtou, porazit skutky diabla"
- keď myslíš 🙂
Ja verím, že Boh stvoril našu slobodnú vôľu. Nie Diabol. Boh nám dal na výber konať dobro i zlo.
Boh je ten, kto vládne životu a smrti, takže nemusí nič porážať - všetko je Mu podriadené.
@tilonka a ako nad nim zvitazil,ked je tu stale?A stale ludia trpia a umieraju????Chaoes nic sa nezmenilo,nic co predtym nebolo.Skor prisiel Jezis aby zodlal novy zakon a je otazne fi bil Boh alebo z nebo len Boha urobili.Inak tusim az Tomas Akvinsky napisal svatu trojicu,otec syn a duch svaty a to kedy bolo az po jezisovej smrti,dost davno.
@lenkakravcova ale ty by si si mohla aj satku dat,tak ako to nosievali nase babky,myslim si zeby si nebola taka naodna a nik by ta neobtazoval kvoli satke.
Ako za mna radsej pekne a decentne oblecena ako obnazeba zena aj tie bikiny,no nvm ale o nuda plaze,to uz je tiez cez.
@tilonka a este mi napadlo,kebyze umrie za nase hriechy,tak idem rocno do neba ,nie?Preco potom ocistec a peklo?
@lenkakravcova Lenka, kde by som mohla kupit pansku dlhu bielu koselu? Mate nieco take na vasej stranke?
@ktochytavzite choroby a vsetko okolo toho povazujem uz za prirodu. Boh stvoril svet, rastliny, zivochy, cloveka. Teda zivu a nezivu prirodu. Ostatne sa vyvija samo. A vdaka technike, pokroku sme stratili zakladne instinkty, nicime svet...
My zabijame kazdy den nejake milroorganizmy, aj vacsie organizmy... Prosye zivot v prirode. "Moderne" civilizacne choroby si privolavame tiez sami. Asi je to dosledok toho, ze sa nestare dostatocne.
Vojny, politicke hadky, to uz je o inom. To nie je snaha pokorit prirodu (aj ked ma nam sluzit), ale snaha vyvysenie cloveka nad cloveka, pycha, ego....
Nevoem si predstavit zivot bez chorob, urazov. Skor zivot v symbipze, porozumeni, pochopenia. Ako ny vyzeralo moje fyzicke telo pri vecnom zivote? Stale by bolo vo veku, v ktorom zomrelo? Nestarlo by, nerodili by sa deti? To uz je iny level ten vecny zivot 🙂 Yen pozemsky je taky aky je. Zlozeny z protikladov, aby sa udrzal ppkope 🙂 Z hmotnych i duchovnych protikladov. Rovnovaha. Ked sa porusi, je zle
@eva8 Budem približne o dva t. (Asi) pridávať do ponuky nejaké juby sa to myslím volá (dlhá pánska košeľa až nad členky). Aktuálne teraz nemám ešte žiadne v ponuke.
@lenkakravcova potom mi do ip posli link, prosim. Dakujem 🙂
@lenkakravcova Ano v Markovi 10,to je ten pribeh o bohatom mladencovi a myslim,ze Jezis presne vedel,ako mu ma odpovedat a s cim k nemu ten mladik isiel,myslim,ze je to v kontexte.Ale mam pocit,ze je zbytocne sa dohadovat o versiky,lebo kazdy v tom najde to,co hlada.Ja napriklad neviem,ako by sa to inak dalo rozumiet,tym versom co som spomi ala.Nikdy v historii ziaden prorok nevyhlasoval,ze on je ta pravda,ziva voda,cesta,pastier.Kazdy jeden prorok pred nim hovoril sprostredkovane.To ako hovoril Jezis,sa neda so ziadnym starozakonnym prorokom pripodobnit,neviem,ci ich mas nastudovanych,ale naozaj je to nieco uplne ine.Nikdy nikdy nikdy by si ziaden prorok nedovolil povedat niekomu,ze mu odpusta hriechy.Nikdy,ak to bol prorok pravy.A Jezis hriechy odpustal a nie raz 🙂 A chvala Bohu aj nadalej odpusta...Ja nerozumiem celej Biblii,to pokojne priznam.,ale stale sa ucim ale toto je pre mna podstata.Ak verime,ze Jezis zil,z jeho ucenia a slov podla mna jasne vyplyva,ze bol viac ako clovek,viac ako prorok.
@tululu
Podľa Biblie Ježiš neodpúšťa vždy.
Napr ak jemu ublížuju tak im on sám neodpúšťa ale prosí o to Boha: Ježiš povedal: „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia.“ (to iste poznáš). Ak by bol Boh odpustil by im aj na tomto mieste sám.
@lenkakravcova vysvetľujem si to tak, že na Zemi bol ako človek, boží syn
Ďalší kňaz, ktorý v poslednom období konvertoval k islamu 🙂 Leif Skjetne ---) dnes: Ahmad Skjetne
https://blog.postoj.sk/81503/svedsky-knaz-skjet...

@eva8 no za mna to je hkavne o narodnosti,myslim si ze v europe by aj islam bol miernejsi a normalnejsi.Nemozem si pomoct ale ja Arabov a okolite krajiny moc nemusim.