icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
3. sep 2021

@haley7897 Ahááá. 😀 A môžu to mat presite nasivkou?

haley7897
3. sep 2021

@lenkakravcova nehrozí. Navyše ani žiadne nemám. Môžu mať doslova len školskú uniformu a jedine logo je na saku ⬇️. Ani topánky nemôžu mať logo 🙄
Hijab je síce mimo povinnej uniformy ale je samozrejme rešpektovaný, len teda žiadne extrémne výstrelky čo do farby a dĺžky, nemal by prekryť uniformu. Skúsim jeden objdnat, v najhoršom jej bude veľký a ponosi neskôr. Aj keď teda už začínam mať celú sadu "na neskôr" 🙈

lenkakravcova
autor
3. sep 2021

@haley7897 Ona ešte nie je maličká na hijab? Lebo pozerám ze podla fotky vyzerá tak na druhačku, tretiačku. 🙂

haley7897
3. sep 2021

@lenkakravcova ma 9, tento rok 10. Samozrejme, že nemusí nosiť hijab, ale chce. Dohodli si s naj kamarátkou že chcú nosiť v pondelky a štvrtky 🤷🏻‍♀️
V zásade nevidím dôvod prečo by nemohla. Malé ženy, čo ti poviem... 😅

lenkakravcova
autor
5. sep 2021

@haley7897 Jaaj takto. 🙂
Keď im to škola nezakazuje, tak to je fajn. Ú nás viem, že jedno dievča chce nosiť na ZŠ ale nesmie (hrozia vylúčením).

haley7897
5. sep 2021

@lenkakravcova ach jaj, aké absurdné. Špeciálne keď uvazime, že na Slovensku nemajú deti predpísanú uniformu ani dress code. Môžeš dôjsť do školy v roztrhanych rifliach ci sukni spod ktorej ti trčí 🍑 ale ani neskus zakryť vlasy. Cele na hlavu.
UK má veľmi ďaleko od dokonalej krajiny, ale v tomto smere je tu život jednoduchší. Hijab nieje problém, skôr bežná vec, konkrétne v našej škole majú na výber nejakých 5(?) variant obedov jedna z možností je halal strava, zvyčajne školy nemajú problém vyhradiť priestor kde sa môžu deti modliť, v práci sa tiež zvyčajne dá dohodnúť na prestávke aby bola v čase modlitby + počas oboch Eid(ov) môže byť dieťa off zo školy a ty z prace.
Snáď časom aj na Slovensku a všetkých krajinách kde tomu tak nieje budú raz ľudia tolerantnejsi a naučia sa rešpektovať iné náboženstva a kultúry ako len to co im je vlastné. Lebo to je fakt nevyhnutné minimum...

lenkakravcova
autor
6. sep 2021

@haley7897 Hej lebo v školskom poriadku je napísané (poväčšine), že je zakázané mať čiapku, šiltovku a podobne. Tým pádom pod to spadá aj hijáb. A keď škola chce robiť problémy, tak potom robí.

Woow, tak to znie super 🙂 Ja v škôlke stále hlásim, že bez bravčového, aby sa na to nezabudlo. A teda priestor na modlenie - keď počúvam iných muslimov a muslimky hovoriť ako sa modlia na únikových schodoch (lebo tam nikto nechodí a inde sa im nedá), tak toto čo píšeš znie teda ozaj dobre.

haley7897
6. sep 2021

@lenkakravcova jasne, čiapky, šatky a pod sú samozrejme zakázané aj u nás. Su školy ktoré nepovolia ani čelenky a ak tak len nenápadnú, to isté sponky a pod. Niektoré to berú hlavne pri menších deťoch voľnejšie, ale v zásade oficiálne sa nosiť nemajú. Rovnako náušnice sú povolené len jednoduché "bodky" alebo niečo podobné malé + si ich dieťa musí dať dole na telesnú. Akékoľvek iné šperky sú zakázané.
Podľa mňa ale rovnako ako vedia na Slovensku a pod krajinách rozlíšiť dioptrické okuliare od módnych slnečných, by mohli zvládnuť rozpoznať rozdiel aj tu.. 🙄
Ale ono je to žiaľ skôr o tom ze nechcú. Vid napríklad Francúzsko. Sloboda v tom čo si dáme na seba platí len pokiaľ niesi muslimka 😑 asi nemusíme hovoriť aké absurdné a tragikomicke je "zachraňovať ženu spod" opresie" hijabom tým, že jej zoberieme slobodu nosiť co chce" 😂😭😂😭😂😭
Čo sa týka školskej stravy, nie každá škola ma samozrejme toľko možností, niektoré ponúkajú napríklad len normál a vegetarian stravu. Asi najskôr podľa kapacity školy a pod. Veľa detí si tu ale do školy bežne nosí vlastný obed, takže ak nieje halal možnosť, zbalis dieťaťu co chceš ty. To som robila v predchádzajúcej škole aj ja, lebo hoc zakázazes mäso, dajú decku nejaký puding so želatínou alebo pod 🙄 🤷🏻‍♀️
Každopádne, v UK je hijab trochu špeciálna kategória keďže nejde o módny doplnok. Náboženstvo sa tu aspoň ako tak rešpektuje, ale teda nemysli si, modlenie sa na bizarných miestach typu kabínka v obchode je "obľúbený sport" aj tu. Rovnako v práci sa ti môže veľmi ľahko stať že sa budeš modliť na nejakom bizarnom mieste 😬
Faktom ale je, že Islam je najrýchlejšie rastúce náboženstvo na svete a verím, že časom sa normalizuje aby bolo bežné mat priestory pre wudhu a modlitby ľahko dostupné kdekoľvek si. Postupne pomaly aj napríklad shopping centrá (v západnom svete) pridávajú okrem klasických toaliet aj priestory pre wudhu a modlitby. Verím, že postupne sa to normalizuje vo väčšej miere a vidieť takéto zariadenie v nákupnom centre nebude "životný zážitok" ale normálny štandard.
Podľa mňa vo veľkej miere prispievajú sociálne média vďaka ktorým sa bura stigma okolo Islamu a bežný človek má možnosť sa dozvedieť viac a vidieť ze realita je iná oproti tomu ako bol dlhodobo islam zavadzajuco prezentovaný západnými krajinami.

habibim
6. sep 2021

Ženy, postupne vás tu čítam, ja som mala vypnuté upozornenia na túto diskusiu🤦‍♀️ neviem ako sa to stalo🤷‍♀️
@lenkakravcova pozrela som si fotky modlitebne v KE, ukázala som aj manželovi.. Keď zavítame na svk, za cca mesiac, tak určite ho tam pošlem, možno stretne aj starých známych z Balkánu.. Ak tam teda chodia? 🙆‍♀️
Pozdravujem vás tu 🙂

lenkakravcova
autor
6. sep 2021

@haley7897
To mi pripomenulo, ako mi minule jeden "liberál" (volič PS) písal, že Francúzsko koze zakazovať hijab lebo to robí na ochranu svojej kultúry. Ale Afganistan nemôže príkazovat hijab, lebo to obmedzuje ženy. Písala som mu, že je to o tom istom - o miešani sa ženám do šatníka. Ze ako by sa mu páčilo, keby mu zákazem nosiť do prace nohavice, že musí nosiť iba trenky? (aj keď sa v nich necíti dobre lebo je odhalenejsi než chce byť). Odpísal mi, že to nemôžem porovnávať lebo ze trenky sú intímna zóna.. 😀 Oni ti niektori naši liberali sú tak liberalni že iba pre seba.. Skutočný liberál by nechal slobodu obliecť sa komu chce ako chce.

No. Tu "na západe" je dosť proti islamská mediálna kampaň. Na východe zase "protizapadná".

ziarifka
7. sep 2021

@lenkakravcova Odkedy som šťastne vydatá, neskutočne mi vadí, keď na mňa muži pokrikujú a dávajú navrhy. Žijem na dedine a je to pre mňa vždy nepríjemné navštíviť mesto. Pritom sa obliekam maximálne cudne, všetko zahalené. Ale nosím šaty a dlhé rozpustené vlasy, tak asi pútam pozornosť. Kým som bola slobodná, lichotilo mi to. Som kresťanka, ale naposledy v meste som fakt pocítila túžbu komplet sa pozakrývať a spomenula som si muslimky, či aj ony cítia potrebu skryť sa len pre toho svojho muža.

habibim
7. sep 2021

@ziarifka aj ja som kresťanka, ale mam manžela moslima.. Nenosím šatku , nikto v jeho rodine... Všetci sú kade tade po Európe, sú Balkánci.. Ja sa obliekam normálne, najradšej mám ako to nazývajú, športovú eleganciu.. Ale svojim príspevkom si mi pripomenula jedno dievča.. Boli sme s manželom (ešte slobodní) na disko na silvestra tu u nich v jednom pube.. Veeelmi veľa žien balkaniek prekrásnych, no radosť sa pozerať (nie som na zeny🙊🙈) len akosi mi nedalo, keďže sú tu tri naciaonalnosti, takže boli Chorvátky, Srbky aj Bosniacky-moslimky..jedna moslimka mala na sebe čierne široké nohavice s vysokým pasom a v nich čierny rolak, perfektne dlhé vlasy do copu a červené doplnky, náhrdelník, náramok... Išla mi vyraziť dych... Super oblečená a aj keď skoro celá zahalená (nemala šatku to je jasne) aj tak išla z nej ta krásna ženskosť, a dokonca aj sexepil mala jak sa patrí... Čiže o tom zahalovani, odhaľovaní, kultúre a viere, všetko dokopy.. Nikto sa s nikým nikdy nezhodne... Lebo môžeš byť aj takého vierovyznania aj takého a ci si už odhalený alebo zahalený, je to len o tvojom vnútornom pocite... Mne osobne sa pacia ženy, ktoré sa vedia dobre obliekať a idú s módou a moslimky, ktoré tu okolo seba mam a nosia aj šatky, nenormálne jak vedia zladiť rifle, tuniky a makeup ani nevravím...

ktochytavzite
7. sep 2021

@ziarifka a to kde zijes,ked na teba muzi pokrikuju?

roja01
7. sep 2021

@ziarifka ja si myslim, ze v kulture muzov muslimov je bezne pokrikovat a vsimat si zien na ktorych je podla vyzoru, obliekania ci spravania vidiet, ze nie su moslimkami. Zial to naznacuje, ze sa im mozno aj pacia, ale nemaju pre nich hodnotu a mozu si na nich dovolovat.

lenkakravcova
autor
7. sep 2021

@roja01
@ktochytavzite
Ona nebýva v muslimskej krajine, ale na Slovensku. U nás na východe normálne pokrikujú na ženy. Mne sa to tiež stávalo, aj na mňa trúbili autá, keď som mala šaty a bola som oblečená tak slovensky bežne (stredne vyzývavo). Aj pískali, aj pokrikovali.. To nie je vôbec o muslimoch ako tu vy dve píšete :D to je tu na Slovensku, na východnom Slovensku. A to je prevažne kresťansko-ateistické (ja by som povedala že viac ateistické, než kresťanské, lebo praktizujúci kresťan by si to nemal dovoliť).

vevesh
7. sep 2021

@roja01 no ono si mozu dovolit pokrikovat v eu, lebo zena tu neurobi nic a po ustach tu nedostane-nieze by som to schvalovala, ale skusil by doma pokriknut na nejake dievca na ulici a hned by dostal zopar po ustach (od okolostojacich babiek az po muza/brata/otca/bratranca danej dievciny...)

haley7897
7. sep 2021

@ziarifka Chápem co myslíš, ono je to pomerne bežne v západnom svete, "kultúre" EÚ, US a pod. Uk v tomto nieje iné. V islame ešte predtým ako Quran nariaďuje žene zahalit sa, nariaďuje rovnako mužom "znížiť zrak" pred ženami a rovnako sa zahalit, akurát pravidlá ktoré časti musia byť zahalené sú iné. Takže ono je to vzájomne pre obe strany. A myslím, že keď sa opýtaš rôznych žien, každá hijabi bude mať aj trochu vlastný náhľad na to čo pre ňu hijab znamená. Väčšina ľudí si myslí, že sa ženy zahaluju len pre svojho muža, ako nejaký prejav podradnosti. Väčšina hijabis sa zahaluje hlavne pre Allah swt, muž nemôže žene nariadiť že sa ma zahalit. Tak ako všetko v manželstve, môže aj toto navrhnúť, ale nie vynútiť. Napokon počas motlitby, častokrát v prítomnosti manžela sa zahalujeme tiež, inak by nebola akceptovaná. Čím mám za to, že adresát je týmto jasný 😁 Skôr by som povedala, že veľa žien nosí hijab z rešpektu voči sestrám (ostatným ženám), poznáme mužskú naturu a preto sa neukazujeme polonahe pred mužmi svojich kamarátok etc. Je to o vzájomnej úcte. A naoplatku ak muži netravia čas v spoločnosti kamarátok svojej ženy, nieje to tým ze by nimi ako ženami opovrhoval a neboli pre neho dosť zaujímavá spoločnost, ale naopak čistý rešpekt. Čím sa dostávam k tomu, @roja01 že napísať že hulakanie po ženách je štandard pre muslimov je nonsense. je to výhradne vec (ne)kultúry, nie Islamu a nejakej domnelej "neucty" voči neveriacim. Islam zahŕňa široké spektrum kultúr, nič ako "kultúra muslimov" nieje 🙄 + Praktikujuci muslim sa nebude obzerať a pokrikovat po žiadnych ženách...
@habibim och presne. Existuje mylná predstava, že hijabi = žena v čiernom vaku. A pritom je to ďalšia ženská závislosť 😭 tony rôznych farieb, materiálov a štýlov hijabov, xy možnosti viazania, človek si skôr musí dávať pozor aby zostal v "halal modest mode" 😬 + fakt sa stale dá moderné a štýlovo obliecť. A popravde, pre mužov je viac zaujímavé co zostane zahalené, nie žena co sa lacno otrca všetkým bez rozdielu... Btw Islamic odevy su momentálne veľmi rýchlo rastúce odvetvie. Ženy tiež v celku prestáva baviť ako sú ocumovane a aj nemuslimky idú po sofistikovanejšie, viac zahalujuce kúsky. Mladé dievčata častokrát vidno preferovať volne "baggy" oblečenie...

habibim
7. sep 2021

@haley7897 musím povedať, že veľmi zaujímavo píšeš, a dobre sa to číta.. Najmä zrozumiteľne vieš vysvetliť.. Usudzujem podľa toho, čo som doposiaľ koľko toľko príspevkov od teba precitala😉
Hadam si aj v rámci svojho svedomia, a myslenia, urobila s 2rocnym dieťatkom samým doma tak, ako je to najpravnejsie😉 ci? Pozdravujem

ktochytavzite
7. sep 2021

@lenkakravcova aha,no ja som sa s tym nestretla,skor v Taliansku to mali muzi vo zvyku.Ale pokial to nieje nic ponizujuce,kedysi sa tak dvorilo,muz zmurkol na zenu,pozdravil sa a pod.Dnes sa uz nedvori,dnes uz skor len mobily,v metre,buse kazdy cumi do mobilu,namiesto ocneho kontaktu,vztahy riesene povatsine na chate badoo,pokec a pod.Za mna by mohli muzi viacej dvorit;)

haley7897
7. sep 2021

@habibim oh ani nevieš aká som happy keď niekto povie, že sa mi podarilo "vymotat" z toho co som chcela povedať a dáva to ako tak zmysel 🙈😂
Úprimne zatiaľ fakt neviem ako ďalej s malou susedkou. Stretli sme sa poobede pred školou, pýtala som sa ako stíha riešiť ráno deti. Odpovedal, že stíha, potom ze najstaršia dcéra bola ráno s malou. Vyzeral v tom trochu zamotany, nedávalo to veľmi zmysel. Chlapec išiel do školy isto ráno sám takže keby bol reálne doma predpokladám, že by ho normálne zobral do skoly ako predtým. + pochybujem, že staršia dcéra sa uvoľnila zo školy len tak, tu berú dochádzku veľmi vážne. Uvidím ako to pôjde, fakt nechcem nikomu poškodiť, no ani ostať slepá...
@eva8 ty si tuším radila, nech sa s ním porozpráva manžel. Ja ti neviem 🙈 ako teoreticky by to od chlapa prijal lepšie, ale on sa môjho muža boji. Toto cele je veľmi komické, lebo on sa bojí muslimov - co ho však nezastaví keď ziada o pomoc. 😂 Môj muž to vie a mam pocit, že by si ho tak trochu vychutnal 🙄🙈 ja ho tam nechcem poslať aby ho tam trollil. Viem co mam doma 🤷🏻‍♀️

habibim
7. sep 2021

@haley7897 a keby si dala podnet v škole, nejako to tam spomenula? Možno by sa škola tým zaoberala a dala podnet na sociálku s tým, že by nespomenuli teba.. Aj keď si myslím, že ako prvého by brali teba, že si to ty nahlásila... Neviem, je to ťažšie no..
Inak aj ten manžel nie ne zlý nápad, ako píšeš, muž od muža skôr niečo prijme a pochopí alebo tká, ako od ženy.. Teda aspoň v ich ponímaní... Ja osobne robím v štátnej službe a veľa som sa chlapom nevykecavala, ani keď som bola s kolegom na zákroku, ale ak už to presťahovali hranice, vedela som si otvoriť ústa a poriadne to tam zavariť... A so situáciami so ženami to bolo o inom

lenkakravcova
autor
7. sep 2021

@ktochytavzite Ty si aký ročník vlastne? Lebo mne príde teda žmurkanie po ženách také trápne.. 😀 To jak na psa. Žmurk zmurk nech ide k nohe.
To ja som skôr za to chatovanie. Tam aspoň sa riešia (dajú riešiť) rozumne veci, ako napr ze ci niekto chce žiť v meste alebo dedine, aké má preferencie náboženské, názory politické.. Proste veci na ktorých záleží vo vzťahu a nie sú o sexe. To žmurkanie sa dá aj v manželstve. 😀 Len je už neskoro potom riešiť rozdielne názory na život. A tak máme časté rozvody. Kvoli sexu sa rozvadza ju zväčša ti, ktorí si nerozumejú inak a vyvrcholí to tým ze niekto z páru odmieta toho druhého..

lenkakravcova
autor
7. sep 2021

@haley7897 Ó čom vlastne rozprávate o tej skole? 😄 Nejako som sa stratila. To bola nejaká iná diskusia?

haley7897
7. sep 2021

@habibim nahlásiť cez školu bude jedna z možností, uvidím ako nasledujúce dni a hodím reč aj s mužom, či si myslí, že by bol schopný s nim hovoril bez toho aby ho netrolil. Chudák chlap sa pred časom totiž skoro po💩al keď pochopil ze sme muslimovia (ja nenosím hijab vždy, tak mu to chvíľu trvalo), podľa neho muži muslimovia len podrezavaju hrdla komukoľvek kto prehovorí s ich ženami. To ani neparafrazujem, posuvam informáciu ako som ju kedysi dostala. Zároveň to použi ako ilustráciu o ako mentálne vybavenom človeku hovoríme. Faktom ale je, že on mňa celkom rešpektuje. X krát sme mali rôzne debaty - niekedy s deťmi kráčame naraz do školy alebo domov a neraz po debate sa ešte týždeň ospravedlňoval ak povedal niečo hlúpe (typu moslimovia iba podrezavaju hrdla) alebo iný nevhodný komentár napríklad ohľadom výchovy detí a pod. Zajtra pôjde po syna znova, tak ak nie ráno, tak po skole sa ho spýtam na malú nenápadne znova.
@lenkakravcova vôbec si sa nestratila, pozri môj blog, písala som o susedoch a o tom sa bavíme

ktochytavzite
7. sep 2021

@lenkakravcova ano?No na chate hladat nejakeho intelektuala,ako keby si hladal ihlu v kope sena?To myslim tie chatzoznamky.A aj ked si niekde v metre atd,tam dvaja vedla seba na mobile,dokonca sa mi stalo ze som videla par ,jedli alebo sedeli pri kave a obaja namiesto konverzacie cumeli do mobilov.
A nvm ale keby ze som slobodna asi si nenajdem uz inak ako na nete frajera,pretoze sedis niekde v bare alebo inde a uz ziadne flirtovanie,nadvazovanie kontaktov,bud ta chcu na jedno alebo subti chlapi uz prihriati.
Ale kedysi to mohlo byt v tomto lepsie,mne by ani nevadilo kebyze na mna daky fesak zvola,cau kocka alebo podobne.Co je na tom ponizujuce?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
gina17
7. sep 2021

Ahoj, mňa zaujímalo čo si písala o kresťanstve, že veľa veci z Nového zákona si protirečia, môžeš to bližšie popísať? Len by ma to zaujímalo.

haley7897
7. sep 2021

@lenkakravcova haha hneď som si spomenula na teba, žiadne "čau kočka", takto sa to robí 😅
https://www.instagram.com/reel/CThHD9iHBnl/?utm...

roja01
7. sep 2021

@haley7897 ja som to myslela tak, ze muslimovia - muzi si verejne dovolia asi iba k nemuslimkam a to preto, ze ako "neveriace" nemaju pre nich hodnotu . A nabozenske vyznanie je podla mna castou kultury. Nepisala som hulakat, ale pokrikovat a vsimat si.... Pokial si vsimaju zien a pokrikuju na ne muzi tu, tak nie z rovnakeho dovodu, ale ako prejav zaujmu, ci obdivu a pri tom akejsi frajeriny. To ovsem neznamena, ze je to vhodne...

ktochytavzite
8. sep 2021

@lenkakravcova ale muzi neuhybaju pohladom,to skor zeny,cize to asi tiez by si dlho hladala.
Tak asi najlepsie sa spoznava v skole praci,aspon tak to zakonci
@roja01 Ale moslimski muzi si pokrikovat podla mna nedovolia na zenu v moslimskych krajinach,v europe ano.